owocami , roladę biszkoptową z lodami i malinami, oraz ekspresową roladę z gruszkami i malinami. Tym razem postanowiłam dodać do jednej części ciasta przed pieczeniem kakao i upiec dwukolorowy biszkopt, który urozmaicony kremem i mieszanką owoców jest bardzo pyszny. Biszkopt wychodzi delikatny i puszysty, nie potrzeba go nasączać, zawsze się udaje, tego ciasta nie da się sknocić! Ciasto biszkoptowe można przekroić(...)ubijamy na bardzo sztywną pianę razem z cukrem pudrem. Delikatnie łączymy ją z serkiem mascarpone. Wstawiamy do lodówki do schłodzenia. Przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką. Ostudzony biszkopt dekorujemy kremem i obkładamy owocami takimi jak lubimy, ja wykorzystałam pokrojone nektarynki, poziomki i borówki. Wstawiamy ciasto z owocami do lodówki do schłodzenia. Wyjmujemy je z lodówki tuż przed podaniem
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięCiasto jest smaczne i delikatne w smaku, mleczny krem doskonale się komponuje ze smakiem kawy, polecam na deser. Składniki: Biszkopt: 8 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 1 masło śmietankowe 1 szklanka cukru pudru 2 serki homogenizowane waniliowe po 200 gram 2 szklanki mlek w proszku Poncz(...)ostudzenia. Masło ucieramy z cukrem pudrem do białości, ucierając dodajemy po łyżce serka waniliowego i mleka w proszku., ucieramy na gładka masę. Na biszkopt wykładamy połowę kremu, układamy biszkopty maczane w kawie, przykrywamy drugim biszkoptem . Rozsmarowujemy pozostały krem, układamy biszkopty maczane w kawie, wierch polewamy czekolada rozpuszczoną w kąpieli wodnej
Bajeczna Kuchniaowocowy, ale taki trochę inny, więc poszalałam. Skutek taki jak widać. Wszystkim bardzo się podobał i smakował tak bardzo, że nie pozostała nawet odrobina. Tradycyjne jasne biszkopty. Przełożony kremem z pomarańczową galaretką i frużelin wiśniową. Lekki owocowy - właśnie taki miał być. Biszkopt o średnicy 20 cm, pieczony w wysokiej tortownicy. Można upiec w trzech osobnych foremkach. Przepis(...)krem położyć część frużeliny, przykryć biszkoptem. Ponownie nasączyć, posmarować kremem i na wierzch frużelinę. Przykryć biszkoptem i odstawić do schłodzenia co najmniej 1 godzinę. Schłodzony biszkopt smarujemy kremem waniliowym - boki i górę (białym ) wyrównujemy. Wkładamy do lodówki na 20 minut. Schłodzony tort smarujemy lazurowym kremem wykładając porcjami i smarujemy nożem ku górze. Do dekoracji użyłam wafelka
Piekarz-Kucharz-GarkotłukWłóż pastę do lodówki na czas przyrządzania kremu śmietankowego. Krem śmietankowy: Wymieszaj śmietankę z kremem mascarpone. Miksuj wszystko razem blenderem ręcznym, najlepiej w wysokim a wąskim pojemniku. Miksuj aż krem stanie się gęsty i bardziej puszysty. Silikonową szpatułką wymieszaj krem i pastę pistacjową. Krem limonkowy Najpierw należy przygotować limon curd, czyli pyszny krem z limonki. Limonki szorujemy i parzymy(...)oraz do deserów różnego rodzaju. Dzięki temu, że jest miękki i wilgotny możemy połączyć go z każdym kremem. Kremy na śmietance nawilżą go dodatkowo, co jest dodatkowym atutem. Natomiast kremy tłuste, jak kremy maślane, ganache, też wspaniale pasują jednak osobiście uważam, że biszkopt należy spryskać delikatnie przed nałożeniem kremu. Spryskać można sokiem z cytryny w areozolu (przeznaczonym do kontaktu
SmartBake.plCzas przygotowania: 60 minut Ilość porcji: forma 25cm Drukuj Naturalny tort By Piotr 27 sierpnia 2018 Naturalny tort "Red Velvet", czyli słynny czerwony biszkopt przełożony kremem śmietanowym i świeżymi owocami. U mnie w wersji nieco mniej intensywnej, ale za to zdecydowanie zdrowszej bo z wykorzystaniem tylko naturalnych składników. Składniki: Sok z buraka i malin: burak - 1 większy maliny - ok. 100g(...)nasączamy i na wierzchu rozprowadzamy pozostały krem mascarpone. Dekorujemy pozostałymi owocami i miętą. Torcik najlepiej przechowywać w lodówce. Alergeny Alergeny mąka Naturalny tort "Red Velvet", czyli słynny czerwony biszkopt przełożony kremem śmietanowym i świeżymi owocami. U mnie w wersji nieco mniej intensywnej, ale za to zdecydowanie zdrowszej bo z wykorzystaniem tylko naturalnych składników. Barwnikiem biszkoptu jest tutaj sok wyciśnięty
