najlepiej wczorajszych) 100-150 gr sera twarogowego 1/2 cebulki zeszkloej 1 całe jajko około 1 szkl mąki pszennej 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej szczypta soli skwarki ze słoninki bądź boczku do okraszenia 1. Cebulkę szklimy. 2. Ziemniaki przeciskamy przez praskę (najlepiej aby było to tkz wczorajsze ziemniaki ) i przekładamy do miski, dodajemy twaróg, szczyptę soli i mieszamy całość do połączenia
Gotowanie...to proste !mocno wytopione. Dodajemy surowe mięso, dalej smażymy razem. Cebulę oraz czosnek obieramy i kroimy w drobną kostkę. Jabłko również obieramy ze skóry i kroimy ale w grubą kostkę. Gdy boczek wraz ze słoniną będą wytopione dodajemy cebulę, czosnek i jabłko. Smażymy, kilka minut aż cebula zarumieni się. Na koniec doprawiamy do smaku pieprzem oraz solą. Tak przygotowany smalec
Życie zaczyna się w kuchninóż i deskę do krojenia, maszynkę do mielenia mięsa, łyżkę, niezbyt długą kek sówkę, papier do pieczenia. Przygotuj składniki: 1-1,5 kg szynki wieprzowej, ok. 30 dag tłustego boczku, 2 marchewki, 1 pietruszkę, 1 pora, 1 cebulę, 5-10 dag wątroby wieprzowej, 5-10 ziarenek pieprzu czarnego, 5 ziarenek ziela angielskiego, 2 liście laurowe, sól, pieprz czarny mielony, słodką
blog.moje-pasje.infoWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 90 MINUT (+ 12 GODZIN MARYNOWANIE) ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 18 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 6-8 Składniki: Około 1-1 ,2 kg boczku surowego, 4 łyżki oleju czosnkowego, 2 łyżki sosu sojowego, 4 duże ząbki czosnku, łyżeczka pieprzu pomarańczowego, łyżeczka cząbru, łyżeczka bazylii, łyżeczka tymianku, 2 łyżeczki majeranku, 2 łyżeczki soli, 2 łyżeczki chili. Przygotowanie: Przygotowuję marynatę
JejKuchniaILOŚĆ PORCJI: 20-25 Składniki: 2 kg kap usty kiszonej, 50 dag kiełbasy jałowcowej, 4 rodzaje mięsa (u mnie - 80 dag cielęciny, 70 dag wołowiny, 40 dag boczku surowego, 70 dag łopatki wieprzowej) - mięsa powinno być minimum tyle, co kapusty, 150 g suszonych grzybów - może być ich więcej, 15 śliwek suszonych, 250 ml wytrawnego wina, łyżka sosu sojowego, smalec domowej
JejKuchniaCENA POTRAWY: 45 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 15-20 Składniki: 2 kg kapusty kiszonej, 30 dag karczku, 30 dag mięsa z szynki, wędlina (u mnie 10 plastrów) - opcjonalnie, 100 g boczku wędzonego, 2 laski kiełbasy, 5 grzybów suszonych, 5 śliwek suszonych, 2 średnie cebule, 3 liście laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego, 3 ziarna pieprzu czarnego, sól, pieprz, papryczka chili peperoncini, papryka
JejKuchnianiedzielę - wypieki na 3 króli ". Inne, tradycyjne wypieki związane ze Świętem Trzech Króli znajdziecie u : : Bożena , Ania , Gosia , Doroty , no i jeszcze moje wczorajsze szczodraki z kapustą i boczkiem
6niebotrzeciej diecie już w tym miesiącu i chcesz wybrzydzać? Nic z tego! Zjedz ze smakiem, pochwal i powiedz, że o takich porankach marzyłaś! Następnym razem podpowiedz, że zamiast boczku, może i tu słowo klucz bardziej smakowałaby NAM, a nie MI, szyneczka, albo pomidory suszone itd. Ja mojego Lubego, za każdym razem gdy przygotowuję obiad, angażuję w wykonanie sałaty lub sałatki
SMYKWKUCHNIprzez praskę czosnek. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju. Bekon kroimy w poprzek w centymetrowe kawałki, wysmażamy na chrupko, zdejmujemy z patelni i dorzucamy do makaronu. Na patelnię po boczku znowu łyżka oleju – szklimy i lekko rumienimy cebulę, na koniec dorzucamy do niej czosnek przeciśnięty przez praskę – minuta smażenia wystarczy żeby stracił swoją surową ostrość. Tak naszykowane cebula i czosnek
Karo in the Kitchenimprezie 6. Róże z ciasta francuskiego z serem i szynką . 7. Mini hot-dogi czyli parówki w cieście drożdżowym 8. Mini kotleciki mielone 9. Pieczarki faszerowane boczkiem i żółtym serem Genialne na ciepło oraz na zimno.. 10. Muszle faszerowane mięsem mielonym 11. Paluszki serowe 12. Parówki na patyku w chrupiącym cieście
Wylizany Rondelroku postanowiłam odmiennie na święta zamiast rolowanego boczku lub karkówki zrobić schab ze śliwką..Smaczna zarówno na ciepło jak i zimno a połączenie schabu i śliwki to jest to.. 🙂 Składniki: 1.2 kg schabu bez kości 15-20 dag suszonych śliwek bez pestek /ja użyłam kalifornijskich/ marynata: 4 ząbki czosnku 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
Ugotujmy Cośmamy dość. Przepis znajdziecie tutaj. Najfajniesze babeczki Dzieci jednogłośnie i bezapelacyjnie za najfajniesze babeczki minionego roku uznały babeczki sowy :) Polecamy! Tortowo i wytrwanie czyli tort ziemniaczany z boczkiem i pieczarkami. Pychota i cudowny dodatek do obiadu, czy kolacji. U nas sprawdzał się też na zimno w czasie pikników, czy podczas grilla. Przepis znajdziecie tutaj. Świeta, święta
Kolizje Smakówtable.GeneratedTable th { border-width: 2px; border-color: #ffffff; border-style: solid; padding: 5px; font-size: small; font-weight: bold; } table.GeneratedTable thead { background-color: #ffffff; } Parówki w cieście Nadziewana tortilla Boczek ze śliwką Rogaliki z serem Tortilla z papryką Kąski kurczaka Zapiekane kabanosy Hot dog Grilowany ananas Pieczone ziemniaki Rogaliki z kiełbasą Tortilla z szynką Grzanki z czerwoną cebulą Ziemniaki faszerowanee
Gotowanie i blogowaniePrzepis na śliwki w boczku jest dość znany. Na Sylwestra przygotujemy jednak wersję fit, by nie łamać już pierwszej nocy postanowień dbania o dietę, które wielu podejmuje. Śliski suszone Szynka długodojrzewająca Sos balsamiczny Świeże zioła Wino Sól i pieprz Jeżeli mamy więcej czasu i przekąska będzie dla osób pełnoletnich, warto namoczyć śliwki w mocniejszym alkoholu. Nie jest to jednak warunek
MarcinChef