Bardzo smaczne, bogate ciasto rafaello, tym razem z ajerkoniakiem, dużą ilością płatków migdałowych i wiórków kokosowych. Świetne na uczczenie długiego weekendu. Aromatyczne, intensywne w smaku, na puszystym biszkopcie, z dużą ilością kremu, porządne ciasto na rodzinne przyjęcie. Ciasto radzę wyjąć z lodówki około 30 minut przed podaniem, będzie się lepiej kroiło i krem będzie miękki. Polecam… (zmodyfikowany przepis z książki(...)pieczenia i przekroić je raz w poziomie. Otrzymamy dwa blaty ciasta. Jeden blat ciasta włożyć z powrotem do blaszki. 7. Składniki do nasączenia wymieszać. Połową ponczu nasączyć biszkopt w blaszce. Krem: 8. Masło utrzeć i stopniowo dodawać do niego budyń. Mieszać mikserem, aż powstanie jednolity krem. Następnie w około 4-5 partiach dodać ajerkoniak, wymieszać. 9. Krem podzielić na dwie
Mała Cukierenkanaczyniu miksujemy mascarpone do momentu otrzymania puszystej masy. Do mascarpone dodajemy ubitą śmietanę i wszystko delikatnie mieszamy aż składniki się połączą. Krem dzielimy na ok. 5 części. Dno formy (ok. 20x30 cm) wyścielamy papierem do pieczenia. Każdy biszkopt przez 1-2 sekundy namaczamy w mleku(...)układamy pierwszą warstwę biszkoptów. Następnie wykładamy część kremu i układamy truskawki (pokrojone na połówki lub plasterki) które delikatnie wbijamy w masę - smarujemy kolejną częścią kremu. Następnie ponownie wykładamy warstwę biszkoptów, krem, układamy truskawki i wierzch smarujemy pozostałą część kremu. Całość oprószamy cukrem pudrem. Moje posty
Słodka Stronaodstawić do wystudzenia i zgęstnienia. UWAGA: Nadzienie jabłkowe warto przygotować dużo wcześniej, będzie bowiem potrzebowało sporo czasu, aby wystygło i stężało na tyle, by można było wyłożyć je na biszkopt. Krem budyniowo - maślany: Odlać około 150 ml mleka. Do mleka dodać obie mąki oraz żółtka i zmiksować na gładką, bezgrudkową masę. Resztę mleka zagotować z cukrem i cukrem wanilinowym(...)gdyż krem może się zwarzyć. Powinien powstać gładki, puszysty krem. Złożenie ciasta: Na pierwszy blat biszkoptowy wyłożyć tężejące nadzienie jabłkowe, wyrównać. Przykryć drugim blatem ciasta, lekko docisnąć. Na biszkopt wyłożyć cały krem budyniowo - maślany, wyrównać. Wstawić do lodówki na około 2 godziny. Polewa czekoladowa: Masło roztopić w garnuszku. Dodać posiekaną czekoladę i odstawić na chwilę, następnie wymieszać do otrzymania gładkiej
Opowieści z piekarnikarocznicy założenia bloga :) Dziękuję, że jesteście ze mną, testujecie przepisy i piszecie komentarze :) Mam nadzieję, że zostaniecie na dłużej :) Składniki: Biszkopt: 7 jajek 1,5 szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 3 szklanki mleka 2 budynie śmietankowe 1 łyżka cukru waniliowego 3 łyżki cukru pudru 200 g masła Galaretka: 3 galaretki agrestowe(...)dużych oczkach, mieszamy z tężejącymi galaretkami. 4. Posypka: Wiorki kokosowe prażymy na patelni z masłem i cukrem do zrumienienia i odstawiamy do wystygnięcia. 5. Przełożenie: 1 blat biszkopt - 1/3 kremu - masa jabłkowa (wstawiamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia galaretki) - 1/3 kremu - 2 blat biszkopt - 1/3 kremu - posypka kokosowa. Smacznego
Na Ciasteczkowych Papierachkawki i herbatki w sam raz. Zapraszam! Także, przy okazji chciałbym życzyć Wam radosnych, pogodny, smacznych i co najważniejsze rodzinnie ciepłych Świąt Bożego Narodzenia! :) Tort makowy z kremem kajmakowym - przepis: Składniki: Biszkopt: Porcja ciasta na biszkopt (przepis Tu ) 1/2 szklanki maku 2 łyżki masła Krem kajmakowy: 600 ml śmietanki kremówki 30-36% 200 g masy kajmakowej 150 g dżemu(...)górka", to należy go wyrównać. Biszkopt kroimy na 3 równe blaty. Na paterze układamy pierwszy blat biszkoptu i smarujemy go 1/2 dżemem. Na dżem wykładamy 1/3 kremu, równamy. Przykrywamy następnym blatem biszkoptu. Tą samą czynność powtarzamy z następnym blatem. Wierzch tortu i boki smarujemy kremem wg. upodobania. Ja zazwyczaj zostawiam nie równe brzegi, bo tak mi torty lepiej się
