budyń - 12640 przepisów (strona:528/843)

Tarta z owocami i kremem budyniowym (crème patissière) 137

się. Wystarczy trzymać się proporcji i dopilnować go podczas podgrzewania, a wszystko powinno pójść bezproblemowo. Jeśli krem okaże się zbyt rzadki po wystygnięciu zawsze możecie uratować go dodając odrobinę budyniu do masy po czym podgrzać ją ponownie. Tarta to klasyka kuchni francuskiej, krem   patissière   należy zdecydowanie do najbardziej popularny z kremów cukierniczych. Poniższy przepis na krem wzorowany jest(...)Należy nie zapominać o ciągłym miksowaniu i podgrzewać, aż zgęstnieje i zacznie delikatnie się zagotuje. Przestajemy gotować i mieszać kiedy osiągniemy pożądaną konsystencję (krem powinien być tak gęsty jak budyń zaraz po ugotowaniu). Masę przykrywamy folią, by nie zrobił się na niej kożuch i odstawiamy do ostygnięcia. Na wierzch ciasta wykładamy równomiernie przestudzony krem. Na samym końcu na ciasto wykładamy

Mania Gotowania
SERNIK ANIELSKI MIX 278

łyżeczki proszku do pieczenia pól szklanki cukru pudru 2 żółtka 20 dag masła Masa serowa 1 kg białego sera 20 dag masła 30 dag cukru 6 żółtek 2 budynie waniliowe ulubiony aromat opcjonalnie bakalie Ponadto   20 sztuk pierniczków Polewa  Przygotowanie Ciasto Wszystkie składniki ciasta dokładnie zagnieść. Gotowe ciasto wyłożyć na przygotowaną blaszkę Masa serowa Z 8 białek(...)puch, żółtka cukier oraz cukier waniliowy i aromat zmiksować na kogiel mogiel dodać do  masła i dokładnie połączyć. Cały czas ucierając dodawać stopniowo ser i budyń. Na końcu do masy serowej dodać sztywną piane z białek  i delikatnie wymieszać. Gotową masę serową  wylać na ciasto, na wierzchu ułożyć pierniczki. Piec godzinę w temperaturze

RAROSSA
Drożdżówki z truskawkami i bułeczki z nutellą i kruszonką 156

suszonych drożdży 250 ml ciepłego mleka pół łyżeczki soli 6 łyżek cukru *na farsz: 300 g truskawek (umytych, odszypułkowanych i pokrojonych w kawałki) 3 łyżki cukru 2 łyżki budyniu waniliowego (w proszku) pół słoiczka nutelli *na kruszonkę: 50 g zimnego masła 50 g cukru 100 g mąki Przygotowanie: Drożdże i cukier wymieszałam z ciepłym mlekiem i odstawiłam na chwilę. Mąkę(...)przesiałam, wymieszałam z solą, dodałam mleko z drożdżami i roztopione masło. Całość dokładnie wyrobiłam i odstawiłam pod przykryciem do wyrośnięcia. Truskawki wymieszałam z cukrem i budyniem waniliowym. Wszystkie składniki kruszonki dokładnie ucierałam, aż uzyskałam konsystencję mokrego piasku. Wyrośnięte ciasto podzieliłam na dwie części - połowę nadziałam kremem, a połowę truskawkami (z ciasta urywałam nieduże kawałki, rozwałkowywałam na okrągłe placki i nakładałam

Kulinarny Pamiętnik
Mako - sernik 163

cukru - 3 czubate łyżki kaszy manny - kilka kropel olejku migdałowy Masa serowa - 1 kg sera - 1 szklanka cukru - 150 g margaryny - 3 jajka - 1 łyżka mąki ziemniaczanej - 1 opakowanie budyniu waniliowego Wykonanie Kruche ciasto - mąkę, margarynę, żółtko i cukier puder utrzeć mikserem, a następnie zagnieć i rozwałkować. Prostokątną formę  wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie wylepić jej dno ciastem(...)maku dodać cukier, kilka kropel olejku migdałowego, kaszę manną oraz ubite białko. Wszystko delikatnie wymieszać. Masa serowa -  ser trzykrotnie zmielić.  Jajka ubić z cukrem, dodać ser, margarynę, budyń waniliowy i mąkę ziemniaczaną. Wszystko dokładnie wymieszać. Na kruchy spód wyłożyć masę makową i równomiernie ją rozprowadzić. Na nią wyłożyć masę serową. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego

