łyżek cukru pudru 300 g malin wcześniej rozmrożonych 1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki 1 śmietanę śnieżkę w proszku Maliny do przybrania tortu 2-3 opakowania podłużnych biszkoptów. Sposób wykonania kremu: Kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem i śnieżką. Maliny rozgnieść za pomocą blendera i dodać do kremu, wszystko dokładnie zmiksować. Biszkopt przekroić wzdłuż na 3 części. Pierwszą część(...)położyć drugą, również nasączyć ponczem i położyć część ubitego kremu. Na wierzch położyć ostatnią część biszkoptu, jak poprzednie nasączyć. Całość pokryć resztą kremu, udekorować owocami. Boki tortu posmarować kremem i wyłożyć biszkoptami. Całość obwiązać ozdobną wstążką. Gotowy tort przechowywać w lodówce. Smacznego
Na słodko lub wytrawniewyższy biszkopt przekroić w poziomie, tak otrzymamy 3 wysokie biszkopty. Jeden biszkopt włożyć z powrotem do blaszki. Do nasączenia: 6. Składniki do nasączenia wymieszać i 1/3 ponczu nasączyć biszkopt w blaszce. Krem: 7. Żelatynę zalać wodą, wymieszać i odstawić na około 15 minut, aby napęczniała. Następnie żelatynę podgrzewać, ciągle mieszając, aż całkowicie się rozpuści (nie gotować), zdjąć z ognia(...)wymierzać ( patrz FILM ). Tak przygotowaną żelatynę dodać do pozostałego jogurtu, wymieszać. 10. Do ubitej śmietanki dodać jogurt i wymieszać łyżką lub szpatułką. Dodać owoce, wymieszać i połowę kremu wyłożyć na biszkopt w blaszce, wyrównać. Przykryć drugim biszkoptem. 11. Drugi biszkopt w blaszce nasączyć i wyłożyć pozostały krem, wyrównać. Na wierzch położyć ostatni nasączony biszkopt ( patrz FILM ) i lekko docisnąć. Tort
Mała CukierenkaTort czekoladowy z wiśniami Tort czekoladowy z wiśniami na specjalne okazje, a taka jest właśnie dzisiaj Druga rocznica bloga to już nie byle co Pyszny biszkopt kakaowy przełożony czekoladowym kremem i wiśniami, a całość oprószona czekoladą. Tort jest bardzo czekoladowy, ale nie przesłodzony. Zdecydowanie dla miłośników połączenia wiśni i czekolady Gorąco polecam Przepis na tortownicę o średnicy(...)utartego masła dodawać po łyżce budyń ( masło i budyń muszą być w tej samej, pokojowej temperaturze ). Czekoladę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach i wmieszać do kremu. Wiśnie odsączyć. Jeden blat biszkoptu delikatnie nasączyć sokiem z wiśni ( jeśli sok jest bardzo słodki można rozcieńczyć go wodą ). Krem podzielić na trzy części. Na wiśnie wyłożyć pierwszą część kremu czekoladowego, nakryć kolejnym
WSZYSTKO SMACZNEuprażone. Do gorących jabłek dodać galaretkę i cukier, dobrze wymieszać (już nie prażymy jabłek). Jabłka odstawić do wystudzenia. Zimne wyłożyć na ciasto orzechowo-kokosowe i wyrównać. Na jabłkach ułożyć biszkopty. Krem budyniowy: 500 ml mleka; 3/4 szklanki cukru kryształu; 1 cukier waniliowy; 1 budyń śmietankowy lub waniliowy (na 500 ml mleka); 1 czubata łyżka mąki pszennej; 200-250 g masła(...)mleka wlać mleko z pozostałymi składnikami, mieszając zagotować wszystko razem. Gotować 2-3 minuty. Odstawić do wystudzenia. Masło utrzeć, cały czas ucierając dodawać po łyżce chłodnego budyniu. Gotowy krem rozsmarować na biszkoptach. Wierzch ciasta posypać startą czekoladą lub polać polewą czekoladową. Moje uwagi: Gorący budyń gotuję dzień wcześniej. Po ugotowaniu budyń nakrywam bezpośrednio na jego powierzchni folią spożywczą. Wówczas mamy
