boczek - 14002 przepisów (strona:739/934)

W poszukiwaniu prawdziwego smaku i dobrej wędliny 144

dobre! Ponieważ we wpisie umieściłam zdjęcia z linii produkcyjnej więc wegetarian i osoby szczególnie wrażliwe proszę żeby nie czytały i nie oglądały dalej. Półmisek wędlin swojskich pilzneńskich - szynka, polędwica, boczek , kiełbasa i pasztet ze śliwką. Ponieważ wycieczka była na kilka dni przed tegoroczną Wielkanocą więc podczas świąt jedliśmy wspaniałe wędliny z Pilzna ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Łazanki 182

Dobry pomysł na obiad Składniki - główka kapusty - 100 g makaronu do łazanek - 30 dkg kiełbasy - 2 cebule - 2 liście laurowe - 4 kulki ziela angielskiego - skórki wieprzowe mogą być np.z boczku wędzonego Przyprawy - 1 łyżka papryki - 1,5 łyżki kostki rosołowej domowej lub warzywnej - 1 łyżka majeranku - 1/2 łyżeczki tymianku - 1/2 łyżeczki papryki ostrej - 1 łyżka papryki słodkiej - 2 łyżki przecieru

W królestwie smaków Beaty
Mazurek czekoladowo wiśniowy 209

pieczenia, którym wyłożyłam blaszkę, wałkuję na stole, po czym przenoszę razem z papierem do blaszki). Nie zapomnijcie wylepić 2 cm boków!!! Ciasto jest bardzo elastyczne, z łatwością można wylepić boczki. Blaszkę wkładamy na 2-3 godziny do lodówki. Ja zostawiłam je w spokoju na całą noc. Następnie pieczemy ciasto w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut. Ciasto musi być

na moim stole...
Ciasto wytrawne o smaku koperkowym (z żółtym serem, mięsem i pieczarkami) 206

można odrobinę więcej) 1/4 łyżeczki pieprzu 2 łyżki koncentratu koperku Dodatkowo: 150g pieczarek + 1 łyżka masła do smażenia + sól 80g żółtego sera 50g dowolnej wędliny (u mnie szynka i boczek parzony) Wierzch: 50g żółtego sera szczypiorek do posypania Pieczarki pokroić i podsmażyć na maśle - lekko posolić. Jajka ubić mikserem - do puszystości. Mieszając - dodać oliwę, a następnie mąkę przesianą z proszkiem

Di gotuje
Pierogi z kaszą gryczaną i twarożkiem 142

Bardzo lubię pierogi z kaszą gryczaną. Podawałam już przepis na pierogi z ziemniakami i kaszą gryczaną , tym razem zamiast boczku i ziemniaków dodałam twarożek. Pierogi są pyszne, polecam bardzo. Ciasto: 300 g mąki 150 ml wrzątku sól Farsz: 500 g twarogu półtłustego lub tłustego 1 szklanka kaszy gryczanej 2 cebule 1 jajko sól pieprz Wykonanie: Ciasto: Mąkę wysypać na stolnicę

Mama Gotuje
Szynka, miodowo-musztardowa z czosnkiem niedżwiedzim 158

musztardy , sól , pieprz i miód , a także czosnek niedźwiedzi , mieszamy ze sobą . Teraz ciut kleistej zabawy , gdyż najlepiej wetrzeć, powstałą marynatę w mięso dłońmi , dokładnie w całe ( wierzch , spód , boczki .. " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> ) . Wkładamy do michy , metalowej lub szklanej ( w plastiku może się zepsuć

Ogrodnik w podróży
Paleo słodycze, orzechowe kulki jak Ferreo Rocher bez cukru, glutenu. 139

kuleczki są pyszne i słodkie. W przeciwieństwie do sklepowych odpowiedników nie zawierają cukru, oleju palmowego, mąki pszennej, soi (serio to wszystko można wpakować do słodyczy !). Ja zdecydowanie wolę boczek :), ale od czasu do czasu staram się zrobić przyjemność moim małym łasuchom i zaserwować im coś słodkiego. Szczególnie, że przy okazji robienia tych kuleczek czekoladowych wychodzi nam całkiem smaczna i zdrowa

