sztkawa rozpuszczalna - 4 łyżeczkiwoda gotowana - 2 łyżeczkimleko - 2 szklcukier -0,5 szklmąka ziemniaczana - 2 łyżkimąka pszenna - 3 łyżkiPolewamargaryna - 2 łyżkicukier - 2 łyżkikakao - 2 łyżkiśmietana 24 % - 2 łyżki PRZYGOTOWANIE:Biszkopt Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno, dodać cukier i dalej ubijać. Następnie dodać żółtka, ubić. Mąki obie wymieszać z proszkiem(...)dodać kawę, zmiksować. Polewa : Składniki polewy przełożyć do rondla, postawić na ogniu, mieszając doprowadzić do połączenia się składników i rozpuszczenia cukru, ostudzić. Składanie ciasta: biszkopt krem śmietankowy masa z kawą polewa
Kuchnia DanusiDzisiaj zapraszam Was na tort urodzinowy, który sama sobie upiekłam, bo na urodziny to obowiązkowo musi być tort. Ten tort jest niezwykle pyszny. Czekoladowe biszkopty przełożone kremem budyniowym z masłem orzechowym, do tego dekoracja z pysznych i chrupiących ciasteczek. Nawet nie wiecie jaki ten tort jest pyszny i jak pięknie pachnie. A jak lubicie masło orzechowe to na pewno(...)średnicy około 18 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie biszkopt pieczemy około 15 - 20 minut w temperaturze 170 stopni. Upieczony studzimy. W ten sam sposób pieczemy jeszcze dwa biszkopty. 2. Krem: Budynie rozpuszczamy w połowie zimnego mleka, pozostałe mleko zagotowujemy i wlewamy budynie, gotujemy do zgęstnienia cały czas mieszając. Budyń dokładnie studzimy. Masło ucieramy na puszystą masę, dodajemy cukier
IzabelawkuchniBiszkopt czekoladowy Pięknie wyrastający, pachnący czekoladą, domowy biszkopt. Będzie pyszną podstawą tortu. Możecie go przekroić na 3 – 4 blaty, przełożyć swoim ulubinym kremem lub bitą śmietaną, owocami i galaretką. Jeżeli chcecie nadać mu delikatny aromat alkoholowy- wystarczy urozmaicić przepis o zapach rumowy bądź arakowy (dodajemy do naczynia z żółtkami oraz cukrem i ucieramy razem). Miłego pieczenia i Smacznego ! SKŁADNIKI(...)wystygnięcia, a następnie okrajamy delikatnie nożykiem boki i wyjmujemy z formy. Jeżeli szukacie pomysłu na pyszny krem do przełożenia biszkoptu, to zapraszamy do naszego kremowego działu: Przepisy na kremy Smacznego!!! Biszkopt czekoladowy – blaty Artykuł Biszkopt czekoladowy pochodzi z serwisu Domowe Torty
Domowe Tortyupiec w 175*C. Wystudzić. Z ciasta ściąć wierzch i pokruszyć go drobno do miski. Galaretkę rozpuścić w 3/4 szklanki wrzątku i przestudzić. Płynną ale chłodną galaretką nasączyć biszkopt. Przygotować krem: Jajka i żółtka rozbełtać. Do rondelka wrzucić masło, cukier, jajka, sok i skórki z pomarańczy. Wymieszać i ustawić na niewielkim ogniu. Cały czas mieszając gotować aż masa osiągnie(...)konsystencję budyniu (po wystudzeniu jeszcze zgęstnieje). Wystudzić. Kremówkę ubić na sztywno i zmiksować z budyniem cytrusowym. Biszkopt posmarować dżemem i wyłożyć krem. Wierzch posypać pokruszonym biszkoptem. Wstawić do lodówki na kilka godzin
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaBardzo elegancki i wykwintny biały tort kokosowy. Idealny na domowe uroczystości takie jak urodziny czy rocznice. Ciasto przygotowane jest na niezawodnym, nieopadającym, puszystym biszkopcie. Krem to moje ulubione połączenie śmietanki kremówki z serkiem mascarpone z nutą kokosowa i mnóstwem wiórków (bez żelatyny!). Blaty nasączone są likierem malibu, który nadaje ciastu cudowny smak i aromat. Tort jest niesamowicie prosty, idealnie(...)malibu Składniki wymieszać w kubk u . Dodatkowo: wiórki kokosowe do obsypania pralinki Raffaello Wystudzony biszkopt przekroić na trzy blaty. Pierwszy blat położyć na talerzu, nasączyć 1/3 ponczu. Rozłożyć połowę masy kokosowej z wiórkami. Wyrównać, przykryć następnym blatem. Nasączyć połową pozostałego ponczu. Rozłożyć pozostałą część kremu z wiórkami, wyrównać. Na wierzch położyć ostatni blat i naponczować resztą mieszanki wody i likieru
