Bardzo kruche ciasto i delikatna pianka z białek z dodatkiem budyniu do tego świeże owoce. Ciasto rewelacyjne z pewnością nieraz zagości na moim stole. Oczywiście można dodać różne owoce sezonowe. Składniki: Kruche ciasto 1,5 szk mąki pszennej 1 szk mąki krupczatki 250 g margaryny lub masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki cukru waniliowego(...)żółtek 3 łyżeczki kakao Pianka 5 białek 1 szklanka drobnego cukru 1 łyżeczka esencji waniliowej 2 szt budyń waniliowy 1/2 szklanki oleju rzepakowego 500 g mieszanych owoców-truskawki,rabarbar,czarna porzeczka cukier puder do oprószenia Przygotowanie: Ciasto kruche; Wszystkie składniki ciasta oprócz kakao włożyć do miski z robota kuchennego i zmiksować na jednolitą masę.Ciasto wyjąć
Ala piecze i gotujemigdałów mielonych 150 g masła Masa serowa 1 kg twaróg półtłusty 1,5 szk oleju 1 szk cukru 1 szk mleka 2 całe jajka 4 żółtka 2 budynie waniliowe 200 g borówki amerykańskiej 2 łyżeczki mąki pszennej Mus 300 g borówki amerykańskiej 4 łyżki cukru 3 łyżeczki konfitur fix Przygotowanie: Spód: masło rozpuścić,ciepłe wlać do migdałów i wymieszać(...)Masę rozłożyć równomiernie na spód tortownicy i docisnąć. Masa serowa: twaróg zmielić dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa. Do twarogu dodać olej,cukier,mleko,jajka,żółtka i budynie w proszku. Całość dokładnie wymieszać. Wylać połowę masy na spód migdałowy posypać połową borówek, wylać resztę masy serowej i na górę posypać resztę borówek. Borówki oprószyć mąką i wymieszać. Tortownicę od dołu
Ala piecze i gotujełyżeczka proszku do pieczenia Masa jabłkowa 1 kg jabłek (obranych) 2 szk wody 0,5 szk cukru cynamonowego 0,5 szk cukru 50 g margaryny lub masła 2 budynie śmietankowe Bita śmietana 500 ml kremówki 3 łyżki cukru pudru 0,5 łyżeczki esencji waniliowej 3 łyżeczki żelatyny 1/4 szk wody przyprawa do kawy i deserów Przygotowanie: Biszkopt; białka(...)obrać z skórki wydrążyć gniazda nasienne, przekroić na 4 części i pokroić w cieniutkie plasterki. Do jabłek wlać 1 szklankę wody dodać cukry, margarynę i gotować do miękkości jabłek. Budynie rozmieszać w szklance zimnej wody wlać do jabłek , zagotować i gorące wylać na zimny biszkopt. Bita śmietana; zimną kremówkę ubić na sztywno dodać cukier puder , esencję waniliową i zmiksować
Ala piecze i gotujeTortownica 22 cm. Krem: w szklance mleka zmiksować 2 żółtka, mąkę ziemniaczaną i pszenną. Resztę mleka zagotować z cukrem i wlać mieszankę do gotującego się mleka, ciągle mieszając. Ugotowany budyń przykryć folią spożywczą co zapobiegnie powstawaniu kożucha i ostudzić. Margarynę utrzeć dodawać po łyżce budyniu i ucierać. Na koniec dodać esencję waniliową i zimne espresso. Espresso wymieszać z spirytusem
Ala piecze i gotujełyżka cukru szczypta soli pół łyżeczki proszku do pieczenia Składniki na nadzienie : 0,5 kg jabłek 4 łyżki cukru łyżka masła 100 ml wody 3 łyżki miodu budyń śmietankowy 1 łyżeczka cynamonu Przygotowanie ciasta : Wszystkie podane składniki na ciasto mieszam razem, najlepiej bezpośrednio na blacie kuchennych, ugniatam i wyrabiam do osiągnięcia jednolitej masy. Jeśli trzeba to w trakcie wyrabiania(...)ósemki i siekam w kawałeczki, kiedy wszystkie posiekane daję je do rondla wraz z łyżeczką cynamonu, mieszam i duszę aż jabłka delikatnie zmiękną. Jak jabłka zaczną mięknąć dodaję budyń i szybko mieszam aby nie powstały grudki. Ściągam z palnika aby trochę wystygło. Po około godzinie wyciągam ciasto z lodówki, dzielę je na 3 części. 2 części ciasta gniotę w dłoniach
