Jaka jajecznica kojarzy wam się z dzieciństwem? Dla mnie to będzie jajecznica na maśle, nastepnie na szczypiorku, kiełbasie a dopiero później - najbardziej znana w Polsce - jajecznica na boczku. Prosto i szybko - wystarczy podsmażyć aromatyczną kiełbasę i dodać przyprawione jajka. Sycące i pyszne śniadanie
Milion Smakówmnie robiło się normalny bigos jak w każdym polskim domu-mianowicie:kapusta kiszona,kapusta słodka,jakieś mięso,boczek i kiełbasa , nieodzownie smalec.Ja odbiegłam od domowej tradycji ,choć przyznam niezupełnie,jedynie może wzbogaciłam go o kilka szczegółów jak np.białe wino wytrawne czy suszone śliwki.Mama by powiedziała ,że jestem rozrzutna w kwestii dodatków,a jakby wiedziała,że dodawałam przyprawy
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkidodatkiem jałowca, majeranku, ostrej papryki i vegety. 100% mięsa + warzywa. To nie może nie smakować:) Składniki (na dwa pasztety z keksówki): 130 g łopatki wieprzowej 0,5 kg boczku wieprzowego z kością i skórą 640 g podgardla wieprzowego bez skóry 2 podudzia z kurczaka 2 średnie cebule 1 marchewka 1 kajzerka + łyżka bułki tartej do masy 3 jajka przyprawy
Zasmakuj Kuchniwolnym tłumaczeniu: "tłuczony garnek") Wcześniej serwowałąm: →Puree (tłuczone ziemniaki) z suszonymi pomidorami w oliwie, podduszoną rzymską sałątą i jabłkami → Puree (tłuczone ziemniaki) z kiszoną kapustą, kruchym boczkiem, rodzynkami i jabłkami → Puree (tłuczone ziemniaki) z czerwoną kapustą i marchewką SKŁADNIKI na 4 porcje : 500 g obranych ziemniaków 400 g obranej dyni butelkowej 600 g świeżego szpinaku
Sztuka gotowania w/g Samirystartym serem żółtym, różnymi źródło: przepisy.pl przyprawami i ziołami. Bardzo często robimy również zapiekanki makaronowe - są bardzo pożywne i sycące. Pyszna jest zapiekanka makaronowa z kurczakiem, mięsem mielonym czy boczkiem. Wcześniej gotujemy makaron al dente, mięso podsmażamy. Krócej będziemy wtedy zapiekać. Podobnie robimy zapiekanki z warzywami. Wykorzystujemy warzywa jakie tylko chcemy: pieczarki, pomidory, brokuły, por, cebula. Źródło: kuchnialidla.pl Niezależnie
Gotuję TestujęMałe, słodkie babeczki z dodatkiem jabłka, taka weekendowa przekąska. Nie dość, że ładnie (tak uważam) się prezentuje to jeszcze smakuje i nie szkodzi ( czytaj nie odkłada się na boczkach), a to ogromna zaleta. Cóż, takich grzecznych słodkości chyba nikt nie odmówi.... szklanka otrębów owsianych 150 g serka np Bieluch 3 - 4 jajka ( zależy od wielkości) 1,5 łyżeczki sody
Dieta moja pasjarazem z ugotowanymi warzywami i czosnkiem. Taka masa jest dość sucha mimo warzyw które w tym wypadku zastępują nam jak to zazwyczaj się daje tłuste dodatki....słonina, boczek itp. Zapewniam bez tego też można zrobić smaczny pasztet. Dlatego też dobrze jest dodać szklankę rosołu, najlepiej nabrać z dziury jak się gotuje wtedy będzie miał jak najmniej
Dieta moja pasjalodówki na noc. Aby mięsa nie ,, szokować" należy je wyjąć z lodówki na dwie godziny przed pieczeniem i trzymać w temperaturze pokojowej. Przed pieczeniem układamy paski słoniny ( można użyć boczku), ja dałam co miałam. Zapobiegnie ona wysychaniu piersi, która jest pozbawiona tłuszczu. Dzięki temu będzie soczysta, ale nie tłusta, ponieważ wszystko spłynie na blaszkę. Jednak nim spłynie będzie tworzyć
Dieta moja pasjadodatkiem mąki , utłuczonych i wymieszanych na masę, podawana na gorąco pod postacią klusek formowanych łyżką i okraszonych skwarkami ze słoniny lub wędzonego boczku , ewentualnie z dodatkiem usmażonej cebuli . Prażucha ziemniaczana znana jest pod różnymi nazwami porka , psiocha , fusia , fuszer , fusier , lemieszka ziemniaczana (pod tą nazwą znana na Lubelszczyźnie
Dieta moja pasjaczuć je ziemniakami, są smaczne i proste w przygotowaniu. I tak jak wspominałam zaczynając cykl... kuchnia jurajska na ziemniaku oparta. kg ziemniaków 6 - 7 łyżek mąki pszennej Oraz: kawałek boczku 3 jajka 2 łyżki szczypiorku sól i pieprz do smaku Połowę ziemniaków gotujemy, studzimy i przeciskamy przez praskę. Ja polecam ugotować dzień wcześniej więcej na obiad i to co zostanie
Dieta moja pasjasobie wertowałam różne archiwa wszędzie skład jest ten sam..ziemniaki, cebula, jajko i mąka. Tylko różnią się dodatkami. Od wersji tych postnych z warzywami, po te wypasione z boczkiem i żeberkami. 1,5 kg ziemniaków cebula jajko 2 łyżki mąki łyżeczka majeranku ząbek czosnku 200 g kiełbasy sól i pieprz do smaku olej 2 łyżki bułki tartej
Dieta moja pasjaswojski pasztet ma prawdziwie domowy smak i nie da się go pomylić z tym sklepowym, wzbogaconym składnikami, o których wolimy nie wiedzieć. Zwykle do pasztetów dodaje się słoninę lub boczek, które wpływają zarówno na smak, jak i na konsystencję wyrobu. W tym podkarpackim przepisie z gminy Sokołów Małopolski tłuszczu jest naprawdę niewiele, co przełamuje stereotyp, że swojskie znaczy tłuste. Przygotowując
Trzeci talerzoknem mamy już niestety prawdziwą (tę brzydką) jesień . Jest szaro, buro, deszczowo i bardzo już zimno. Na rozgrzanie będzie idealna pyszna, domowa grochówka na wędzonym boczku. Zapraszam na nowy przepis. Czytaj więcej
Ana Mari's worldoknem mamy już niestety prawdziwą (tę brzydką) jesień . Jest szaro, buro, deszczowo i bardzo już zimno. Na rozgrzanie będzie idealna pyszna, domowa grochówka na wędzonym boczku. Zapraszam na nowy przepis. Czytaj więcej
Ana Mari's worldZnudziła ci się kiełbasa,wędliny czy boczek ?? Zapraszam na swojski pasztet domowy. Robiłam go migiem i to wieczorem, a rano już zajadałam na śniadanie. Zamówiłam zestaw domowy pasztet z Trdaismak Pasztet drobiowy z marchewką i suszonym szczypiorkiem: pierś indycza 600 g wątróbka drobiowa 300 g marchew ugotowana i zmielona 300 g pół szklanki wywaru z rosołu Szczypiorek
Różowa kuchnia