łyżki margaryny 2 łyżki wody 2 łyżki kakao 4 łyżki cukru 1 opakowane białej polewy Krem: 1 kostka masła 3 serki Danio (3x150g) 250 g mleka w proszku 1 śmietan fix Dodatkowo: 1/2 szklanki mocnej kawy cappucino ( 10 łyżeczek) opakowanie okrągłych biszkoptów 180g WYKONANIE: Przygotowujemy biszkopt : Białka ubijamy na sztywną pianę stopniowo dodając cukier, stale ubijamy. Dodajemy(...)składniki wkładamy do rondla i gotujemy na słabym ogniu, Mieszamy aż do uzyskania jednolitej masy. Studzimy Wykonanie ciasta: Na jeden kawałku biszkoptu rozsmarowujemy połowę kremu, kładziemy drugi biszkopt. Nakładamy połowę kremu , który został i układamy biszkopty jeden obok drugiego, namaczając je w kawie, Wykładamy resztę kremu i równo rozsmarowujemy.Wierzch polewamy polewą ciemną. Polewę
W kuchennym oknie EwyPrzyjeżdżamy ze sporym, bo półgodzinnym wyprzedzeniem do Studia CookUp, a tam już większa część stołu zastawiona jest pojemniczkami z odmierzonymi składnikami na biszkopty, ciasta, polewy i kremy! Już można wyobrażać sobie smak kremu cytrynowego, chrupkość orzechów w biszkopcie orzechowym czy smak polewy czekoladowej, która wykończy czekoladowy tort. Tym razem zamiast Tomka, pojechała ze mną moja przyjaciółka Marta. Temat tortów(...)kremem cytrynowym i siekanymi pistacjami podpisł serca wszystkich! Słodki, ale też kwaskowy - z dodatkową teksturą od pistacji. Wspaniale nasączony, mięciutki i sprężysty biszkopt! Tort czekoladowy - mocno czekoladowy - czekoladowy biszkopt, czekoladowy krem, czekoladowa polewa i zamiast wisienki na torcie były małe beziki! Wyglądał tak dostojnie! (Na zdjęciu naszego tortu czekoladowego nie ma ani polewy, ani bezików, ale obawiałyśmy jak będzie wyglądał
Plate of Joykwaskowy, idealne połączenie. A w sezonie najlepszy z malinami, borówkami, truskawkami, jagodami lub wiśniami. Torcik nie jest ciężki, lekki na bazie bitej śmietany. Bardzo, bardzo polecam! Składniki: - biszkopt z tego przepisu - krem: 500 ml śmietanki kremówki 200 gram malin 4 łyżki cukru pudru 150 gram borówek 1 łyżka żelatyny rozpuszczona w 3 łyżkach wody - Dodatkowo: 50 gram malin(...)Schować do lodówki. 150 ml śmietany ubić z niepełną łyżką cukru pudru i z połową śmietan fixu - będzie to krem na wierzch i na boki tortu. Jedną część biszkoptu nasączyć, nałożyć krem malinowy, na to kolejny płat biszkoptu, znowu nasączyć i nałożyć biały krem. Na nim poukładać 150 gram borówek, lekko wciskając w krem. Na to położyć ostatni płat biszkoptu
Wołowina od rekinaPszczółka Maja Proste i przepyszne, warstwowe ciasto na biszkopcie, z kremem miodowo-budyniowym i musem brzoskwiniowym. Ciasto jest w sumie łatwe w wykonaniu, jednak trochę więcej czasu trzeba zarezerwować na wykonanie pszczółek, które sprawiają, że całość wygląda bardzo efektownie. Ciasto wykonałam w foremce o wymiarach 26x26cm – wyszło dość wysokie, więc można użyć także większej blaszki. Składniki(...)studzimy (musi być zupełnie zimny). Masło ucieramy razem z cukrem pudrem i stopniowo dodajemy zimny budyń. Całość dokładnie ucieramy, aż powstanie gładki krem. Gotowy krem przekładamy na wystudzony biszkopt. Jedną łyżkę kremu odkładamy do dekoracji, zrobimy nim później oczka pszczółek. Ciasto wkładamy do lodówki *** *** Brzoskwinie z jednej puszki odsączamy z zalewy i miksujemy na gładką masę *** *** Galaretki rozpuszczamy w połowie
