cukrem pudrem na puszystą masę, dodajemy mascarpone i miksujemy na najniższych obrotach albo mieszamy silikonową szpatułką. Jeżeli zmiksujemy zbyt szybko, krem może zrobić się rzadki. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy z masą serową. Biszkopty kolejno maczamy w kawie(...)alkoholem (mają być mokre tylko z zewnątrz) i wykładamy nimi dno naczynia dość ciasno, ale nie musi być szczelnie. Puste niewielkie przerwy wypełni krem. Na pierwszą warstwę biszkoptów wykładamy połowę kremu. Na kremie układamy drugą część biszkoptów, a na nich resztę kremu. Naczynie z tiramisu szczelnie owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na co najmniej kilka godzin
bistro mamaBardzo smaczny i lekki tort z kremem waniliowym i brzoskwiniami. Tort możemy upiec na różne uroczystości rodzinne. Składniki: Biszkopt: 1 szklanka mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 szklanka cukru 6 jajek 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 1 litr mleka 4 żółtka 8 łyżek cukru 2 opakowania cukru waniliowego 6 łyżek mąki ziemniaczanej 6 łyżek mąki pszennej(...)Brzoskwinie odsączamy z syropu, syrop pozostawiamy , kilka brzoskwiń pozostawiamy do dekoracji, pozostałe kroimy na mniejsze kawałki. Biszkopt nasączamy sokiem z brzoskwiń, wykładamy krem, układamy pokrojone brzoskwinie, przykrywamy kolejnym biszkoptem, nasączamy, wykładamy krem i pozostałe brzoskwinie, przykrywamy pozostałym biszkoptem, nasączamy. Wierzch i boki smarujemy kremem, pozostały krem przekładamy do worka cukierniczego, dekorujemy wierzch, środek obsypujemy startą białą czekoladą, dekorujemy pozostałymi brzoskwiniami
Bajeczna Kuchniacoś z tego wychodzi ;) Zaczęłam od upieczenia dwóch biszkoptów w keksówce a skończyłam w większej blaszce. ;) Ciasto nie tylko pięknie wygląda , ale też pysznie smakuje. Biszkopt jest niezwykle delikatny i puszysty a krem daje waniliowy posmak słodkości :) Keksówka wymiary : 24 x 12 cm Blaszka wymiary : 24 x 28 cm Czas pieczenia : 30 minut Temp. pieczenia : 180 C Składniki: Biszkopt biały(...)paski. Układamy w większej foremce , gdzie pomiędzy paseczki nakładamy warstwę kremu , w ten sposób paseczki biszkoptów się przykleją do siebie. Na jedną warstwę ułożonych i posklejanych kremem pasków biszkoptów , wylewamy tężejącą galaretkę. Na galaretce układamy następne paseczki biszkoptowe pamiętając o kolejności układania . Jeśli na dole mamy paseczek jasny to na górnej warstwie układamy paseczek ciemny . :) Tak przygotowane ciasto wkładamy
Różne smaki w kuchniniebanalne połączenie. Jak smakuje Monte? Jak wygląda? To biszkopt kakaowy, pachnący pysznie, intensywnie, zachęcająco- pomiędzy , którym znajduje się mleczny krem, a po środku kremu "ścieżka" kakaowo-czekoladowego kremu! Biszkopt nie jest suchy, mnie przypomina brownie. Nie kruszy się, jest zwarty i sycący. Dodatek nadzienia w mlecznym kremie sprawia , iż przekąska jest bardziej atrakcyjna tak wizualnie jak smakowo. Monte Snack jest
Z Kuchni Do Kuchninadzieję, że zasmakuje Twojej drugiej połówce <3 Składniki: (na formę o wymiarach 24x35 cm) Biszkopt czekoladowy: 6 jajek 3/4 szkl cukru 3/4 szkl mąki pszennej 2 kopiaste łyżki kakao 1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia Krem malinowy: 300 g śmietany kremówki 36% 3 łyżki cukru pudru 200 g serka mascarpone 5 łyżek frużeliny malinowej(...)blat biszkoptu umieścić w blaszce, w której był pieczony. Blaszkę wcześniej wyłożyć papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Ciasto nasączyć wodą z cukrem i cytryną lub wiśniówką. Na biszkopt wyłożyć krem malinowy, dobrze rozprowadzić po całej powierzchni- wyrównać. W drugim biszkopcie za pomocą foremki w kształcie serca wykroić otwory. Biszkopt położyć na kremie i podociskać, by warstwy się