In my kitchenKlasyczny włoski deser tiramisu w wersji bez surowych jajek :) Składa się wyłącznie z kremowego mascarpone, śmietany kremówki i warstwy biszkoptów nasączonych aromatycznym espresso. Słodki krem idealnie komponuje się z gorzką kawą i miękkimi biszkoptami. Całość oprószona jest ciemnym kakao. Deser warto przygotować wcześniej i schłodzić przez noc w lodówce. Składniki na 4 porcje: 250 g mascarpone 250 ml śmietanki kremówki(...)łyżce dodawać cukier puder. Do ubitej śmietany dodać mascarpone i zmiksować do otrzymania gęstego, gładkiego kremu. Na spodzie pucharków układać biszkopty namoczone w naparze kawowym, następnie warstwę kremu i ponownie biszkopty. Przykryć pozostałym kremem i obsypać kakao. Schłodzić w lodówce. Smacznego
Chocolate Muffin Blogmiksuj na niewielkich obrotach, aż masa zgęstnieje i nabierze odpowiedniej konsystencji. Zanurz trzepaczkę w masie i odwróć. Krem powinien zachować kształt. Oczywiście nie chodzi w tym deserze o super idealne ubicie kremu, ale jeśli będzie zbyt rzadki, owoce i biszkopt mogą się w nim zatapiać. Z tego powodu deser może stracić na atrakcyjności. Przy pomocy ringu lub szklanki wytnij odpowiedniej(...)ściankach naczynia ułóż pokrojone na plasterki truskawki w taki sposób, jak widać na zdjęciu. Pomiędzy nie wciśnij krem, a do środka włóż pokrojone na mniejsze kawałki resztki z truskawek. Następnie wciśnij krem tak, aby przykrył truskawki. Na górę połóż kolejny krążek z biszkoptu. Na niego ponownie nieco kremu i wyrównaj powierzchnię. Galaretkę pokój w kostkę i posyp wierz deseru. Udekoruj
Kuchnia Na Wypasiegęsty, jednolity krem. W osobnym pojemniku łączymy margarynę oraz masło i miksujemy, aż składniki dokładnie się połączą. Dodajemy stopniowo masę z jajek i cukru do masła i margaryny ciągle mieszając za pomocą miksera. Gdy nasz krem stanie się już dosyć gęsty dodajemy odrobinę wódki. Należy pamiętać, żeby nie przesadzić, bo krem może stać się zbyt rzadki. Biszkopt przecinamy na pół(...)obie części skrapiamy wódką. Następnie dolną warstwę smarujemy kremem. Na typ etapie możemy opcjonalnie do kremu dodać plastry ananasa z puszki pokrojone w drobną kosteczkę. Przykrywamy dolny biszkopt jego górną częścią i smarujemy kremem cały tort (boki oraz górę). Finalna i chyba najfajniejsza część przygotowania tortu to jego dekorowanie. Na górnej części układamy owoce według naszego uznania, możemy także stworzyć
Programista w kuchnikostki margaryny 25 ml wódki 2 plastry ananasa z puszki (opcjonalnie) Dekoracja: Wiórki kokosowe Dowolne owoce (np. mandarynki, winogrona, banany, kiwi, truskawki, maliny) Przygotowanie Wszystkie składniki na biszkopt oraz krem powinny mieć temperaturę pokojową. Miski, które będziemy używać do miksowania powinny być suche. Przygotowanie zaczynamy od pieczenia biszkoptu. Całe jajka i cukier miksujemy razem do momentu uzyskania dosyć gęstej masy(...)masła i margaryny ciągle mieszając za pomocą miksera. Gdy nasz krem stanie się już dosyć gęsty dodajemy odrobinę wódki. Należy pamiętać, żeby nie przesadzić, bo krem może stać się zbyt rzadki. Biszkopt przecinamy na pół i obie części skrapiamy wódką. Następnie dolną warstwę smarujemy kremem. Na typ etapie możemy opcjonalnie do kremu dodać plastry ananasa z puszki pokrojone w drobną