Blog z Apetytemtortownicy (26cm) wykładamy papierem do pieczenia, wlewamy ciasto i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na 40 minut. Upieczony biszkopt odstawiamy do wystygnięcia. Wystudzony biszkopt przekrajamy na 3 blaty. Przygotowujemy krem. Do zimnego mleka wsypujemy 2 opakowania kremu, ubijamy początkowo na wolnych obrotach, potem przez 2 minuty–na najwyższych. W osobnej misce miksujemy(...)puch 200g miękkiego masła, które następnie dodajemy (całość od razu) do ubitego kremu. Miksujemy kolejne 2 minuty na wysokich obrotach, aż do uzyskania gładkiej konsystencji kremu. Gotowym kremem przekładamy biszkopt. Pierwszy blat – nasączamy sokiem (najwygodniej przy użyciu pędzelka) i smarujemy cienką warstwą dżemu porzeczkowego. Na dżem nakładamy warstwę kremu. Kładziemy drugi blat – nasączamy – warstwa kremu. Trzeci wierzchni blat biszkoptu
mojewypiekiinietylkozdolności dekoracyjnych staram się na uroczystości rodzinne upiec tort. Torty znikają więc po cichu myślę że gościom smakują. Tym razem zrobiłam orzechowo kokosowy z czekoladowym kremem który jak dla mnie jest rewelacyjny. Składniki: Biszkopt orzechowy razy 25 jajek5 łyżek cukru3 łyżki mąki pszennej1 łyżka mąki ziemniaczanej1,5 łyżeczki proszku do pieczenia2 łyżki orzechów włoskich mielonych BackMitBlat kokosowy4 białka200(...)białości i stopniowo dodawać zimną masę czekoladową cały czas ucierając.Jeden biszkopt orzechowy przekroić wzdłuż.Warstwy tortu;część biszkoptu orzechowegoposmarować dżemem brzoskwiniowymdruga część biszkoptu orzechowegokrem czekoladowyblat kokosowykrem czekoladowybiszkopt orzechowyCały tort obsmarować i udekorować kremem. Boki tortu obsypać mielonymi orzechami włoskimi. Schłodzić, najlepiej tort smakuje na drugi dzień jak się "przegryzą smaki
Ala piecze i gotujeBiszkopt - 6 jajek - 1,5 szklanki mąki - 1,5 szklanki cukru pudru - 2 łyżki mąki ziemniaczanej - 4 czubate łyżki kakao - 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, ubijamy, dodajemy po 1 żółtku, następnie przesianą przez sitko mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, na sam koniec kakao. Pieczemy około 50 minut w temperaturze 200 stopni. Krem(...)puszystą masę. Na sam wierzch: polewamy rozpuszczoną czekoladą mleczną i posypujemy waniliową chałwą. Wykonanie: Biszkopt kroimy na 3 części, na sam dół wykładamy krem nr 1, potem biszkopt, na to krem nr 2, przykrywamy biszkoptem i wykładamy krem nr 3, polewamy czekoladą posypujemy chałwą. Wstawiamy do lodówki na minimum 3 godziny. Przepyszne ciasto polecam na Święta Bożego Narodzenia! Pozdrawiam cieplutko
SMYKWKUCHNIbiszkoptu, nasączamy ją sokiem z puszki (oszczędnie , tak aby został na pozostałe części).Wyjmujemy z lodówki kremy. Całość kremu dzielimy na oko na cztery części. Wykładamy jedną część kremu na pierwszy biszkopt. Potem na to kładziemy kolejną część biszkoptu , nasączamy i kładziemy krem , i tak dalej , aż nie położymy ostatniej części biszkoptu. Wtedy powinna zostać jedna część kremu , która przyda(...)się na boki tortu.5.Robimy bitą śmietanę wg. instrukcji.Kroimy wszystkie owoce w paski, w kostkę, kto jak chce.Na ostatnią warstwę biszkoptu wylewamy bitą śmietanę i wygładzamy.Pozostały krem do tortu , delikatnie płaską łyżką, łopatką rozsmarowujemy po bokach tortu , tak aby nie było dziur.6.Dekoracja: Na bitą śmietanę kładziemy owoce , polewamy sosem czekoladowym itp.Boki tortu posypać pałeczkami czekoladowymi. ( jest to trochę denerwujące
