boczek - 14002 przepisów (strona:714/934)

Kluski śląskie ze szpinakiem 159

kulki robiąc palcem wgłębienie pośrodku. Do gotującej się wody wrzucać kluski i wyciągać łyżką cedzakową, kiedy się zagotują i wypłyną do wierzchu.   Kluseczki można omaścić podsmażoną cebulką z boczkiem lub dowolną szynką, jaką właśnie posiadamy  lodówce. Ja oprócz tego udusiłam na maśle i cebuli, opakowanie mrożonego szpinaku, doprawiłam solą, wyciśniętym ząbkiem czosnku i łyżką jogurtu naturalnego. Smaki pasowały

Kulinarne przemyslenia
Paszet-smarowidło z bażanta z czarnuszką i grilowanym pomidorkiem 172

dlatego że łatwo się rozprowadza i jest z czarnuszką którą uwielbiam. Składniki: 1 bażant waga ok.1,5 kg 300g-400g mięsa z gęsi, może być połowa kaczki 200g-300 boczku surowego 200g wątróbki drobiowej 1 sucha bułka namoczona w mleku 3 ząbki czosnku 1 cebula średniej wielkości 1 marchew 1 pietruszka korzeń 1 seler korzeń 1 gałązka świeżego  rozmarynu

Viola cooks with passion
Carbonara z piekarnika 253

tradycyjne) przypomina nieco makaronowy tort. Jak na tort przystało zapiekanka jest dość kaloryczna, ale za to grzesznie pyszna. Idealny wybór dla tych, którzy ze wszystkich słodyczy najbardziej lubią boczek! Na zewnątrz jest przyjemnie chrupiąca, a w środku wilgotna. Kawałek łatwo jest zabrać ze sobą do pracy na lunch. Ciekawa alternatywa dla klasycznej wersji! Mniam. Carbonara z piekarnika: 300 g pełnoziarnistego

Poezja smaku
TARTA LCHF (keto, LCHF, optymalna, paleo, bez glutenu, laktozy i cukru) 181

wyłącznie Wasza wyobraźnia i makro U mnie w domu hitem są uwielbiane przez wszystkich tarty na słodko: jabłkowa (szarlotka), czekoladowo-orzechowa i kokosowa a z wytrawnych: z mięsem mielonym, boczkiem i serem oraz szpinakowa Przepisy oczywiście pojawią się na blogu Smacznego! — BTW całości: 390g, 1601 kcal, B 47 g, W 56 g (w tym cukier

Ola la LCHF
Błyskawiczne piątki - podsumowanie 10.02.2017r. 144

błyskawicznych piatków . W tym tygodniu mamy 10 przepisów. Marzena Gulasz drobiowy z plackami ziemniaczanymi     Kasia  Ciasto herbaciane indyjskie   Joanna  Gofry drożdżowe z jajkiem sadzonym, boczkiem i pieczarkami   Anna  Kiszone cytrusy     Diana  Owsianka nocna toffi z krówkami     Magdalena  Indyk w pięciu smakach   Dorota  Prosty, szybki obiad

Magiczne Życie Marty
Fasola w sosie pomidorowym 131

Fasolka po bretońsku bez mięsa? Czemu nie. Okazuje się, że może być równie smaczna jak ta z dodatkiem boczku co rozwiązuje problem wegetarian czy osób, które po prostu ograniczają mięso w diecie. Taki obiad jest bardzo sycący a do tego zdrowy - rośliny strączkowe są ważnym elementem zbilansowanej diety. Uwaga: czas przygotowania nie obejmuje moczenia fasoli przez

Milion Smaków
Młode ziemniaczki zapiekane z szynką w sosie musztardowym 100

daniu, które ostatnio robiłam chyba z 6 lat temu. Dziś wielki powrót zapiekanych ziemniaczków na nasz stół.   Składniki: 1 kg młodych ziemniaków, ok. 50 dag wędlin (szynki, wędzonki, boczku), 2 cebule (ok. 20 dag), 3 dag masła lub margaryny, 3 dag mąki pszennej, szklanka bulionu, szklanka mleka, 2 łyżki ostrej musztardy, majeranek świeży lub suszony, sól, biały pieprz. Przygotowanie

