formie, po ostudzeniu odkrawamy ostrożnie boki od formy i kroimy biszkopt na 3 blaty (mój nie wyrósł jak trzeba, dlatego przekroiłam na 2 i dopiekłam jeszcze dodatkowy, niski biszkopt). Krem: Śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno, dodajemy mascarpone i krótko miksujemy. Do osobnej miski odkładamy 5-6 łyżek kremu (do dekoracji), a do reszty dodajemy rozpuszczone w kąpieli wodnej(...)Pierwszy blat biszkoptu - 1/3 ponczu - 1/3 masy czekoladowej - drugi blat biszkoptu - 1/3 ponczu - cienka warstwa truskawkowa - połówki truskawek - reszta tężejącej masy truskawkowej - trzeci blat biszkoptu - reszta ponczu. Dekoracja: Górę tortu smarujemy pozostawionym wcześniej białym kremem. Boki pozostałą masą czekoladową zostawiając trochę do dekoracji przy pomocy rękawa cukierniczego. Ja brzegi, czyli łączenia obu mas wykonałam płaską tylką jednostronnie ząbkowaną
Kolorowy Przepisownikwyjątkową okazję? Sięgnij po ten doskonały przepis i zaskocz wszystkich gości smakiem oraz niebanalnym wyglądem :) Upiecz 3 biszkopty z tych przepisów: Idealny biszkopt Kolorowy biszkopt idealny Idealny biszkopt kakaowy Składniki na krem czekoladowy: 200 g gorzkiej czekolady 70% kakao 330 ml śmietany kremówki 2 łyżki cukru pudru 400 g serka śmietankowego/twarogowego 2 łyżeczki żelatyny (8 g) Przygotowanie: Żelatynę namocz(...)borówkowy i zmiksuj do połączenia składników. Wykonanie: Biszkoptowe blaty delikatnie nasącz alkoholem (ale niekoniecznie). W tortownicy ułóż blat czekoladowy i wyłóż na niego krem czekoladowy. Następnie przykryj kolorowym biszkoptem i wyłóż krem borówkowy, przykryj ostatnim blatem biszkoptowym. Odstaw do lodówki do stężenia (najlepiej na całą noc). Dodatkowo: 330 ml śmietany kremówki 2 łyżki cukru pudru 400 g serka śmietankowego/twarogowego
Kulinarna (nie)codziennośćśmietana kremówka 36% 1 opak galaretka kiwi 1 szkl gotowanej wody KREM II 400 ml śmietany kremówki 1 opak galaretki cytrynowej 1 szkl gotowanej wody PONCZ 0,5 l wody gotowanej 1 kieliszek spirytusu 1 łyżka cukru 1 łyżka soku z cytryny PRZYGOTOWANIE: BISZKOPT I Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę z cukrem. Do ubitej piany(...)samo jak pierwszy krem. PONCZ Do gotowanej wody,dodać cukier,sok z cytryny i spirytus,wymieszać. SKŁADANIE CIASTA Biszkopt II Dobrze biszkopt nasączyć,na biszkopt wyłożyć: Krem I Ciasto makowe Krem II Biszkopt I Dobrze biszkopt nasączyć. Wierzch i boki posmarować II kremem. Ciasto schłodzić w lodówce
Kuchnia DanusiBiszkopt z kremem to proste i smaczne ciasto.U mnie bardzo lubiane przez domowników.Puszysty biszkopt ,maślany krem i galaretka z truskawek. Zachęcam do wypróbowania.🍰 Biszkopt 1 szklanka cukru 1/2 szklanki mąki tortowej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka wody 1 łyżeczka octu 1 łyżeczka wody szczypta soli Białka ubijamy na sztywno ze szczypta soli. Żółtka(...)galaretki (nie gotować).Zmiksować i odstawić. (Masy powinno być 450-500 ml,jeżeli jest mniej uzupełnić wodą) Dobrze przestudzony biszkopt przekroić na 2 części.Pierwszą część nasączyć ponczem według uznania (u mnie jest herbata karmelowa z cukrem i cytryną).Wyłożyć krem i przykryć drugą częścią biszkoptu.Górną część ciasta również nasączyć ponczem.Lekko tężejącą galaretkę truskawkową wylać na ciasto.Dobrze schłodzić