Gotuj Z Muzykąłyżek cukru pudru 300 g malin wcześniej rozmrożonych 1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki 1 śmietanę śnieżkę w proszku Maliny do przybrania tortu 2-3 opakowania podłużnych biszkoptów. Sposób wykonania kremu: Kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem i śnieżką. Maliny rozgnieść za pomocą blendera i dodać do kremu, wszystko dokładnie zmiksować. Biszkopt przekroić wzdłuż na 3 części. Pierwszą część(...)położyć drugą, również nasączyć ponczem i położyć część ubitego kremu. Na wierzch położyć ostatnią część biszkoptu, jak poprzednie nasączyć. Całość pokryć resztą kremu, udekorować owocami. Boki tortu posmarować kremem i wyłożyć biszkoptami. Całość obwiązać ozdobną wstążką. Gotowy tort przechowywać w lodówce. Smacznego
Na słodko lub wytrawniewyższy biszkopt przekroić w poziomie, tak otrzymamy 3 wysokie biszkopty. Jeden biszkopt włożyć z powrotem do blaszki. Do nasączenia: 6. Składniki do nasączenia wymieszać i 1/3 ponczu nasączyć biszkopt w blaszce. Krem: 7. Żelatynę zalać wodą, wymieszać i odstawić na około 15 minut, aby napęczniała. Następnie żelatynę podgrzewać, ciągle mieszając, aż całkowicie się rozpuści (nie gotować), zdjąć z ognia(...)wymierzać ( patrz FILM ). Tak przygotowaną żelatynę dodać do pozostałego jogurtu, wymieszać. 10. Do ubitej śmietanki dodać jogurt i wymieszać łyżką lub szpatułką. Dodać owoce, wymieszać i połowę kremu wyłożyć na biszkopt w blaszce, wyrównać. Przykryć drugim biszkoptem. 11. Drugi biszkopt w blaszce nasączyć i wyłożyć pozostały krem, wyrównać. Na wierzch położyć ostatni nasączony biszkopt ( patrz FILM ) i lekko docisnąć. Tort
Mała CukierenkaTort czekoladowy z wiśniami Tort czekoladowy z wiśniami na specjalne okazje, a taka jest właśnie dzisiaj Druga rocznica bloga to już nie byle co Pyszny biszkopt kakaowy przełożony czekoladowym kremem i wiśniami, a całość oprószona czekoladą. Tort jest bardzo czekoladowy, ale nie przesłodzony. Zdecydowanie dla miłośników połączenia wiśni i czekolady Gorąco polecam Przepis na tortownicę o średnicy(...)utartego masła dodawać po łyżce budyń ( masło i budyń muszą być w tej samej, pokojowej temperaturze ). Czekoladę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach i wmieszać do kremu. Wiśnie odsączyć. Jeden blat biszkoptu delikatnie nasączyć sokiem z wiśni ( jeśli sok jest bardzo słodki można rozcieńczyć go wodą ). Krem podzielić na trzy części. Na wiśnie wyłożyć pierwszą część kremu czekoladowego, nakryć kolejnym
WSZYSTKO SMACZNEuprażone. Do gorących jabłek dodać galaretkę i cukier, dobrze wymieszać (już nie prażymy jabłek). Jabłka odstawić do wystudzenia. Zimne wyłożyć na ciasto orzechowo-kokosowe i wyrównać. Na jabłkach ułożyć biszkopty. Krem budyniowy: 500 ml mleka; 3/4 szklanki cukru kryształu; 1 cukier waniliowy; 1 budyń śmietankowy lub waniliowy (na 500 ml mleka); 1 czubata łyżka mąki pszennej; 200-250 g masła(...)mleka wlać mleko z pozostałymi składnikami, mieszając zagotować wszystko razem. Gotować 2-3 minuty. Odstawić do wystudzenia. Masło utrzeć, cały czas ucierając dodawać po łyżce chłodnego budyniu. Gotowy krem rozsmarować na biszkoptach. Wierzch ciasta posypać startą czekoladą lub polać polewą czekoladową. Moje uwagi: Gorący budyń gotuję dzień wcześniej. Po ugotowaniu budyń nakrywam bezpośrednio na jego powierzchni folią spożywczą. Wówczas mamy