Kuchnia Łukaszawiem dlaczego przypomnialam sobie o tej ksiazeczce wlasnie teraz.Na warsztat poszlo ciasto czekoladowe z kremem pomaranczowym. Od poczatku mialam zamiar wykorzystac tylko podstawe tego ciasta, a wiec czekoladowy biszkopt. Krem i dekoracja to juz moja ulanska fantazja.Upieklam ciasto, ktore pachnialo oblednie i na pierwszy rzut oka wygladalo calkiem przyzwoicie. Drugi rzut oka sprawil, ze wpadlam w panike, bo ciasto okazalo(...)chwile. Na koncu dodajemy amaretto. Mieszamy.Jeden blat biszkoptu ukladamy na platerze i spinamy obrecza tortownicy. Na ciasto wykladamy czesc kremu. Ja powrzucalam tez kilka malin. Przykrywamy drugim biszkoptem i calosc pokrywamy reszta kremu. Sciagamy obrecz tortownicy i reszta kremu dekorujemy boki ciasta.Na czekolade wykladamy maliny.Tort chlodzimy w lodowce okolo 3 godziny. Przed podaniem wyciagamy na 10 minut by czekolada lekko
Przysmaki KarolkiRobiłam to ciasto po raz pierwszy,ale już wiem że będzie to jedno z ulubionych ciast. Fantastyczny mleczny krem, kakaowy biszkopt i czekolada, czy trzeba dodawać coś jeszcze?? Biszkopt: 8 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki kakao Z połowy składników robimy biszkopt. Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywno, dodajemy(...)jajecznej. Bardzo delikatnie całość mieszamy. Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, pieczemy ok 20 minut w temperaturze 170 st. C. W ten sam sposób pieczemy drugi biszkopt. Krem: 300 g masła 3/4 szklanki mleka 1/2 szklanki cukru 2 op. cukru wanilinowego 2 szklanki mleka w proszku Mleko z cukrem i cukrem waniliowy gotujemy, a następnie odstawiamy
Słodka Kraina WypiekówProsty biszkopt, puszysty krem ze śmietanki i biszkopty. Całość z wyraźną nutą kawy. Po prostu kostka kawowa. składniki: biszkopt 5 jajek 5 łyżek cukru 5 łyżek maki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka oleju krem 500 ml śmietanki do ubijania 1 łyżka kawy rozpuszczalnej 3 łyżki cukru pudru 3 łyżki likieru Canari o smaku kawowym 1/2 szklanki mleka(...)rozpuszczalną. Miksować chwilę aż cukier i kawa się rozpuści. Następnie dodać likier kawowy, ponownie zmiksować. Na koniec dodać wystudzona żelatynę. Zmiksować aby składniki dobrze się połączyły. Gotowy krem wyłożyć na wystudzony biszkopt. Ciasto wstawić na kilka minut do lodówki aby krem lekko zesztywniał. Następnie ciasto wystawić. Biszkopty zanurzać częścią wypukłą w kawie i układać na kremie namoczoną stroną do góry
Monia miesza i gotujePyszna, smaczna, niezbyt słodka bomba kaloryczna, czyli ciasto czekoladowe z kremem budyniowym. Ciasto udało się na prawdę dobre! Biszkopt był bardzo pulchny i czekoladowy, a kremem(...)idealnie go dopełniał. Nasączyłem biszkopt ponczem z herbaty i amaretto, co dodało bardzo fajną nutkę smakową i idealnie dopełniało krem. Zapraszam do wypróbowania pysznego ciasto czekoladowego z kremem budyniowym. Składniki: Biszkopt: 100 g masła 100 g czekolady 2 łyżki kakao 1/2 szklanki cukru 4 jaja 3 łyżki mleka 1,5 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem budyniowy
Kuchnia Łukaszałyżce mąki. Płaską dużą formę wykładamy papierem do pieczenia, na który wykładamy masę, wyrównujemy. Piec 15min w 170 o C. Odstawiamy do wystygnięcia. Ciemny biszkopt wykonujemy w ten sam sposób jak jasny. Krem: Żelatynę zalać zimną wodą. Odstawić do napęcznienia. Budyń ugotować w ½ l mleka, przykryć folią spożywczą, aby zapobiec powstaniu kożucha, ostudzić. Masło ubić(...)Każde kółeczko namaczamy w ponczu. Z kakaowego biszkopcika robimy podstawę torcików, przekładamy kremem, kładziemy jasny biszkopt, ponownie dekorujemy kremem i kładziemy ciemny krążek. Posypujemy cukrowymi serduszkami. Kolejność wykładania kremów i biszkoptów jest dowolna. Jeżeli przygotowałaś/eś torciki z tego przepisu, bardzo proszę o jego zdjęcie. Wyślij je na adres slodki.zakatek123@gmail.com. Fotografię opublikuję w komentarzach, oczywiście z podpisem osoby
