boczek - 14002 przepisów (strona:712/934)

Sprawdzone domowe przepisy na pyszną Wielkanoc 326

pieczony w majeranku Szynka domowa wędzona Mielonka dojrzewająca a la salami Kiełbasa krakowska parzona Ziołowy schab z pończochy Kiełbasa myśliwska Domowa szynka z szynkowara Domowa biała kiełbasa wieprzowa Pieczony boczek w ziołach Schab z pończochy, czyli domowa wędlina Domowy baleron Schab ze słoika w pikantnej panierce Schab w majeranku nadziewany śliwką Domowa biała kiełbasa Szynka pieczona w ziołach Drobiowa pieczeń

Kulinarne przygody Gatity
Lasagne z soczewicą 101

może być alternatywą dla mięsa w diecie. Jest bogata w potas, kwas foliowy i wiele innych składników. Przepis podpatrzony w programie Ugotowani. Dla mięsożerców przepis można wzbogacić o boczek, na którym podsmażamy cebulę i pieczarki. Polecam!     Lasagne z soczewicą   Składniki:   250g makaronu lasagne 1 cebula ząbek czosnku 200 g pieczarek szklanka ugotowanej soczewicy puszka krojonych pomidorów

Smak mojej kuchni
Muffiny wytrawne 127

Szybkie muffiny tym razem w wersji na słono. Doskonałe jako lekka przekąska, idealne na domową imprezę. Zamiast szynki możemy dodać salami lub podsmażony boczek. Wierzch przed pieczeniem możemy posypać pokrojoną szynką, papryką i fetą. Polecam! Muffiny wytrawne Składniki na 12 sztuk: 200g mąki pszennej 2 jajka 2/3 szklanki mleka pół szklanki oleju łyżka koncentratu pomidorowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Smak mojej kuchni
KSIĄŻKA „ Z MIŁOŚCI DO SMAKU” 148

trzema serami, sałatka z rukwi wodnej, rzodkiewki i kiszonego buraka, pieczone bataty z sosem tatarskim, orkiszowe risotto, zupa prowansalska, zupa z zielonej soczewicy, zapiekana zupa cebulowa, dorsz zapiekany z boczkiem i szałwią, wołowina po burgundzku, oraz kuszące desery: orkiszowa tarta z karmelem z nerkowców i mleka kokosowego, tarta z karmelem czekoladowymi i orzechami włoskimi, tarta tatin z gruszkami, finansjerki, crème

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Burgery rybne 166

Burgery rybne Kotlety rybne to ostatnio dość często powtarzane u nas danie. Według wielu starych tradycyjnych przepisów do takich kotletów należy dodać... surowy boczek. Szczerze mówiąc jakoś nigdy ich w tej wersji nie robiłam, ale często dodaję korzeń pietruszki lub kremowy serek (który również pozytywnie wpływa na konsystencję kotletów). Serek może być naturalny lub w różnych wariantach smakowych. Dzięki temu

Pełny talerz
Kasza gryczana z pieczarkami i zielonym groszkiem 209

było, a groszek już od dawna czekał w zamrażarce. Przepis tu właściwie jest zbędny, bo to jak z bigosem na winie... ;)  Można tu wrzucić wiele innych składników (podsmażony boczek, kurczaka, fasolkę szparagową, paprykę, fasolkę czerwoną... ).   Składniki: 200 g kaszy gryczanej (palonej lub niepalonej)  10-12 szt. średnich pieczarek 1 szklanka mrożonego zielonego groszku 1 średnia cebula

bistro mama
Naleśniki z kaszą gryczaną i twarogiem 206

półtłustego, białego sera. Naleśniki można podawać same, polane kwaśną śmietaną, sosem czosnkowym lub z sosem pieczarkowym, czy grzybowym. Smak farszu można wzbogacić o podsmażony, pokrojony w niewielką kostkę boczek (około 125 g). 1 szklanka = 250 ml, 1 łyżka = 15 ml, 1 łyżeczka = 5 ml. Źródło przepisu: Wielkie Żarcie

Gospodyni Miejska
Trzołski ze miysa (Mięsne patyczki) 198

mogą ; ō- samogłoska w wymowie między o i u 3 znudzić 4 mielone 5 ô= ło 6 innego 7 różnymi 8 trzaski, małe drewienka 9 naprawdę 10 wędzonego boczku 11 ząbek 12 razem 13 zwykłej 14 będą 15 powoli 16 przygotowywać Artykuł Trzołski ze miysa (Mięsne patyczki) pochodzi z serwisu Chop w kuchni

