biszkopt z kremem - 5438 przepisów (strona:17/363)

Biszkopt z kremem waniliowym 120

Oczywiście była niedziela, było więc ciasto : ) Kawa+ciasto= idealne popołudnie :) Smacznego! Biszkopt z kremem waniliowym Biszkopt Składniki : 5 jajek 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia aromat waniliowy Sposób wykonania: Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy cukier i dalej ubijamy. Dodajemy po jednym żółtku, mąki wymieszane(...)Dobrze studzimy. Kostkę masła ucieramy na gładką masę, dodajemy po łyżce budyniu. Dokładnie mieszamy. Dodatkowo Galaretka brzoskwiniowa Galaretkę rozpuszczamy według instrukcji na opakowaniu. Studzimy. Wykończenie ciasta: Na ostudzony biszkopt nakładamy krem oraz lekko tężejącą galaretkę. Ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin

Smaki Natalii
Wegańskie czekoladowo-kawowe ciasto z owocami, Puck - Hel 281

lodówki na kilka godzin przed podaniem. Będzie się lepiej kroiło i smakowało. Warstwy: - biszkopt - słodko-kwaśny dżem (u mnie konfitura śliwkowa, mogą być też dżemy np.: wiśniowy, porzeczkowy, pomarańczowy) - krem - biszkopt - kwaśny dżem - krem - polewa z gorzkiej czekolady (lub 1-2 łyżki oleju kokosowego + 1 łyżka kakao + 1-2 łyżki mleka roślinnego + odrobina cukru, energicznie wymieszać, od razu polać ciasto(...)suchych i dokładnie wymieszaj łyżką. Na sam koniec dodaj ocet, znów wymieszaj. Wlej masę do natłuszczonej formy. Piecz około 25 minut. Wyłącz piekarnik, pozostaw biszkopt w środku jeszcze na 15 minut. Składniki na krem (udoskonalony budyń jaglany): 1/3 szklanki kaszy jaglanej 2 i 1/3 szklanki mleka roślinnego 15-25 daktyli 1 szczypta soli 1 tabliczka gorzkiej czekolady 1 opakowanie kremu/pasty

Qlinarnie i Qlinarnie
Mleczne cappuccino 436

prostu "Cappuccino". Ja uznałam, że miano "Mleczne cappuccino" będzie bardziej na miejscu, gdyż znaczącym składnikiem kremu jest mleko w proszku; ono nadaje mu właściwy smak. Poza kremem, ciasto składa się z puszystego biszkoptu i podłużnych biszkoptów nasączonych w kawie. I co do tego nasączenia właśnie - polecam chwilę dłużej potrzymać biszkopty w naparze, aby wchłonęły go więcej, dzięki czemu w cieście(...)ilość wg uznania ( u mnie tylko delikatne nasączenie ). Wyłożyć połowę kremu, wyrównać, posypać kakao. Biszkopty zanurzać na kilka sekund w ponczu z kawy, układać jeden przy drugim na kremie. Na biszkopty wyłożyć drugą połowę kremu, wyrównać, oprószyć kakao.  Ciasto wstawić na kilka godzin do lodówki.  Smacznego

Opowieści z piekarnika
Torcik śmietankowo-kajmakowy 420

Prosty i klasyczny biszkopt bez dodatku proszku do pieczenia, przekładany masą kajmakową  i kremem śmietankowym z orzechami laskowymi i migdałami. Ciasto dla wielbicieli słodkości ... rozpływa się w ustach ! Składniki na tortownicę ∅ 26 cm : Biszkopt: 5 jajek - temp. pokojowa! 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki tortowej (pszennej) 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej Dodatkowo: 460 g masy krówkowej Kajmak (Bakalland(...)Wystudzony biszkopt oddzielamy nożykiem od ścianek tortownicy i za pomocą nitki przekrawamy na 2 blaty.  Dolną część blatu smarujemy masą kajmakową i posypujemy 2 łyżkami migdałów - nakrywamy 2 biszkoptem. Krem tortowy przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu (mleko+proszek). 2 część biszkoptu (+ boki) smarujemy przygotowanym kremem, całość posypujemy orzechami i płatkami migdałów. Ciasto wstawiamy do lodówki

Alutka-Gotuje
Czarno - białe ciasto 114

Jego przygotowanie zajmuje nieco czasu, ale efekt jest smakowity. Taki biszkopt białkowy jest świetnym pomysłem jeśli z jakiegoś innego przepisu pozostała nam duża ilość białek i nie chcemy, żeby się zmarnowały. Nie musi to być akurat równe 10 szt. może być mniej np. 7 szt. i też wyjdzie. Sprawdzałam :) Ciasto: 10 białek 1 szklanka cukru 1 szklanka maku(...)małym garnuszku rozpuszczamy masło z cukrem pudrem, wodą i kakao ciągle mieszając, aż do idealnego połączenia składników. Przełożenie: Biszkopt przekrawamy na pół i przekładamy w następujący sposób: biszkopt-dżem-krem-biszkopt-polewa