Anielskie wypiekiwszystkich zapracowanych, szybkie, pyszne i łatwe do zrobienia ciasto z pysznym kremem mascarpone, połączonym z brzoskwiniami i galaretką. Do ciasta użyłam biszkoptów, dzięki którym torcik przygotujemy w naprawdę szybkim tempie. Składniki (tortownica 24 cm): krem: mascarpone 500 g, śmietanka 36% 400 ml, cukier puder 10 łyżek, olejek śmietankowy kilka kropel, dodatkowo: biszkopty podłużne 26 szt, herbata gorzka(...)przygotowania: Na dno tortownicy układamy połowę biszkoptów, które nasączamy herbatą. Śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder, olejek śmietankowy oraz mascarpone i ucieramy mikserem do połączenia składników. Połowę kremu nakładamy na biszkopty i równomiernie rozsmarowujemy. Na kremie układamy pozostałe biszkopty, które również nasączamy herbatą. Następnie nakładamy pozostały krem. Brzoskwinie odcedzamy z syropu, kroimy na mniejsze części i układamy na cieście
kulinarne odsłony patitortownic i piec 35 min. w temp. 175 C. Po wyjęciu zrzucić biszkopt z 15 cm na podłogę- taki zabieg wyrównuje biszkopt w tortownicy. Wystudzony- najlepiej upiec dzień wcześniej- przeciąć na 3 płaty. Krem: 4 jajka 8 łyżek cukru 500 g. masła śmietankowego 250 ml adwokatu gęstego Jajka ubić na parze z cukrem - ubijać tak długo(...)trochę kremu do dekoracji. Na sam dół pierwsza warstwa biszkoptu - nasączyć, następnie wysmarować dżemem, wykładamy część kremu, następnie kładziemy beze, na bezę krem i przykrywamy 2 warstwą biszkoptu, nasączyć, dżem i krem i ost. warstwa biszkoptu. Wysmarować cały tort równo kremem. Tort włożyć do zamrażalki na 2 godz. Wyjąć i wylać gotową glazurę lustrzaną, boki obsypałam mielonymi orzechami włoskimi
Kubki smakuWyjąć z piekarnika i natychmiast energicznie upuścić tortownicę z wysokości ok. 50 cm na blat lub na podłogę. Dzięki temu zabiegowi biszkopt pozostanie idealnie równy. Odstawić do uchylonego piekarnika do wystudzenia. Gdy ciasto całkowicie ostygnie, oddzielić boki nożykiem. Krem z ricotty: 750 g schłodzonego serka ricotta 300 g schłodzonej śmietany 36% 100 g cukru pudru 300 g owoców kandyzowanych(...)cukru pudru Wykonanie tortu: Biszkopt przekroić na 3 równe części. Na paterze położyć pierwszy biszkoptowy blat. Skropić kilkoma łyżkami likieru. Krem z ricotty podzielić na dwie części. Posmarować biszkopt kremem. Przykryć drugim blatem, skropić likierem. Rozsmarować drugą część kremu. Przykryć trzecim blatem, skropić likierem i lekko przycisnąć. Ciasto wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny. Przygotowanie masy marcepanowej: Masę
maniapieczeniapatrz FILM . Składanie tortu: 7. Ostygnięty biszkopt wyjąć z blaszki i wyrównać wierzch, odciąć przypieczoną skórkę. Biszkopt przekroić w poziomie dwa razy, tak otrzymamy 3 krążki biszkoptu. Jeden biszkopt położyć na tacy lub podstawce (lub paterze, talerzu). Składniki do nasączenia wymieszać i 1/3 ponczu nasączyć pierwszy biszkopt (biszkopt ma być dobrze nasączony!). Skończymy krem: 8. Masło przełożyć do miski(...)wierzch tortu, bok. Z pozostałego kremu wyłożyć połowę na biszkopt i wyrównać. Na wierzchu poukładać brzoskwinie, patrz FILM , lekko wciskać je w krem. Przykryć drugim krążkiem biszkoptu. Biszkopt nasączyć i wyłożyć pozostały krem, wyrównać i poukładać brzoskwinie. Położyć ostatni krążek biszkoptu, nasączyć go pozostałym ponczem. 10. Odłożonym kremem posmarować boki tortu i wierzch, wyrównać, patrz FILM . Tort posypać wiórkami kokosowymi