Nastoletnie WypiekaniePuszysty biszkopt przełożony kremem na bazie serka mascarpone i śmietany kremówki z dodatkiem masy krówkowej oraz warstwy pokruszonych krakersów. Krakersy po krótkim czasie miękną i delikatnie przełamują słodycz tortu. Pycha! Całość współgra idealnie Tort udekorowałam w stylu Ombre (cieniowanie), niestety… zapomniałam, że długie dekorowanie tortu nie sprzyja kremowi, który zrobiony jest z bitej śmietany. Trochę zaczął się rozwarstwiać(...)suchego patyczka). Wyjąć i ostudzić. Wierzch biszkoptu równo ściąć (ewentualną górkę). Następnie biszkopt odwrócić „do góry nogami ” i przekroić na trzy równe części. Składniki do nasączenia biszkoptu dokładnie wymieszać. Krem kajmakowy: Serek mascarpone zmiksować z masą kajmakową. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno i delikatnie połączyć z masą. Krem podzielić na trzy części. Krakersy przełożyć do woreczka foliowego, rozbić tłuczkiem
Oryginalny smakjuż kokosowa roladka z truskawkami, a teraz przyszła kolej na roladkę z jagodami... Bazą jest pyszny, delikatny biszkopt. Do tego uwielbiane przez nas jagódki oraz śmietanowo- waniliowy krem. Gorąco polecam! Biszkopt:3 jajka, 4 łyżki mąki tortowej,2 łyżki cukru. Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier. Następnie dodawać po jednym żółtku. Wsypać przesianą mąkę, delikatnie wymieszać(...)szpatułką. Ciasto wylać na przygotowaną blaszkę o wym. 37x42cm. Piec ok. 10-15min w temp. 175st. Ciepły biszkopt wyjąć na ściereczkę i zrolować. Odstawić do ostygnięcia.Krem:szklanka śmietanki 30%, 3 łyżki cukru pudru, łyżka cukru waniliowego, 1/2 torebki pomarańczowej galaretki, 2 łyżki dżemu z jagód lub borówek, 200g świeżych jagód. Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając
Z miłości do słodkościbiszkopt nasączamy wcześniej przygotowanym ponczem. 9. Na nasączony biszkopt wykładamy dżem równomiernie rozsmarujemy, na dżem nakładamy krem czekoladowy, zostawiając trochę kremu czekoladowego do dekoracji. 9. Na krem nakładamy drugą część biszkoptu, i również go nasączamy. Wykładamy krem orzechowy, i dużym nożem równo rozsmarowujemy, nakładamy krem na boki, i nożem lub szpatułką ściągamy nadmiar kremu. Całość wygładzamy i możemy zająć(...)gotować, dolewamy do niego wymieszane mąki w wodzie, dokładnie całość mieszamy. Odstawiamy do wystygnięcia. Kiedy masa na krem ostygnie ucieramy ją z masłem. Miksujemy, aż krem będzie puszysty. 5. Wystudzony biszkopt przekrajemy 2 razy, na 3 równe części, n ożem nacinamy brzegi tortu na głębokość około 2 cm. W nacięcie włożyć nitkę, skrzyżować i zdecydowanym ruchem
Mój pomysł najuż w wielu różnych wersjach i nigdy mnie nie zawiodło. Ta jednak udała się chyba najlepiej; poziomki i delikatna, pomarańczowa nuta w tle, a do tego niebiańsko lekki krem i mięciutkie biszkopty. Mogłabym jeść, i jeść, i jeść... I nigdy by mi się nie znudziło. Tiramisu z poziomkami Składniki: (na 4 porcje) 2 jajka 250 g serka mascarpone(...)wymieszać z Cointreau. Maczać w nim biszkopty po kilka sekund z każdej strony. Połowę ułożyć na dnie szklanek, przykryć połową kremu i posypać połową owoców. Znów ułożyć nasączone biszkopty, resztę kremu i pozostałe poziomki. Dobrze schłodzić, przed podaniem udekorować listkami mięty. Smacznego! Jeśli nigdzie już nie znajdziecie poziomek (u mnie zostały już tylko pojedyncze sztuki) można je zastąpić malinami. Też
Pożeraczka, czyli raz adobrzeznajdziecie już nasze polskie truskawki. Fakt, że nie smakują one tak wybornie, jak te czerwcowe, dojrzewające w słońcu, ale mimo wszystko lepsze takie niż imporotwane. I do słodkiego biszkoptu z kremem z mascarpone są idealne, takie jakie są, czyli lekko kwaśne. Składniki Biszkopt: * 5 jajek * 3/4 szklanki cukru * 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej * 1/4 szklanki skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej(...)płaska łyżeczka proszku do pieczenia Krem z mascarpone: * 500 g serka mascarpone * 250 ml śmietanki kremówki 30% * 2/3 szklanki cukru pudru * 250 g truskawek Poncz: * sok z 1 cytryny * 200 ml ciepłej wody * 3 łyżki cukru Wykonanie: Jajka umyć, oddzielić żółtka od białek. Białka ubijać, gdy zaczną bieleć, dosypać cukier i ubijać, aż cukier zupełnie się rozpuści. Do piany