Krokusowy Dom
Rafaello migdałowe z ajerkoniakiem 328

Bardzo smaczne, bogate ciasto rafaello, tym razem z ajerkoniakiem, dużą ilością płatków migdałowych i wiórków kokosowych. Świetne na uczczenie długiego weekendu. Aromatyczne, intensywne w smaku, na puszystym biszkopcie, z dużą ilością kremu, porządne ciasto na rodzinne przyjęcie. Ciasto radzę wyjąć z lodówki około 30 minut przed podaniem, będzie się lepiej kroiło i krem będzie miękki. Polecam… (zmodyfikowany przepis z książki(...)pieczenia i przekroić je raz w poziomie. Otrzymamy dwa blaty ciasta. Jeden blat ciasta włożyć z powrotem do blaszki. 7. Składniki do nasączenia wymieszać. Połową ponczu nasączyć biszkopt w blaszce. Krem: 8. Masło utrzeć i stopniowo dodawać do niego budyń. Mieszać mikserem, aż powstanie jednolity krem. Następnie w około 4-5 partiach dodać ajerkoniak, wymieszać. 9. Krem podzielić na dwie

Mała Cukierenka
Tiramisu Truskawkowe 467

naczyniu miksujemy mascarpone do momentu otrzymania puszystej masy. Do mascarpone dodajemy ubitą śmietanę i wszystko delikatnie mieszamy aż składniki się połączą. Krem dzielimy na ok. 5 części. Dno formy (ok. 20x30 cm) wyścielamy papierem do pieczenia. Każdy biszkopt przez 1-2 sekundy namaczamy w mleku(...)układamy pierwszą warstwę biszkoptów. Następnie wykładamy część kremu i układamy truskawki (pokrojone na połówki lub plasterki) które delikatnie wbijamy w masę - smarujemy kolejną częścią kremu. Następnie ponownie wykładamy warstwę biszkoptów, krem, układamy truskawki i wierzch smarujemy pozostałą część kremu. Całość oprószamy cukrem pudrem.       Moje posty

Słodka Strona
Orzechowy jabłecznik z kremem 270

odstawić do wystudzenia i zgęstnienia. UWAGA: Nadzienie jabłkowe warto przygotować dużo wcześniej, będzie bowiem potrzebowało sporo czasu, aby wystygło i stężało na tyle, by można było wyłożyć je na biszkopt. Krem budyniowo - maślany: Odlać około 150 ml mleka. Do mleka dodać obie mąki oraz żółtka i zmiksować na gładką, bezgrudkową masę. Resztę mleka zagotować z cukrem i cukrem wanilinowym(...)gdyż krem może się zwarzyć. Powinien powstać gładki, puszysty krem. Złożenie ciasta: Na pierwszy blat biszkoptowy wyłożyć tężejące nadzienie jabłkowe, wyrównać. Przykryć drugim blatem ciasta, lekko docisnąć. Na biszkopt wyłożyć cały krem budyniowo - maślany, wyrównać. Wstawić do lodówki na około 2 godziny. Polewa czekoladowa: Masło roztopić w garnuszku. Dodać posiekaną czekoladę i odstawić na chwilę, następnie wymieszać do otrzymania gładkiej

Opowieści z piekarnika
Trociniak przekładany 332

rocznicy założenia bloga :) Dziękuję, że jesteście ze mną, testujecie przepisy i piszecie komentarze :) Mam nadzieję, że zostaniecie na dłużej :) Składniki: Biszkopt: 7 jajek 1,5 szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia   Krem: 3 szklanki mleka 2 budynie śmietankowe 1 łyżka cukru waniliowego 3 łyżki cukru pudru 200 g masła   Galaretka: 3 galaretki agrestowe(...)dużych oczkach, mieszamy z tężejącymi galaretkami. 4. Posypka: Wiorki kokosowe prażymy na patelni z masłem i cukrem do zrumienienia i odstawiamy do wystygnięcia. 5. Przełożenie: 1 blat biszkopt - 1/3 kremu - masa jabłkowa (wstawiamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia galaretki) - 1/3 kremu - 2 blat biszkopt - 1/3 kremu - posypka kokosowa. Smacznego

Na Ciasteczkowych Papierach
Tort makowy z kremem kajmakowym na drugie urodziny bloga! 188

kawki i herbatki w sam raz. Zapraszam! Także, przy okazji chciałbym życzyć Wam radosnych, pogodny, smacznych i co najważniejsze rodzinnie ciepłych Świąt Bożego Narodzenia! :) Tort makowy z kremem kajmakowym - przepis: Składniki: Biszkopt: Porcja ciasta na biszkopt (przepis Tu ) 1/2 szklanki maku 2 łyżki masła Krem kajmakowy: 600 ml śmietanki kremówki 30-36%  200 g masy kajmakowej 150 g dżemu(...)górka", to należy go wyrównać. Biszkopt kroimy na 3 równe blaty. Na paterze układamy pierwszy blat biszkoptu i smarujemy go 1/2 dżemem.  Na dżem wykładamy 1/3 kremu, równamy. Przykrywamy następnym blatem biszkoptu. Tą samą czynność powtarzamy z następnym blatem. Wierzch tortu i boki smarujemy kremem wg. upodobania. Ja zazwyczaj zostawiam nie równe brzegi, bo tak mi torty lepiej się

