Zwyczajnie i banalnie: biszkopt, krem, truskawki, galaretka. O tej porze roku to raczej pospolite zestawienie. Dzisiaj dla urozmaicenia ciasto przełożone w szachownicę. Potrzebujemy: 1. ok. 1 - 1,5 kg truskawek 2. Biszkopt ( 1 lub dwa placki) wg dowolnego przepisu. Ma być duży aby można go było pokroić wzdłuż na 12 pasków. Ja trochę przesadziłam. Upiekłam dwa biszkopty
Praktyczna plDzisiejszy tort czekoladowy to prezent urodzinowy dla mojej Babci, która niedawno skończyła 80! lat. Czekoladowe biszkopty przełożyłam prostym kremem czekoladowym, domowym dżemem jagodowym i udekorowałam świeżo zebranymi jeżynami :) Tortownica, w której piekłam biszkopty ma 20 cm średnicy. po udekorowaniu kremem tort ma średnicę ok. 22 cm, jest dosyć wysoki, więc spokojnie można go przekroić na 12-15 kawałków. Składniki(...)paterze układamy pierwszy spód biszkoptu, pod ciasto wkładamy kilka szerokich pasków papieru do pieczenia, dzięki temu, kiedy skończymy dekorowanie będzie można łatwo je usunąć, a patera zostanie czysta. Biszkopt nasączamy ponczem. Krem przekładamy do worka cukierniczego lub zwykłego worka strunowego i wyciskamy obręcz z kremu na około spodu. Do środka nakładamy warstwę dżemu jagodowego i rozsmarowujemy. Na dżemie układamy świeże
Ciastkozercywygrania są 3 thermomixy, zestawy biszkoptów i Ebook z przepisami na biszkopty, który jest nagrodą gwarantowaną. Zachęcam do udziału w konkursie, znajdziecie go pod linkiem: KONKURS (klik) . Torcik bez pieczenia cytrynowo – migdałowy Składniki: około 250g biszkoptów Lady Fingers Andante Do nasączenia: 120ml wody 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżeczki cukru pudru Krem: 600ml schłodzonej śmietanki kremówki 30% 2 łyżki(...)odstawić do całkowitego ostudzenia. 5. Tortownicę o średnicy 21-22cm wyłożyć papierem do pieczenia, tylko dno. Na dnie ułożyć pierwszą warstwę biszkoptów. Składniki do nasączania wymieszać i 1/3 przygotowanego ponczu nasączyć biszkopty w blaszce. Krem: 6. Śmietankę ubić z cukrem pudrem i fixem. Dodać serek mascarpone i wymieszać mikserem na średnich obrotach. Dodać cały lemon curd i znów wymieszać
Mała Cukierenkaprzełamania smaku wzbogacony frużeliną malinową. Proporcje na biszkopt do jednego przełożenia jeżeli chcemy dwa przełożenia to należy upiec dwa biszkopty. Średnica 19 cm Biszkopt 3 jajka M 50 gramów mąki migdałowej 40 gramów mąki ziemniaczanej 30 gramów cukru ksylitol 1 łyżeczka proszku do pieczenia najlepiej bez glutenu Krem czekoladowy z kaszy jaglanej 1 szklanka kaszy jaglanej(szklanka(...)również 3 przełożenia) Pierwszy blat przełożyć z powrotem do tortownicy można lekko nasączyć. Krem przełożyć do rękawa cukierniczego bez tylki. Wyciskać krem dookoła wzdłuż rantu będzie to zabezpieczenie aby żelatyna nie wypłynęła. Środek wypełnić frużeliną i wyrównać. Na frużelinę wyłożyć porcję kremu i delikatnie wyrównać. Krem jest dość zbity aby sobie ułatwić pracę można to zrobić zamaczając łyżkę w gorącej
Andzia Pichcijajecznica. Tort w smaku lekki, pyszny, waniliowy, wspaniały. Bardzo mi smakował, polecam! Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Tort gruszkowy z kremem waniliowym Składniki: Biszkopt: 3 duże jajka – osobno żółtka i białka 100g cukru 120g mąki pszennej (użyłam tortowej) 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia Owoce: 1kg gruszek (użyłam małych gruszek) 2 łyżki cukru(...)odcedzić na sitku, zachowując syrop. Gruszki odstawić do całkowitego ostygnięcia. Połówki gruszek pokroić na kawałeczki, a całe gruszki nakryć folią i wstawić do lodówki. Ostygniętym syropem skropić biszkopt w blaszce. Krem: 8. Żelatynę zalać 1/3 szklanki zimnej wody, wymieszać i odstawić na około 10 minut. 9. Żółtka utrzeć z 70g cukru na jasny, prawie biały krem. Do rondelka wlać mleko