Chocolate Muffin Blogodrobina masła do wysmarowania kokilek Masłem smarujemy foremki od wewnątrz. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. Na dnie każdej kokilki układamy połamane biszkopty. Następnie po łyżce jabłek, znów połamany biszkopt, następnie krem z mascarpone, znowu biszkopt i odrobina kremu na wierzch. Każdą warstwę oprószamy czekoladą startą na tarce z drobnymi oczkami. Foremki wkładamy do piekarnika i zapiekamy około 8 minut
Relaxtimewody Jabłka obrać, zetrzeć na grubych oczkach, zagotować w 1,5 szklanki wody. Gotować ok 7 minut, zestawić z ognia i dodać galaretkę dokładnie wymieszać. Po wystudzeniu wylać na biszkopt. Krem budyniowy : 1 szklanka mleka 1 budyń waniliowy 1 szklanka cukru pudru 1 aromat waniliowy lub śmietankowy 1 kostka masła Budyń rozprowadzić w 1/2 szklanki mleka, pozostałe mleko zagotować. Mieszając
Słodka Kraina Wypiekówodstawało, przez co zmniejszy swoją objętość na obwodzie. – Piec w nagrzanym piekarniku do 170 st.C przez 20 minut. – Po wystygnięciu nasączyć biszkopt kawą z alkoholem. Krem – Żelatynę zalać 1/3 szklanki zimnej wody, dokładnie zamieszać i odstawić do napęcznienia. – Jajko i żółtka wymieszać z cukrem i ubijać(...)sekund do mikrofalówki i dodać do masy. Sprawdzać, aby nie wykipiała! – Dokładnie wymieszać z masą i wyłożyć na przygotowany biszkopt. Wygładzić wierzch kremu. – Na masę położyć podłużne biszkopty maczane w kawie. – Wstawić do lodówki na kilka godzin. – Przed podaniem posypać biszkopty gorzkim kakao
To co kochamzwlekałam!! Ta masa świetnie nadaje się na dekorowanie tortów;) Co prawda nie mam zbytnio zdolności manualnych, jednak coś tam skleiłam;) Masą pokryłam tort składający się z ciemnego biszkoptu oraz kremu maślanego kawowo-orzechowego:) Jest bardzo elegancki, polecam go więc na szczególne okazje:) Biszkopt:6 jajek, 3/4 szklanki cukru, czubata szklanka mąki pszennej, 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej, 1,5 łyżki kakao(...)Ciasto przelać do przygotowanej tortownicy o śr. 24cm. Piec ok. 35-40min w temp. 180st, do tzw. suchego patyczka. Ostudzić i przekroić na trzy części. Krem: 200g masła, 175g margaryny, 2 żółtka, budyń waniliowy, szklanka mleka, 1/2 szklanki cukru, 2 łyżki orzechowego cappuccino, 2 łyżki zmielonych orzechów laskowych (użyłam BackMit), 70ml likieru amaretto, dżem z czarnej
Z miłości do słodkościdelikatnie wymieszać łyżką. Tortownicę, o średnicy 28 cm, wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać ciasto i piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku ok 40 minut. Wystudzony biszkopt przekroić na 3 równe części. Krem Milky Way: 1/2 szkl mleka 1/2 szkl cukru 2 szkl mleka w proszku 200 g masła 50 g masła kokosowego, polecam Planta Food! Wykonanie: Mleko zagotować(...)kolorowe perełki cukrowe do ozdoby kawa do nasączenia biszkoptów Wykonanie całości: Biszkopty nasączyć kawą. Ułożyć pierwszy biszkopt, posmarować go dżemem porzeczkowym i połową kremu milky way. Położyć kolejny biszkopt i resztę kremu (zostawić trochę do posmarowania boków). Przykryć tort ostatnim biszkoptem i rozprowadzić na nim polewę czekoladową. Boki posmarować kremem milky way i posypać wiórkami kokosowymi. Tort ozdobić według uznania
