znowu upieke.Jest uzalezniajace.Przepis jest troche przydlugi,ale wykonanie jest niezwykle proste.Bardzo polecam!Ciasto sklada sie z blatu biszkoptowego,warstwy z dzemem jezynowym,kremu budyniowego,warstwy z okraglych biszkoptow i wisienek nasaczonych alkoholem oraz polewy czekoladowej.Skladniki na biszkopt :( blaszka 32x24cm)4 jajka1 szklanka maki1 niepelna szklanka cukru1 lyzeczka proszku do pieczeniaszczypta soliWykonanie:Biala odzielic od zoltek i ubic je na sztywna(...)lekko wymieszac z maka i proszkiem do pieczenia.Na blaszke wylozona papierem do pieczenia wylozyc mase i piec w temperaturze 180°C 25 minut na jasnozolty kolor.Studzic na kratce.Skladniki na krem budyniowy:1 budyn waniliowy1 kostka masla-250g500 ml mleka4 lyzki cukru2-3 lyzki rumu lub 1lyzke spirytusuWykonanie:Ugotowac budyn na mleku z dodatkiem2 lyzek cukru i ostudzic.Miekkie maslo w temperaturze
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!przelać ciasto do formy. Wyrównać wierzch i włożyć do piekarnika. Piec 30 minut. Upieczony biszkopt wyciągnąć z piekarnika i zostawić do ostudzenia. Nasączenie: Biszkopt przekroić na trzy równe placki. Kompot dobrze odsączyć z owoców, opcjonalnie dodać kieliszek wódki i nasączyć nim wszystkie trzy placki biszkoptu. Galaretka i owoce: Wiśnie wraz z sokiem umieścić w garnuszku, dodać cukier i podgrzewać(...)zważyły. Składanie tortu: Dolny placek biszkoptu umieścić na sztywnej podkładce. Następnie wyłożyć na niego część kremu z białą czekoladą. Galaretkę z wiśniami pokroić na małe kostki i wyłożyć równomiernie na kremie, lekko je wciskając w niego. Następnie ułożyć kolejny placek biszkoptu i posmarować go kremem z gorzką czekoladą. Nałożyć ostatni placek biszkoptu i posmarować go z wierzchu
Passions hobbies lifeSkładniki na placek kokosowy białka jaj, 5 szt cukier puder, 200g wiórki kokosowe, 250g bułka tarta, 2 łyżki Składniki na krem margaryna, 200g śmietanka 36%, 600g żelatyna, 8 łyżeczek adwokat, 250g żółtka jaj, 3 szt cukier puder, 100g Przygotowanie Biszkopt: białka ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy na przemian żółtka i cukier. Mąkę przesiewamy, dodajemy do masy jajecznej. Delikatnie(...)pudrem na puszystą masę. Osobno ubijamy śmietankę na sztywno, przekładamy do margaryny. Delikatnie miksujemy, dolewamy po trochu adwokat. Na końcu dodajemy ciepłą rozpuszczoną żelatynę, szybko miksujemy i wykładamy na biszkopt. Krem przykrywamy plackiem kokosowym, lekko dociskamy. Wkładamy do lodówki na 2 godziny
Gotowanie moimi oczamiMoja propozycja deseru na rodzinne/towarzyskie spotkanie - torcik alpejski z ajerkoniakiem. Delikatny biszkopt, krem na bazie mascarpone z ajerkoniakiem i chrupiącymi bezami, zwieńczony bezami i owocami. Jeśli lubicie ciasta z kremem, to ciasto jest dla Was. Spróbujcie koniecznie! Podaję przepis w dwóch wersjach błyskawicznej (wykonanie zajmuje 10-15 minut) i tradycyjnej na bazie domowego biszkopta, z domowymi bezami i ajerkoniakiem(...)praliny kokosowe w białej czekoladzie i domowe bezy . Przepis na torcik alpejski z ajerkoniakiem: Biszkopt (wg TEGO przepisu) : 2 jajka 30 g masła 75 g mąki 80 g cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Krem (wg TEGO przepisu) : 500 g mascarpone 125 ml ajerkoniaku (mój TEN )* Beza (lub 20-30 dag bez gotowych) : 2/3 szklanki białek
Rodzinka w kuchniWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 13 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 5-7 Składniki podstawowe: biszkopt (u mnie o średnicy 22 cm.) - PRZEPIS TUTAJ :) dżem truskawkowy Łowicz. Składniki kremu: 100 g śmietany 30%, 100 g serka mascarpone, cukier puder. Nasączenie: 1/2 szklanki mocnej herbaty o smaku truskawkowym. Dodatkowo: kolorowe posypki do dekoracji. Przygotowanie: Przygotowuję krem: śmietanę(...)wysokości), następnie foremkami do ciastek wycinam różne kształty. Biszkopty lekko nasączam przygotowaną herbatą. Biorę po dwa biszkopty tego samego kształtu i przekładam nadzieniami w następującej kolejności: biszkopt, dżem truskawkowy, biszkopt, krem mascarpone. Wierzch ciasteczek dekoruję kolorowymi posypkami. #lowicz #truskawki #dzem #konfitura