PaleoLife
Kartacze z mięsem. 212

środek wyłożyć kulkę mięsa i zlepić. Kartaczom nadać kształt kulisty lub podłużny, według uznania. Gotować w lekko osolonej wodzie, około 15 minut od wypłynięcia. Podawać z podsmażoną cebulą lub boczkiem

zadanie-gotowanie
Muffiny jajeczne z szynką parmeńską. 163

Muffiny jajeczne to ciekawa propozycja na śniadanie, alternatywa dla jajecznicy. Mogą stanowić smaczny weekendowy starter. Nakład pracy i czas przygotowania niewielkie. Szynkę parmeńską możecie zastąpić plastrami boczku lub inną ulubioną wędliną. Bardzo lubię szpinak i wciskam go wszędzie, gdzie to jest możliwe, ale nic nie szkodzi jeśli pominiecie ten składnik. Bardziej chodziło mi o zaprezentowanie formy, smak dobierzcie według własnych

zadanie-gotowanie
Tosty z jajkiem inaczej. 242

już tosty z jajkiem i jajeczne muffiny . Ja połączyłem te dwie idee w jednym śniadaniowym daniu. Rzecz jest prosta i całkiem pomysłowa. Pod jajkiem możemy ukryć dodatkowe smaki: podsmażony boczek lub cebulkę, plasterek koktajlowego pomidorka, szczypiorek, starty ser. Ja zrobiłem wersję niemal podstawową - jedynie z dobrym włoskim serem. Z czego są foremki dowiecie się w przepisie. A gdyby coś

zadanie-gotowanie
Muffiny ziemniaczane. 151

post także na to pytanie daje odpowiedź :) Wersja, którą podaje jest podstawowa, ale czujcie się swobodnie w jej ulepszaniu. Do masy można dodać wiele innych składników (np. curry, boczek, suszone pomidory itd.). Jeżeli oprócz ziemniaków mamy pozostałości sosu z kawałkami mięsa, marchewki, groszku itp. to także możemy umieścić je w środku muffinów. Składniki: 300 - 500 g tłuczonych ziemniaków

zadanie-gotowanie
Boczek/słonina w solonej marynacie i przyprawach 155

Inspiracja z blogu: Picante Cooking . Autorka przepisu jest rodowitą Ukrainką, więc zaufałam temu przepisowi. Niektóre rzeczy lekko zmodyfikowałam i zrobiłam po swojemu. W oryginale była słonina, lecz użyłam tłuściejszego boczku. Poniżej jest opis już z modyfikacjami (po mojemu). 1,5 kg słoniny/boczku (w oryginale było 400g) Marynata: 500 ml wody 150g soli 3 ząbki czosnku 3 liście laurowe

Di gotuje
Warzywa smażone z wędliną 98

Szybki i prosty przepis na smaczny obiad. Idealny po świątecznym obżarstwie – można też wykorzystać pozostałe wędliny. Składniki: 5-6 ziemniaków ok 250 g wędlin, kiełbas, boczku itp duża cebula marchew fasola czerwona konserwowa sól, pieprz, pieprz ziołowy, papryka ostra, oregano Przygotowanie Ziemniaki, cebulę i wędliny kroimy w kostkę. Marchew w plasterki. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, wrzucamy wędliny z cebulą

e-PrzepisyKulinarne
Jajeczne Muffiny Pauli 120

wykonaniu. Najlepiej smakują od razu po upieczeniu. Zapraszam do przetestowania i podzielenia się opiniami w komentarzach. Smacznego :) SKŁADNIKI: 1 Czerwona Papryka 1 Por Natka pietruszki   Do wyboru : Boczek, salami,szynka 15-20 dag tartego sera żółtego  5 Dużych Jajek Przyprawy: sól,pieprz, zioła prowansalskie    PRZYGOTOWANIE: Wędline,paprykę kroimy w kostkę  Pieczemy

Gotowanie Patki
Chrzan tarty 96

roku robimy go od podstaw. Przede wszystkim mieszamy go z buraczkami. Tym razem w wersji do boczku i innych wędlin. Składniki 1 średniej wielkości korzeń chrzanu 2 łyżki majonezu 2 łyżki śmietany sok z cytryny sól   Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Korzeń chrzanu obieramy i ścieramy na drobnych oczkach. Do startego chrzanu dodajemy majonez

R'n'G Kitchen