Trufelkoworozpływa się w ustach. Zrobiłam go na 18 urodziny córki. Nie mam zdjęcia przekroju bo nic nie zostało. Widocznie im smakował :) Składniki: Biszkopt 8 jajek 8 łyżek cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 8 łyżek mąki pszennej Krem 1 litr kremówki 0,5 kg mascarpone 4 łyżki cukru pudru 2 śmietan fix brzoskwinie w puszce Przygotowanie:Biszkopt: Białka ubić(...)naczynia i zmiksować. Do serka dodawać porcjami ubitą kremówkę i mieszać łyżką(nie miksować). Pierwszy biszkopt nasączyć syropem z brzoskwiń posmarować kremem, posypać połową pokrojonych brzoskwiń, przykryć biszkoptem, ponownie nasączyć, posmarować krem i posypać resztą brzoskwiń. Przykryć trzecim biszkoptem. Obsmarować boki i górę tortu kremem. Za pomocą tylki w kształcie gwiazdki udekorować tort w kształcie "kwiatów". Kwiaty robimy ruchem okrężnym
Ala piecze i gotujerolady) i odsączyć.Masło utrzeć z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę, dodawać po łyżce budyń i dalej ucierać, na koniec dodać orzechy i wymieszać.Rozwinąć biszkopt i wyłożyć krem (zostawić ok.4 łyżek) i rozsmarować. Na dłuższym brzegu, od którego będzie zwijana rolada ułożyć banany i zwinąć roladę.polewaCzekoladę i olej rozpuścić w kąpieli wodnej i dobrze wymieszać
Mix smakutruskawkami, które możemy robić przez cały rok, jeśli zamrozimy truskawki. SKŁADNIKI Biszkopt: blaszka 24x36 cm 5 jajek szczypta soli 1 budyń waniliowy 3/4 szkl. mąki 3/4 szkl. cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia Mus truskawkowy: 300 g truskawek (świeżych lub mrożonych) 3/4 szkl. wody 1 galaretka truskawkowa Krem: 1/2 tabliczki białej czekolady 300 g śmietany kremówki 1 śmietan(...)gorącego musu dodajemy galaretkę, mieszamy dokładnie, studzimy. Krem: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Śmietanę ubijamy ze śmietan- fixem. Dodajemy czekoladę oraz pozostawiony mus. Przełożenie ciasta: biszkopt-mus truskawkowy- biszkopt- krem- gorzka czekolada
słodki bratektypowych dla tortów ozdób np. masy cukrowej, idealnego ganache, lukrów, figurek z cukru i tym podobnych. Biszkopt ozdabiają tylko owoce oprószone cukrem pudrem czy czekoladą, lub jest tylko biszkopt i krem (i nic więcej). Jest to bardzo praktyczne rozwiązanie dla mało doświadczonych w wypiekach osób - nie ukrywajmy, że aby zrobić masę cukrową i równo ją rozłożyć, trzeba mieć wprawę. Naked(...)jagody i wiórki kokosowe (wiórki zmiękną w kremie). Na koniec także stopniowo dodać tężejącą żelatynę. Poncz: 100 ml przegotowanej wody posłodzonej łyżką cukru Każdy blat ciasta nasączyć ponczem. Biszkopt przełożyć kremem. Najlepiej zostawić ciasto na kilka godzin w formie, dopiero wtedy wyjąć i nałożyć owoce. Owoce: 1,5 szklanki borówki amerykańskiej 2 białe czekolady (200 g) 50 ml mleka
Poezja Smaków - blog kulinarnykrówkowa połączona jest z czekoladą i masłem, co daje pyszną kremową polewę przypominającą nieco smak cukierków toffi. Ciasto z mascarpone i masą krówkową składa się z bardzo puszystego biszkoptu, delikatnego kremu z serka mascarpone o przyjemnym smaku kajmaku i bardziej wyrazistej w smaku kremowej polewy czekoladowej z masą krówkową. Puszyste ciasto biszkoptowe może być podstawą wykonania tortu, jeśli(...)minutach od wstawienia ciasta do piekarnika, sprawdzić drewnianym patyczkiem, patyczek powinien być suchy. Biszkopt po upieczeniu może być lekko wybrzuszony, ale po wystudzeniu wyrównuje się do wysokości brzegów. Upieczony biszkopt wyjąć z piekarnika i wystudzić. Następnie zdjąć papier i przekroić na 2 równe blaty. Biszkopt jest bardzo puszysty i miękki, dlatego proponuję przekrajać go po całkowitym wystudzeniu. Najlepiej
Kuchcik gotuje