biszkopt z kremem - 5438 przepisów (strona:15/363)

Tort chałwowo – waniliowy z frużeliną malinową 134

ostatnio torty Drip Cake i nie ma się co dziwić - są na prawdę urocze. Pracuje się z nimi lekko i przyjemnie. Ten elegancki tort to połączenie delikatnego biszkoptu, słodkiej chałwy i lekkiego kremu waniliowego. Całość przełamana orzeźwiającą frużeliną malinową, której lekko kwaskowy smak wspaniale balansuje ze słodką chałwą. Drukuj Czas przygotowania 2 hr Czas gotowania 45 min Czas przygotowania(...)cukier i pozostałe składniki. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Przełożenie Tort składamy w rancie cukierniczym. Pierwszy blat biszkoptu układamy na podkładzie, nasączamy ponczem i wykładamy połowę kremu chałwowego. Przykrywamy drugim biszkoptem, nasączamy go, wykładamy frużelinę malinową i krem waniliowy. Przykrywamy trzecim biszkoptem, który nasączamy ponczem i wykładamy resztę kremu chałwowego. Wierzch przykrywamy czwartym biszkoptem, który również nasączamy. Tort

Wędrówki po kuchni
Ciasto cioci Basi (bez pszenicy) 200

łuskanego słonecznika 1 łyżka cukru 1 łyżka masła Wykonanie: 1. Wykonanie ciasta dzielimy na dwa etapy. Najlepiej rano upiec biszkopt a wieczorem zabrać się za krem. Biszkopt musi sobie kilka godzin poczekać zanim zostanie przekrojony. Oddzielamy białka od żółtek i z odrobiną soli, stopniowo dosypując cukier ubijamy białka na sztywną pianę. 2. Następnie dodajemy żółtka i mieszamy mikserem na najwolniejszych(...)przemian po łyżce żelatyny i kwaśnej śmietany i dalej ubijamy, aż żelatyna i śmietana zostaną "wchłonięte" przez krem i uważamy, by nie zrobiło nam się masło. Następnie kremem smarujemy spód biszkoptu. Nie ma potrzeby nasączania biszkoptu. 10. Przykrywamy drugim płatem biszkopta i wierzch grubo smarujemy kajmakiem. 11. Następnie na warstwę kajmaku kładziemy uprażony słonecznik. Następnie ciasto trzeba schłodzić w lodówce

Kawa z mlekiem
Ciasto MONTE 609

Ciasto Monte Pamiętacie z dzieciństwa deser Monte? Znalazłam w sieci ciasto, które smakiem ma przypominać właśnie ten zapomniany już deser. Udało się Jasny biszkopt, krem mleczny z białą czekoladą, krem czekoladowy i migdały tworzą świetne połączenie i smakiem faktycznie przypominają ten stary przysmak. No cóż kalorii ma to ciacho troszkę, ale jestem zdania, że wszystko jest dla ludzi i jeżeli(...)jaśniejszy brązowy. Wtedy przekładamy trufle na krem mleczny. Posypujemy migdałami i wstawiamy ciacho do lodówki. Z foremki wykroiłam 14 porcji. Jedna to 260 kcal. Ciasto z dwoma kremami na biszkopcie Ciasto na niedzielę Biała i gorzka czekolada – pomysł na wykorzystanie Ciasto Monte Smacznego!!! Źródło wpisu: blog Ola in the kitchen Zapisz

Relaxtime
ciasto Leon 427

Ciasto wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę o wymiarach 35×20 cm. Pieczemy ok. 30 min. w temp. 170 st. C z termoobiegiem. Upieczony biszkopt odstawiamy do ostygnięcia (najlepiej na noc). składniki na krem budyniowy: 500 ml mleka pełnego 300 g masła 150 g cukru pudru 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki domowego ekstraktu waniliowego(...)każdej dodajemy po galaretce w proszku, mieszamy, odstawiamy do ostudzenia. wykonanie placka: Placek miodowy – krem budyniowy – krem z jabłek z galaretką wiśniową -krem budyniowy – biszkoptkrem budyniowy – krem z jabłek z galaretką cytrynową – krem budyniowy – placek miodowy. Całość polewamy polewą czekoladową. /inspiracja z przepisu s. Anastazji

Domowy Smak Jedzenia
Lekki tort truskawkowo - śmietankowy 340

Soczysta, słodka ale z nieco kwaskowym posmakiem, wprost stworzona jest do wszelkich ciast z dodatkiem puszystych kremów. Taki jest tort truskawkowo - śmietankowy. Tort oparty jest na niezawodnym biszkopcie, przełożony delikatnym, bardzo lekkim kremem z serkiem ricotta (ricotta ma trzy razy mniej kalorii niż klasyczna bita śmietana) i kawałkami białej czekolady, nadziany całą masą, bo aż kilogramem truskawek. Charakteru ciastu dodaje(...)przekroić wzdłuż na pół. Biszkopt przekroić na 3 równe części. Na paterze położyć pierwszy biszkoptowy blat. Skropić kilkoma łyżkami likieru lub herbaty. Krem podzielić na dwie części. Posmarować biszkopt kremem. Na kremie ułożyć gęsto przekrojone truskawki. Przykryć drugim blatem, skropić likierem lub herbatą. Rozsmarować drugą część kremu. Ułożyć połówki truskawek. Przykryć trzecim blatem, skropić likierem i lekko przycisnąć.  Schłodzoną

