boczek - 14002 przepisów (strona:708/934)

“W słoiku” – recenzja 155

słoik z pieczonym rabarbarem, frużeliną wiśniową, wiśnie korzenne z octem, morele z tymiankiem, śliwki w herbacie, marynowane rzodkiewki, macerat malinowy, kiszone pomidorki z winogronami, chipsy z cukinii, dżem z boczku i fig dressing z mango i imbirem. W słoiku Autorka: Kasia Marciniewicz Wydawnictwo: Publicat Data premiery: 2017 Ilość stron: 240 Artykuł “W słoiku” – recenzja pochodzi z serwisu Ugotowane Pozamiatane

Ugotowane pozamiatane
Kiełbasa czosnkowa, domowe wędliny bez wędzenia. 284

Bardzo dobra domowa kiełbasa, którą wszystkim polecam.  Prawdziwie swojska wędlina wg sprawdzonego przepisu. Skład: 2 kg łopatki wieprzowej, 1 kg podgardla lub boczku,2 łyżki soli kamiennej niejodowaej, 15-20 ząbków czosnku, opakowanie majeranku 8-10g, 20 ziaren pieprzu czarnego, 1 łyżeczka czubata pieprzu mielonego, 5-10 ziaren jałowca, 3 liście laurowe, można dodać paprykę. Świeże mięso płuczemy

chleba naszego
Naleśniki ze szparagami 181

serkiem jogurtowym to nasza propozycja na pyszne, ale lekie, fit śniadanie lub kolację. Uwielbiamy szparagi i przygotowujemy je na różne sposoby: Szparagi z sosem holenderskim Szparagi zawijane w boczek (roladki ze szparagami) , Zapiekanka. Klopsiki wieprzowe ze szparagami i makaronem Pizza ze szparagami Kremowa zupa szparagowa z pestkami dyni Jaglane muffiny ze szparagami i szynką Kremowa zupa szparagowa Tarta ze szparagami

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Polędwiczki grillowane z puree z groszku 130

Zbliża sie weekend, a zatem dla niekótrych też czas grillowania, dlatego dzisiaj przepis specjalnie na taką okazję. Zazwyczaj na grillu , oprócz kiełbas pojawia się karkówka, boczek albo drób. Ja proponuję wrzucić na ruszt polędwiczki. Mięso odpowiednio zamarynowane jest po przyrządzeniu miękkie, soczyste i smaczne  (trzeba pamiętać, aby do dłuższego marynowania mięsa, jak w tym przpadku, nie dodawać soku

Bon appetit mon amie
Golonka 107

gotuje się w wodzie do miękkości, dodając w trakcie gotowania oczyszczone i opłukane warzywa oraz przyprawy. Do tradycyjnych posiłków należą  także golonki z kapustą i borowikami, z pieczonym boczkiem i świeżą papryką. W lokalach gastronomicznych dostępna jest również golonka z żurawiną i świeżym chrzanem, po węgiersku, bawarsku lub nadzieniem z zielonego pieprzu. W Beskidach na golonce przyrządzić można kwaśnicę

KUCHNIA POLSKA
Smaki Wisły. Cztery Pory Roku - spotkanie pierwsze 147

Wisły. Uczestnicząc w pierwszym z cyklu spotkań, dowiedziałam się ciekawych informacji historycznych, dotyczących nadwiślańskich terenów dawnej Warszawy oraz o Mennonitach. Po opowieściach poczęstowano wszystkich pyszną z upą marchwiową z boczkiem i serem ...a potem zagoniono "do roboty". Warsztaty kulinarne poprowadził Maciej Nowicki, a potrawy przygotowywane podczas spotkania inspirowane były książką Wojciecha Marchlewskiego "Mennonici: życie codzienne od kuchni" Tego dnia przygotowaliśmy

kolorowotorcikowo
Pizza. 209

oregano sól,pieprz Keczup i przecier przełożyć do miseczki, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i przyprawy.Wymieszać. Dodatki: 250 g. sera żółtego kilka pieczarek 1 mała cebula kilka plasterków boczku 1/2 słoiczka tuńczyka po kawałku papryki czerwonej i żółtej kilka małych różyczek brokuła Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części, z każdej uformować kulę. Blaszkę delikatnie wysmarować olejem, wyłożyć kulkę ciasta