Mechanik w kuchniminut. Ciasto lekko studzimy. Gdy ciasto się piecze przygotowujemy śmietankową piankę. A umyte i osuszone truskawki odszypułkujemy. Składniki na piankę: 3 białka 1/2 szklanki cukru szczypta soli 1 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru (35 g) 1/4 szklanki oleju rzepakowego 250 g truskawek cukier puder do posypania Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Gdy już będą sztywne, dodajemy stopniowo(...)łyżce cukru, za każdym razem ubijając na najwyższych obrotach. Następnie dodajemy powoli suchy budyń śmietankowy cały czas miksując. Na samym końcu wlewamy cienkim strumieniem olej rzepakowy. Na podpieczone ciasto wysypujemy 2 łyżki crunchy i przekładamy śmietankową piankę, na niej układamy truskawki, częścią odszypułkowaną do góry. Na truskawki wysypujemy resztę crunchy, ścieramy pozostałą część kruchego, kakaowego ciasta. Pieczemy ok. 30 minut
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniężółtka, dobrze wymieszać (można użyć miksera aby składniki się lepiej połączyły). Tak zmiksowaną mieszankę wlać do wrzącego mleka, energicznie mieszając, gotować około 5 min, by otrzymać bardzo gęsty budyń. Gorący budyń przestudzić, wylać na jeden płat ciasta i przykryć drugim. Płaty ciasta przenosić bardzo ostrożnie, ponieważ są bardzo kruche. Przed podaniem posypać cukrem pudrem. Napoleonka jest najsmaczniejsza po paru godzinach
Mia Cucina Sofietamiksera. Z mleka wyjmujemy skórkę cytryny. Do masy jajecznej dodajemy gorące mleko, cały czas mieszając. Całość przelewamy z powrotem do garnka, wstawiamy na mały gaz i gotujemy aż powstanie budyń(ok. 3-5 min), mieszając aby się nie przypalił. Studzimy. Ja studzę wkładając garnek z budyniem do zimnej wody w zlewie, od czasu do czasu mieszam, aby nie powstał kożuch
Mia Cucina Sofietaszklanka cukru 1 kg zmielonego białego sera (kubełek) 1/2l mleka 0,5 szklanki mleka skondensowanego słodzonego (można pominąć, ale wtedy należy dodać 3/4l mleka) 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego - przesianego 2łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią 1 łyżka aromatu waniliowego (najlepiej takiego do kawy) białkowa pianka: 5 białek 3 łyżki cukru odrobina soli Przygotowanie: Piekarnik nagrzewamy do 180stC(...)najbardziej się rozpuścił. Ubitą pianę wstawiamy do lodówki by nie opadła. Piekarnik ponownie nagrzewamy do 180stC i kolejno łączymy za pomocą miksera: jaja z resztą składników ( mlekiem, serem, przesianym budyniem, cukrem, aromatem i cukrem z prawdziwa wanilią) miksujemy na wolnych obrotach sernika aż do najdokładniejszego połączenia - tak aby nie było widocznych grudek twarogu. Płynną masę wylewamy na upieczony spód
