rana, by poczekać na wyrośnięcie drożdżowego ciasta, to możemy przygotować rewelacyjne drożdżowe racuchy. Crumpets sprawdzą się i na słodko i na słono. Cudownie smakują z jajkiem i kawałkiem chudego boczku, ale niczego nie brakuje im, gdy podamy z dżemem lub powidłami. Crumpets, drożdżowe racuchy Danie Śniadaniowo Porcje 6-7 racuchów Porcje 6-7 racuchów Składniki 225 g mąka pełnoziarnista
Kucharzycajajko 5 łyżek mąki 100 g serka chrzanowego 1 łyżka chrzanu 2 łyżki sosu majonezowego sól, pieprz Farsz: 50 g łopatki wp 50 g karkówki wp 50 g boczku Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Ziemniaki ścieramy na tarce, dodajemy jajko, ser, chrzan, sos i mąkę, rozprowadzamy na jednolitą masę. Mięso mielimy, do smaku doprawiamy, solą
R'n'G Kitchenszynką, suszonymi pomidorami i bazylią. Przepis pochodzi ze strony Kwestia Smaku. Czas przygotowania: 10 minut Ilość porcji: 2 Składniki: 1 ugotowany ziemniak 3 suszone pomidory 50g szynki parmeńskiej (lub boczku) Tarty parmezan Świeże listki bazylii 1 niecała łyżka majonezu Przyprawy: świeżo mielony pieprz, świeżo mielona sól Ziemniaka kroimy na kosteczkę. Szynkę kroimy na mniejsze kawałki i obsmażamy na patelni, dorzucamy
Kolizje Smakówkiełbasy okazało się nie takie trudne. Ale wymaga staranności i dokładnego zastosowania składników. Przepis zaczerpnięty od Wiesi Pyza na widelcu . Składniki 1 kg łopatki wieprzowej 1 kg świeżego tłustego boczku pół kg karkówki 52 g peklosoli pół główki czosnku łyżeczka płaska mielonego pieprzu 1 czubata łyżka majeranku 350 ml bardzo zimnej wody osłonki (jelita) do napełnienia Przygotowanie Mięso
R'n'G Kitchenpraca poszła szybciutko, w końcu działaliśmy na cztery ręce ;) Parę kiełbasek zjedzonych zostało natychmiast, natomiast reszta mrozi się i czeka spokojnie do świąt. Składniki: 2 Kg mięsa ( 1kg boczku + 1 kg łopatki lub szynki) 3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę 1 mała łyżeczka pieprzu 3 małe płaskie łyżeczki soli zwykłej 2 czubate łyżki majeranku 1 szklanka wody 1. Jeśli
Gotowanie...to proste !kawałka łososia wymieszanego z fetą. Może być całkowicie wegetariańskie – tofu z warzywami. Muffiny jajeczne – na 4 sztuki. Plastrem szynki parmeńskiej lub prosciutto (w ostateczności cienkim plastrem boczku :)) wykładamy formę do mufinki. W misce mieszamy dwa jajka z drobno pokrojonym kawałkiem papryki, awokado i szczypiorem. Nie solimy, bo szynka jest wystarczająco słona. Masę jajeczną wlewamy w szynkowe foremki, przykrywamy
Kucharzycaduże ziemniaki 2 marchewki 1 pietruszka 1 opalona cebula 1/4 selera kilkunastocentymetrowy kawałek pora 1 łyżka majeranku sól, przyprawa typu Vegeta - do smaku laska ulubionej kiełbasy, białej kiełbasy, kawałek boczku - wg uznania Żur na zakwasie chlebowym - jak zrobić? Warzywa obierz i umyj, ziemniaki pokrój w kostkę, marchew w talarki, pietruszkę, seler i por zostaw w całości. Cebulę opal
Moje Qulinariaprzygotowania świetnie nada się chrzan luksusowy SPOŁEM który idealnie podkreśla smak. U mnie został podany z jajkiem i polędwicą łososiową ale świetnie skomponuje się również z biała kiełbasa lub boczkiem. Krem chrzanowy z jajkiem i polędwicą SKŁADNIKI : 1 por (jasna część) 1 mała pietruszka 3 ziemniaki 1 seler 1 cebula 2 ząbki czosnku 75 g masła 2 łyżki
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiproste, choć nieco rozłożone w czasie. Inspirowałam się przepisem Beaty stąd . Składniki na 3-4 słoiki a`330 ml: 400 g łopatki 450 g karczku 350 g boczku 2 łyżeczki domowej soli peklowej 2 łyżeczki majeranku 1 łyżeczka pieprzu 1 ząbek czosnku Sól peklowa: 25 g soli 1 g saletry potasowej- 0,5 łyżeczki szczypta cukru Wykonanie: umyte
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Kamili. Robi go od kiedy pamiętam (na różne wydarzenia rodzinne i nie tylko) i zawsze wychodzi tak samo pyszny. Kruche mięso, które nie traci wilgotności podczas przygotowania, charakterystyczny posmak boczku i ogórka kiszonego sprawia, że tego dania nie da się pomylić z żadnym innym. Wymaga trochę pracy, ale efekt zdecydowanie wart jest tego poświęcenia
Milion SmakówPropozycja dla zapracowanych, czyli szybko, tanio i smacznie, a no i do tego na ostro!! :D Składniki: 300 g makaronu penne 100 g coppy lub boczku wędzonego surowego (można pominąć, albo zastąpić kurczakiem) 2 łyżki oliwy z oliwek 3 ząbki czosnku 500 ml przecieru pomidorowego lub pomidorów z puszki pieprz cayenne do smaku szczypta cukru sól kilka
Malinowo w kuchniwodzie z dodatkiem przypraw. Potem dodajemy zakwas do żurku do smaku oraz jakąś okrasę. W zależności od regionu zupa wzbogacana jest innymi dodatkami np. suszonym grzybkiem czy wędzonym boczkiem. Ja przedstawiam swoją wersję. składniki: 2 litry wody 1 kg obranych ziemniaków 2 cebule 3 listki laurowe 2-3 ząbki czosnku 2 łyżki majeranku sól,pieprz zakwas na żurek
Monia miesza i gotujeśląskim Siewierzu – na podrobach gęsich. W okolicach Opola żur zabiela się przez dodanie do zupy maślanki. A w moich rodzinnych Kielcach do żuru oprócz warzywnej bazy, ciemnej kiełbasy i boczku dodawało się i kwaśnej śmietany, i wody z kiszenia ogórków, i kopru. Zakwas szykujemy zawsze w świeżo umytym i wygotowanym słoiku lub kamionkowym garnku , a do jego mieszania używamy czystych
Karo in the Kitchenlubiana i znana na tyle, że każdy opis jest zbędny :) Jedynie co mogę dodać, to to, iż doprawiam ją wędzoną papryką, która nadaje charakteru temu daniu, a zamiast tradycyjnie boczku daję chudą, wędzoną kiełbaskę z kurczaka, dzięki czemu danie wcale nie jest tłuste, jak również lekkostrawne i niewzdymające- dzięki odpowiedniemu procesowi gotowania fasoli i sporej ilości majeranku. Jednogarnkowa, pyszna
Kraina Miodem Płynąca