kruchy spód: 100 g mąki orkiszowej (50 g jasnej + 50 g pełnoziarnistej) 60 g masła szczypta soli Składniki na biszkopt: 4 jajka L 120 g zmielonych orzechów laskowych 2 łyżki mączki ziemniaczanej 80 g ksylitolu/cukru Skladniki na krem czekoladowy: 250 g mascarpone 300 g śmietany kremówki 3 łyżki cukru pudru/ksylitolu 2 duże łyżki ciemnego kakao 2 lyżki ciemnego(...)mascarpone ubić ze śmietaną kremówką na puszysty krem. Po koniec dodać cukier, przesiane przez sitko kakao i alkohol (możesz pominąć) na kruchym spodzie posmarowanym dżemem ułożyć pierwszy blat biszkoptu. Posmarować 1/3 kremu, ułożyć drugi blat i posmarować 1/3 kremu. Torcik przykryć trzecim blatem biszkoptu. Z pozostałego kremu odłożyć kilka łyżek na zrobienie rozetek, resztą posmarować górę i boki tortu
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!jest ono znane i lubiane w Niemczech. Pewnie dlatego, że jest przepyszne, mocno bananowe, łatwe i szybkie do zrobienia. Jako pierwsze znika na imprezach, szczególnie na 18-tkach. Kakaowy biszkopt, krem z budyniu i banany posmakują wszystkim gościom. Ciasto z bananami warto jest przygotować wcześniej, bo z dnia na dzień jest coraz
dolcevitainmykitchenZapraszam na przepyszny tort czekoladowy ze smakowitym musem z jeżyn i kremem waniliowym. Dodatek jeżyn wspaniale przełamuje słodki smak tortu. Jak zwykle przygotowanie nie będzie zbyt pracochłonne a efekty wyśmienite ;-) Biszkopt kakaowy, po wystudzeniu kroimy na 3 równe części.przepis znajdziecie na moim blogu:http://smykwkuchni.blogspot.com/2013/09/biszkopt-kakaowy-przepis.htmlMus jeżynowy:2 galaretki owoce leśne lub wiśnioweopakowanie jeżynJeżyny za pomocą blendera miksujemy
SMYKWKUCHNIswoim smakiem, nie pozwala się oderwać od miseczki, dopóki coś jeszcze pozostało na jej dnie. Tym razem jednak poszłam o krok dalej. Figi z delikatnym kremem na bazie mascarpone i jajek, a do tego biszkopty zanurzone w kawie z amaretto. Brzmi znajomo? Tak, to kolejna wariacja na temat tiramisu. Obłędnie pyszna, wręcz uzależniająca. Nie będziecie mieli dość, jestem pewna. Inspirację(...)Białka ubić na sztywno, delikatnie wmieszać do masy. Kawę wymieszać z amaretto. Moczyć w niej krótko biszkopty, ewentualnie przełamać na pół. Na dnie szklanek ułożyć warstwę namoczonych biszkoptów, na nich kremu, a na kremie karmelizwane figi. Przykryć biszkoptami i pozostałym kremem. Schłodzić w lodówce. Przed podaniem udekorować świeżymi figami pokrojonymi w ósemki. Smacznego! Taki deser zafundowałam
Pożeraczka, czyli raz adobrzeOstatnio obiecałam Wam pomysły na torty, które nie wymagają godzin spędzonych na poprawianiu kremu. Naked cake to kolejna propozycja. Dwa czekoladowe biszkopty przełożone domowym kremem truskawkowym z dużą ilością polewy czekoladowej i świeżych truskawek. Smakuje świetnie, a wygląda jeszcze lepiej i przy tym jego przygotowanie jest naprawdę proste. Moja forma ma średnicę 16 cm, ale biszkopty urosły większe niż się(...)woreczka strunowego i zrobić nieregularne mazy. Jeśli tak jak ja jesteście niecierpliwi i nie chcecie zbyt długo czekać aż czekolada zastygnie, możecie włożyć truskawki na chwilę (!) do zamrażarki. Biszkopty przekładamy kremem truskawkowym. Wierzch tortu polewamy rozpuszczoną czekoladą i przyczepiamy truskawki. Smacznego! ciastkożercy
CiastkozercyDeser przygotowałam w tortownicy o średnicy 21 cm i wysokości 6,5 cm na krem: 400 g serka homogenizowanego o smaku naturalnym 250 ml śmietany 30% lub 36% 70 g cukru pudru 2 łyżki żelatyny (około 20 g) 125 ml mleka 3 banany opakowanie biszkoptów okrągłych (180 g) na budyń: 1 budyń waniliowy 500 ml mleka 2 łyżki cukru Link(...)papierem, dzięki olejowi papier nie będzie odstawał od foremki. Najlepiej z papieru wyciąć dno oraz paski na boki. 2 banany kroję w plasterki. Dno tortownicy wykładam biszkoptami, na biszkopty nakładam połowę kremu Następnie układam plasterki banana jeden obok drugiego, na banany ponownie biszkopty i pozostały krem. Górę deseru wyrównuję nożem i posypuję okruszkami biszkoptów. Deser wstawiam do lodówki do schłodzenia
