docinam pod wymiar foremek, maczam je w wystudzonej zaparzone wcześniej herbacie Matcha. Układam warstwę biszkoptów, potem warstwę kremu, przesiewam na krem niewielką ilość herbaty, na to układam ponownie namoczone biszkopty, krem i kończę na przesianej herbacie. Deserki wstawiam do schłodzenia do lodówki na ok.2-3 godziny, a potem znikają :) SMACZNEGO życzy BLONDYNKA
Blondynka GotujeWokół nas mnóstwo malin, dlaczego nie przygotować coś pysznego do popołudniowej kawy. Zwykły biszkopt, krem budyniowy, troszkę malin, galaretka i ciasto gotowe. Składniki: Biszkopt: (blaszka kwadratowa) 3 jajka pół szklanki cukru pół szklanki mąki 4 łyżki oleju pół łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 łyżki octu Masa: 2 szklanki mleka 2 budynie śmietankowe(...)gotujemy. Zawartość szklanki wlewamy na gotujące się mleko. Budyń mieszamy, gotujemy i studzimy. Masło ucieramy z cukrem pudrem. Stopniowo dodajemy zimny budyń. Ten krem wykładamy na ostudzony biszkopt. Galaretki malinowe rozpuszczamy we wrzącej wodzie według przepisu na opakowaniu. Odstawiamy do przestudzenia. Maliny układamy na kremie i zalewamy tężejącą galaretką. Ciasto wstawiamy
Pyszności SłodkościBardzo lubimy tiramisu, jednak przyrządzony w tradycyjny sposób zdecydowanie za szybko znika. Dlatego postanowiłam wypróbować przepis Oli i upiec kruche ciasto przełożone kremem a'la Tiramisu i podłużnymi biszkoptami. Ciasto wyszło naprawdę bardzo smaczne. Troszkę jednak przypiekła mi się górna warstwa ciasta, bo nie wyłączyłam piekarnika o czasie:) I przez to niestety nie zmiękła tak jak trzeba(...)najwyższych obrotach przez około 8 minut. Masę ostudzić. Do śmietany dodać żelatynę oraz masę jajeczną i krótko zmiksować, tylko do połączenia się składników. Na pierwszy blat wyłożyć połowę kremu. Biszkopty maczać w kawie, dosłownie na 1-2 sekundy i układać jeden obok drugiego na kremie. Pokryć resztą kremu i drugim blatem ciasta. Polewa: 150g czekolady, 4 łyżki mleka
Z miłości do słodkościrównież do kremu. Krem to bita śmietana z mascarpone, który podzieliłam na trzy porcje. Do jednej dodałam cappuccino w proszku, do drugiej dulce de leche, a do trzeciej fusy z espresso. Tort udekorowałam czekoladowymi wiórami i pokruszonymi czekoladowymi wafelkami. Coś pysznego! Piekłam kiedyś inny cappuccino torcik , również smaczny ale zupełnie inny. Ba, nawet przyrządziłam gofry z kremem cappuccino . Ten tort(...)porcji Składniki: Biszkopt czekoladowy 4 jajka, średniej wielkości 50 g cukru 2 łyżki kakao 2 łyżki pszennej mąki 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Biszkopt cappuccino 4 jajka 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki pszennej mąki 50 g cukru 2 łyżki cappuccino bez cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Krem śmietankowy z mascarpone
codojedzeniaciasto reklamuje się samo, kakaowy biszkopt, pyszny mleczny krem i biszkopty nasączone w kawie. Wygląda bardzo elegancko a smakuje jeszcze lepiej. Kiedyś składałam je z podwójnym biszkoptem, ale doszłam do wniosku, że w takiej wersji smakuje znacznie lepiej. Spróbujcie koniecznie. Biszkopt: 5 jajek 3/4 szkl. cukru 1/2 szkl. mąki 4 łyżki kakao ciemnego 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)Dodatkowo: opakowanie okrągłych biszkoptów 6 łyżek kawy cappuccino 2 szklanki wrzątku czekolada Cappuccino zalewamy wrzątkiem i zostawiamy do ostudzenia, gdy będzie chłodne nasączamy nim biszkopt. Na biszkopcie równą warstwą rozsmarowujemy krem. Na kremie układamy obok siebie biszkopty nasączone w cappuccino. Całość polewamy roztopioną czekoladą i odstawiamy do lodówki na kilka godzin, by ciasto stężało. Smacznego
