boczek - 14002 przepisów (strona:721/934)

Pizza włoska 149

łyżeczki pieprzu czarnego – 1 łyżka oliwy Dodatki: – mozzarella starta – 2 cebula pokrojone w plastry – kilka plastrów szynki i salami – kilka plastrów boczku – ok. 10 pieczarek pokrojonych w plastry – kilka plastrów ananasa – połówki małych pomidorków koktajlowych – 1 filet z kurczaka pokrojony w kostkę i podsmażony

To co kocham
Omlet bez mąki z mleczkiem kokosowym 148

Składniki: 3 jajka (u mnie rozmiar L) 1 garść posiekanego koperku 1/2 posiekanej dymki 2 garści świeżego, umytego szpinaku baby 1 plaster sera koziego na jeden omlet 2 plasterki boczku pieczonego na drugi omlet 3 łyżki mleczka kokosowego 1 łyżka masła klarowanego (po pół łyżki na jeden omlet)  sól morska (u mnie z papryczką chili) pieprz ziołowy Do miseczki

Szczęśliwa kuchnia
Babka ziemniaczana. Esencja tradycyjnej kuchni domowej. 194

takim smakiem. Przygotowywała ją moja Babcia. Teraz robi ją Mama. Za każdym razem jest to domowa uczta. Składniki (na dwie blaszki pasztetowe ): 2 kg ziemniaków 2 jajka 25 dag boczku, ewentualnie podgardla chudego lub mięsa ulubionego  1 cebula 2 ząbki czosnku sól, pieprz Przygotowanie: Ziemniaki ścieramy na tarce.  Dodajemy jajka. Doprawiamy solą i pieprzem świeżo mielonym do smaku

Kuchnia po mojemu
Finał BlogerChef 2016 128

Kofta z mięsa indyka w pietruszkowej panierce z orientalnymi przyprawami na kabanosie – zamiast patyczków do szaszłyków) z polską, a właściwie wielkopolską tradycją z której pochodzę (ziemniaczana rolada z boczkiem i chrzanem w kapuście) oraz smakowego mixu, czyli sosu na bazie sałaty rzymskiej, śmietanki i mleka kokosowego. Do przygotowania swojego dania należało użyć produktów sponsorów: Indykpol, Octim, House of Asia

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Flaki z żołądków indyczych po mojemu 237

małym ogniu, aż żołaądki będą miękkie. W razie potrzeby dolać wodę. Ziemniaki oskrobać, pokroić w małe kawałki i gotować w zupie do miękkości. Na koniec wyrzucić skórę wędzonego boczku. Smacznego. To jest duża porcja zupy

Kuchnia Pokoleń
bigos 175

garnka, podlałam niewielką ilością wody i dusiłam do miękkości. Ponieważ nie była zbyt kwaśna nie odciskałam nadmiaru soku ani jej nie płukałam. Dla aromatu dodałam skóry z wędzonego boczku (odcinam je i zamrażam, wykorzystuję do bigosu, fasolki po bretońsku czy grochówki). Białą kapustę poszatkowałam, włożyłam do drugiego garnka, lekko osoliłam, podlałam odrobiną wody i  dusiłam. W tym czasie umyłam

babka w formie
Opolski Bifyj, czyli jak smakuje Opolszczyzna? 144

maku i bułki na mleku z miodem. Mieliśmy też niepowtarzalną szansę posłuchać gwary śląska białego i dowiedzieć się czegoś więcej o kulinarnych zwyczajach Opolszczyzny, która kluskami, ziemniakami i boczkiem słynie. Śląskie desery w Śtantinie: szpajza cytrynowa, szpajza kakaowa, szpyrki, makówki i kulki mlekowe. Wnętrze restauracji Śtantin w  Starych   Siołkowicach. Wnętrze restauracji Śtantin w  Starych   Siołkowicach. KUCHNIA

Food Square
Fit zupa krem z 3 warzyw 115

ziela anglieskiego i lubczyka. Gotowaliśmy pod przykryciem na małym ogniu przez 45 min, po czym przecedziliśmy bulion. OPCJONALNIE: natka pietruszki, świeży tymianek lub rozmaryn, posiekana nać selera, chipsy z boczku lub szynki długo-dojrzewającej, grzanki - u nas kromka pełnoziarnistego chleba pokrojona i podpieczona z dodatkiem oleju sezamowego łyżka śmeitany lub jogurtu Do bulionu dodajemy pokrojone warzywa oraz przyprawy. Gotujemy

