boczek - 14002 przepisów (strona:737/934)

Risotto ze szparagami 139

trzymać się zasad sztuki kulinarnej, a ta wymaga ryżu arborio, masła, bulionu, wina, parmezanu i cierpliwości. Mamy sezon na szparagi, które wszędzie pojawiają się na dwa sposoby – pieczone z boczkiem lub podawane z sosem holenderskim. Owszem, to jest fajne i dobre, ale zróbmy coś innego. Ja proponuję risotto ze szparagami i suszonymi pomidorami. Na risotto ze szparagami potrzebujemy: ryż arborio

ladykitchen
Jak obrać i ugotować szparagi 131

wymieniać. Są bardzo delikatne w smaku, więc można się pobawić i eksperymentować Spróbujcie, jak jest sezon to warto. Postaram się wam pokazać trochę inne rozwiązania niż klasyczne szparagi w boczku czy zupy. Będzie klasyka w postaci sosu holenderskiego, ale też podkręcona. Dla wielbicieli grillowania – obtoczcie szparagi w oliwie, posólcie i oprószcie pieprzem i grillujcie, sprawdzi się jako dodatek do kiełbasy

ladykitchen
DUSZONA MŁODA KAPUSTA, BEZ CUKRU, OCTU, MĄKI 189

kapusty...? U nas lubią ją wszyscy, dlatego bywa w różnych odmianach, w postaci surówki z dużą ilością koperku , gotowana tradycyjnie z octem i cukrem (u mnie ksylitolem), duszona z boczkiem i chili ,  w formie gołąbków tych lub tych , teraz dochodzi jeszcze jej wersja dietetyczna, bez dodatku cukru (ksylitolu), bez octu, bez mąki (której nigdy nie dodaję i nie dodawałam

Smaczne Zdrowe
Schab kanapkowy, peklowany, parzony w piekarniku. Domowa wędlina. 5626

Dzisiaj chciałam Wam zaprezentować smakowity, pieczony w niskiej temperaturze, w zasadzie parzony w piekarniku, schab kanapkowy. Schab przygotowałam w bardzo podobny sposób jak boczek rolowany peklowany, ( przepis jest już na blogu  klik ) Tak naprawdę, to pierwszy był schab, robiłam go już kilka razy, ale za każdym razem tak szybko znikał, że nie zdążyłam zrobić zdjęć. Schab z tego przepisu

Kuchnia z widokiem na ogród
Smoothie z arbuza i truskawek 112

kolorowego napoju, humor od razu się poprawia, chyba świeże owoce tak działają oraz ładna pogoda. W okresie letnim, gdzie jest duża dostępność świeżych owców, smoothie to zaraz po boczku i jajkach moje najczęstsze śniadanie. Owocowy koktajl można przygotować na tysiące różnych sposobów i konfiguracji. Jednym z moich ulubionych jest ten prosty przepis na smoothie z arbuza. Składniki: szklanka mrożonych truskawek

PaleoLife
Mizeria light w dwóch wersjach. 217

każdy ma ulubiony na nią przepis. Moja mama, gdy w lato były ogórki, to często robiła ją na obiad w formie chłodnika z ziemniakami okraszonymi boczkiem i cebulką. Dodawała do niej słodką śmietankę, trochę octu i cukru. Zazwyczaj koperkiem posypane były ziemniaki. To były pyszne obiady... Ja też czasami robię taką mizerię, choć częściej przygotowuję ją w wersji light

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Zupa z pokrzywy i czosnku niedźwiedziego 136

część warzyw była w całości a zblendowane zostały głównie liście i ziemniaki, które zagęszczają zupę. Ja zupę podaję z jajkiem, ale możecie dodać skwarki z boczku, kaszę, czy grzanki. Drukuj Zupa z pokrzywy i czosnku niedźwiedziego window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 3 garście pokrzyw 1 garść czosnku niedźwiedziego 2 marchewki 1 mała cebula 1/2 selera 1/2 pora 3 ziemniaki

Mieszam w Garnku
Wspomnień czar - Weekend za pół ceny 2015 138

zachwycające słowem. Ten Kurczak Cukinsyn czy Kurak na lazurowym    brzmi dumnie! :) Przede mną talerz zapiekankowej dobroci. Nazwa wiele mówiąca: zBoczek! Ziemniaczane talarki pod przykryciem z wędzonego boczku i czerwonej cebulki , polane kwaśną śmietaną i przyprószone mozzarellą . jednym słowem - obiadowa ambrozja! Pan Mąż z kolei postawił na Zapiekankę BroKurową . Ziemniaczane talarki pod przykryciem z brokuł , spowite aksamitnym sosem beszamelowym

