Ilość porcji : 8 - 10 Składniki: 1,5 szkl. mąki 120 g masła 1/4 szkl. cukru 2 żółtka szczypta soli Krem: 300 ml mleka 1/2 szkl. cukru torebka budyniu waniliowego 100 g masła Sposób wykonania: Do miski wsypujemy mąkę i cukier , następnie wbijamy żółtka, pokrojone w kosteczkę masło i szczyptę soli. Wnętrze foremek natłuszczamy , ciasto rozwałkujemy na niezbyt gruby placek(...)foremek i nakłuwamy widelcem. Pieczemy w temp. 180 C do momentu aż tartaletki nabiorą złotego koloru ok. 25 - 30 minut. Krem: Z mleka , cukru i proszku budyniowego gotujemy gęsty budyń . Studzimy stale mieszając , aby nie dopuścić do powstania sztywnego kożucha. Ubijamy z miękkim masłem aż powstanie gładki krem. Dekorujemy świeżymi owocami np. truskawkami, borówkami, poziomkami, jagodami. Smacznego
Słodkości i nie tylkoCiastka francuskie z budyniem i owocami - dość szybki i na pewno łatwy deser. Oczywiście jeśli użyjemy gotowego ciasta francuskiego. Nie dojrzałam jeszcze do robienia własnego - za leniwa jestem, wolę kupić chociaż jak widać niżej to nie zawsze jest dobry pomysł. Jeśli ktoś chciałby jeszcze bardziej ułatwić sobie pracę to niech użyje budyniu z torebki gotując go w połowie podanej ilości
Smaczna Pyzaświeżych bądź mrożonych Ciasto: - 1/2 kostki masła - 1 i 1/3 szklanki mąki - 3 łyżki cukru - 1 żółtko - 2 łyżki zimnej wody Masa serowa: - 6 jajek - 2/3 szklanki cukru - 1 budyń waniliowy - 1/2 kostki stopionego masła - 50 dag mielonego twarożku - 2 torebki cukru waniliowego - skórka otarta z jednej cytryny Beza: - 2 białka - 1 łyżeczka cukru Przygotowanie: Wszystkie składniki na ciasto mieszamy(...)zagniatamy. Wylepamy nim wysmarowaną tortownicę i pieczemy 20 minut w temperaturze 200 C. Twaróg mieszamy z 6 żółtkami, budyniem, cukrem waniliowym i skórką z cytryny. Do masy serowej dodajemy roztopione (wystudzone) masło oraz pianę ubitą z 6 białek z cukrem. Delikatne wszystko mieszamy i wylewamy na ciasto. Posypujemy malinami. Pieczemy 45 minut w temperaturze 175 C. Po 30 minutach smarujemy
Zainspirowana w kuchniTradycyjny jabłecznik w nowoczesnym wydaniu :) Składniki: - 3 szklanki mąki tortowej - 5 jajek - 1 i 1/2 szklanki cukru pudru - 250g margaryny - 3 łyżeczki proszku do pieczenia - 2 opakowania budyniu czekoladowego - 1 kg jabłek - 100 g wiórków kokosowych Przygotowanie: Białka oddzielamy od żółtek. Zagniatamy ciasto z żółtek, 1 szklanki cukru pudru, margaryny oraz proszku do pieczenia. Następnie ciasto dzielimy na pół(...)obie połówki rozwałkowujemy na wielkość blachy do pieczenia.Formę smarujemy tłuszczem, wysypujemy bułką tartą i wykładamy jedną część ciasta. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Budynie gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu i studzimy. Jabłka układamy na cieście a na nie równomiernie wylewamy masę budyniową. Wyrównujemy całość i oprószamy wiórkami kokosowymi. Drugą część ciasta delikatnie przekładamy
Zainspirowana w kuchnijajka - 15 dag margaryny - 30 dag mąki Masa serowa: - 1 kg mielonego twarogu - 10 jajek - 30 dag masła - 25 dag cukru pudru - 2 torebki cukru waniliowego - 1 opakowanie budyniu waniliowego Przygotowanie: Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i przesiewamy. Dodajemy zimną margarynę i siekamy aż powstaną grudki. Następnie dodajemy cukier puder, jajka oraz śmietanę i zagniatamy ciasto. Wkładamy(...)serową. Oddzielamy żółtka od białek. Masło ucieramy na puszystą masę z cukrem pudrem oraz cukrem waniliowym. Nie przerywając ucierania na zmianę dodajemy zółtko oraz łyżkę twarogu. Do masy dodajemy budyń. Białka ubijamy na sztywną pianę i łączymy lekko mieszając z masą serową. Spód tortownicy wylepiamy 2/3 ciasta, następnie przekładamy masę serową. Pozostałe ciasto rozwałkowujemy, kroimy w paski w układamy