Cynamonowe szczęścieużywane do wielu wypieków i deserów we Francji. W odróżnieniu od klasycznego biszkoptu, technika przygotowania tego ciasta polega na ubijaniu całych jajek z cukrem w kąpieli wodnej. Biszkopt jest przekładany maślanym kremem kawowym, choć dzisiaj coraz częściej krem maślany jest zastępowany lżejszym kremem, np. muślinowym. Porcja dla 6-8 osób Przygotowanie : 30 min. Pieczenie: 25 min. Składniki: Biszkopt(...)trzy równe krążki. Pierwszy krążek biszkoptu nasącz syropem, a następnie posmaruj kremem. Nałóż drugi, nasączony syropem krążek i rozsmaruj kolejn ą warstwę kremu kawowego. Przykryj trzecim blatem biszkoptu, posmaruj kremem wierzch i boki ciasta, udekoruj resztą kremu przy użyciu rękawa cukierniczego.** Możesz dodatkowo wykonać wzorki z rozpuszczonej czekolady przy pomocy łyżeczki. Wstaw na minimum 1 godzinę do lodówki. *Największa
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaPyszne ciasto z bananami, kakaowym biszkoptem i lekkim kremem jogurtowym. Dosyć proste w przygotowaniu i uważam, że jak na ciasto z kremem, mało kaloryczne:). Dobrze schłodzone orzeźwia i wyśmienicie smakuje z kawą. Ciasto łączy w sobie słodki smak bananów z gorzką czekoladą, co uważam za jedno z najlepszych połączeń. Jest smaczne, lekkie, bardzo polecam… (zamiast bananów możemy użyć świeżych truskawek(...)dokładnie wymieszać. 11. Na biszkopt w blaszce wylać 1/3 kremu jogurtowego i na wierzchu równomiernie poukładać połówki bananów. Polać je połową pozostałego kremu i przykryć drugim kawałkiem biszkoptu. 12. Do pozostałego kremu dodać pokrojone w kostkę banany, wymieszać i wyłożyć na wierzch ciasta, wyrównać. Ciasto wstawić do lodówki na parę godzin, najlepiej na całą noc. Polewa: 13. Do rondelka
Mała CukierenkaPyszne ciasto z bananami, kakaowym biszkoptem i lekkim kremem jogurtowym. Dosyć proste w przygotowaniu i uważam, że jak na ciasto z kremem, mało kaloryczne:). Dobrze schłodzone orzeźwia i wyśmienicie smakuje z kawą. Ciasto łączy w sobie słodki smak bananów z gorzką czekoladą, co uważam za jedno z najlepszych połączeń. Jest smaczne, lekkie, bardzo polecam… (zamiast bananów możemy użyć świeżych truskawek(...)dokładnie wymieszać. 11. Na biszkopt w blaszce wylać 1/3 kremu jogurtowego i na wierzchu równomiernie poukładać połówki bananów. Polać je połową pozostałego kremu i przykryć drugim kawałkiem biszkoptu. 12. Do pozostałego kremu dodać pokrojone w kostkę banany, wymieszać i wyłożyć na wierzch ciasta, wyrównać. Ciasto wstawić do lodówki na parę godzin, najlepiej na całą noc. Polewa: 13. Do rondelka
Mała Cukierenkaproszek do pieczenia, mieszamy. Masę wlewamy do tortownicy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą , pieczemy 30 minut w temp. 180 st. Po wystudzeniu biszkopt przekrawamy tak żeby powstały 3 krążki. krem Białą czekoladę łamiemy na kawałki a następnie rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, w czasie ubijania dodajemy po łyżeczce letniej(...)delikatnie mieszamy. Schładzamy w lodówce. Opłukane i oczyszczone z szypułek truskawki kroimy na połówki. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno dodajemy śmietan fix. Na spodnią część biszkoptu nakładamy krem kokosowy, na krem pokrojone truskawki i znowu krem. Na kremie kładziemy drugi biszkopt i smarujemy go kremem kokosowym a na to układamy truskawki, ostatnią warstwą jest biszkopt . Wierzch i boki
Smakowite DaniaTorcik tiramisu z ricotty to inna wersja popularnego tiramisu przygotowanego z mascarpone. Tiramisu przygotowałam na bazie biszkoptów savoiardi aromatyzowanych kaw ą oraz kremu z ricotty, śmietany, żółtek, słodzonego mleczkiem skondensowanym. Dodatkowego smaku tiramisu dodają kawałki gorzkiej czekolady. Smacznego! **** La torta tiramisù di ricotta e cioccolato(...)potarkowaną. Układamy kolejną warstwę biszkoptów nasączonych kawą, kremu i startej czekolady. Kończymy układając 3 warstwę biszkoptów i kremu. Wierzch tiramisu oprószamy kakao i czekoladą pokrojoną w grubsze kawałeczki. Przed podaniem tiramisu schładzamy w lodówce przez kilka godzin. **** PREPARAZIONE Preparate