Chop w kuchni
Pasztet z jelenia 154

przygotowania 20 min Czas gotowania 2 hr 30 min Czas przygotowania 2 hr 50 min Ingredients 800 g mięsa z jelenia * 300 ml czerwonego wina wytrawnego 250 g surowego boczku 200 g wątróbki z jelenia ** 50 g suszonych grzybów 1/2 selera 1 korzeń pietruszki 2 marchewki 2 średnie cebule 3 ząbki czosnku 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka pieprzu kolorowego

Wędrówki po kuchni
GROCHÓWKA WOJSKOWA 128

łuskanego tłuszcz sól majeranek 20dag.wędzonej słoniny 20dag.boczku wędzonego czosnek granulowany ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Marchewkę zetrzeć na tarce.Dodać groch   namoczony przez całą noc ,do gorącego wywaru,posolić,gotować do miękkości.Boczek i wędzoną słoninę pokroić w kostkę,przetopić,zasypać 1 łyżką mąki i zrobić złotą zasmażkę,wlać do zupy,gotować.Przyprawić do smaku

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Lasowiackie kapuśniaczki – kuchnia podkarpacka 240

były dodatkiem do barszczu, bo są tak smaczne, że niczego nie potrzebują. Spotykam się czasami z kapuśniaczkami, gdzie nadzienie przygotowane z kapusty jest dodatkowo okraszony drobno pokrojonym i podsmażonym boczkiem, albo dodano do niego kminek. Bywa też, że gospodynie do kapusty kiszonej dodają świeżej kapusty. Ja jednak podaję taką wersję nadzienia, jaką znam najlepiej i jaką najbardziej lubię. Lasowiackie kapuśniaczki

Trzeci talerz
Przepis na gnocchi z jarmużem i szynką parmeńską 204

Zapraszam na kolejny przepis na gnocchi. Przedwczoraj poznaliście gnocchi z boczkiem , groszkiem i szałwią. Jeśli lubicie ziemniaczane kluski z sosem to ten przepis na pewno przypadnie Wam do smaku. Na ogół jesteśmy przyzwyczajeni, że gnocchi podaje się do sosu. Dzisiejszy przepis na gnocchi jest zupełnie czymś innym. Ugotowałam sos, wymieszałam go z kluskami, jarmużem i mozzarellą i zapiekłam. Zapiekanka

codojedzenia
Karczek konfitowany na kanapki 250

Kolejna propozycja domowej wędlinki,tym razem kofitowany karczek,pyszny z chrupiącą skórką ,pachnący i delikatny w środku-polecam,robiłam tak również boczek i był równie wyśmienity Składniki: ok 1 kg karczku sól(może być sól peklowana) pieprz majeranek, papryka słodka olej ok 2 litrów(tyle żeby mięso jak zalewamy było przykryte) Przygotowanie: mięso nacieramy przyprawami i odstawiamy

Swojskie jedzonko
Rollsy z kurczakiem 1850

boczek, nie szynka, nie ser czy pieczarki ... tym razem to pierś kurczaka i ciasto francuskie stworzyły te pyszne rollsy no i nie mogło obejść się bez sosu czosnkowego :) Składniki : arkusz ciasta francuskiego ok 400 gr piersi kurczaka sezam sól, pieprz papryka ostra wędzona Przygotowanie : Pierś kurczaka ścinamy z grubości i cienko rozbijamy Następnie rozkładamy ją na całej powierzchni ciasta francuskiego

Mechanik w kuchni
Jajka zapiekane w awokado 136

ewentualnie innymi dodatkami, czyli ciekawy pomysł na śniadanie dla wymagających podawane na ciepło ;) Składniki: awokado 2 małe jajka szczypiorek lub parmezan sól, pieprz opcjonalnie: kawałki łososia wędzonego lub boczku, pomidorki koktajlowe Piekarnik nastawić na 200 stopni C. Awokado przekroić na pół, wyjąć pestkę i część miąższu. Doprawić każdą połówkę solą i pieprzem. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym lub na blaszce

wyzwania kuchenne

Proponowane wyszukiwania