Mała CukierenkaBardzo czekoladowe ciasto - czekoladowy biszkopt, czekoladowy krem! Do przełamania smaku jagodowa galaretka! Ciasto idealne dla czekoladowych łasuchów. Ciasto do popołudniowej kawy! Biszkopt Brownie: ¼ szklanki mleka 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej 100 g masła lub margaryny 100 g mlecznej czekolady ¾ szklanki cukru 2 jajka 2,5 łyżki jogurtu naturalnego 1 szklanka mąki pszennej ¼ łyżeczki sody oczyszczonej ¼ łyżeczki proszku do pieczenia Krem(...)mascarpone miksujemy z czekoladą. W osobnej misce ubijamy na sztywno śmietanę z cukrem pudrem. Do śmietany łyżka p łyżce dodajemy serek mascarpone. Miksujemy do połączenia się składników. Gotowy krem wykładamy na biszkopt. Wygładzamy i robimy rowki. Na wierzch wylewamy rozpuszczoną i przestudzoną galaretkę (galaretkę rozpuszczałam w 350 ml wody). Chłodzimy w lodówce
VioletoweKucharzeniedobrego upiekliście na niedzielę? Ja wypróbowałam przepis na ciasto Bounty. Delikatny biszkopt, kokosowy krem i słodka czekolada to naprawdę idealne połączenie. Zachęcam do wypróbowania. Ciasto Bounty Składniki: Biszkopt: 4 jajka, 1 szklanka mąki, 1 szklanka cukru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia. Krem: 0,75 ml mleka, 20 dag wiórek kokosowych, 1/2 szklanki cukru, 2 łyżki mąki pszennej, 2 łyżki mąki(...)niego po łyżeczce budyniu. Polewa czekoladowa: W garnuszku podgrzewamy wodę z cukrem i dodajemy masło. Kiedy masło się rozpuści dodajemy kakao i dokładnie mieszamy. Biszkopt nasączamy herbatą, następnie nakładamy krem i dekorujemy polewą czekoladową. Ciasto wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny przed podaniem. Smacznego
paapilotkaaOwoce obrać (jeżeli tego potrzebują), drobno pokroić. Przełożenie ciasta: Kakaowy biszkopt można lekko naponczować ulubionym ponczem, następnie wyłożyć masę budyniową (trochę masy zostawić na wierzch ciasta), na krem budyniowy wyłożyć podziurawiony biszkopt, lekko docisnąć go do kremu. W otwory poukładać przygotowane owoce i bakalie (ale nie do pełna(...)otwory z owocami zalać tężejącą galaretką. Na galaretkę ułożyć kółka, które pozostały z wyciętych otworów. Wierzch ciasta posmarować pozostałym kremem. Ciasto polać ulubioną polewą czekoladową. Uwagi: 1. Biszkopty przed przełożeniem kremem można lekko naponczować owocowym ponczem, np. syropem z brzoskwiń (z puszki) wymieszanym z sokiem z pomarańczy
In my kitchendokładnie tak samo, jak opisałam powyżej ;) Ostudzone biszkopty przekrawamy wzdłuż. Jeśli za bardzo wyrosły lub powstała lekka górka, można je delikatnie przyciąć. Przygotowujemy masę orzechową. Żelatynę zalewamy wrzątkiem (jak najmniejszą ilością), odstawiamy na chwilę, a później energicznie mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Serki, masło orzechowe i cukier ubijamy w wysokim naczyniu na puszysty krem. W razie potrzeby dosładzamy. Dodajemy rozpuszczoną żelatynę(...)trzy części. Jedną rozsmarowujemy na nasączonym już biszkopcie. Następnie wykładamy na niego 1/3 masy orzechowej. Przykrywamy kolejnym krążkiem, nasączamy, smarujemy masą krówkową, wykładamy kolejną część masy orzechowej. Na krem układamy kolejny biszkopt, znów nasączamy, smarujemy kajmakiem, wykładamy pozostały krem i przykrywamy ostatnim blatem biszkoptu. Całość delikatnie dociskamy, by tort ładnie się scalił. Chowamy do lodówki. 200 g czekolady rozpuszczamy
