boczek - 14002 przepisów (strona:747/934)

Zielone jajka – omlet ze szpinakiem 204

można dać go dzieciom do szkoły zamiast chleba albo wziąć ze sobą jako przekąskę na rodzinną wycieczkę. W domu możesz oczywiście rozwinąć to danie i podać je np. z boczkiem i grillowanymi czy duszonymi warzywami. Szpinak jako cudowne źródło żelaza to bajki, ale te zielone liście warto jadać od czasu do czasu – to potężna dawka witaminy K , sporo witamin

PaleoSMAK
TRZY FASOLE I GROCH, CZYLI KWARTET IDEALNY, ZUPA FASOLOWO-GROCHOWA 132

grochu - 500g obranych warzyw (marchew, korzeń pietruszki) - 3 łodygi selera naciowego - por, kawałek białej części - 600g obranych ziemniaków - wędzonka (u mnie żeberko i kawałki wędzonej szynki, schabu i chudego boczku, dość dużo... moi domownicy lubią dużo mięsiwa w takich zupach, ale można dać kawałek, tylko do smaku) - 8 kulek ziela angielskiego - 2 liście laurowe, - 5 łyżek dobrego, aromatycznego majeranku - 1/2-3/4

Smaczne Zdrowe
Zrazy z dzika 222

ucieszyłam bo dziczyzna jest pyszna. Oczywiście musi być dobrze zrobiona Mięso na zrazy pokroić na 0,5 cm, doprawić płaty mięsa z dwóch stron solą, pieprzem i posmarować musztardą. Boczek i cebulę zmielić przez maszynkę do mięsa i połączyć z mięsem mielonym. Doprawić solą, pieprzem i musztardą. Masą z mięsa mielonego posmarować każdy płat mięsa. Ogórka kiszonego pociąć w wzdłuż

Kuchnia Pokoleń
Comber z sarny, przepyszna pieczeń 162

przyrządzić i czasami się na nią skusić. Mięso umyć i osuszyć, doprawić solą i pieprzem. Zmiażdżyć ziarenka jałowca i obłożyć mini mięso. Zawinąć całe mięso w plastry boczku i położyć w żaroodpornym naczyniu. Rozgrzać piekarnik do 220 C i piec nie przykrywając naczynia 20 minut. Następnie pieczeń odwrócić, obsypać pokruszonymi grzybkami suszonymi, Podlać pieczeń wywarem lub kostką warzywną rozmieszaną

Kuchnia Pokoleń
Czy świąteczne potrawy muszą być niezdrowe? 166

dodatkowymi kilogramami. Wystarczy kilka drobnych modyfikacji podczas przygotowywania posiłków oraz zachowanie odpowiednich proporcji. Nie traćmy ducha świąt - wybierajmy mądrze, tak żeby jedzenie nam służyło i nie szło w tzw. boczki :) Przeanalizujmy najpopularniejsze świąteczne potrawy pod względem walorów zdrowotnych i kalorii. Karp/ryba po grecku/ryba w galarecie/śledzie Teoretycznie ryby to źródło kwasów omega-3, łatwo przyswajalnego białka, witamin z grupy

Powiedz dietom nie
Przepis na Przygotowanie Pierogów z Serem – Pierogi Ruskie 199

łyżek oleju . Po wrzuceniu pierogów i ponownym zagotowaniu się wody gotuję je około 3 minut. Na patelni roztapiam masło i polewam nim ugotowane pierogi – pierogi można polać podsmażonym boczkiem , masłem z cebulką to już jest kwestia jak lubimy . Można również podać z jogurtem lub śmietaną . Pierogi z serem – ruskie są gotowe . Życzę smacznego . Pozdrawiam Babcia