maniapieczenia
Tort Migdałowy Malakoff 239

bardzo polecam… Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Tort Migdałowy Malakoff Składniki: Biszkopt: 2 duże jajka – osobno żółtka i białka 90g cukru 2 łyżeczki cukru wanilinowego WINIARY 90g mąki pszennej (użyłam tortowej) Krem: 2 budynie o smaku waniliowym WINIARY bez cukru 1 łyżka mąki pszennej 2 żółtka 700ml mleka 3 łyżki cukru kryształu(...)połączenia składników. Z uprażonych płatków migdałowych odłożyć 1-2 łyżki do dekoracji i pozostałe płatki dodać do kremu, wymieszać szpatułką. 10. Na biszkopt w blaszce wyłożyć połowę migdałowego kremu, wyrównać. Biszkopty maczać w ponczu i ułożyć je na kremie w blaszce, lekko docisnąć. Na biszkopty wyłożyć pozostały krem, wyrównać. Ciasto wstawić do lodówki na całą noc. Wierzch i boki

Mała Cukierenka
Ciasto „pijak” z brzoskwiniami, kokosem i makiem 866

Ciasto Pijak” – Pyszne ciasto z makiem, kokosem, brzoskwiniami i kremem. Biszkopty nasączone są alkoholem i polane czekoladą, pycha! Spód ciasta nie jest typowym biszkoptem. Ciasto jest pyszne i aromatyczne. Przez noc musi postać w lodówce lub innym chłodnym miejscu. Przepis przysłała mi jedna z czytelniczek Małej Cukierenki Pani Katarzyny M., za który bardzo dziękuję :), troszkę go zmodyfikowałam(...)powrotem papier, na którym się piekł). Na wierzchu ciasta poukładać brzoskwinie i wyłożyć na nie równomiernie krem. 8. Składniki do nasączenia wymieszać. W gotowym ponczu maczać dobrze biszkopty i układać je na kremie. 9. Czekoladę połamać na kawałeczki. Do rondelka z grubym dnem wlać około 1/3 szklanki mleka, dodać czekoladę, mieszać podgrzewając, aż czekolada się roztopi i powstanie polewa. Jeśli

Mała Cukierenka
Biedronka 357

pozoru zwykłe ciasto, biszkopt, krem budyniowy, dżem i galaretka, ale dzięki otworom w górnej części biszkoptu napełnionego galaretką wygląda bardzo atrakcyjnie i efektownie, bo o tym, że smakuje świetnie to nie muszę Was przekonywać. Biszkopt: 5 jaj 1 szkl cukru 1 szkl mąki 3/4 szkl mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Ubijamy białka z cukrem, dodajemy żółtka(...)posypania Galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach wody i pozostawiamy do lekkiego stężenia. Biszkopt przecinamy wzdłuż na pół.Pierwszą połowę smarujemy dżemem, a na dżem wykładamy 2/3 kremu. W drugiej połowie biszkoptu przy pomocy kieliszka wycinamy otworki, przekładamy go na krem, a na wierzchu rozsmarowujemy resztę masy, omijając otworki. Krem posypujemy wiórkami kokosowymi, a do otworków nakładamy tężejącą galaretkę. Ciasto wstawiamy

Cynamonowe szczęście
Tort traktor 193

wstawić z powrotem do nagrzanego piekarnika z uchylonymi drzwiczkami. Upuszczenie biszkoptu sprawia, że nadmiar pary wodnej znajdującej się w cieście gwałtownie zostanie odprowadzony a biszkopt nie opadnie. Ciasto studzić w piekarniku. Przygotować krem: Kawę zaparzyć, chałwę drobno pokruszyć, żelatynę zalać wodą i odstawić na 10 minut. Namoczoną żelatynę rozpuścić w kawie. Kawę z żelatyną można podgrzać ale nie można zagotować(...)Wiśnie odsączyć z zalewy, biszkopt przekroić na 2 części. Jeśli bardzo wyrósł można ściąć wierzch. Pierwszy biszkopt nasączyć kawą, posmarować dżemem wiśniowym, następnie ułożyć krem oraz odsączone wiśnie. Biszkopt z kremem wstawić na 15 minut do lodówki. Na krem nałożyć kolejny biszkopt, i jak poprzednio nasączyć kawą. Do reszty kremu można dodać barwnik spożywczy, wymieszać i posmarować masą tort. Tort