Grunt to przepis!
JAJKA W KOSZULCE / JAJKA PO BENEDYKTYŃSKU – jak zrobić idealne? 130

koszulce czyli jajko po benedyktyńsku – każdy o nim słyszał, ale nie każdy robił. Jest świetnym pomysłem na śniadanie albo kolację. Świetnie smakuje ze świeżym pieczywem, dodatkiem smażonego chrupiącego boczku albo szynki parmeńskiej, jak również podane ze szparagami i sosem holenderskim. Robi się je niezwykle szybko i zaskakują zarówno podniebienie, jak i oczy! Koniecznie spróbujcie! Jak zrobić to idealne? Zobaczcie

Ostra na Słodko
Dwa noże od Fiskars - typ azjatycki oraz do szynki/łososia 141

wersję Functional Form+, wersja podstawowa Functional Form to wydatek ok. 50zł.    Nóż do szynki/łososia Na taki nóż czekałam! Teraz nie wyobrażam sobie krojenia boczku, szynki czy łososia innym nożem. Ostrze bez problemu obejmuje wielki kawał mięsa (czy ryby) i pozwala na swobodne krojenie nawet cieniutkich plasterków. I co ważne – wreszcie mam całe plasterki, a nie poszarpane pół

Gotowanie i blogowanie
Najlepsze pierogi ruskie 145

takich eksperymentów po prostu ją pomińcie i już, ale ja polecam właśnie takie pierożki. U nas jest to danie bezmięsne, ale można, wedle gustu, okrasić pierogi ruskie skwarkami z boczku lub słoniny. Niektórzy dodają skwarki także do farszu więc jeśli chcecie też możecie tak zrobić. Jeśli nie przepadacie za pierogami ruskimi zróbcie sobie pierogi z twarogiem na słodko ! ROZWIŃ

Smaczna Pyza
Młoda kapustka wiosenna 109

smaczne i aromatyczne Składniki główka młodej wiosennej kapusty białej 2 łyżki oleju rzepakowego  200 g piersi  z kurczaka, może być więcej/mniej ,możesz dać wiejskiej kiełbasy, boczku , jeśli lubisz 2 czerwone cebule, raczej małe 1 pęczek koperku sól i pieprz do smaku 4 łyżki passaty pomidorowej i kilka pomidorów suszonych Poszatkuj kapustę i zlej wrzątkiem, duś do miękkości

Z Kuchni Do Kuchni
Szparagi pieczone – z bekonem, jajkiem i serem Provolone 175

maśle i żółtku. Pyszne i proste –maksimum smaku przy minimum wysiłku. W 30 minut zrobicie je na śniadanie, lunch lub obiad. Ser ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Plasterki boczku kroimy w poprzek na małe fragmenty. Do podania szykujemy sos – masło rozpuszczamy w rondelku, przeciskamy do niego ząbki czosnku, wrzucamy cały pęczek drobniutko posiekanej pietruszki. Solimy, pieprzymy i gotujemy

Karo in the Kitchen
Przepis na kolację, gdy nie mamy pomysłu ;) 202

dużej desce, nalewamy dorosłym po kieliszku wina i start :)  Tym razem na naszej desce znalazły się sery francuskie, ale i polskie oscypki do tego dwa rodzaje chleba, winogrona, boczek wędzony w plasterkach.  Wy możecie na swojej desce ułożyć to co lubicie i uwierzcie będzie pysznie !  Siedząc, jedząc i rozmawiając spędziliśmy wieczór :)  Polecam !  Przepis na kolację

Kuchnia na wzgórzu
Pasztet z kurczaka i pieczarek 197

Bardzo udany pasztet. Mimo, że nie dodawałam boczku, nie był ani trochę suchy - to zasługa warzyw i pieczarek. Mięso i warzywa zmiksowałam na gładką masę, pieczarki tylko mocno posiekałam. Dzięki temu są w pasztecie bardziej wyczuwalne. Koniecznie dodajcie zielony, marynowany pieprz - znakomicie podkręca smak pasztetu.  Bardzo polecam! składniki (1 foremka 10x 23 cm) 250 g ugotowanego mięsa kurczaka

Stare Gary

Proponowane wyszukiwania