Ratunku obiadgruszkowej dodać galaretki lub żelatynę, opisałam obie opcje. Bardzo polecam… Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto z Gruszkami i Kremem Waniliowym „Gruszkowe Słoneczko” Składniki: Biszkopt: 4 duże jajka – osobno żółtka i białka 3 łyżki kakao bez cukru 110g mąki pszennej (użyłam tortowej) 160g cukru 80ml oleju 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)gładką masę ( patrz FILM ). Ubitą śmietankę w 4 partiach dodać do budyniowego kremu. Po każdym dodaniu wymieszać mikserem na niskich/średnich obrotach, aż składniki się połączą. Gotowy krem wyłożyć na nasączony biszkopt, wyrównać. Ciasto wstawić do lodówki na około 30-60 minut. Masa gruszkowa: 12. Gruszki obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na kawałeczki. 13. Na patelni roztopić masło, dodać
Mała Cukierenkapyszna rolada z kremem kawowym oraz nutką alkoholu SKŁADNIKI Biszkopt 7 jajek 1 szkl. mąki ½ szkl. cukru 1 cukier waniliowy 1 łyżka oleju 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao Krem: 2 jajka ¾ szkl. cukru 1 kostka margaryny 1 łyżka spirytusu dodatkowo: 2 łyżki kawy sypanej WYKONANIE Biszkopt: Białka ubijamy z cukrami, dodajemy żółtka, następnie mąkę wymieszaną(...)Krem: kawę zaparzamy, przecedzamy, studzimy. Ucieramy mikserem margarynę. Na parze ubijamy jajka z cukrem, dodajemy do margaryny - mieszamy. Na końcu dodajemy wystudzone fusy oraz spirytus, dokładanie mieszamy. Biszkopt przekładamy kremem, zwijamy w roladę, schładzamy w lodówce. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem lub polać polewą
słodki bratekSkładniki: Biszkopt • 6 jajek • 1 szklanka mąki pszennej • 1 szklanka cukru • 1 łyżeczka proszku do pieczenia • sok z 1 cytryny / 0,5 szklanki wody do nasączenia biszkoptu Krem truskawkowy • 1 galaretka truskawkowa / 250 ml wody • 250 ml śmietany 18% Krem cytrynowy • 2 galaretki cytrynowe / 500 ml wody • 450 ml śmietany 18% • ok. 1 kg truskawek pokrojonych Wierzch
To co kochamforemce (ja używam prostokątnej 30x25 cm) jeden obok drugiego. Na biszkopty wyłożyć ½ masy i rozsmarować. Można ułożyć na niej maliny i lekko je docisnąć. Następnie ułożyć drugą warstwę biszkoptów, krem i na wierzchu ułożyć maliny. Najlepsze jest następnego dnia. Nie lubię rozmoczonego tiramisu i dlatego nie rozmaczam biszkoptów, nie zanurzam ich całych w herbacie. Tiramisu można również podać
królestwo garówskładniki zmiksować na jednolity krem. Poncz: W wodzie lub herbacie rozpuścić cukier. Przestudzić i dodać sok z cytryny. Dekoracja: Kremówkę ubić z cukrem i śmietan fixem na krem. Składanie tortu: Każdy z biszkoptów przeciąć na dwa płaty. Następnie przekroić na pół i można jeszcze każdą połówkę na pół. Ciemny biszkopt ułożyć(...)kształcie motyla, nasączyć ponczem i wyłożyć połowę masy kajmakowej. Położyć biały biszkopt, nasączyć i wyłożyć masę śmietanową. Położyć ciemny biszkopt, nasączyć i wyłożyć resztę kremu kajmakowego. Położyć jasny biszkopt, nasączyć i kremem z dekoracji pokryć cały tort (zostawić kilka łyżek do udekorowania wierzchu). Startą czekoladą udekorować boki tortu - ja zrobiłam to w formie pasków. Z odłożonego kremu zrobić wzorek
Ewusiowe Smakikrem to sama przyjemność, a nadawanie kształtu roladzie i smarowanie jej wierzchu kremem, by imitował wzór kory drzewa to już sama zabawa!:) Jestem przekonana, ze ten delikatny, puszysty biszkopt oraz aksamitny krem czekoladowy z nutą brandy baaardzo przypadną Wam do gustu:) Muszę tu dodać, że w oryginalnym przepisie podane jest aż 200 ml rumu! Ale ja ze względu na Dzieci(...)blachy: ostrym nożem obkrój ostrożnie boki biszkoptu, przykryj go ponownie ściereczką i (nad blatem lub stołem odwróć blachę z ciastem tak, aby poleciało ono delikatnie na ścierkę.Posmaruj biszkopt 3/4 kremu, zostawiając po 1-2 cm z każdego brzegu.Teraz zwiń ostrożnie roladę zaczynając od dłuższego boku i kierując się ku środkowi.Wsadź roladę na 15 minut do lodówki do schodzenia.Po
Słodko-Słony Świat Ilony