In my kitchenKlasyczny włoski deser tiramisu w wersji bez surowych jajek :) Składa się wyłącznie z kremowego mascarpone, śmietany kremówki i warstwy biszkoptów nasączonych aromatycznym espresso. Słodki krem idealnie komponuje się z gorzką kawą i miękkimi biszkoptami. Całość oprószona jest ciemnym kakao. Deser warto przygotować wcześniej i schłodzić przez noc w lodówce. Składniki na 4 porcje: 250 g mascarpone 250 ml śmietanki kremówki(...)łyżce dodawać cukier puder. Do ubitej śmietany dodać mascarpone i zmiksować do otrzymania gęstego, gładkiego kremu. Na spodzie pucharków układać biszkopty namoczone w naparze kawowym, następnie warstwę kremu i ponownie biszkopty. Przykryć pozostałym kremem i obsypać kakao. Schłodzić w lodówce. Smacznego
Chocolate Muffin Blogmiksuj na niewielkich obrotach, aż masa zgęstnieje i nabierze odpowiedniej konsystencji. Zanurz trzepaczkę w masie i odwróć. Krem powinien zachować kształt. Oczywiście nie chodzi w tym deserze o super idealne ubicie kremu, ale jeśli będzie zbyt rzadki, owoce i biszkopt mogą się w nim zatapiać. Z tego powodu deser może stracić na atrakcyjności. Przy pomocy ringu lub szklanki wytnij odpowiedniej(...)ściankach naczynia ułóż pokrojone na plasterki truskawki w taki sposób, jak widać na zdjęciu. Pomiędzy nie wciśnij krem, a do środka włóż pokrojone na mniejsze kawałki resztki z truskawek. Następnie wciśnij krem tak, aby przykrył truskawki. Na górę połóż kolejny krążek z biszkoptu. Na niego ponownie nieco kremu i wyrównaj powierzchnię. Galaretkę pokój w kostkę i posyp wierz deseru. Udekoruj
Kuchnia Na Wypasiegęsty, jednolity krem. W osobnym pojemniku łączymy margarynę oraz masło i miksujemy, aż składniki dokładnie się połączą. Dodajemy stopniowo masę z jajek i cukru do masła i margaryny ciągle mieszając za pomocą miksera. Gdy nasz krem stanie się już dosyć gęsty dodajemy odrobinę wódki. Należy pamiętać, żeby nie przesadzić, bo krem może stać się zbyt rzadki. Biszkopt przecinamy na pół(...)obie części skrapiamy wódką. Następnie dolną warstwę smarujemy kremem. Na typ etapie możemy opcjonalnie do kremu dodać plastry ananasa z puszki pokrojone w drobną kosteczkę. Przykrywamy dolny biszkopt jego górną częścią i smarujemy kremem cały tort (boki oraz górę). Finalna i chyba najfajniejsza część przygotowania tortu to jego dekorowanie. Na górnej części układamy owoce według naszego uznania, możemy także stworzyć
Programista w kuchnikostki margaryny 25 ml wódki 2 plastry ananasa z puszki (opcjonalnie) Dekoracja: Wiórki kokosowe Dowolne owoce (np. mandarynki, winogrona, banany, kiwi, truskawki, maliny) Przygotowanie Wszystkie składniki na biszkopt oraz krem powinny mieć temperaturę pokojową. Miski, które będziemy używać do miksowania powinny być suche. Przygotowanie zaczynamy od pieczenia biszkoptu. Całe jajka i cukier miksujemy razem do momentu uzyskania dosyć gęstej masy(...)masła i margaryny ciągle mieszając za pomocą miksera. Gdy nasz krem stanie się już dosyć gęsty dodajemy odrobinę wódki. Należy pamiętać, żeby nie przesadzić, bo krem może stać się zbyt rzadki. Biszkopt przecinamy na pół i obie części skrapiamy wódką. Następnie dolną warstwę smarujemy kremem. Na typ etapie możemy opcjonalnie do kremu dodać plastry ananasa z puszki pokrojone w drobną
Programista w kuchni