boczek - 14002 przepisów (strona:707/934)

Zapiekana botwina z jajkami 129

przyjemnym. Botwina zapiekana z jajkiem jest genialna na śniadanie, jest też dobrym zamiennikiem obiadu. Robi się szybko i jest pyszna. W przepisie występuje chorizo, ale spokojnie można zastąpić je boczkiem, kiełbasą, szynką, można pominąć i doprawić całość wędzoną papryką. To już wasza inwencja twórcza jest ograniczeniem. Potrzebujemy: kilka liści kolorowej botwiny (lub pęczek zwykłej) 40 dkg chorizo pokrojonego w dowolne

ladykitchen
Pierogi ruskie z truflami 159

pomysł co z nimi począć, w końcu nie jest to składnik stosowany w codziennej kuchni. Kukbuk podsunął mi pomysł na wykorzystanie truflowego rarytasu. Omasta do pierogów jest również niecodzienna, boczek z cebulką lub kwaśna śmietana jak lubią niektórzy zastąpiło masełko szałwiowe. Absolutnie genialne pierogi, bardzo polecam! Składniki na farsz: 400 g półtłustego twarogu 800 g ziemniaków 1 cebula

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
CESARSKA SAŁATKA Z ARBUZA I ŁOSOSIA 173

główka sałaty 2 - 3  pomidory lub 12 pomidorków koktajlowych *****************************************************  Łososia umyć ,osuszyć ,posolić i popieprzyć, usmażyć na złoty kolor na patelni, zdjąć i pokroić go na kawałki.Boczek pokroić w kostkę , przesmażyć , aż będzie kruchy , odcedzić na papierze.Do miski włożyć obrany czosnek , żółtka,posiekaną natkę, musztardę , cukier i pieprz cayenne.Zmiksować,w trakcie miksowania dolewać po trochu olej

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Kotlety ziemniaczane z komosą ryżową 141

kotlety ziemniaczane, przed usmażeniem obtoczyć w jajku i w bułce tartej. Smacznego! Może zainteresują Cię również inne przepisy na kotlety ziemniaczane: Tradycyjne kotlety ziemniaczane Ziemniaczane placuszki w panierce z boczkiem i serem

CookYourself
Kluski kładzione 169

napowietrzone ciasto. Przygotowane ciasto przełożyć na płaski talerz obiadowy i maczaną w wodzie   łyżką zrzucać na wrzątek kluseczki. Chwilę gotować. Kluseczki można podawać z mięsnymi sosami, okraszone podsmażonym boczkiem a nawet z owocami

W garach u Gosi
Rösti (szwajcarski placek ziemniaczany) 130

Rösti to placek ziemniaczany z utartych, ugotowanych ziemniaków. Można go podawać również z podsmażanym boczkiem. Jednak w mojej wersji jest tylko z cebulką. Placek nie jest bardzo zwarty, więc wyzwaniem

Bullio
POLĘDWICZKA W MARYNACIE CZOSNKOWEJ 158

zwykłej) po około 1-1,5 minuty z każdej strony. Osączam na ręczniku papierowym. Mięso rewelacyjnie smakuje z młodą kapustą zasmażaną.  Przepis znajdziecie tutaj:   Kapusta zasmażana z boczkiem

JejKuchnia
Sałatka na gorąco ze szparagami i grillowanymi warzywami 136

dodatkiem rozmarynu).  Oczywiście, jeśli tylko macie ochotę możecie przygotować szparagi według moich innych przepisów-zapraszam na  Szparagi z masłem cytrynowym i parmezanem  lub Szparagi w boczku z pomidorami i rozmarynem lub Tarta ze szparagami i ricottą  lub Spaghetti ze szparagami i boczniakami Czas przygotowania: 15 min. Porcja dla 2 osób Koszt przygotowania: 9,00 zł SKŁADNIKI