Pogotujmy.plalternatywę dla tradycyjnego biszkoptu tortowego, bo nie wyobrażałam sobie przy każdej kolejnej okazji siedzieć 12 godzin w kuchni przy robieniu tortów-nie tortów ;) Wcześniej robiłam zawsze normalne torty: biszkopt + krem, wg przepisu i instrukcji mojej Babci, robiącej najlepsze torty na świecie, i naprawdę żal mi było, że już nigdy więcej takich nie zrobię... Objawieniem okazał się tort Matki Weganki(...)jeszcze za niewegańskich czasów, tak, jak mnie nauczyła. Margarynę ucierało się po prostu z cukrem pudrem, a potem można było dodać do niego: 1. Kakao, żeby mieć brązowy krem do jasnych biszkoptów albo 2. Drobno posiekane orzechy włoskie, którymi na koniec obsypywało się jeszcze boki tortu (super opcja! polecam) albo poukładać na nim właśnie tę wspomnianą wyżej, pokrojoną w plasterki
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIESezon na truskawki powoli się kończy. Niestety z racji natłoku pracy i upałów nie upiekłam ani jednego ciasta, ale podaję Wam przepis na ciasto, które piekłam rok temu. Klasyk - biszkopt, krem budyniowy, świeże truskawki i galaretka :) Składniki (blacha 36x24cm): Biszkopt: 6 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem budyniowy: 1 budyń waniliowy(...)temperaturze pokojowej utrzeć, porcjami dodawać przestudzony budyń. 3. Złożyć ciasto. Na dolny blat wyłożyć 2/3 kremu budyniowego, ułożyć połowę truskawek dociskając je lekko w krem. Przykryć drugim blatem biszkoptu, wyłożyć resztę kremu i znów truskawki. Całość zalać tężącą galaretkę truskawkową. Schłodzić w lodówce. Smacznego
Kuchnia domowa AniWykwintny, delikatny, prawie jak wiedeńskiej kawiarni. Coś szczególnego na Wielkanoc. Nie przepadam za biszkoptami, które sa dla mnie dość ...nudnym ciastem. Biszkopt orzechowy na pewno taki nie jest. Pulchny, konkretny w smaku, pachnący orzechami i lekko czekoladowy przez dodatek kakao. Jeśli lubicie ciasta bardziej wilgotne, biszkopt można dodatkowo nasączyć likierem lub lekką herbatą. A do budyniowej masy dodać dowolny aromat(...)migdałowych i dwa jajeczka z kakao i dekoracja świąteczna gotowa. Chociaż teraz nabrałam chęci na małego zajączka. Ale to już następnym razem :) Wesołego Alleluja! Zawijany tort orzechowy z budyniowym kremem: Biszkopt orzechowy: Składniki: 4 jajka 100 g cukru 1 łyżka cukru waniliowego 70 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka dobrego kakao 100 g mielonych orzechów laskowych
dolcevitainmykitchennastolatki ( o Matko! - mojej córki) fanki stylu CUTE -słodka mała chmurka, rzygająca tęczą ( w sumie tak można określić dziecko przekraczające te magiczne "naście" lat). Puszysty biszkopt, kokosowo - brzoskwiniowy krem z bitej śmietany. Do szczęścia nie trzeba nic więcej... Tort pokryłam cienką warstwą masy maślanej, jest to konieczne, gdy chcemy pokryć tort masą cukrową lub polewa lustrzana , bita śmietana(...)pomarańczy i chwilę miksuję dodaję pokruszone wafelki i mieszam wszystko delikatnie łyżką PRZYGOTOWANIE TORTU: Na biszkopt z galaretką wykładam połowę pokrojonych brzoskwiń na to połowę kremu, następnie biszkopt, nasączam go herbatą na biszkopt nakładam resztę kremu i posypuję brzoskwiniami przykrywam biszkoptem i też nasączam go herbatą wkładam do lodówki na ok. godzinę KREM MAŚLANY NA POKRYCIE