Świat Smaku
Króliczy tort z malinami 173

200ml mleka rozrobić mąki z żółtkami. Resztę mleka zagotować wraz z cukrem i nasionami wanilii. Na gotujące się mleko wlać rozrobione mąki. Gotować, aż masa zgęstnieje jak budyń. Całkowicie ostudzić. Miękkie masło utrzeć z miękką margaryną na puszystą masę (około 10 minut). Dodawać po łyżce budyniu. pierwszy blat ciasta nasączyć ponczem, rozsmarować trochę kremu, powtykać połowę malin i posypać połową

Z miłości do słodkości
Breakfast with you #2 (Not) just for kids 190

wymieszałam z suchymi drożdżami, solą, dodałam mleko i wyrobiłam ciasto. Powinno mieć miękką i elastyczną konsystencję. Pozostawiłam je na ok. 1,5h do wyrośnięcia w misce oprószonej mąką.  Budyń: dokładnie taki sam jak  tutaj , przygotowany pozostawiłam do wystudzenia Wyrośnięte ciasto podzieliłam na 8 równych części i z każdej zrobiłam kuleczkę, które umieściłam na wyłożonej papierem do pieczenia blasze(...)50st.  Gdy bułeczki wizualnie powiększyły swoje rozmiary, na środku każdej zrobiłam wgniecenie za pomocą dna szklanki, aż do samej blaszki. W tak uformowany środek nałożyłam przygotowany wcześniej budyń. Całość zapiekałam przez 15 min. w 180st. do zabrązowienia się bułek.  Tak wyglądały chwilę przez zapiekaniem... Lukier: 1 łyżka cukru 1 łyżeczka gorącej wody wiórki kokosowe Cukier rozpuściłam w wodzie

bastalena
Wyrolowana przez niezrolowaną roladę 170

chrupiącą bezuchą. No, ale przecież nie wyrzucę jej tylko dlatego, że nie dała się zrolować. Może ją pokruszyć?  Przesłodki deser bezowy 3 białka 1 szklanka cukru 1 łyżka budyniu waniliowego szczypta soli bita śmietana mandarynki mus truskawkowy Blachę do pieczenia wyłożyłam papierem do pieczenia, piekarnik ustawiłam na 200st. Białka ubiłam ze szczyptą soli na sztywną pianę. Ciągle ubijając, stopniowo(...)dodawałam cukier z budyniem. Gotowa masa była lśniąca i dobrze ubita.  Następnie rozsmarowałam ją na papierze i wstawiłam do nagrzanego piekarnika na 8min. Po tym czasie temperaturę zmniejszyłam do 150st. i bezę trzymałam jeszcze przez 10min. No i zonk! Beza, a i owszem upiekła się, ale za nic nie nadawała się do zrolowania. Cóż począć? Rozsmarowałam bitą śmietanę

bastalena
Ciasto ucierane z rabarbarem 153

Składniki: 300g rabarbaru 180g masła 2 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki błonnika owsianego 1 op. budyniu śmietankowego 3 jajka 2 łyżki serka homo 0% Kruszonka: 2 łyżki oleju z orzechów włoskich 2 łyżki mąki 2 łyżki wiórek kokosowych 2 łyżki cukru pudru do posypania (opcjonalnie) Przepis: Rabarbar obieramy i kroimy na malutkie cząstki(...)posypujemy 2 łyżkami cukru i odstawiamy. Miękkie masło ucieramy razem z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy po jednym jajku, każde dokładnie miksując. Mąkę razem z proszkiem, budyniem i błonnikiem przesiewamy przez sitko i stopniowo dodajemy do masy. Na koniec dodajemy do ciasta serek homogenizowany, mieszamy i wykładamy całość na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto jest dość gęste

Emcia Pichci
Biszkopt z kremem waniliowym, malinami, borówkami i galaretką 260

smaku jagodowym Oba rodzaje mąki, żółtka i 1/2 szklanki mleka zmiksować. Resztę mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Do gotującego mleka wlać masę z mąką, energicznie mieszając, aż budyń zgęstnieje. Odstawić do wystygnięcia. Galaretki rozpuścić w 1 litrze wrzątku. Ostudzić. Żółtka oddzielić od białek. Mąki przesiać. Zimne białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Dodawać porcjami cukier i żółtka(...)minut (do suchego patyczka). Potem zdjąć papier i włożyć z powrotem na spód blachy. ? Masło utrzeć na puszystą masę, dodając po 1 łyżce wystudzonego budyniu. Masę wyłożyć na biszkopt, równo rozsmarować na cieście. Umyte i osuszone owoce rozłożyć na kremie i zalać tężejącą galaretką. Schłodzić minimum 2 godziny