Mama Gotuje
Walentynkowe tiramisu. Z jeżynami 155

likieru z czarnej porzeczki (dla podgrzania atmosfery). Do tego kuszące swym głębokim kolorem jeżyny (zamiast nich możecie użyć malin albo czarnej porzeczki), a reszta już tradycyjnie: lekki krem z mascarpone i podłużne biszkopty. Przygotowanie zajmie Wam nie więcej niż kwadrans, a efekt... Wyznanie miłości po spożyciu gwarantowane! Tiramisu z jeżynami Składniki: (na 6 porcji) 250 g serka mascarpone 2 jajka(...)partiami dodawać do kremu, delikatnie mieszając łyżką. Sok wymieszać z likierem. Maczać w nim krótko biszkopty, ułożyć na dnie szklanek. Przykryć warstwą kremu, wyłożyć owoce. Znów ułożyć warstwę nasączonych biszkoptów, krem i jeżyny. Schłodzić przed podaniem. Smacznego! A Wy...? Macie już plany na Walentynki

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Herbaciany naked cake 194

rozpuszczenia. Poncz herbaciany: szklanka wody 3-5 torebek herbaty Irish Cream TEEKANE Herbatę zaparzamy w szklance ok 10 minut. Część używamy do kremu, a  resztę zużywamy do nasączenia biszkoptu. Krem herbaciany: 2 tabliczki białej czekolady 100 ml naparu herbacianego* 3 płatki żelatyny 400 ml kremówki (30-36%) Rozpuszczamy czekoladę w naparze z herbaty. Jeśli pozostają nierozpuszczone kawałki, to śmiało(...)ubitą śmietaną. Nasączony blat biszkoptu po jego zewnętrznej stronie pokrywamy warstwą kremu herbacianego, a środek musem z mango (jeśli zbyt nam stężał, to chwilkę podgrzejmy). Przykrywamy drugim biszkoptem i dekorujemy wierzch, ponownie kremem herbacianym

Karczma Honorietty
Tort chałwowy z sezamem 124

domowe wypieki Tort idealny dla wielbicieli chałwy, ale nie jest za słodki. Przepis praktycznie cały zoionu wg oryginału oprócz zwiększenia ilości kremu ponieważ chcialam nim różwnież ozdobić boki tortu. Smakował i dzieciom i dorosłym :) Składniki: Biszkopt: na 1 jajko, 3 dkg mąki, 3 dkg cukru, kakao. Ciasto sezamowe: 3 białka, ½ szklanki cukru, ½ łyżki maki ziemniaczanej, ½ łyżki mąki zwykłej, ½ łyżeczki proszku(...)rozsmarowywał. Poncz: zaparzamy czarną dosć mocna herbatę, słodzimy ją i dodajemy sok z cytryny. Zostawiamy do ochłodzenia. Przełożenie: biszkopt kakaowy, nasaczyć ponczem, posmarować 1/3 kremu, następnie położyć ciasto sezamowe, krem, biszkopt kakaowy, nasączenie i krem na wierzch oraz do obłożenia boków

Państwo Wojtczuk gotują
Biszkopt z pianką matcha i malinami 89

Czas czytania: 3 min Biszkopt z pianką matcha i malinami ciasto niezwykle proste do przygotowania i bardzo smaczne. Ciasto przygotowałam na bazie klasycznego uwielbianego przez wszystkich biszkoptu idealnego . Pamiętajcie, że biszkopt można upiec dzień przed planowanym przygotowaniem ciasta. Można też biszkopt upiec w wolnym czasie i zamrozić go do chwili, kiedy będzie potrzeba przygotowania deseru. Biszkopt to oczywiście nie wszytko(...)egzotycznie. Tak więc do dzisiejszego biszkoptu krem przygotowałam oczywiście z dodatkiem herbaty Matcha. Krem na bazie serka mascarpone i bitej śmietany dla wyważenia smaków dodałam do kremu maliny. Kwaskowate maliny świetnie pasują do zielonej herbaty. Wierzch ozdobiłam zieloną czekoladą, którą zrobicie z białej czekolady i proszku herbacianego! Całość smakuje wybornie! Delikatny puszysty biszkopt z lekkim krem, malinami i zielona czekolada

SprawdzonaKuchnia.pl
Ciasto Banuti - bananowe z nutellą 181

mascarpone Na masę śmietanową: 500 ml śmietanki 30% 3 łyżeczki żelatyny 3 łyżki wody 3 łyżki cukru pudru Dodatkowo: 100 g kremu Nutella 1 opakowanie maślanych herbatników kakaowych  mleko do namoczenia herbatników 6 dużych bananów Przygotowanie: Biszkopt: Jajka ubić z cukrami na jasną, puszystą masę. Wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, i delikatnie wmieszać w masę. Przelać(...)pieczenia o wymiarach 25x36 cm. Piec około 20 min w temp. 180 st. Odstawić do przestudzenia. Przestudzony biszkopt delikatnie posmarować kremem Nutella. Banany przekroić wzdłuż i pookładać na biszkopcieKrem: Serek mascarpone połączyć z kremem Nutella. Śmietankę ubić na sztywno, przełożyć do pozostałych składników i delikatnie wymieszać. Gotową masę przełożyć na banany, odłozyć w chłodne miejsce. Masa śmietanowa: Żelatynę

My sweet a life