Mała CukierenkaTort Ferrero Rocher o czekoladowo orzechowym smaku jest smaczny i łatwy w przygotowaniu. Składa się z kakaowo orzechowego biszkoptu, kremu z mlecznej czekolady z dodatkiem wafelków czekoladowych i orzechów laskowych. Pokryty maślaną masą czekoladową, udekorowany truflami ferrero rocher i pokruszonymi wafelkami czekoladowo orzechowymi. Jak zrobić taki tort rocher pokazane jest w filmiku . Zapraszam do oglądania. Subskrybuj kanał RITA creative(...)minut do tzw. suchego patyczka. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika, pozostawiamy 10 min. i po tym czasie wyciągamy z foremki i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia. Wystudzony biszkopt dzielimy na 3 blaty. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 3.) Poncz . Torebkę czarnej herbaty zalewamy wrzącą wodą (pół szklanki), wsypujemy cukier, mieszamy i odstawiamy do wystudzenia. 4.) Krem . Orzechy laskowe smażymy na patelni aż skórka
RITA food channelciasto, ja postanowiłam przygotować swoją - zapraszam na mój autorski przepis, na ciasto, które zadowoli podniebienia najbardziej wybrednych. SKŁADNIKI Biszkopt: ¾ szkl. zmielonych orzechów włoskich, ½ szkl. mąki, ½ szkl. cukru, 1 łyżka oleju, 4 jajka, 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem I: 200 g masła, 300 g masy krówkowej Krem II: ½ szkl. posiekanych, podprażonych orzeszków arachidowych, 100 g masy krówkowej Krem(...)krem, dodajemy po łyżce kajmaku. Krem II: Kajmak mieszamy z orzeszkami. Krem III: Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy usztywniacz i posypkę. Biszkopt oraz herbatniki lekko nasączamy herbatą. Przełożenie ciasta: biszkopt krem I warstwa herbatników krem II warstwa herbatników krem III . polewa pokrojone batony lion lub orzeszki
słodki bratekłyżki kakao 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżka ciepłej wody krem budyniowy: 1/2 l mleka 2 łyżki mąki pszennej opakowanie budyniu waniliowego 2 żółtka 8 łyżek cukru margaryna polewa 100 g masła 2 łyżki wody 4 łyżki cukru pudru 2 łyżki kakao dodatkowo: opakowanie okrągłych biszkoptów galaretka (kolor bez znaczenia, ja dałam żółtą) Sposób przygotowania: Ciasto jasne. Zagnieść ciasto(...)mleka. Zagotować by powstał budyń. Ostudzić. Utrzeć margarynę. Dodawać po jednej łyżce zimny budyń ciągle ucierając. Galaretkę rozpuścić w szklance gorącej wody i ostudzić. Ciasto przekładać następująco: blat połowa kremu biszkopty nasączone galaretką pozostała część kremu blat Polewa. Masło rozpuścić w rondelku, dodać cukier, wodę i zagotować. Na koniec wyłączyć ogień, wsypać kakao i energicznie wymieszać mieszadełkiem. Przestudzoną polewą polewać