Agusiowe smakołyki
Kurczak ze szparagami i komosą w wolnowarze (paleo) 184

tego przygotowywana jest w wolnowarze. Danie w stylu wrzuć, wstaw i zapomnij (na jakieś 4 do 6 godzin). No i szparagi, których ciągle nie mam dość coś jak boczek… Zanim przejdziemy do składników to zaznaczę, że mój slowcooker ma 5,6L, proporcje dostosujcie do pojemności Waszych urządzeń. Składniki: 1 kg piersi z kurczaka 1 ½ szklanki komosy 4-6 ząbków

PaleoLife
Burgery wołowe – kotlet z mięsa wołowego z sosem sojowym. 185

wyciągnięciu z lodówki, na patelni z powłoki nieprzywierającej na dużym ogniu przez ok. 2- 4 minut z każdej strony. W zależności od preferencji   Poniżej moja kompozycja: sałata, boczek, cebula, cheddar, ogórki, papryczki jalapeno (marynowane) i sos BBQ Smacznego   PS. Nie powinno dodawać się jajka do mięsa ale jeśli ktoś lubi to czemu nie przepis na bułki można znaleźć

rozgotowana
Tarta ze szparagami i serem 147

cheddarem i serem brie. Dzięki brie, masa ma pazurka, a pozostałe sery wraz z jajkami i śmietaną, nadają delikatnego smaku. Przyznam, że w planach miałam dodać do masy podsmażony boczek, jednak w ferworze przygotowań tarty, zupełnie o nim zapomniałam. Możecie zatem poeksperymentować jeszcze z takim dodatkiem.   Drukuj Tarta ze szparagami i serem Składniki Ciasto 250 g mąki pszennej

Mieszam w Garnku
Pyzy bezglutenowe 184

gotować nazbyt dużej liczby pyz jednocześnie. Mogą wykipieć lub się rozlecieć.  Gotować 1-2 minuty od momentu wypłynięcia. Wyjąć łyżką cedzakową i przelać zimną wodą. Podawać z podsmażonym boczkiem i cebulką. Niestety nie zdążyłam zrobić zdjęcia podanego dania... Zanim przypomniałam sobie o aparacie to nie było już co fotografować....:-) Z podanej porcji wychodzi sporo pyz. Ale nie ma problemu

Ze smakiem bez glutenu
Żelazny barszcz - chłodnik ogórkowy 178

Przepis ten jest w mojej rodzinie od zawsze.  Idealny na upały, lekko kwaśny, orzeźwiający chłodnik ogórkowy, który koniecznie należy podawać z młodymi ziemniaczkami okraszonymi słoniną lub boczkiem, podsmażonymi z cebulką. Robi się go bardzo szybko o ile wcześniej schłodzi się w lodówce odpowiednią ilość przegotowanej wody.  Składniki: kilka ogórków zielonych - dla mnie najlepsze są gruntowe 1 niewielka cebula

Ze smakiem bez glutenu
Kiełbasa ze słoika 129

też jako dodatek do bigosu czy zupy. Składniki: 2 kg mięsa wieprzowego w kawałkach - najlepiej gulaszowego, karkówki lub łopatki; do samej, chudziutkiej szynki dobrze dorzucić ok 500 g boczku bez skóry 6-7 ząbków czosnku sól, pieprz ewentualnie ulubione przyprawy, np. majeranek Mięso należy pokroić na mniejsze kawałki i zmielić w maszynce na sitku o najgrubszych oczkach. Do zmielonego mięsa

Ze smakiem bez glutenu
Domowa mielonka wieprzowa z folii 288

artykułami masarskimi. Polecam wykonać jej większą ilość i część zamrozić. Doskonale się przechowuje. Składniki: 2 kilogramy mięsa wieprzowego: 1 kg szynki, 1/2 kg mięsa z łopatki, 1/2 kg chudego boczku 4 duże ząbki czosnku sól, pieprz ewentualnie 1/2 kg skórek wieprzowych - ugotowanych i wystudzonych ulubione przyprawy: majeranek, tymianek, etc. Skórki wieprzowe dają gwarancję ścisłości mielonki. Dzięki zawartej w nich naturalnej

Ze smakiem bez glutenu