kostki margaryny 25 ml wódki 2 plastry ananasa z puszki (opcjonalnie) Dekoracja: Wiórki kokosowe Dowolne owoce (np. mandarynki, winogrona, banany, kiwi, truskawki, maliny) Przygotowanie Wszystkie składniki na biszkopt oraz krem powinny mieć temperaturę pokojową. Miski, które będziemy używać do miksowania powinny być suche. Przygotowanie zaczynamy od pieczenia biszkoptu. Całe jajka i cukier miksujemy razem do momentu uzyskania dosyć gęstej masy(...)masła i margaryny ciągle mieszając za pomocą miksera. Gdy nasz krem stanie się już dosyć gęsty dodajemy odrobinę wódki. Należy pamiętać, żeby nie przesadzić, bo krem może stać się zbyt rzadki. Biszkopt przecinamy na pół i obie części skrapiamy wódką. Następnie dolną warstwę smarujemy kremem. Na typ etapie możemy opcjonalnie do kremu dodać plastry ananasa z puszki pokrojone w drobną
Programista w kuchniTort w iście królewskim stylu, z kilku obłędnych, rozpływających się warstw: delikatnego biszkoptu, kremu z białej czekolady, kremu pralinowego, chrupiącej bezy i kwaskowego dżemu z czarnych porzeczek... Całość doskonale wyważona, nie przesłodzona, jakby się mogło wydawać na pierwszy rzut(...)wcześniej podgrzać lekko śmietankę z połamaną na kostki czekoladą i schłodzić całość przez noc w lodówce, a rano tylko ubić na puszysty krem, po czym dodać mascarpone). PONCZ: Wszystkie składniki wymieszaj dokładnie w szklance. SKŁADANIE TORTU: Biszkopt przekrój wzdłuż na dwie równe części. Pierwszą część połóż na paterze lub talerzu i skrop lekko ponczem. Wysmaruj dżemem porzeczkowym i wyłóż
Słodko-Słony Świat Ilonymożna nie lubić Tiramisu? Tym razem w wersji jesienno – dyniowej. Delikatne, o pięknym, słonecznym kolorze. Połączenie kremu z serkiem mascarpone i dyniowego puree, małe kawałeczki biszkoptów nasączone espresso, posypane kawą. Puree z dyni oraz cynamon nadają tiramisu jesiennego charakteru i cudownego aromatu. Składniki: 500 g serka mascarpone 200 ml śmietany kremówki 30% lub 36% 400 g puree z dyni(...)kilka kawałków na dnie każdego pucharka. Przykrywamy je 3 łyżkami kremu dyniowego. Układamy kolejną warstwę biszkoptów i znów przykrywamy kremem. Tak samo napełniamy kolejne pucharki do wyczerpania biszkoptów i kremu. Na koniec ubijamy na sztywno dodatkową śmietanę wraz z cukrem. Wykładamy ją na wierzch każdego napełnionego pucharka. Wierzch dekorujemy ubitą z cukrem śmietaną i oprószamy cynamonem i kawą. Deser schładzamy
Podróż w kulinariaktóre nie rozpadną nam się po zamoczeniu w kawie. I to wszystkie składniki expresowego tiramisu. Mascarpone idealnie nadaje się do różnych kremów, polecam : Tort z truskawkami na kakaowym biszkopcie z kremem Tartaletki z musem czekoladowym i orzechami Bezowy torcik migdałowy Expresowe Tiramisu to jeden z prostszych i smacznych deserów. Na blogu jest cała masa deserów 250 g serka mascarpone(...)pół a następnie zanurzałam na chwilkę w kawie. 2 połówki biszkoptów układamy na dnie szklaneczki, przykrywamy warstwą kremu, posypujemy kakao. Układamy drugą warstwę nasączonych kawą biszkoptów i ponownie przykrywamy je warstwą kremu. Obsypujemy powierzchnię kremu delikatnie kakao i deser jest już gotowy! Deser możemy jeść od razu po przygotowaniu, ale ja go jeszcze schłodziłam w lodówce, ponieważ wtedy smak tego
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięwyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przelać do tortownicy, włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 45 minut w 180 stopniach. upieczony biszkopt wyjąć i wystudzić. Zimny biszkopt przekroić na trzy krążki. Krem: Dzień wcześniej kremówkę przelać do garnka dodać połamane czekolady. Mieszając podgrzewać na średnim ogniu do momentu aż czekolady się rozpuszczą (nie gotować). Zimną kremówkę włożyć(...)lodówki. Miękkie masło z cukrem pudrem utrzeć mikserem do białości. Dodawać porcjami czekoladową kremówkę i miksować. Na koniec dodać spirytus. Wiśniówkę wymieszać z wodą i naponczować biszkopt. Wyłożyć 1/3 kremu czekoladowego, ułożyć wiśnie. Przykryć drugim biszkoptem, naponczować, posmarować 1/3 kremu, ułożyć wiśnie. Przykryć trzecim biszkoptem. Boki i wierzch tortu posmarować i udekorować kremem. Boki i środek tortu obsypać płatkami czekolady