Zainspirowana w kuchnibiałka - 5 dag cukru pudru - 5 dag zmiksowanych płatków migdałowych - 1/2 tabliczki posiekanej gorzkiej czekolady - 2 łyżki kakao - 1 łyżeczka cynamonu Masa serowa - 1 kg mielonego twarogu - 1 budyń waniliowy - 1 puszka słodzonego mleka skondensowanego - 4 łyżki soku z pomarańczy - 3 białka - starta skórka z 1 pomarańczy - 200 ml śmietany 12 % Przygotowanie: Na początku przygotowujemy ciasto. Białka ubijamy na sztywną(...)ępnie dodajemy zmiksowane płatki migdałowe, cynamon, kakao i posiekaną czekoladę. Wszystko mieszamy łyżką i wykładamy do wysmarowanej formy. Pieczemy w 180 C przez 15 minut. Masa: Twaróg ucieramy z budyniem, dodajemy skondensowane mleko, sok i skórkę z pomarańczy oraz ubite na sztywno białka. Jeśli Wasz ser bedzie bardziej kwaśny można dodać jeszcze cukru pudru. Masę wykładamy na ciasto i pieczemy
Zainspirowana w kuchniszczypta soli Nadzienie - 40 dag wiśni (ja użyłam mrożonych, które wcześnie rozmroziłam i odsączyłam z soku) - 2 żółtka - 1 jajko - 1/2 szklanki cukru - 50 dag mielonego twarogu - 1 budyń waniliowy Przygotowanie: Z podanych składników zagniatamy ciasto, formujemy z niego kulę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę. Następnie przygotowyjemy masę serową. Żółtka i jajko ucieramy z cukrem na puszystą masę(...)przerywając ucierania małymi porcjami dodajemy twaróg oraz budyń. Ciasto rozwałkowujemy i ostrożnie rozciągamy na opruszonej mąką stolnicy następnie przekładamy go na lnianą ściereczkę. Na cieście rozsmarowujemy masę serową a na niej układamy wiśnie. Ciasto rolujemy, formując strudel. Układamy na blasze wyłożonej pergaminem. Pieczemy 50 minut w temperaturze
Zainspirowana w kuchnikostka margaryny 2,5 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki cukru pudru 5 żółtek pianka: 5 białek 1 szklanka cukru drobnego 2 budynie śmietankowe (80 g) 0,5 szklanki oleju 400 g małych truskawek (moga też być maliny lub jagody) Przygotować ciasto. Na stolnicę wysypać mąkę, wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem,dodać(...)ciasta. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika na ok 200 C i podpiec na złoty kolor,wystudzić. Białka ubić na sztywną pianę , utrwalić cukrem. Cały czas ubijać i wsypywać porcjami budynie a potem strużką wlewać olej. Pianę wyłożyć na podpieczone ciasto. Na pianie ułożyć owoce. Na wierzch zetrzeć resztę ciasta. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 200C i piec ok 40 minut
Monia miesza i gotujeskładniki: 1 kg sera dwukrotnie zmielonego 5 jajek 125 g margaryny lub masła 1 niepełna szklanka cukru 4 łyżki cukru waniliowego 1 budyń waniliowy 8 fig 2 garście płatków migdałowych Kresto do wyłożenia formy herbatniki kakaowe Żółtka oddzielić od białek. Margarynę utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, cały czas ucierać i dodawać po jednym żółtku a potem porcjami zmielony(...)budyń w proszku. Wszystko dokładnie wymieszać. Na koniec dodać pianę z białek. Formę natłuścić i dno wyłożyć herbatnikami. Masę serową przełożyć do formy. Na wierzchu ułożyć figi pokrojone w ćwiartki, posypać płatkami migdałowymi. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec ok 50-60 minut