Czerwień i błękit
Sernik czekoladowy z masą wiśniową 138

kwaśnej śmietany   ·          3 jajka   ·          2 łyżki budyniu waniliowego lub czekoladowego   ·          ½ szklanki cukru   ·          2 łyżki kakao(...)wbijamy jajka. Dodajemy cukier i ubijamy chwilę. Dodajemy masę serową. Mieszamy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Kiedy się rozpuści odstawiamy na chwile aby lekko przestygła. Do masy serowej dodajemy budyń, czekoladę oraz kakao rozpuszczone w ciepłej wodzie. Mieszamy aż składniki masy się połączą. Na podpieczone ciasto wylewamy wiśnie, następnie nakładamy masę serową. Pieczemy godzinę i 20 minut

Mania Gotowania
TARTA SEROWA Z BEZOWĄ PIANKĄ 144

skórka otarta z połowy pomarańczy ·         100 ml śmietany 18% ·         ½ opakowania budyniu waniliowego Pianka z białek: ·         3 białka ·         1/3 szklanki cukru pudru ·         1 łyżeczka budyniu waniliowego

Mania Gotowania
Muffinki marchewkowe light z serową niespodzianką 191

startej marchewki (około 3 marchewki) Nadzienie: 200 g serka Emilki light lub innego sera mielonego 2-3 łyżki słodziku 1 łyżeczka ekstraktu lub aromatu waniliowego 1 żółtko 1 łyżka budyniu waniliowego Przygotowanie: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Marchew ścieramy na tarce na małych oczkach. Ananasa odsączamy i kroimy w kostkę. W misce mieszamy wszystkie suche składniki: mąkę, słodzik(...)dodajemy jajka z olejem i mieszamy dokładnie. Następnie dodajemy jogurt, marchewkę   i ananasa. Wszystko dokładnie mieszamy łyżką lub miksujemy. Przygotowujemy masę serową. Żółtko ucieramy ze słodzikiem. Dodajemy ser, budyń i aromat. Miksujemy. Formę na muffinki wykładamy papilotkami. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Papilotki wypełniamy ciastem do ½ wysokości. Nakładamy kopiastą łyżkę nadzienia serowego i przykrywamy ser ciastem muffinkowym. Porcja starcza

Mania Gotowania
Sernik Tiramisu 164

opakowania) 50 g masła 3 łyżki kawy rozpuszczalnej 1 łyżka amaretto Masa serowa: 1 kg sera na serniki 350 g sera mascarpone 3/4 szklanki drobnego cukru 1 opakowanie budyniu waniliowego 5 dużych jajek 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii ½ łyżeczki aromatu migdałowego lub 2 łyżki syropu amaretto (syrop barmański) Dodatkowo: 1 kieliszek likieru Amaretto 1 paczka podłużnych biszkoptów 2 płaskie łyżeczki(...)kawą rozpuszczalną i likierem. Wykładamy nimi dokładnie dno blaszki. Wkładamy do lodówki na około 30 minut. Przygotowujemy masę serową. Sery przekładamy do misy miksera. Miksujemy na wolnych obrotach. Dodajemy budyń, aromaty i cukier. Miksujemy. Na końcu dodajemy kolejno jajka, cały czas miksując. Mieszamy wszystko do momentu, aż jajka połączą się dobrze z masą. Żelatynę rozpuszczamy we wrzącej wodzie. Dodajemy

Mania Gotowania
Sernik krówkowy na spodzie Oreo 152

Masa serowa: 1 kg sera na serniki 250 g sera mascarpone 300 ml mleka skondensowanego słodzonego 2 łyżki drobnego cukru (można pominąć, bo sernik jest dość słodki) 1 opakowanie budyniu waniliowego 5 jajek 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub aromatu waniliowego 100 g czekolady z Daim (opcjonalnie) Wierzch: ½ puszki masy krówkowej 70 g czekolady deserowej lub mlecznej 2 łyżki masła(...)łączymy z masłem i wykładamy nimi dokładnie dno blaszki. Wkładamy do lodówki na około 30 minut. Przygotowujemy masę serową. Sery przekładamy do misy miksera. Miksujemy na wolnych obrotach. Dodajemy budyń, aromat, mleko i cukier. Miksujemy. Na końcu dodajemy kolejno jajka, cały czas miksując. Mieszamy wszystko do momentu, aż jajka połączą się dobrze z masą. Czekoladę siekamy na kosteczkę i wrzucamy

Mania Gotowania