boczek - 14002 przepisów (strona:725/934)

Błyskawiczne piątki - podsumowanie 14.10.2016r. 138

parmezanu   Danuta Mus jabłkowy Joanna  Błyskawiczne ciasteczka z nutellą   Dominika Deserek z musem z mango Marzena Ciasteczka maślane z oreo   Anna Smażona brukselka z boczkiem     Marta Dyniowa kawa latte     A już dzisiaj zapraszam Was na kolejny błyskawiczny tydzień

Magiczne Życie Marty
Krem z dyni w 2 odsłonach: na słodko i ostro 111

gładko.                  Jest idealna! Lekko ostra, aromatyczna, pełna smaku - najlepsza zupa krem z dyni! Swoją podaję z kleksem śmietanki i chrupiącym boczkiem, ale sprawdzą się też grzanki czy groszek ptysiowy.   Smacznego

Cooking Monster
Krem z pieczarek 133

mimo bulionu smak pieczarek jest bardzo wyrazisty. Jest tak wspaniała, że zajadam ją bez żadnych dodatków. Ale myślę, że świetnie sprawdziłyby się tu grzanki, chipsy z cheddara czy chrupiący boczek. Smacznego

Cooking Monster
Podsumowanie miesiąca - wrzesień 121

październik: Naleśniki z prażonymi jabłkami, bitą śmietaną i... serem żółtym Strucla z prażonymi jabłkami Szarlotka Pyszne ciasto dyniowe Placuszki dyniowe Dżem dyniowy Sałatka z gruszką, serem pleśniowym i boczkiem Pyszny domowy kurczak z warzywami z piekarnika Dżem bananowy! Krokiety z kapustą i pieczarkami (przedsmak świąt) Festiwal kuchni amerykańskiej Festiwal kuchni włoskiej (tak obiecuję, ale mam nadzieję, że w końcu się

Cooking Monster
Kluski śląskie 169

ziemniaków, danie smaczne i bardzo łatwe do wykonania. Ich podanie zależy tylko od nas, kto z czym lubi. Świetnie pasują podane do różnych mięs, polane sosem, czy okraszone smażonym boczkiem i cebulką. Przygotowując obiad często zostają nam gotowane ziemniaki, można je przechować w lodówce i wykorzystać na drugi dzień robiąc z nich kluski śląskie. Kluski dobrze smakują nawet z przesmażonym

Kuchcik gotuje
Kolorowe szaszłyki 75

dodaj całe pieczarki i zalej oliwą na 30 minut. Następnie obierz cebulę i pokrój na 4 kawałki, jeśli cebulki są małe lepiej pozostawić je w całości.  Boczek i paprykę pokrój na kawałki. Wszystkie składniki nabij na przemian by było kolorowo na szpikulce do szaszłyków. Piecz około 5 minut, obracając i smarując oliwą. Dopiero po upieczeniu można posypać solą

Z notatnika
Pieczarkowa zalewajka 165

powrocie z pracy , zapraszam serdecznie do wypróbowania przepisu , smak jest super . Składniki ( na 8 porcji ) 10 sztuk średnich pieczarek  4 białe kiełbasy  1 laska kiełbasy zwyczajnej , bądź boczku  1 duża cebula  3 łyżki śmietany do gotowania  1 torebka barszczu białego  3 łyżki majeranku  sól  pieprz  2 kostki rosołowe  10 średnich

Mój Smak
własna wędzona kiełbasa paprykowa 222

myjemy pod bieżącą wodą, a następnie kroimy w grubą kostkę( kwadraty o 4*4 cm), układamy w misach, przy czym oddzielnie układamy wołowinę, wieprzowinę ze ścięgnami i tłuste okrawki, boczek i ładniejsze części łopatki oraz szynkę ( czy też schab). Każdy rodzaj mięsa wstępnie przyprawiamy (używając przypraw dosyć oszczędnie) solą, saletrą  i cukrem, te ostatnie dodajemy całe (wg wagi poszczególnych