kulinarnyJa
Szparagi zapiekane z serem / Cheesy asparagus bake 288

Szparagi są teraz wszędzie! Korzystajcie bo sezon na nie jest niestety krótki, a one są przepyszne. Wcześniej proponowałam Wam zielone w wersji smażonej z boczkiem i gorgonzolą , a dziś przedstawiam białe szparagi, wstępnie pieczone w masełku z czosnkiem i ziołami a następnie dopiekane pod grubą warstwą brie i mozzarelli. Są absolutnie przepyszne i pasują do każdego dania głównego. Polecam gorąco

karmelowy
Pasztetowa wieprzowo-drobiowa z pomidorem 135

SUROWIEC -wątroba wieprzowa 1 kg -wątroba drobiowa 1 kg -podgardle bez skóry 2 kg -słonina bez skóry 0,5 kg -boczek bez skóry 0,5 kg -dwa serca wieprzowe -dwie średnie cebule surowe -kasza manna 150 g do całości PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -sól 19-22 g/kg mięsa -pieprz czarny 2 g/kg -pieprz ziołowy 1g/kg -ziele angielskie 1g/kg -gałka muszkatołowa

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Kartacze czyli ziemniaczane kluski z mięsem drobiowym 147

dużo wody, osolić i zagotować. Do gotującej się wody wrzucić kartacze. Gotować od wypłynięcia kartaczy na powierzchnię 2 minuty. Wyjąć je łyżką cedzakową. Podawanie – gorące kartacze polać obsmażonym boczkiem i cebulką oraz tłuszczykiem. Były pycha, mniam

Kuchnia Pokoleń
Specjał chłopski w pszczyńskiej „Frykówce” 79

chce się jej jeszcze. A na drugie specjał chłopski – tak proste, tak zwykłe danie, że…czuję, że właśnie na taki talerz miałam ochotę. Smażone ziemniaki z boczkiem, cebulką i ziołami, sadzone jajka oraz garnuszek maślanki. Pycha!       Artykuł Specjał chłopski w pszczyńskiej „Frykówce” pochodzi z serwisu Raj dla Podniebienia

Raj dla Podniebienia
Zupa z kurek z ziemniakami 92

roku czekam na kurki. A jak pojawią się, dodaję je do wielu potraw. Najbardziej lubię je zapieczone w tarcie w towarzystwie boczku Jednak zupy nigdy nie robiłam. Kiedy ujrzałam zdjęcie zupy kurkowej na blogu Liski z White Plate, stwierdziłam, że trzeba wypróbować tę opcję. Zupa jest smaczna, sycąca, pachnąca grzybami. Bardzo prosta, letnia, posmakuje każdemu. Składniki: 200g kurek 3 ziemniaki

Raj dla Podniebienia
Wołowina po burgundzku 99

koniaku, 2 łyżeczki kremu balsamicznego, 1/2 łyżeczki tymianku, 1/2 łyżeczki przypraw do wołowiny, 1/2 łyżeczki wędzonej papryki sypkiej, 3 przepołowione ząbki czosnku w łupinkach bulion: 2 litry wody, plaster boczku, plaster mięsa wołowego,2 listki laurowe, 2 ziarenka ziela angielskiego, 2 marchewki, 1 pietruszka, 1 cebula, 1/4 selera 600g wołowiny 2 marchewki 300g pieczarek 1 cebula 1 por 2 łyżki

Raj dla Podniebienia
Ciasto z rabarbarem (bez glutenu, cukru, paleo) 184

składnikiem oprócz rabarbaru jest mąka kokosowa, która rzadko uczula, a do tego nie zrujnuje kieszeni. Jest kilka połączeń, które w kuchni idealnie ze sobą współgrają, np. pomidor i bazylia, boczek i jajka, rabarbar i truskawki, pieprz i wanilia, no dobra może to ostatnie nie do końca Dodam jeszcze tylko, że to co widzicie na zdjęciu zostało zjedzone w 3 minuty

PaleoLife

Proponowane wyszukiwania