Programista w kuchniTort w iście królewskim stylu, z kilku obłędnych, rozpływających się warstw: delikatnego biszkoptu, kremu z białej czekolady, kremu pralinowego, chrupiącej bezy i kwaskowego dżemu z czarnych porzeczek... Całość doskonale wyważona, nie przesłodzona, jakby się mogło wydawać na pierwszy rzut(...)wcześniej podgrzać lekko śmietankę z połamaną na kostki czekoladą i schłodzić całość przez noc w lodówce, a rano tylko ubić na puszysty krem, po czym dodać mascarpone). PONCZ: Wszystkie składniki wymieszaj dokładnie w szklance. SKŁADANIE TORTU: Biszkopt przekrój wzdłuż na dwie równe części. Pierwszą część połóż na paterze lub talerzu i skrop lekko ponczem. Wysmaruj dżemem porzeczkowym i wyłóż
Słodko-Słony Świat Ilonymożna nie lubić Tiramisu? Tym razem w wersji jesienno – dyniowej. Delikatne, o pięknym, słonecznym kolorze. Połączenie kremu z serkiem mascarpone i dyniowego puree, małe kawałeczki biszkoptów nasączone espresso, posypane kawą. Puree z dyni oraz cynamon nadają tiramisu jesiennego charakteru i cudownego aromatu. Składniki: 500 g serka mascarpone 200 ml śmietany kremówki 30% lub 36% 400 g puree z dyni(...)kilka kawałków na dnie każdego pucharka. Przykrywamy je 3 łyżkami kremu dyniowego. Układamy kolejną warstwę biszkoptów i znów przykrywamy kremem. Tak samo napełniamy kolejne pucharki do wyczerpania biszkoptów i kremu. Na koniec ubijamy na sztywno dodatkową śmietanę wraz z cukrem. Wykładamy ją na wierzch każdego napełnionego pucharka. Wierzch dekorujemy ubitą z cukrem śmietaną i oprószamy cynamonem i kawą. Deser schładzamy
Podróż w kulinariaktóre nie rozpadną nam się po zamoczeniu w kawie. I to wszystkie składniki expresowego tiramisu. Mascarpone idealnie nadaje się do różnych kremów, polecam : Tort z truskawkami na kakaowym biszkopcie z kremem Tartaletki z musem czekoladowym i orzechami Bezowy torcik migdałowy Expresowe Tiramisu to jeden z prostszych i smacznych deserów. Na blogu jest cała masa deserów 250 g serka mascarpone(...)pół a następnie zanurzałam na chwilkę w kawie. 2 połówki biszkoptów układamy na dnie szklaneczki, przykrywamy warstwą kremu, posypujemy kakao. Układamy drugą warstwę nasączonych kawą biszkoptów i ponownie przykrywamy je warstwą kremu. Obsypujemy powierzchnię kremu delikatnie kakao i deser jest już gotowy! Deser możemy jeść od razu po przygotowaniu, ale ja go jeszcze schłodziłam w lodówce, ponieważ wtedy smak tego
