Składniki Boczek bez kości - około 1 kg Cukier - 3/4 szklanki Sól kamienna/Morska (niejodowana) - 3 łyżki Peklosól - 1,5 łyżki Majeranek - 1 łyżka pieprz czarny - 1,5 łyżeczki pieprz ziołowy -1,5 łyżeczki Papryka słodka - 1 łyżeczka. czosnek świeży wyciśnięty przez praskę -5,6 ząbków zioła prowansalskie -1,5 łyżeczki bazylia -1,5 łyżeczki oregano -1,5 łyżeczki Pończocha
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.kory olchą,bukiem ,brzozą,dębem.Pod koniec wędzenia można dodać owocowe drewno. - Po tym czasie trzeba wyjąć polędwiczki,są gotowe. - Następnie gdy mamy odpowiedni kolor wędzonek wyciągamy schaby, boczki,karkówkę i szynkę, idą do parzenia.Można też zamiast parzenia zastosować dopiekanie w wędzarni 80-90 stopni do osiągnięcia wewnątrz wędzonki 70-72 stopnie. Parzenie - Przygotowujemy duży gar do parzenia
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.wileńszczyzny, więc co jak co, ale co to bliny wiedzieli doskonale. Jednak w ich wykonaniu, bliny bliny to nic innego jak naleśniki z pomaczką – tłuszczem wytapianym z wędzonego boczku i słoniny ze śmietaną. Dietetyczne to w żadnym wymiarze danie nie jest Ja za to od dziecka słyszałam, że jak bliny to tylko z mąki gryczanej i nawet doszło
Mieszam w Garnkuwrzątku wkładamy partiami kluski, zamieszamy i po wypłynięciu gotujemy ok. 2 min. Gotowe kluski wybieramy łyżką cedzakową i odsączamy. Najlepiej smakują podane z podsmażonym boczkiem i cebulką lub na drugi dzień odsmażone na patelni. Życzę smacznego
Kulinarne życiegarnka, dodajemy bulion i zagotowujemy. Miksujemy. Dodajemy śmietanę i mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, Możemy podawać z grzankami. Myślę, że sprawdziły by się również chipsy z boczku :) Smacznego
Miksturownikdodać łyżkę oleju. Ostrożnie wrzucać na wrzątek po kilka pierogów (ilość zależy od wielkości garnka ) gotować parę minut od wypłynięcia. Podawać polane masłem i zrumienioną na nim cebulką lub boczkiem. Smacznego
Stare Garycoś mówi, bo pewnie co rejon to inne nazewnictwo, była to swojego rodzaju babka ziemniaczana, tyle że, robiona w garnku i ciągle mieszana łyżką, z dużą ilością tłustego boczku. Istna bomba kaloryczna, ale w tamtym czasie nikt nie liczył kalorii, a całe dnie dzieciaki spędzały na dworze, nawet jak zaspy ze śniegu były większe od nas, i jakoś nie chorowaliśmy
SMYKWKUCHNIPrzekąska przede wszystkim dla miłośników podrobów. Ale nie tylko ;) Delikatne nerki królika podsmażone i długo gotowane z dodatkiem cebulki i akcentem boczku. Tę przekąskę trzeba jeść widelcem a nie rękami, ale to wcale nie jest przeszkoda. Zwłaszcza kiedy już jej się spróbuje pierwszy
Milion Smakówwww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Jest to przepis bazowy. Do pasztetu można dodać inne dowolne składniki, np.: pieczarki, boczek czy salami. 800g cukinii (startej na grubych oczkach tarki) 1 cebula (około 100g) 2 marchewki (około 100g) 20g żółtego sera 3 jajka 1,5-2 szklanki bułki tartej 1/3 szklanki oleju 2 ząbki czosnku 2 łyżki posiekanej natki
Di gotujeDziś taki zwrot jest coraz rzadziej używany, ale chyba wszyscy wiemy o co chodzi. Swoim składem przypomina nieco modrą kapustę, z tym, że tam dodaje się też podsmażony boczek. Czerwona kapusta na ciepło Czas przygotowania: 35 minut Składniki: 1 główka czerwonej kapusty 1 cebula 1 jabłko sól pieprz ocet balsamiczny masło klarowane do smażenia Wykonanie: Kapustę drobno szatkujemy, wkładamy
Kulinarne przygody GatityPrzekrawamy na pół i wydrążamy środek. Do wydrążonych ziemniaków dajemy śmietaną, sól, pieprz i dokładnie rozgniatamy na gładką masę. Na patelni rozpuszczamy masło i dajemy drobniutko pokrojoną cebulą i boczek, gdy wszystko jest prawie podsmażone wciskamy 1 ząbek czosnku i smażymy jeszcze chwilkę. Skórki ziemniaczane faszerujemy masą ziemniaczaną, posypujemy cebulką a następnie otartymi serami. Wstawiamy do gorącego piekarnika i pieczemy
harrisakupnych mielonkach. Znakomita na śniadanie lub kolację. Serdecznie zapraszam do przyrządzania takich domowych mielonek, bo są tak smaczne, że trudno się od nich oderwać. 1 kg. łopatki 300 g. boczku 3/4 szklanki zimnej wody 1 łyżeczka soli pieprz czarny majeranek kilka ząbków czosnku (wg. uznania, u mnie 3) szczypta cukru (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Mięso zmielić w maszynce do mielenia
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniegrupy kulinarnej B, czyli jest ziemniakiem ogólnoużytkowym, zawierającym więcej skrobi niż ziemniaki typu A. Pod widelcem się rozgniatają. Danie główne: zraz wołowy - polędwica sezonowana, ziemniaki Vineta ze śledziem, boczek sous vide, mus z ogórków z Hajnówki, konfitura z czerwonej cebuli, sos tymiankowy i wódka Młody Ziemniak 2014 (powstaje z ziemniaków odmiany Dukat zebranych w czerwcu, na Podlasiu). Vineta ziemniak typu
królestwo garówOstatnio robiłam smalczyk z wędzonym boczkiem i jabłkami-przepis znajdziecie TUTAJ ale bardzo szybko go zjedliśmy i teraz postanowiłam zrobić smalczyk z mięskiem i warzywami, Jest to stary przepis mojej mamy,Bardzo często przez nią robiony i jest zupełnie inny niż wszystkie smalczyki. Smaruje się super prawie jak pasztecik-i uwierzcie mi nic więcej na świeżutkim chlebku nie trzeba
Swojskie jedzonkototalny brak chemii. Składniki: woda 40%, zakwas żytni 15% (mąka żytnia, woda, zioła i przyprawy naturalne), kiełbasa biała 26% (mięso wieprzowe, zioła i przyprawy naturalne, sól), ziemniaki 10%, boczek wieprzowy 5%, pozostałe 4%: zioła i przyprawy naturalne, mąka, sól. Składu nie powstydzi się żadna gospodyni domowa. Danie idealne dla singli lub osób zapracowanych, które nie maja czasu na gotowanie
Z Kuchni Do Kuchni