Monia miesza i gotujeszklanki cukru i cukrem waniliowym. Dodać 1 szklankę mleka oraz mąki dokładnie wymieszać aby nie było grudek. Pozostałe mleko zagotować z pozostałym cukrem. Wlać wymieszaną masę i ugotować budyń, wystudzić. Masło lub margarynę utrzeć i porcjami dodawać wystudzony budyń. Na koniec dodać wiórki i zapach, dokładnie wymieszać. Prostokątną formę wyłożyć papierem, na dnie ułożyć warstwę krakersów, na krakersach rozsmarować połowę
Monia miesza i gotujeminut. Placek ten nieco sie skurczy i będzie ciut mniejszy niż biszkopt. Krem: Dwie szklanki mleka zagotować z cukrem waniliowym.W pozostałym mleku rozmącić żółtka z mąkami i ugotować budyń, wystudzić. Ciemny biszkopt przekroić na dwie części i nasączyć ponczem (ja użyłam herbaty z odrobinką rumu). Margarynę lub masło utrzeć na puszystą masę. Porcjami dodawać wystudzony budyń. Jeden nasączony biszkopt posmarować
Monia miesza i gotujegustu i nadała serniczkowi wspaniałego aromatu. składniki: 1 kg sera z wiaderka lub trzykrotnie zmielonego 3/4 szklanki cukru pudru 250 g masła lub margaryny 5 jajek 1 budyń waniliowy 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej 3 łyżki mielonego maku Back Mit 1 opakowanie przyprawy do sernika i mas serowych Kamis 150 g kakaowych herbatników Składniki przygotować wcześniej aby były w temperaturze(...)utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Następnie dodać żółtka, cały czas ubijać i porcjami dodawać ser. Gdy składniki sie połączą dodawać również porcjami przyprawę do sernika, skórkę pomarańczową, budyń i mak. Składniki dokładnie wymieszać, na końcu dodać pianę z ubitych białek. Masę serową przełożyć do tortownicy i ładnie wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec
Monia miesza i gotujezłoty kolor w 200 stopniach. Najpierw piekę 15 minut obciążone. Potem zdejmuję i piekę bez, aby spód nabrał koloru - kolejne około 10 minut. Ostudzić. Krem budyniowy: 1 saszetka budyniu waniliowego 350 ml mleka 70-100g masła 1,5 łyżki cukru Przygotowanie: Mleko wlać do rondelka, ciut odlać do rozrobienia proszku budyniowego. Resztę zagotować. W odlanym mleku za pomocą trzepaczki(...)rozrobić budyń oraz cukier. Wlać do gotującego się mleka i mieszać aż masa zgęstnieje. Ostudzić. Utrzeć z masłem. Dodatkowo: 500-600g truskawek ½ galaretki truskawkowej (rozrobiona w 200 ml gorącej wody) Na ostudzony kruchy spód wyłożyć masę budyniową. Na nią ułożyć umyte, bez szypułek połówki truskawek. Zalać tężejącą galaretką. Wstawić do lodówki na min. 2 godziny. Smacznego, Anulla Normal
Fabryka pomysłówgrudek. Następnie wlewamy wszystko do reszty mleka w garnku i doprowadzamy do wrzenia. Ponieważ masa będzie gęstnieć, trzeba ciągle mieszać i pilnować aby się nie przypaliła w garnku. Powstały budyń studzimy. Masło ucieramy na gładki puch i stopniowo dodajemy wystudzony budyń. Powstały krem umieszczamy w rurkach i chłodzimy. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem
Czerwona Porzeczkapieczemy ciasto przez godzinę w 180 Firma 10.2625 ° C (góra i dół). Piekarnika nie otwieramy od razu, studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach. Pianka: 3 białka, 3 łyżki budyniu śmietankowego lub waniliowego, 1 i 1/4 szkl. cukru pudru. Białka ubijamy na sztywno wsypując partiami cukier puder, a na końcu dodając budyń. Masa rabarbarowo-jabłkowa 70 dag rabarbaru, 70 dag jabłek
Delicious Titbits