Uwaga Babcia Gotujeświeżych, mrożonych lub z kompotu) 2 łyżki cukru 1/3 szklanki wody 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej + 1/4 szklanki wody Dodatkowo: 1 opakowanie podłużnych biszkoptów – 200g 1 szklanka likieru kawowego 2 łyżki gorzkiego kakao *** Biszkopt: białka jaj oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno. Następnie dodajemy cukier i miksujemy, aż się rozpuści *** *** Gdy piana będzie gęsta i lśniąca(...)Kilka wisienek możemy odłożyć do przyozdobienia ciasta z wierzchu *** *** Przygotowujemy krem. śmietankę, serek mascarpone i cukier puder umieszczamy w misie miksera i wszystko razem miksujemy, do momentu uzyskania gładkiego kremu *** *** Krem dzielimy na 3 części. Pierwszą część kremu rozsmarowujemy na frużelinie *** *** Na kremie rozkładamy namoczone w likierze kawowym biszkopty *** *** Na biszkoptach rozsmarowujemy drugą część kremu *** *** Nakładamy drugi biszkopt. Na wierzchu
Blog z Apetytem25cm) wysmarować masłem, posypać bułką tartą. Ciasto przelać do formy, wyrównać, wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 12 minut w temp. 170stC. Upieczony biszkopt ostudzić, wyjąć z formy, położyć na paterze i skropić likierem limoncello. Krem: dobrze schłodzoną śmietankę ubić na sztywno, 3 łyżki ubitej śmietanki odłożyć. Twaróg(...)mleko zmiksować blenderem na gładki serek. Do serka dodać sok z cytryny, ziarenka wanilii, cukier puder, utrzeć mikserem na najwyższych obrotach. Serek i ubitą śmietankę delikatnie wymieszać. Krem wyłożyć na biszkopt. Z wierzchu położyć truskawki, udekorować pozostałą śmietanką, pistacjami, listkami mięty. Truskawkowego weekendu! *Zerknijcie też na www.uczymyjakslodzic.pl
Obiad gotowyłyżeczki proszku do pieczenia Krem budyniowy: 1,5 szkl mleka 1 budyń waniliowy z cukrem 2 łyżki cukru 250 g masła 0,5 szkl cukru pudru 2 łyżeczki e kstraktu waniliowe go 3 łyżeczki kakao Polewa : 125 g margaryny 0,5 szkl cukru pudru 3 łyżki wody 3 łyżki kakao Dodatkowo: herbatniki kakaowe Przygotowanie: Biszkopt kakaowy: Białka ubić na sztywno(...)drugiej kakao i wymieszać. Polewa kakaowa: Margarynę rozpuścić (nie gotować). Zdjąć z ognia dodać resztę składników i energicznie wymieszać. Lekko przestudzoną polewę rozprowadzić na herbatnikach. Warstwy ciasta: Biszkopt, krem waniliowy, blat orzechowy, krem kakaowy, kakaowe herbatniki i polewa. Ciasto odłożyć najlepiej na całą noc w chłodne miejsce by się "przegryzło". Inspiracja klik
Ala piecze i gotujewindow.adsbygoogle || []).push({}); Piernikowy Tort z Czekoladą i Pomarańczą Składniki: Biszkopt: 4 duże jajka – osobno żółtka i białka 190g mąki pszennej (użyłam tortowej) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 160g cukru 2/3 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki zmielonego imbiru Do nasączenia: 80-100ml wody 100ml likieru pomarańczowego Krem czekoladowy: 300ml śmietanki kremówki 30% lub 36% 100g gorzkiej czekolady(...)papierem do pieczenia, tylko dno. Ciasto przełożyć do blaszki, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 40 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. Krem czekoladowy (biszkopt i krem można przygotować dzień wcześniej): 5. Do rondelka wlać śmietankę, dodać cynamon i zagotować (jeśli cynamon dobrze się nie rozmiesza, nie należy się przejmować). 6. Obie czekolady połamać