La grande e la piccola cuocaCiasto Królowa nocy to ciemny biszkopt i 2 kremy na bazie serka mascarpone – kajmakowy i czekoladowo-nugatowy. Takie tortowe ciasto ma szansę zabłysnąć na niejednym przyjęciu :) Składniki na blaszkę 25x35 cm: · 8 jajek w temperaturze pokojowej (białka i żółtka osobno) · 130 g drobnego cukru(...)rozpuści, mieszamy ją, lekko przestudzamy, dodajemy do masy kajmakowej i miksujemy. Dolną połowę biszkoptu nasączamy połową herbaty z cytryną, wykładamy na niego masę i na wierzch kładziemy drugą połowę biszkoptu. Krem czekoladowo-nugatowy: · 500 g serka mascarpone · 150 g kremu nugatowego typu Nutella (może
Trzeci talerzcałość nie była zbyt mocno alkoholowa, dlatego zmniejszyłam ilość użytego alkoholu oraz skróciłam zalecany czas "kąpieli alkoholowej", a i tak śliwki były jak dla mnie na rauszu. ;) Lekki kakaowy biszkopt, krem budyniowy, śliwki i mleczna czekolada to naprawdę udane połączenie. Smakuje jak śliwka w czekoladzie, stąd druga nazwa w tytule. Bardzo polecam.P.S Warto śliwki drobno pokroić by nie mieć później(...)już nie ubijać mikserem!). Piec w temp. 170ºC przez ok. 35-40 min. Krem karpatkowy przygotować wg przepisu na opakowaniu. Złożenie ciasta. Zdjąć przy pomocy noża wierzchnią warstwę biszkoptu. Nasączyć. Nałożyć krem, następnie pokrojone śliwki i całość zalać polewą czekoladową (wszystkie składniki polewy wrzucić do garnka z grubym dnem i na małym ogniu doprowadzić do ich rozpuszczenia - cały czas mieszając
coolinarnastrefa.blogspot.comDziś mam kolejną pyszną, świąteczną propozycję. Tym razem coś efektownego i pysznego - puszysty piernikowy biszkopt przełożony delikatnym kremem budyniowym i lekko kwaskowatą galaretką porzeczkową, a na wierzchu obowiązkowo polewa czekoladowa. Wyszło lekko i bardzo smakowicie dlatego polecam Wam to ciacho na święta i nie tylko. Biszkopt: 6 jajek 3/4 szklanki cukru szczypta soli 1 szklanka mąki 2 łyżki przyprawy(...)mleka Do połamanej czekolady dodajemy mleko i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Złożenie ciasta: Biszkopt przekrawamy na pół. Jedną połowę smarujemy połową kremu budyniowego. Na krem wykładamy tężejąca galaretkę porzeczkową, a na nią pozostały krem i drugą część biszkoptu Ponieważ krem ciężko rozprowadzić równomiernie na galaretce, ja posmarowałam drugą połowę biszkoptu i ostrożnie nałożyłam go na galaretkę. Całość polewamy po wierzchu
Cynamonowe szczęścieponownie przykładamy do biszkoptu i kroimy kolejne koło. Czynność powtarzamy do ostatniego kółka :). Pomocne będą początkowe zdjęcia z tutorialu zamieszonego na tej stronie. Efekt końcowy: Biszkopt delikatnie skrapiamy ponczem (niezbyt obficie, żeby utrzymał kształt). Krem owocowy: Mrożone owoce przełożyć do garnka. Połowę cukru wymieszać z pektyną, resztą zasypać owoce. Owoce z cukrem podgrzewać na małym ogniu do momentu, gdy cukier(...)misy miksera i rozmiksować. Następnie dodać serek mascarpone, miksować do uzyskania jednolitej masy. Na koniec dodać ubitą śmietanę, ponownie zmiksować. Składanie tortu: Na pierwszym blacie ciemnego biszkoptu rozsmarować warstwę kremu. Następnie ułożyć pionowe warstwy biszkoptu jasnego. Większość kremu przełożyć do worka cukierniczego i wypełnić wolne przestrzenie. Na wierzchu rozsmarować resztę kremu i przykryć ciemnym biszkoptem. Tort wstawić
Domowa Cookierenka Agibardzo wolnych obrotach miksera). Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie wylać na nie przygotowane ciasto. Piec około 25-30 minut (do zrumienienia biszkoptu). Upieczony biszkopt ostudzić. Krem budyniowy Do rondelka wlać 2 szklanki zimnego mleka. Dodać cukier. W pozostałym mleku rozpuścić budyń. Gdy mleko zacznie się gotować to wlać masę z kubka. Dokładnie wymieszać i budyń(...)budyń ostudzić. Następnie za pomocą miksera, zimny budyń zmiksować z miękkim masłem. Miksować tak długo, aż wszystkie składniki połączą się ze sobą i powstanie jasny krem. Na upieczony biszkopt wylać krem budyniowy. Ciasto wstawić do lodówki, aby masa budyniowa stężeje. Masa truskawkowa Na sam koniec przygotować warstwę truskawkową. Mus truskawkowy przelać do garnka i podgrzać. Gdy będzie bardzo gorący
Ugotować