Miód i pieprz
Wołowina w piwie 151

Składniki: 50 dkg wołowiny 20 dkg boczku wędzonego 0,5 litra piwa 2 cebule 2 marchewki zioła prowansalskie 2 ziela angielskie 2 liście laurowe 2-3 łyżki musztardy sarepskiej 1 łyżka pasty paprykowej … Czytaj dalej Wołowina w piwie

czarrna od kuchni
Rolada z piersi kurczaka 4105

Składniki: 3 pojedyncze piersi kurczaka ( 620g ) ,  300g boczku surowego w plastrach,  3 ogórki kiszone, kilka kawałków papryki czerwonej, konserwowej ( 155g ),  posiekany koperek ( może być mrożony ),   sól, pieprz, curry, rozmaryn, papryka słodka mielona, tymianek, majeranek. Przygotowanie

W kuchni u Moniki
Rozgrzewająca zupa z soczewicą i jesiennymi pysznościami 153

grupy! Gęsta, treściwa i po brzegi wypełniona najpyszniejszymi darami jesieni :) Dynia, marchew, pomidory, jarmuż, a nawet jabłko! Pyszna i ciepła! Dla chętnych całości może dopełnić okrasa z podsmażonego wędzonego boczku lub kiełbaski. Świetnie rozgrzeje Was od środka w ten czas ołowianych chmur! Rozgrzewająca zupa z soczewicą Potrzebujesz: 3/4 szklanki czerwonej soczewicy 1l + 1/2 szklanki wody 400g dyni 2 marchewki

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Kluski z mięsem 177

Składniki: -ok. 2 kg ziemniaków -0,6 kg łopatki -ćwiartka z kurczaka -2 marchewki -cebula -2 ząbki czosnku -sól, pieprz, pieprz ziołowy -mąka ziemniaczana -15 dkg wędzonego boczku -olej Mięso gotujemy jak do rosołu. Kiedy jest miękkie odławiamy. Odławiamy też marchew, cebulę i czosnek. Ziemniaku gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy, studzimy i mielimy przez maszynkę. Przez maszynkę mielimy też mięso

Maminek kulinarny
Potrawy na Sylwestra i Karnawał 172

tort kanapkow y Mini tartinki z ciasta francuskiego Wrapsy z paluszkami krabowymi i avocado Guacamole - meksykańska salsa Pasta słonecznikowa z suszonymi pomidorami Moutabbal - pasta z bakłażana Smalec z wędzonego boczku Muffiny pizzowe Prażone migdały z papryką Chipsy z jarmużu Papryczki jalapeño faszerowane tuńczykiem Grillowany bakłażan z sosem czosnkowym Francuski pasztet z wątróbki Potrawy na ciepło Mini pizza Chili con carne

Codziennik Kuchenny
Babka ziemniaczana 176

Babka ziemniaczana to prosta i smaczna potrawa kuchni regionalnej głównie Suwalszczyzny i Podlasia. W tradycyjnej wersji przepisu do babki dodaje się mięso: kawałki boczku, kiełbasy, skwarki ze słoniny.  Najbardziej lubię babkę ziemniaczaną w wersji wegetariańskiej i taką upiekłam.  Kiedyś przygotowanie babki zajmowało mi sporo czasu, bo ziemniaki i cebulę ucierałam ręcznie na tarce. Teraz wykorzystuję do tego robota

Codziennik Kuchenny
Regionalne Smaki - LISTOPAD. ZAPROSZENIE 102

Piróg. Zapraszam do wspólnego pieczenia. Składniki farszu: 500 g ziemniaków 300 g kaszy gryczanej palonej 200 g tłustego twarogu 3/4 szkl . kwaśnej śmietany (22%) 100 g skwarków z boczku (lub słoniny) 1 łyżka suszonej mięty 1 łyżka pieprzu ziołowego sól i czarny pieprz do smaku Składniki ciasta: 500 g mąki pszennej (u mnie 200 g mąki pełnoziarnistej

Codziennik Kuchenny

Proponowane wyszukiwania