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięwyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przelać do tortownicy, włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 45 minut w 180 stopniach. upieczony biszkopt wyjąć i wystudzić. Zimny biszkopt przekroić na trzy krążki. Krem: Dzień wcześniej kremówkę przelać do garnka dodać połamane czekolady. Mieszając podgrzewać na średnim ogniu do momentu aż czekolady się rozpuszczą (nie gotować). Zimną kremówkę włożyć(...)lodówki. Miękkie masło z cukrem pudrem utrzeć mikserem do białości. Dodawać porcjami czekoladową kremówkę i miksować. Na koniec dodać spirytus. Wiśniówkę wymieszać z wodą i naponczować biszkopt. Wyłożyć 1/3 kremu czekoladowego, ułożyć wiśnie. Przykryć drugim biszkoptem, naponczować, posmarować 1/3 kremu, ułożyć wiśnie. Przykryć trzecim biszkoptem. Boki i wierzch tortu posmarować i udekorować kremem. Boki i środek tortu obsypać płatkami czekolady
Ala piecze i gotujeDelikatny i wilgotny makowy biszkopt z pysznym kremem ananasowym, smaku dopełniają delicje i galaretka. Zaskakująco łatwy i szybki do przygotowania deser. Idealny wypiek na zbliżające się święta Bożego Narodzenia. Składniki: Biszkopt: 4 jajka 15 dag cukru 15 dag mąki tortowej 4 łyżki suchego maku 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2-3 krople aromatu migdałowego Poncz: Sok z ananasa(...)zmiksować na krem, pod koniec wlać tężejącą ale cały czas płynną galaretkę , dodać ananasy wymieszać . Sok z ananasa wymieszać z martini lub wódką nasączyć biszkopt, wyłożyć cały ananasowy krem, ułożyć biszkopty czekoladą do góry, zalać tężejącymi galaretkami rozpuszczonymi wcześniej w pół litra gorącej wody. Tak przygotowany wypiek chłodzić całą noc w lodówce. Słodkich wypieków
Wanilia i KardamonDługo myślałam nad tym jaki tort przygotować na pierwsze urodziny mojego młodszego syna. Ostatecznie wybór padł na tort kokosowy. Pyszny, delikatny (wielokrotnie przeze mnie wypróbowany) biszkopt rzucany, do tego koksowy krem na mleczku kokosowym i serku mascarpone, a całość zwieńczona płatkami migdałów i wiórkami kokosowymi. W efekcie mamy lekki, rozpływający się w ustach tort. Wierzcie mi, trudno poprzestać(...)Płatki migdałów prażymy na patelni na złoty kolor. Biszkopt przecinamy na trzy blaty. Jeden układamy na paterze i nasączamy 1/3 szklanki herbaty. Na to układamy 1/3 kremu i kolejny biszkopt. Patrzymy, czy jest równo. Nasączamy biszkopt i ponownie układamy 1/3 kremu. Układamy kolejny biszkopt, lekko dociskamy i wyrównujemy. Nasączamy go pozostałą herbatą. Następnie kremem smarujemy wierzch oraz boki tortu
Kolizje Smakówczasie wyjmujemy biszkopt z piekarnika, upuszczamy na podłogę z wysokości ok. 50 cm. Biszkopt wstawiamy do wyłączonego i uchylonego piekarnika. Studzimy i kroimy na 3 blaty. Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej. Krem śmietanowy: Żelatynę mieszamy z odrobiną zimnej wody, pozostawiamy do napęcznienia. Następnie rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Śmietanę miksujemy z usztywniaczem i cukrem pudrem. Dodajemy serek mascarpone, mieszamy na wolnych(...)żelatynę i mieszamy do połaczenia się składników. Krem czekoladowo – orzechowy: Margarynę ucieramy na puszystą masę. Stopniowo dokładamy krem czekoladowo-orzechowy. Miksujemy na gładki krem. Złożenie tortu: Pierwszy płat biszkoptu smarujemy połową kremu śmietanowego. Wykładamy wiśnie, przykrywamy drugim biszkoptem. Nasączamy go powstałym sokiem po odsączeniu wiśni ze spirytusu. Ciasto smarujemy kremem czekoladowo – orzechowym. Przykrywamy ostatnim biszkoptem. Wierzch i boki wykańczamy resztą
VioletoweKucharzenie