Symfonia Smakówwierzchu słodka, ciągnąca się krówka i chrupiące ziarna słonecznika... Pychota!! Biszkopt: 5 jajek, szklanka drobnego cukru do wypieków, szklanka mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżki kakao, budyń śmietankowy (40g). Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, dodawać po 1 żółtku. Mąkę przesiać wraz z proszkiem, dodać do ubitych białek. Delikatnie wymieszać szpatułką. Dodać kakao i budyń, połączyć
Z miłości do słodkości30min do lodówki. Następnie wylepić dno przygotowanej tortownicy o śr. 24 cm, formując mały rant. Ciasto nakłuć widelcem. Nadzienie: 500g obranego miąższu z dyni, budyń waniliowy, 2 jajka, żółtko, 70g cukru, łyżeczka cynamonu, 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej, 1/2 łyżeczki zmielonego ziela angielskiego, 275ml śmietany 18%. Miąższ dyni pokroić(...)kosteczkę. Ugotować ją w niewielkiej ilości wody, około 10min, po czym odsączyć na sicie. Śmietanę wraz z przyprawami mocno podgrzać, lecz nie gotować. Jajka ubić z żółtkiem, sproszkowanym budyniem i cukrem. Wlać ciepłą śmietanę, dodać dynię. Dokładnie wymieszać i wylać na ciasto. Piec ok. 40minut w temp. 180st. Ostudzić, podawać oprószone cukrem pudrem
Z miłości do słodkościkarpatki Gellwe. W 3/4 szklanki mleka dokładnie rozmieszać mieszanką Gellwe. Resztę mleka zagotować. Na gotujące się mleko wlać mieszankę budyniowa, gotować około minuty na wolnym ogniu, stale mieszając, aż budyń zgęstnieje. Przykryć folią i odstawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć do białości, następnie dodawać po łyżce zimnego budyniu. Kremem przełożyć ostudzone ciasta tak, by orzechy były na górze. Polać polewą
Z miłości do słodkościserową. Odstawić od ostygnięcia. Masa serowa: 1/2 kg półtłustego twarogu, 4 jajka, 100 g masła lub margaryny, 150g cukru pudru, 4 łyżki mleka, budyń waniliowy. Ser zemleć. Utrzeć z margaryną, jajkami i cukrem pudrem na gładką masę. Przełożyć do garnka, stale mieszając, zagotować. Budyń wymieszać z mlekiem i zagotować z masą serową. Ciepłą masę
Z miłości do słodkościlnianą ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce. Masa serowa: 600g twarogu, 3 duże jajka, 250g serka mascarpone, 1/2 szklanki cukru pudru, 2 łyżki budyniu waniliowego, 1/2 laski wanilii, 600g jagód. Twaróg zmielić, zmiksować z serkiem mascarpone i żółtkami. Dodać cukier puder, sproszkowany budyń oraz nasiona wanilii. Białka ubić na sztywną pianę, dodać
Z miłości do słodkościmargarynę. Mieszać, aż się rozpuści. Gorącym mlekiem zalać orzechy. Dokładnie wymieszać i odstawić do ostygnięcia. Masa serowa: 500g półtłustego twarogu, 200g margaryny, 300g cukru pudru, budyń śmietankowy, 6 żółtek, 2 łyżki cukru waniliowego, łyżka mąki ziemniaczanej. Twaróg zmielić. Margarynę utrzeć z cukrem pudrem. Następnie dodać żółtka oraz cukier waniliowy. Dodać zmielony ser, sproszkowany(...)budyń i mąkę. Dokładnie zmiksować. Dodatkowo: 10 białek, szczypta soli. Białka, wraz ze szczyptą soli, ubić na sztywną, lśniącą pianę. 1/4 piany dodać do masy makowej, 1/4 do masy orzechowej a resztę do masy serowej. Każdą masę dokładnie wymieszać. Na cieście, wzdłuż dłuższego boku, wyłożyć pasek masy makowej, następnie pas masy orzechowej, ponownie makowej
Z miłości do słodkości