Mała Cukierenkaszklanki mąki pszennej np. tortowej 1/2 szklanki zmielonych migdałów (lub mąki migdałowej) 1/4 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczka ekstraktu z migdałów (ewentualnie aromatu migdałowego) Nasączenie biszkoptu: 1/2 szklanki likieru Amaretto Krem śmietankowy: 500 ml schłodzonej śmietanki 36% 100 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki likieru amaretto Dodatkowo: 500 g truskawek ok. 100 g płatków migdałowych galaretka(...)duże ciasto, które następnie należy przekroić na 3 części. Ja jednak preferuje pieczenie blatów osobno, gdyż wówczas każdy wygląda tak samo i nie ma problemów z krojeniem biszkoptu J Krem śmietankowy: Wszystkie składniki na krem (oprócz likieru) umieszczamy w dużej misce i dokładnie miksujemy. Ubijamy do momentu otrzymania gęstego, ścisłego kremu. Pod sam koniec dodajemy likier i ponownie chwilkę ubijamy
MyCookBook.pldrobnego cukru aromat do wyboru np. kardamon,wanilia,skórka z cytryny,kolendra szczypta szafranu lub kurkumy lub żółty barwnik spożywczy Opcjonalnie likier do spryskania lub nasączenia wewnętrznej strony biszkoptów. Najpierw robimy krem, gdyż ten musi mieć trochę czasu do wystygnięcia. Najlepiej przechowywać go w lodówce. Przepis na mój krem jest bez dodatku jaj, to wyjście naprzeciw np.alergikom Wlej do rondla(...)starać się od razu odkleić biszkopty od papieru i odwrócić je na drugą stronę. Przykryć lnianym ręcznikiem. Można spryskać likierem stronę na której się piekły. Wypełnić szprycą każdy biszkopt wykonanym wcześniej kremem, ale tylko jego połowę i złożyć na pół. Delikatnie docisnąć. Rozłożyć na półmisku i przykryć ściereczką. Można włożyć do lodówki.Fajnie zmiękną. Przed podaniem posypać cukrem pudrem, podawać
Z Kuchni Do KuchniZwyczajnie i banalnie: biszkopt, krem, truskawki, galaretka. O tej porze roku to raczej pospolite zestawienie. Dzisiaj dla urozmaicenia ciasto przełożone w szachownicę. Potrzebujemy: 1. ok. 1 - 1,5 kg truskawek 2. Biszkopt ( 1 lub dwa placki) wg dowolnego przepisu. Ma być duży aby można go było pokroić wzdłuż na 12 pasków. Ja trochę przesadziłam. Upiekłam dwa biszkopty
Praktyczna plDzisiejszy tort czekoladowy to prezent urodzinowy dla mojej Babci, która niedawno skończyła 80! lat. Czekoladowe biszkopty przełożyłam prostym kremem czekoladowym, domowym dżemem jagodowym i udekorowałam świeżo zebranymi jeżynami :) Tortownica, w której piekłam biszkopty ma 20 cm średnicy. po udekorowaniu kremem tort ma średnicę ok. 22 cm, jest dosyć wysoki, więc spokojnie można go przekroić na 12-15 kawałków. Składniki(...)paterze układamy pierwszy spód biszkoptu, pod ciasto wkładamy kilka szerokich pasków papieru do pieczenia, dzięki temu, kiedy skończymy dekorowanie będzie można łatwo je usunąć, a patera zostanie czysta. Biszkopt nasączamy ponczem. Krem przekładamy do worka cukierniczego lub zwykłego worka strunowego i wyciskamy obręcz z kremu na około spodu. Do środka nakładamy warstwę dżemu jagodowego i rozsmarowujemy. Na dżemie układamy świeże
Ciastkozercywygrania są 3 thermomixy, zestawy biszkoptów i Ebook z przepisami na biszkopty, który jest nagrodą gwarantowaną. Zachęcam do udziału w konkursie, znajdziecie go pod linkiem: KONKURS (klik) . Torcik bez pieczenia cytrynowo – migdałowy Składniki: około 250g biszkoptów Lady Fingers Andante Do nasączenia: 120ml wody 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżeczki cukru pudru Krem: 600ml schłodzonej śmietanki kremówki 30% 2 łyżki(...)odstawić do całkowitego ostudzenia. 5. Tortownicę o średnicy 21-22cm wyłożyć papierem do pieczenia, tylko dno. Na dnie ułożyć pierwszą warstwę biszkoptów. Składniki do nasączania wymieszać i 1/3 przygotowanego ponczu nasączyć biszkopty w blaszce. Krem: 6. Śmietankę ubić z cukrem pudrem i fixem. Dodać serek mascarpone i wymieszać mikserem na średnich obrotach. Dodać cały lemon curd i znów wymieszać
Mała Cukierenka