Ala piecze i gotujeDelikatny i wilgotny makowy biszkopt z pysznym kremem ananasowym, smaku dopełniają delicje i galaretka. Zaskakująco łatwy i szybki do przygotowania deser. Idealny wypiek na zbliżające się święta Bożego Narodzenia. Składniki: Biszkopt: 4 jajka 15 dag cukru 15 dag mąki tortowej 4 łyżki suchego maku 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2-3 krople aromatu migdałowego Poncz: Sok z ananasa(...)zmiksować na krem, pod koniec wlać tężejącą ale cały czas płynną galaretkę , dodać ananasy wymieszać . Sok z ananasa wymieszać z martini lub wódką nasączyć biszkopt, wyłożyć cały ananasowy krem, ułożyć biszkopty czekoladą do góry, zalać tężejącymi galaretkami rozpuszczonymi wcześniej w pół litra gorącej wody. Tak przygotowany wypiek chłodzić całą noc w lodówce. Słodkich wypieków
Wanilia i KardamonDługo myślałam nad tym jaki tort przygotować na pierwsze urodziny mojego młodszego syna. Ostatecznie wybór padł na tort kokosowy. Pyszny, delikatny (wielokrotnie przeze mnie wypróbowany) biszkopt rzucany, do tego koksowy krem na mleczku kokosowym i serku mascarpone, a całość zwieńczona płatkami migdałów i wiórkami kokosowymi. W efekcie mamy lekki, rozpływający się w ustach tort. Wierzcie mi, trudno poprzestać(...)Płatki migdałów prażymy na patelni na złoty kolor. Biszkopt przecinamy na trzy blaty. Jeden układamy na paterze i nasączamy 1/3 szklanki herbaty. Na to układamy 1/3 kremu i kolejny biszkopt. Patrzymy, czy jest równo. Nasączamy biszkopt i ponownie układamy 1/3 kremu. Układamy kolejny biszkopt, lekko dociskamy i wyrównujemy. Nasączamy go pozostałą herbatą. Następnie kremem smarujemy wierzch oraz boki tortu
Kolizje Smakówczasie wyjmujemy biszkopt z piekarnika, upuszczamy na podłogę z wysokości ok. 50 cm. Biszkopt wstawiamy do wyłączonego i uchylonego piekarnika. Studzimy i kroimy na 3 blaty. Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej. Krem śmietanowy: Żelatynę mieszamy z odrobiną zimnej wody, pozostawiamy do napęcznienia. Następnie rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Śmietanę miksujemy z usztywniaczem i cukrem pudrem. Dodajemy serek mascarpone, mieszamy na wolnych(...)żelatynę i mieszamy do połaczenia się składników. Krem czekoladowo – orzechowy: Margarynę ucieramy na puszystą masę. Stopniowo dokładamy krem czekoladowo-orzechowy. Miksujemy na gładki krem. Złożenie tortu: Pierwszy płat biszkoptu smarujemy połową kremu śmietanowego. Wykładamy wiśnie, przykrywamy drugim biszkoptem. Nasączamy go powstałym sokiem po odsączeniu wiśni ze spirytusu. Ciasto smarujemy kremem czekoladowo – orzechowym. Przykrywamy ostatnim biszkoptem. Wierzch i boki wykańczamy resztą
VioletoweKucharzenieutrzeć miękkie masło. Następnie dodawać do niego ostudzony budyń (partiami!). Cały czas miksować na najwyższych obrotach miksera, aż utworzy się gładka, puszysta masa. Biszkopt przełożyć z powrotem do formy do pieczenia i rozsmarować na nim krem budyniowy. Ciasto wstawić do lodówki, ponieważ krem musi stężeć. Na sam koniec przygotować warstwę wiśniową: wiśnie umyć, pozbawić pestek. Przełożyć do garnka (wraz(...)ponownie wstawić do lodówki. Najlepiej kroić dzień po przygotowaniu (poszczególne warstwy ciasta muszą się ze sobą połączyć). Przygotowywanie bezy kokosowej Przygotowywanie kremu budyniowego Przygotowywanie warstwy wiśniowej Składanie ciasta: biszkopt, krem budyniowy, warstwa wiśniowa i beza kokosowa Pomysł na przepis STĄD