Słodki Zakątekrozpuszcza się w ustach :) Mniam, mniam :) Bardzo polecam. Tortownica : średnica 26 cm ( ja proponuję mniejszą , kremu nie wychodzi za dużo i trzeba się troszkę pomęczyć z rozłożeniem kremu na biszkoptach , aby starczyło ) Składniki: 25 dag podłużnych biszkoptów Poncz: 1/2 szkl. białego wina 50 ml rumu 2 łyżeczki cukru Do przełożenia 2-3 łyżki dżemu malinowego lub porzeczkowego (ja zwiększyłam(...)ostygnie miksujemy go z kremem , dodaja po 1 łyżce. Mieszamy składniki na poncz. Tortownicę wykładamy warstwą biszkoptów namoczonych w 1/2 ponczu. Dżem podgrzewamy , połowę wykładamy małymi kleksami na biszkopty. 1/3 kremu wykładamy na biszkopty i dżem. Posypujemy 1/3 ilością uprażonych płatków migdałowych. W ten sam sposób układamy drugą warstwę ( pamiętamy o pozostawieniu kremu na dekorację ). Wstawiamy do lodówki
Różne smaki w kuchniDzisiaj ostatni przepis w tym roku na ciasto „Wszystkiego Najlepszego” z wiśniami i czekoladą. Przygotowane jest z dwóch biszkoptów kakaowego i kokosowego. Krem jest kawowy z orzechami, z dodatkiem spirytusu. Jeśli nie przepadamy za wiśniami, możemy użyć moreli z puszki. Wtedy nie musimy ich gotować, od razu połówki układamy na cieście. Ciasto jest bardzo smaczne i łączy w sobie wiele(...)poziomie na dwie równe części ( patrz FILM ). Jedną część włożyć z powrotem do blaszki. Składniki do nasączenia wymieszać i gotowym ponczem skropić biszkopt w blaszce. 14. Nasączony biszkopt posmarować połową kremu i przykryć go biszkoptem kokosowym. 15. Biszkopt kokosowy posmarować pozostałym kremem i na wierzch wyłożyć wiśnie, wyrównać. Wiśnie posypać zmieloną czekoladą. Masa śmietankowa: 16. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno
Mała Cukierenkapieczemy w temperaturze 170-180 stopni wkładając biszkopt do zimnego piekarnika - pieczemy około 25 minut do suchego patyczka (koniecznie pilnujmy). Biszkopt wyciągamy, rzucamy dwukrotnie z wysokości 20-30 cm o blat. odstawiamy do wystygnięcia., kroimy na 2 części. Krem kokosowy : Czerstwa kajzerkę moczymy w szklance mleka, rozdrabniamy widelcem. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem, dodajemy kokos i rozdrobnioną bułkę - gotujemy(...)mieszając przez 5 minut. Studzimy. Masło miksujemy do białości, dodajemy masę kokosową i miksujemy. Jedną część biszkoptu smarujemy konfiturą z porzeczki, nakładamy zimny krem kokosowy i przykrywamy drugim biszkoptem. Krem kawowy : Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder i fix do śmietany - miksujemy kilka chwil dodając mieloną kawę. Wierzch ciasta delikatnie smarujemy kremem, dekorujemy pozostałym przy pomocy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkitraci' podczas oczekiwań, aż krem bawarski i galaretka się ściągnie) ale uwierzcie mi, że warto. Czy nie ma nic lepszego od puszystego, delikatnego biszkoptu przykrytego grubą warstwą waniliowego kremu bawarskiego. 'biszkopt z kremem bawarskim i musem z brzoskwiń' Składniki: * biszkopt : - 3 jajka - 0,5 szklanki cukru - 0,5 szklanki mąki pszennet - 50g masła (roztopionego) * krem bawarski : - 5 żółtek - 100g cukru(...)masę przelać na biszkopt, który wcześniej posmarować konfiturą z truskawek (cienka warstwa). Wsadzić do lodówki, aż masa delikatnie się zetnie (tak aby można było wylać na nią mus). Brzoskwinie odcedzić z syropu i zmiksować, dodając cukier wg własnego smaku. Żelatynę rozpuścić we wrzątku i dodać do brzoskwiń. Dokładnie wymieszać. Na wierz ciasta (na masę z kremu bawarskiego) wylać mus brzoskwiniowy
CookYourself