Kuchnia od dwojga
Babka ziemniaczana z szpinakiem, serem i szynką 152

Bardzo smaczna i odchudzona babka ziemniaczana z chudą wędliną i szpinakiem. W ten sposób możemy zastąpić tradycyjny boczek.  1 duża cebula 3 ząbki czosnku 5 plastrów chudej wędliny (szynki) 4 kostki mrożonego szpinaku 1 kg ziemniaków 100 g żółtego sera 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 jajka Sól Pieprz Liść lubczyku Olej do smażenia Cebule kroimy w bardzo drobna kosteczkę

VioletoweKucharzenie
Skandynawska kanapka ze smażonym jabłkiem i chrupiącym bekonem 113

tradycyjnym  ciemnym chlebie żytnim , ale myślę że będzie równie dobra na każdym innym, a Waszym ulubionym.  Skandynawska kanapka z jabłkiem i bekonem Składniki : kilka plastrów bekonu (chudego boczku, lub pancetty) pół cebuli drobniutko posiekanej 2 duże jabłka 1 łyżeczka cukru 2 łyżki masła 2-3 kromki chleba (żytniego) sałata natka pietruszki do przybrania Przygotowanie : Bekon mocno zgrillować

Codzienne Gotowanie
Spaghetti z szynką Prosciutto, suszonymi pomidorami i sosem carbonara 196

nieskończoną ilość wariantów nigdy się nie nudzi, a do tego jest bardzo szybkie w wykonaniu.  Tym razem miałam ochotę na carbonare, ale nie koniecznie w wydaniu z tłustym boczkiem, czy śmietaną, którą zazwyczaj dodaje do tego sosu, stąd powstała taka nietypowa wersja carbonary. Składniki: - 200 g  makaronu spaghetti  - 2 jaja - 100 g szynki prosciutto - 8 suszonych pomidorów

Cook&Love
Kopytka z koperkiem 142

Pasują do każdego obiadu, mięsnego, warzywnego, rybnego. Także do duszonych grzybów z dodatkiem lubczyku. Smakują również pysznie same z masełkiem lub odsmażone z boczkiem i cebulką. Uniwersalne ziemniaczane danie. Jedne z moich ulubionych:) Najbardziej lubimy te rumiane i chrupiące odsmażone na patelni na maśle klarowanym. Pięknie wtedy pachną masłem. Składniki: 1 kg ziemniaków 2 szklanki mąki 2 jajka garść posiekanego

Zasmakuj Kuchni
Zupa ziemniaczana z awokado. 192

Zupa ziemniaczana, jaką pamiętam z dzieciństwa była dość zawiesista, zagęszczona zasmażką, z dodatkiem boczku lub kiełbasy, często doprawiona majerankiem. Moja wersja jest nieco inna. Na początku miałam nawet obawy, że wyjdzie mi ciut mdła, ale tak się nie stało. A to za sprawą cytryny, istotnego składnika tego dania. Podawałam z awokado pokrojonym w kostkę, mąż miał wersję wzbogaconą o grzanki

zadanie-gotowanie
szybkowar-pyszne mięsko z łopatki do chleba... 150

czosnek niedźwiedzi, pieprz ziołowy zwinąć mocno mięso na roladę, obwiązać nicią, w szybkowarze na gorącym smalcu obsmażyć z każdej strony na rumiano, wsypać ziele angielskie i liście laurowe na boczek wsypać pokrojone cebule, wlać wodę z przyprawą w płynie zamknąć szybkowar i od chwili zasyczenia pary na mniejszym ogniu gotować 50-60 minut, szybkowar otworzyć jak sam spuści ciśnienie, mięso

W Mojej Kuchni Lubię
Bigos 171

robię bigos tylko z kapusty kiszonej, choć można dać kiszoną i świeżą. Zawsze dodaję pokrojone w kostkę i przesmażone mięso z łopatki lub szynki. Do tego dobra kiełbasa, czasami boczek wędzony i garść grzybków suszonych. Oczywiście nie może zabraknąć przypraw. Niektórzy lubią do bigosu wlać trochę czerwonego wina lub wrzucić wędzone śliwki. Wszystko jest dozwolone i za każdym razem będziemy

Smakołyki Asi

Proponowane wyszukiwania