UgotowaćPyszne kokosowo-ananasowe ciasto, bardziej przypominające właściwie tort. Biszkopt przełożony genialnym kremem na bazie likieru kokosowego i ananasową galaretką (która u mnie, jak widać, wsiąkła w biszkopt - pospieszyłam się i za wcześnie ją wylałam na ciasto...). Bogate w smaku, słodkie, atrakcyjne - bardzo polecam! SKŁADNIKI: (na tortownicę ok 28 cm) Biszkopt: 4 jajka 2/3 szkl cukru 2/3 szkl mąki 2/3 łyżeczki(...)resztę wyłożyć "upychając" go łyżką między biszkopty (biszkopty można pominąć - wówczas krem wykładamy bezpśrednio na galaretkę ananasową) i rozsmarowując równą warstwę. Na to położyć drugą połowę biszkoptu, rozsmarować pozostały krem, posypać wórkami kokosowymi. Odstawić do lodówki, najlepiej na całą
Kto ugości moich gości?niezbyt dokładnie. Odłożyć kilka do dekoracji. Śmietanę ubić, pod koniec ubijania dodawać po łyżce ser i ksylitol. Zaparzyć kawę, ostudzić. Kawą nasączyć biszkopty. W szklaneczkach układać warstwami: 1 biszkopt, porcja kremu, maliny, pozostałe biszkopty, maliny, krem. Deser przybrać, schłodzić przed podaniem . Smacznego
Stare Garydelikatnie mieszamy. Przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 15-20 minut w temp. 180 stopni. Po wystudzeniu ciasto przekrawamy na 2 placki. Pierwszy biszkopt smarujemy dżemem, np. z czarnej porzeczki. Krem(...)truskawkowy: Żelatynę rozpuszczamy w ¼ szkl. wrzątku. Truskawki blendujemy z cukrem, dodajemy serek, miksujemy, powoli wlewamy żelatynę. Mieszamy. Lekko tężejącą masę wylewamy na biszkopt posmarowany dżemem, wciskamy truskawki, przykrywamy drugim biszkoptem. Krem śmietanowy: Ubijamy śmietanę mikserem, dodajemy cukier, mieszamy. Rozsmarowujemy na biszkopcie. Prażony kokos: Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy wiórki kokosowe. Lekko prażymy, wystudzonymi posypujemy bitą śmietanę
słodki brateknajwolniejszych obrotach. Masę wylać do tortownicy wyłożonej na dnie papierem do pieczenia o średnicy 24 cm. Piec w 180 stopniach około 25-30 minut. Zimny biszkopt przekroić dwa razy uzyskując 3 blaty biszkoptowe. Krem czekoladowy: do kremówki połamać czekoladę i podgrzewać do momentu rozpuszczenia się czekolady - nie gotować! Ostudzić i włożyć(...)kilka godzin do lodówki. Śmietana musi być bardzo zimna. Zimną śmietanę z czekoladą ubić na sztywno. Wlewać małym strumieniem rozpuszczoną w ciepłej wodzie żelatynę i zmiksować. Na biszkopcie rozsmarować połowę kremu, poukładać truskawki, przykryć drugim biszkoptem, poukładać truskawki, rozsmarować resztę kremu i przykryć trzecim biszkoptem. Włożyć na dwie godziny do lodówki by krem stężał. Bita śmietana: zimną kremówkę ubić
Ala piecze i gotujeużyłam mrożonych) 2 galaretki truskawkowe 600ml wrzątku Krem: 400ml śmietanki 36% 250g serka mascarpone ½ szklanki cukru pudru 100g jagód Krem maślany: 200g masła 1 jajko ¾ szklanki cukru pudru Sok z ⅓ cytryny Dodatkowo dekoracje wykonane z masy cukrowej Sposób przygotowania Biszkopt szpinakowy: Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia (tylko spód, więc najlepiej większy arkusz położyć na spodzie, przyłożyć rant tortownicy(...)Masło ucieramy i dodajemy naprzemiennie przygotowane składniki: żółtka oraz białka. Na końcu dodajemy kilka kropel soku z cytryny. Przełożenie: Biszkopt szpinakowy- połowa warstwy truskawkowej- połowa kremu z jagodami- biszkopt zwykły- krem z jagodami- warstwa truskawkowa- biszkopt szpinakowy. Masą maślaną wygładzamy wierzch tortu oraz boki. Obsypujemy rozkruszonym zielonym biszkoptem oraz ozdabiamy wedle własnego upodobania
Kuchnia w czekoladzieczekoladę i dodać do masy, wymieszać. Wykonanie tortu: Wystudzony biszkopt przekroić na 3 blaty. Każdy z nich delikatnie nasączyć likierem śmietankowym bądź sokiem malinowym. Na pierwszy biszkopt położyć 1/4 przygotowanego kremu(...)ściśle ułożyć maliny, nałożyć kolejną 1/4 porcję kremu i przykryć drugim biszkoptem. Na drugi biszkopt wyłożyć kolejną 1/4 kremu na to maliny i ostatnią część kremu, przykryć biszkoptem. Ozdobić wedle swoich upodobań. U mnie tort ozdobiony masą plastyczną na wzór pudełka prezentowego. Inspiracja wyglądu tortu: internet Przepis na biszkopt: ze strony Moje Wypieki Smacznego
Krakowskie smaki Ani