Deser został przygotowany z jogurtu naturalnego, bez dodatku sera ani tłuszczu. Jest bardzo lekki, zawiera niewiele cukru. Można go jeść bez wyrzutów sumienia, że pójdzie nam w boczki. Czarna porzeczka, lekko kwaskowa, fajnie kontrastuje z masą jogurtową. Łasuchy na pewno będą musiały użyć więcej cukru do jego przygotowania, bo jest mało
Kulinarne przygody Gatitydanie jest proste w przygotowaniu i możecie przygotować je wg własnego smaku. Ja użyłam tylko cebuli, ale w tym przypadku można puścić wodze fantazji i dodać żółty ser, plastry boczku, pieczarki lub dowolne warzywa. Pycha! 4 plastry schabu (cienkie) Przyprawy: papryka w proszku (ostra i słodka) sól, pieprz Dodatkowo: 1 płat ciasta francuskiego (duży) 2 czerwone cebule (średnie
Di gotujeszklanki bardzo ciepłej wody Nadzienie: ok. 1 kg ziemniaków kostka fety 1 duża cebula sól i pieprz do smaku masło klarowane do smażenia lub olej do smażenia chudy boczek wysmażony na maśle klarowanym do okraszenia Ziemniaki obrać i ugotować w mocno osolonym wrzątku. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na małym ogniu na 2 łyżkach klarowanego masła
Czerwień i błękitPóki jeszcze szparagi są dostępne wypróbujcie ten mega prosty przepis. Jeśli nie zdążycie następna szansa dopiero za rok. Składniki: Płat ciasta francuskiego Kilka plasterków szynki parmeńskiej (ew. chudego boczku) 50g sera żółtego w plasterkach Pęczek białych szparagów Sól, cukier Jajko czarnuszka do posypania Sposób przygotowania: Szparagi umyć, obrać i związać białą nitką. Gotować w wodzie z dodatkiem soli i cukru
Pyry na Gazprawie każdy. Na początek trzeba odkroić skórki. Następnie nieco rozwałkowuję chleb. Ponieważ używam silikonowych form, wykładam je od razu chlebem, a w drugiej wersji szynką, boczkiem, czym chcemy. Na porcje z chlebem wrzucam troszkę drobniej pokrojonej wędliny. Jeżeli używacie innych form, trzeba je wcześniej natłuścić. Teraz wbijam jajka. Można na nich ułożyć ulubione dodatki, posypać ziołami
I tu będę miała takie teulubionych rodzajów sera i innych przypraw. Tak czy siak będzie pysznie i mega serowo! Poza tym do sosu możecie dorzucić też np. podsmażoną na chrupko kiełbaskę czy pokruszyć boczek, a całość włożyć do mniejszego naczynia żaroodpornego, posypać serem i zapiec. To będzie wymagało nieco więcej czasu, ale będzie jeszcze pyszniej. Smacznego
Cooking MonsterPoza klasyczną wersją - gotowaną z bułką tartą i masłem, można przygotować też parę alternatywnych wersji. To jedna z nich. Propozycja nie dla wegetarian, bo fasolka jest z dodatkiem podsmażonego boczku. Do tego silny posmak czosnku i mamy pyszną kompozycję, która może nawet posłużyć nam za lunch lub obiad
Milion Smakówmuffinki z chorizo wieczorem i rano tylko je delikatnie odgrzać lub zjeść na zimno. (w obu przypadkach smakują doskonale). Ten przepis jest podobny do przepisu na jajeczne muffinki z boczkiem , chociaż wersja z chorizo bardziej mi smakuje :-). Składniki: 100 gram kiełbasy chorizo 1 cebula 1 ząbek czosnku sól i pieprz 6-7 jajek bazylia Przygotowanie: Kiełbasę kroimy w drobną kostkę
PaleoLifeświeżego koperku i obowiązkowym dodatkiem jakim jest masło (duuużo masła), które cudownie podbija smak i nadaje tej fantastycznej maślanej nuty- to mój przepis na smaczny bigosik :) Z dodatkiem boczku, kiełbaski czy chudej szynki też wyśmienicie smakuje, jednak ja preferuję bez :) Do ziemniaków, do klusek, do pajdy chleba... Mniam, po prostu... * młoda kapusta- 2 średniej wielkości główki (około
Kraina Miodem Płynącabazie jajek i m ą ki, mogą być tez z dodatkiem szpinaku. Zazwyczaj w Niemczech podaje si ę je z kawałkami boczku, kiełbaski lub kapusty kiszonej, we Włoszech ze śmietaną lub masełkiem szalwiowym. Dla odmiany moje sp ätzle podałam
La grande e la piccola cuocaredukujemy do zgęstnienia. Kiełbaski nacinamy wzdłuż i faszerujemy cebulką. Cukinie „kroimy” wzdłuż obieraczką na cieniutkie plasterki. Każą kiełbaskę owijamy cukinią. W innej wersji cukinie możemy zastąpić cienkimi plasterkami boczku. Kiełbaski grillujemy obracając ostrożnie na boki, tak aby farsz nie wypadł z kiełbasek. Serwujemy z pieczywem i sałata z świeżych warzyw
Pyry na Gazgrillowane polędwiczki z pieczarką i cukinią Sezon grillowy w pełni pora więc na danie z rusztu. Ja jednak zamiast kaszanki czy boczku zaproponuję dziś na grilla delikatną polędwiczkę w towarzystwie warzyw. Pragnąc zapewnić wszystkich iż danie to jest równie smaczne jak mięsiwa "cięższego kalibru" a jednoczesne będzie delikatniejsze dla naszego żołądka. składniki dla czterech osób
Miód i pieprzPyszne i zdrowe bułeczki nadziewane salami ( lub kiełbaską, mortadelą, szynką, boczkiem, ... ) SKŁADNIKI 0,5 KG MĄKI 10 G DROŻDŻY 200 ML LETNIEGO MLEKA 1 PŁASKA ŁYŻECZKA CUKRU 1 jajko + 1 do posmarowania 1 PŁASKA ŁYŻKA SOLI 70 g masła lub 3 łyżki oleju z oliwek Kilka plasterków salami Ziarenka pieprzu Wykałaczki Papier do pieczenia SPOSÓB PRZYGOTOWANIA (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
zielonacukinkaMoje dziecko zasiadło dziś na balkonie z wielkim notesem i piórnikiem pełnym kredek i zaczęło sporządzać listę potraw na grilla. Prostsze słowa zapisywała, trudniejsze rysowała - kiełbasa, kaszanka, boczek, karkówka... - Mamo!!! co jeszcze można grillować? - Cukinię, paprykę, pokrojoną kukurydzę... - Nie, nie, co jeszcze z mięsa można grillować... bo wiesz, ja z tatą to nie mamy smaków na warzywa
Czary - gary w kuchnizazwyczaj pocięte na szagę i zwane - szagolami. Na Śląsku - kuleczki lekko spłaszczone z wgłębieniem pośrodku - kluski śląskie. Nasza propozycja kluseczek przybrała wersję po śląsku z podsmażoną cebulką i boczkiem. Agnieszka proponuje podać je z surówką z kiszonej kapusty, ja bym dorzuciła tu jeszcze roladkę bądź kotlecika. I pomysł na obiad gotowy! Kluski śląskie www.kuchniasmakow.blogspot.com 1 kg ziemnniaków - najlepiej starych
Kuchnia smaków