Upiecz sobie babeczkęrozpuszczenia się cukru - przestudzić Masło dokładnie utrzeć na puszysto, nie przestając ucierać dolewać przestudzone mleko z cukrem, dodać barwnik i ucierać aż będzie dobrze napowietrzony lekki krem. Wykonanie Pierwszy blat biszkoptu ( proponuje zrobić nieco grubszy ), układamy na dość grubej podstawce. (możemy go przykleić na odrobinę kremu aby nam się nie przesuwał). Bardzo delikatnie nasączamy, będzie to podstawa naszego tortu(...)obłożenie tortu. Powinien być równy i gładki. Tak przygotowany tort schładzamy około 20 minut. Następnie nakładamy koronkę i do lodówki. Mniejszy biszkopt dokładnie tak samo smarujemy kremem maślanym jak biszkopt większy. Zwracamy uwagę aby był pokryty kremek równo i dokładnie. Jeśli krem nam się nie trzyma, spływa schłodźmy biszkopt w lodówce kilkanaście minut. Na wyrównany
Piekarz-Kucharz-Garkotłuktakie na Wielkanoc? Ja mam je w planach, w wersji z bitą śmietaną jeszcze... składniki: biszkopt: 6 jaj 1,5 szkl cukru 2 łyżki zimnej wody 1 szkl mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki ciemnego kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia krem: 700 ml mleka 1 szkl cukru cukier waniliowy 2,5 łyżki mąki pszennej 5 łyżek mąki(...)Wystudzić. Masło utrzeć na puch, dodając po łyżce budyniu. Na końcu, ucierając na najniższych obrotach wlać powoli adwokat, miksować tylko do połączenia składników. Na pierwszy blat biszkoptu wyłożyć połowę kremu. Biszkopty maczać w kawie, układać na warstwie kremu. Całość oprószyć kakao. Wyłożyć resztę kremu. Przykryć drugim blatem biszkoptu. Czekoladę rozpuścić z dodatkiem mleka. Polewę rozsmarować na wierchu ciasta
6nieboprzełożyć do dużej prostokątnej formy wyłożonej papierem. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 175 C i piec ok 25 minut. Placek ten nieco sie skurczy i będzie ciut mniejszy niż biszkopt. Krem: Dwie szklanki mleka zagotować z cukrem waniliowym.W pozostałym mleku rozmącić żółtka z mąkami i ugotować budyń, wystudzić. Ciemny biszkopt przekroić na dwie części i nasączyć ponczem (ja użyłam herbaty(...)odrobinką rumu). Margarynę lub masło utrzeć na puszystą masę. Porcjami dodawać wystudzony budyń. Jeden nasączony biszkopt posmarować połową kremu. Przykryć plackiem z orzechami. Wyłożyć druga połowę kremu i przykryć drugą połową biszkoptu. Wstawić do lodówki do schłodzenia. Gotowe ciasto posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową i posypać posiekanymi orzechami
Monia miesza i gotujeNiech Was nie zmyli ‘cukrowy’ wygląd- tort jest mięciutki, delikatny, śmietankowy i pyszny ! Jedynym lukrowym elementem są misie i ich serduszkowa podstawa. Reszta- to domowy, puszysty biszkopt, śmietankowy krem na bazie kremówki i serka mascarpone oraz masa krówkowa. Zatem nasz tort, nie tylko świetnie wygląda- ale i pysznie smakuje! Tort szczególnie sprawdza się we wszystkich tych okazjach, gdzie(...)tego sprawdzonego triku. Śmiało upuście formę z wyskości kolan- a gorące powietrze uwolni się i nie zaśsie biszkoptu do środka!] Pozostawiamy do wystygnięcia. Według tego samego przepisu, przygotowujemy drugi biszkopt. KREM : W dużym naczyniu zaczynamy ubijać śmietanę. Gdy zaczyna ona gęstnieć, przerywamy miksowanie, dodajemy cukier puder oraz serek mascarpone. Rozdrabniamy serek na mniejsze kawałki za pomocą łyżki, następnie ponownie miksujemy
Domowe Tortylodówki do stężenia galaretki. Na sam koniec przygotować krem : śmietanę ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania powoli dodawać serek mascarpone oraz cukier puder. Na galaretkę przełożyć ¾ kremu śmietanowego. Przykryć drugim biszkoptem. Wierzch ciasta posmarować pozostałym kremem i posypać czekoladą (startą na średnich oczkach). Ciasto wstawić do lodówki. Najlepiej kroić(...)drugi dzień (musi mocno się schłodzić). Rozpuszczanie galaretki Przygotowywanie biszkoptu Biszkopt przeciąć na pół, posmarować dżemem, ułożyć połówki bananów, które należy skropić sokiem z cytryny Następnie 3/4 kremu, ponownie biszkopt, reszta kremu i starta czekolada Pomysł na przepis STĄD
Ugotować