Uwaga Babcia Gotuje
Kremowy sos do makaronu – z kalafiora 209

krowie, ryżowe, sojowe, z nerkowców sól cukier pieprz gałka muszkatołowa pieprz cayenne makaron do podania natka pietruszki do posypania OPCJONALNIE 1 kostka bulionu z warzyw 3-4 cieniutkie plasterki boczku wędzonego wysmażone na chrupko orzeszki ziemne w pikantnej skorupce lub pikantna pieczona ciecierzyca

Karo in the Kitchen
ŚLEDŹ W SMAŻONYCH JABŁKACH 194

CIASTO DROŻDŻOWE KROKIETY Z KISZONĄ KAPUSTĄ I GRZYBAMI JAK ZROBIĆ KANDYZOWANĄ SKÓRKĘ  POMARAŃCZOWĄ GRZANIEC NA CYDRZE PRZYPRAWA DO SERNIKA CIASTECZKA Z LAWENDĄ PIEROŻAŃCE ŚLEDŻ W ŚMIETANIE ROLADKI Z BOCZKIEM DIETETYCZNA ROLADA KOKOSOWA

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Francuski warkocz na słono 173

świetnie nadaje się na przyjęcia, ponieważ jest bardzo proste, szybko się je robi oraz fajnie się prezentuje na stole. Ser ricotta można zastąpić innym serem kremowym. Szynkę można zastąpić boczkiem czy szynką dojrzewającą czy po prostu kiełbasą, pokrojoną w długie plasterki. Inspiracja na to danie pochodzi ze strony Tapenda . Składniki na jeden warkocz 1 opakowanie surowego ciasta francuskiego (ja użyłam

moj przepis na
Gala Gault&Millau od kuchni 139

Szef Roku Gault& Millau 2016 – przystawka zimna: wędzony pstrąg/ pietruszka/ mirabelka Michał Kuter Szef Kuchni Tradycyjnej Gault&Millau 2016 – zupa: biały barszcz/ krokiet z wędzonych żeber/ chrupiący boczek/ jajko przepiórcze/ puree z leśnymi grzybami Paweł Dołżonek – danie głowne ryba: dorsz w popiele/ soubise/ kalafior/ gruszka/ vermouth Adrian Klonowski Młody Talent Gault&Millau 2016 – danie głowne mięso: kaczka

królestwo garów
Zupa cebulowa po wiejsku 152

inną wersję zupy cebulowej, a mianowicie po wiejsku. Jest bardziej sycąca i według mnie smaczniejsza. Możecie podać ją z grzankami  lub tostami.  Możecie też zamiast kiełbasy podsmażyć boczek. Zupę cebulową pod pierzynką z ciasta francuskiego znajdziecie tutaj  . Składniki: 1 kg cebuli 2 łyżki masła klarowanego 2 l bulionu mięsnego 6 średnich ziemniaków 2 liście laurowe 4 ziela

O kuchni z uczuciem
Czerwony Kapusniak ala Rumcajs 162

zbędnego gadania, kapuśniak zna każdy. Kapuśniak jaki jest, każdy widzi. Znany w każdym domu, zupa z kapusty, na wywarze z warzyw, boczku, żeberek... Kwaśnica dla Górali, Słowaków  –  kapustnica , Ukraińców  –  капусняк . A teraz jeszcze w wersji Rumcajsowej, czerwonej.  Składniki (4 porcje): 750g ziemniaków 750g dobrej kiszonej kapusty 3 małe cebule 4 ząbki czosnku 1 średnia marynowana

Gotuj z Rumcajsem
Sezon na grilla 120

Majówki ?  Uwielbiam przyprawy, może być ich mnóstwo... a wy ?  jakie macie sposoby na grilla  Szaszłyki moje ulubione : * papryka * pieczarki *karkówka mmmmm... czy jest coś lepszego? boczek w marynacie wcześniej przygotowanej i biała kiełbaska - niebo dla podniebienia:) kiełbaska i przyprawa do gilla , smak i cudowny aromat :) zapalony grill i  jedzenia nie ma , bo znika w mgnieniu

Kuchcikowoasi...Kawałek mnie

Proponowane wyszukiwania