Państwo Wojtczuk gotują
Zupa z młodej kapusty 96

litra zupy. - 4 skrzydełka z kurczaka lub żeberka wieprzowe - 3 marchewki - 2 pietruszki - kawałek pora - kawałek selera - 6 ziemniaków - mała główka kapusty  - 20 dag wędzonego boczku lub kielbasy - cebula - sól - kilka ziaren ziela angielskiego, pieprzu oraz dwa liście laurowe - łyżka przecieru pomidorowego lub trochę soku z pomidorów Umyte mięso zalać zimną wodą - dodać obrane warzywa, przypaloną cebulę oraz przyprawy

Pani domowa
Inny Wymiar w sercu Warszawy 155

Polacy?? Otóż mamy podpłomyki, czyli drożdżowe chrupiące placki wypiekane w piecu, o którym Inny Wymiar smacznie przypomina do wyboru jest pięć rodzajów m in. ze szpinakiem, albo chrupiącym boczkiem czy też łososiem (17-30 zł).        Restauracja posiada odrębną bardzo rozbudowaną kartę alkoholi. Wybór win jest naprawdę spory już na wejściu „wita” nas cała ściana różnorodnych

Wylizany Rondel
13 przepisów z wykorzystaniem drożdży 148

mozzarellą Pieczone pierogi z pieczarkami, czarnymi oliwkami i suszonymi pomidorami Pieczone pierożki z ciasta na focaccie z kuskusem i kurczakiem Pizza z papryką i czarnymi oliwkami Pizza z boczkiem Ślimaczki z ciasta na pizzę z pesto bazyliowo - miętowym

Moja smaczna kuchnia
KLUSKI ŚLĄSKIE 128

Kluski śląskie to bardzo popularna i tradycyjna potrawa na Śląsku.Zdobyła już swoich zwolenników w całej Polsce.Kluski można podawać polane stopioną słoninką,skwarkami z wędzonego boczku,z sosami mięsnymi,roladą wołową i modro kapustą....właściwie z czym mamy ochotę.   Pamiętam jak jeszcze mieszkałam w swojej rodzinnej miejscowości - w Tychach zawsze od rana słychać było jak sąsiedzi tłukli mięsko

Niespełnione zdolności kulinarne
Inny wymiar polskiej kuchni 152

obfitszy z deserem Zjadłam zupę dyniową z pestkami dyni. Potem do wyboru była polska pizza , czyli podpłomyk z burakiem, serem pleśniowym i orzechami włoskimi, albo sałatka z pieczonym kurczakiem, boczkiem i szpinakiem w wersji szybkiej. Gdybym chciała wersję obfitą, to do zupy byłby filet z dorsza podawany z babką ziemniaczaną i śmietanką z kminkiem. Podpłomyk był chrupki i bardzo polski

Ugotowane pozamiatane
La Vita, Gdynia 137

warzywną Zapiekane krewetki w aromatycznym sosie masłowym z czosnkiem Mozzarella Stiks, panierowana mozzarella serwowana z żurawiną Danie główne: Lasagne, zapiekane płaty makaronu z sosem bolognese Spaghetti Carbonara, spaghetti z boczkiem, cebula, czosnek, parmezan, śmietana, pietruszka Spaghetti Bolognese, zapiekane spaghetti z serem i sosem bolognese – zamówiliśmy „połówkę”, nie zapiekane, a robione na patelni, mniejsza porcja, bo dla dziecka

Kucharzyca
BOSKA! Włoska – restauracja na Pradze 303

dania główne. Wszyscy oprócz mnie zamówili makarony: Garganelli Formaggio – kurczak, szpinak, gorgonzola (25 zł), Garganelli Toscola – żeberka, śliwki wędzone, pomidory (29 zł) i Pappardelle Boscaiola – podgrzybki, boczek (26 zł). Porcje były słuszne i smaczne. Klasycznie musiałam się wychylić i zamówiłam Calzone z wołowiną, cebulą i kwaśną śmietaną (25 zł) i cóż, mięso było mięciutkie i delikatne, ciasto

karmelowy
Kiełbasa krakowska wieprzowa 196

konserwantów. Kiełbasa o dużych kawałkach mięsa, wspaniałych zapachu i smaku. Dobrze wyrobiona kiełbasa nie rozpada się, co widać na zdjęciu. Składniki Surowce Mięso 2kg szynki 50dkg łopatki 50dkg boczku 50dkg wołowiny Przyprawy

Kulinarne pyszności Molki

Proponowane wyszukiwania