Kuchnia Łukasza
Tort czekoladowy i maliny 243

wiem dlaczego przypomnialam sobie o tej ksiazeczce wlasnie teraz.Na warsztat poszlo ciasto czekoladowe z kremem pomaranczowym. Od poczatku mialam zamiar wykorzystac tylko podstawe tego ciasta, a wiec czekoladowy biszkopt. Krem i dekoracja to juz moja ulanska fantazja.Upieklam ciasto, ktore pachnialo oblednie i na pierwszy rzut oka wygladalo calkiem przyzwoicie. Drugi rzut oka sprawil, ze wpadlam w panike, bo ciasto okazalo(...)chwile. Na koncu dodajemy amaretto. Mieszamy.Jeden blat biszkoptu ukladamy na platerze i spinamy obrecza tortownicy. Na ciasto wykladamy czesc kremu. Ja powrzucalam tez kilka malin. Przykrywamy drugim biszkoptem i calosc pokrywamy reszta kremu. Sciagamy obrecz tortownicy i reszta kremu dekorujemy boki ciasta.Na czekolade wykladamy maliny.Tort chlodzimy w lodowce okolo 3 godziny. Przed podaniem wyciagamy na 10 minut by czekolada lekko

Przysmaki Karolki
Milky Way 208

Robiłam to ciasto po raz pierwszy,ale już wiem że będzie to jedno z ulubionych ciast. Fantastyczny mleczny krem, kakaowy biszkopt i czekolada, czy trzeba dodawać coś jeszcze?? Biszkopt: 8 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki kakao Z połowy składników robimy biszkopt.  Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywno, dodajemy(...)jajecznej. Bardzo delikatnie całość mieszamy. Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, pieczemy ok 20 minut w temperaturze 170 st. C. W ten sam sposób  pieczemy drugi biszkopt. Krem: 300 g masła 3/4 szklanki mleka 1/2 szklanki cukru 2 op. cukru wanilinowego 2 szklanki mleka w proszku Mleko z cukrem i cukrem waniliowy gotujemy, a następnie odstawiamy

Słodka Kraina Wypieków
Delikatna kostka kawowa 387

Prosty biszkopt, puszysty krem ze śmietanki i biszkopty. Całość z wyraźną nutą kawy. Po prostu kostka kawowa. składniki: biszkopt 5 jajek 5 łyżek cukru 5 łyżek maki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka oleju krem 500 ml śmietanki do ubijania 1 łyżka kawy rozpuszczalnej 3 łyżki cukru pudru 3 łyżki likieru Canari o smaku kawowym 1/2 szklanki mleka(...)rozpuszczalną. Miksować chwilę aż cukier i kawa się rozpuści. Następnie dodać likier kawowy, ponownie zmiksować. Na koniec dodać wystudzona żelatynę. Zmiksować aby składniki dobrze się połączyły. Gotowy krem wyłożyć na wystudzony biszkopt. Ciasto wstawić na kilka minut do lodówki aby krem lekko zesztywniał. Następnie ciasto wystawić. Biszkopty zanurzać częścią wypukłą w kawie i układać na kremie namoczoną stroną do góry

Monia miesza i gotuje
Ciasto czekoladowe z kremem budyniowym 181

Pyszna, smaczna, niezbyt słodka bomba kaloryczna, czyli ciasto czekoladowe z kremem budyniowym. Ciasto udało się na prawdę dobre! Biszkopt był bardzo pulchny i czekoladowy, a kremem(...)idealnie go dopełniał.  Nasączyłem biszkopt ponczem z herbaty i amaretto, co dodało bardzo fajną nutkę smakową i idealnie dopełniało krem. Zapraszam do wypróbowania pysznego ciasto czekoladowego z kremem budyniowym. Składniki: Biszkopt: 100 g masła 100 g czekolady 2 łyżki kakao 1/2 szklanki cukru 4 jaja 3 łyżki mleka 1,5 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem budyniowy

Kuchnia Łukasza

Proponowane wyszukiwania

Zapoznaj się z informacją o plikach cookie

KatalogSmakow.pl używa plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszego serwisu.

Czy możemy używać Twoich danych, by wybierać dla Ciebie reklamy?

Nasi partnerzy zbierają dane i używają plików cookie do personalizacji reklam i mierzenia ich skuteczności. Dowiedz się, jak serwis i partnerzy wykorzystują dane.

AkceptujęNie, dziękuję