kolorowotorcikowofantastyczne ciasto! Ciasto, które ostatnio zrobiło furorę w moim domu i mama dodała go do listy tych swoich ulubionych ( zaraz po Cytrynowcu i Serowym Cappuccino ). Delikatny, puszysty biszkopt przełożony fantastycznym, bananowym kremem i obsypany prażonym kokosem. Smak przywodzi na myśl najlepsze egzotyczne wakacje! Ciasto jest tak delikatne i puszyste, że rozpływa się w ustach. Jest idealnym pomysłem na rodzinne imprezy(...)miękkim bananem, a następnie łyżka po łyżce dodajemy budyń. Do masy wlewamy likier i wsypujemy połowę kokosu – wszystko razem bardzo dokładnie miksujemy. CAŁOŚĆ: Blat biszkoptowy smarujemy 3/4 kremu, przykrywamy drugim biszkoptem i pokrywamy resztą kremu. Całość posypujemy podprażonym na suchej patelni kokosem. Wkładamy do lodówki na kilka godzin. Smacznego
Ostra na Słodkomąki 1 szklanka cukru 1 szklanka suchego maku 2 łyżeczki proszku do pieczenia puszka brzoskwiń w puszce banany - 2 szt. sok z połowy cytryny 2 galaretki wiśniowe paczka biszkoptów okrągłych Krem: 2 żółtka 1 szklanka cukru syrop brzoskwiniowy z puszki duży budyń śmietankowy (na 3/4 litra) pół szklanki wody kostka masła Wykonanie: Białka ubijamy, dodajemy cukier, żółtka, mąkę wymieszaną(...)się soku, ugotować gładki budyń. Wystudzić, zmiksować z masłem. Nałożyć połowę 3/4 kremu na pierwszy blat ciasta, układać pionowo biszkopty, przekrojone na pół i prostą stroną ustawiać na kremie, nieregularnie, między biszkopty układać kawałki brzoskwiń, pokrojonych bananów, skropionych sokiem z połowy cytryny. na to wylać tężejącą galaretkę, przycisnąć drugim blatem.Wierzch posmarować resztą kremu, posypać obficie startą czekoladą. Smacznego
kgwjanczewosłodki krem, przełamany kwaskowatymi wiśniami oraz nasączonymi w kawie i alkoholu biszkoptami, a wszystko zalane galaretką wiśniową ... delicja SKŁADNIKI Biszkopt: (blaszka 24x 38 cm) 5 jajek, ½ szkl. cukru, 1 szkl. mąki, 1 łyżka kakao, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżeczka octu Krem: 1 kostka masła, 1 puszka masy kajmakowej (krówkowej) Dodatkowo: słoik wiśni drylowanych, biszkopty, ¾ szkl. kawy, ¼ szkl(...)mąkę wymieszaną z kakao. Wylewamy na blaszkę, pieczemy 20-25 min w 180 stopniach. Biszkopt studzimy, nasączamy kawą wymieszaną z alkoholem. Krem: miękkie masło ucieramy dodając powoli kajmak. Biszkopt smarujemy kremem, układamy wiśnie osączone z syropu, następnie układamy biszkopty nasączone w kawie i alkoholu, zalewamy tężejącą galaretką
słodki bratekminut w piekarniku nagrzanym do 165 st. z termoobiegiem. Ostudzony biszkopt przełożyć do czystej blaszki, wyłożonej papierem do pieczenia. Poncz : w dużej szklance wymieszać wszystkie składniki ponczu. Nasączyć biszkopt. Krem cytrynowy : w garnku zagotować 1 szkl wody z sokiem z sokiem z cytryny i cukrem. Budyń śmietankowy i żółtka wymieszać z 0,5 szkl wody i wlać na gotującą się(...)stopniowo ostudzony budyń. Miksować, aż masa będze puszysta i bez grudek. Wyłożyć całość na nasączony biszkopt i wstawić do lodówki. Cytrynowa pianka : galaretkę rozpuścić w szklance wody i ostudzić. Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno i dolać zimną galaretkę. Ubić krótko i wylać na krem cytrynowy. Na wierzchu poukładać herbatniki i schłodzić ciasto w lodówce. Galaretkę rozpuścić w 1,5 szkl
Pieguskowa Kuchniaprzy pomocy patyczka). 6. Po upieczeniu, wyjąć gorący biszkopt z piekarnika i spuścić go (w formie) na blat stołu z niedużej wysokości. Dzięki temu biszkopt nie opadnie. Odstawić do wystygnięcia. 7. Boki biszkoptu oddzielać od formy nożem, dopiero po wystudzeniu. Ściąć górę a resztę przeciąć na dwa blaty. BUDYŃ WANILIOWY I KREM MIGDAŁOWY 1. Ksylitol i 200 ml mleka kokosowego(...)ostudzonego budyniu dodać pastę migdałową, miksować całość mikserem od niskich do wysokich obrotów. Do kremu dodawać po kilka łyżek mleka kokosowego do momentu aż krem osiągnie jednolitą i kremową konsystencję. Całość doprawić solą, która podbije smak pasty migdałowej. SKŁADANIE TORTU 1. Pierwszy blat biszkoptu umieścić w tortownicy i nasączyć go wodą z cytryną i ksylitolem. 2. Połowę kremu wyłożyć
Candy Pandas