na moim stole...minut w temp 180 stopni do suchego patyczka. Studzimy. ***by ciasto było łatwiej wyciągnąć z blaszki polecam wyłożyć ja folią spożywczą i dopiero wtedy dać biszkopt i kremy. KREM 700ml mleka wlewamy do garnka i właczamy gaz. W 200ml mieszamy budynie, mąkę oraz cukier. Całość wylewamy na gotujące się mleko i mieszamy do uzyskania gładkiego budyniu. Studzimy. Masło(...)ciasto) i kakao. Całość miksujemy. Dodajemy olejek rumowy-tak by był wyczuwalny, ok 1 łyżeczkę lub 1,5 łyżeczki. Krem z orzechami, migdałami i czekoladą wykładamy na biszkopt, wyrównujemy. KREM CYTRYNOWY Do drugiej, mniejszej części kremu dodajemy olejek cytrynowy-tak by był wyczuwalny około 1-1,5 łyżeczki oraz sok z cytryny lub kwasek cytrynowy. Masę wykładamy na krem
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuupiec tort. Wybór padł na czekoladowy, ponieważ moja córka uwielbia czekoladę. Mnóstwo takich tortów widziałam na różnych blogach kulinarnych i postanowiłam zrobić swoją wersję. Tort wyszedł pyszny, wilgotne biszkopty, pyszny krem i czekoladki. Zapraszam:) Składniki: Biszkopt x 3: 2 jajka 2 łyżki cukru 2 łyżki mąki tortowej 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej 1 płaska łyżka kakao 1 mała płaska łyżeczka(...)średnicy około 18 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie biszkopt pieczemy około 15 - 20 minut w temperaturze 170 stopni. Upieczony studzimy. W ten sam sposób pieczemy jeszcze dwa biszkopty. 2. Krem: Budynie rozpuszczamy w połowie zimnego mleka, pozostałe mleko zagotowujemy i wlewamy budynie, gotujemy do zgęstnienia cały czas mieszając. Budyń dokładnie studzimy. Masło ucieramy na puszystą masę, dodajemy cukier puder
IzabelawkuchniTorcik wbrew pozorom bardzo szybki w przygotowaniu. Biszkopt jest rewelacyjny - wilgotny, puszysty, pachnący białą czekolada i nuta kawy. Do tego aksamitny krem z batonikami Kinder oraz biała polewa. Tort dla wielbicieli słodyczy. Biszkopt Brownie (20 cm) ¼ szklanki soku jabłkowego 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej 100 g margaryny lub masła 100 g białej czekolady ¾ szklanki cukru (drobnego do wypieków) 2 jajka(...)greckiego 1 szklanka mąki tortowej ¼ łyżeczki proszku do pieczenia ¼ łyżeczki sody Krem Kinder: 330 ml śmietany 30% 100 g batoników Kinder Polewa: 100 g białej czekolady ¼ szklanki śmietanki od kremu Biszkopt: Do przygotowania biszkoptu nie używamy miksera. Wszystkie składniki mieszamy trzepaczką. Do garnka przelewamy sok jabłkowy i wsypujemy kawę rozpuszczalną. Podgrzewamy na wolnym ogniu. Dodajemy kawałki margaryny lub masła oraz
VioletoweKucharzeniejakiegoś czasu chodziło za mną jakieś kawowe ciasto. Gdy dostałam do przetestowania przyprawy a wśród nich cappuccino, wiedziałam, że nadszedł czas by upiec to ciasto:) Zrobiłam więc czekoladowy biszkopt oraz krem maślany o smaku kawowym, przełożone warstwą kokosową. Całość wieńczy odrobina śmietanki i startej czekolady. Inspiracja Biszkopt: 6 jajek, 120g mąki pszennej, 180g cukru, czubata łyżka kakao(...)kremu. Dokładnie wymieszać. Łyżkę cappuccino zalać 1/2 szklanki wrzątku, dodać łyżeczkę cukru. Wymieszać i przestudzić. Pierwszy blat biszkoptu nasączyć kawą, wyłożyć połowę kremu, przykryć plackiem kokosowym. Rozsmarować resztę kremu, przykryć drugim biszkoptem. Nasączyć resztą kawy. Wierzch: szklanka śmietanki 30%, 2 łyżki cukru pudru, 50g mlecznej czekolady. Śmietankę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Rozsmarować
Z miłości do słodkości