JejKuchniałyżki pokruszonej chałwy mieszamy z 2 łyżkami posiekanych drobno niesolonych orzeszków oraz 2 łyżkami wiórek kokosowych. PRZEKŁADANIE BISZKOPTU: Biszkopt przekrajamy na 3 równe blaty. Pierwszy blat biszkoptu nasączmy ponczem, rozsmarowujemy kremem, następnie kładziemy kolejny blat biszkoptu, ponownie nasączamy, smarujemy kremem i kładziemy ostatnią cześć biszkoptu, również delikatnie nasączamy. Smarujemy równo kremem górę ale również boki i wstawiamy
Gotuj z Mąkąsłodkimi ciastami jednak tu wszystko ze sobą idealnie się komponuje. Porcelana Magnum Bogucice Składniki: Biszkopt: 4 jajka 3 łyżki cukru 3 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1,5 łyżki kakao 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Krem budyniowy: 2 budynie śmietankowe b/c 3 łyżki cukru 0,5 l mleka 200 g masła(...)Masa ze śmietany: Galaretkę rozpuścić w wodzie i odłożyć do lekkiego stężenia. Zimną kremówkę ubić na sztywno. Miksując wlewać powoli tężejącą galaretkę. Miksować do połączenia się składników. Warstwy ciasta: Biszkopt, krem budyniowy, herbatniki, masa krówkowa, herbatniki, masa ze śmietany. Ciasto wkładamy co najmniej na kilka godzin do lodówki by herbatniki zmiękły. Najlepiej przygotować go dzień wcześniej. Przed podaniem zrobić dekorację
Ala piecze i gotujemąki oraz proszek i kakao, mieszamy delikatnie łyżką. Masę wylewamy do formy 20x30 cm wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika 170 stopni na około 20 minut. Biszkopt studzimy. krem: Na mleku gotujemy gęsty budyń. Budyń studzimy. Ostudzony budyń miksujemy z masłem w temperaturze pokojowej oraz 2 łyżkami kremu czekoladowego typu Nutella. wierzch: Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem(...)pudrem i opcjonalnie fix-em do śmietany Wykonanie: Na ostudzony biszkopt wykładamy krem budyniowy, przykrywamy jasnymi herbatnikami. Herbatniki smarujemy warstwą dżemu z czarnej porzeczki, przykrywamy ciemnymi herbatnikami, Na ciemnych herbatnikach układamy bitą śmietanę i posypujemy lekko kakao
Bon appetit mon amiewszystkim smakował. Składniki: Biszkopt jasny: 6 jajek 1 szklanka cukru 2 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Biszkopt ciemny: 3 jajka 0,5 szklanki cukru 3/4 szklanka mąki ,5 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki kakao Krem: 1 litr mleka 3 budynie waniliowe 1 szklanka cukru 2 kostki masła Poncz: 0,5 szklanki nalewki wiśniowej(...)budynie, pozostałe mleko zagotowujemy z szklanką cukru, gotujemy budyń, studzimy. Masło ucieramy do białości, dodajemy po łyżce zimnego budyniu, składniki ponczu łączmy ze sobą. Jasny biszkopt nasączmy ponczem, smarujemy kremem, układamy odsączone wiśnie, przykrywamy ciemnym biszkoptem, nasączamy ponczem, smarujemy kremem, układamy wiśnie, przykrywamy pozostałym biszkoptem, nasączamy. Boki i wierzch smarujemy pozostałym kremem, boki obkładamy rurkami, gdy okażą się
Bajeczna Kuchniawierzchu biszkoptu odciąć przypieczoną skórkę i biszkopt przekroić w poziomie na dwie równe części. 14. Jedną część biszkoptu włożyć do blaszki. Składniki do nasączenia wymieszać (część wody można zastąpić np. 3 łyżkami spirytusu) i tak około 1/4 ponczu nasączyć biszkopt w blaszce (troszkę więcej ponczu radzę przeznaczyć na ciasto makowe). 15. Na biszkopt w blaszce wyłożyć połowę czekoladowego kremu(...)makowego zdjąć papier do pieczenia i z ciasta można również troszkę odciąć przypieczoną skórkę. 16. Ciasto makowe położyć na kremie w blaszce i nasączyć je troszkę więcej niż biszkopt. Wyłożyć pozostały krem, wyrównać. Na wierzchu ułożyć drugą część biszkoptu, lekko docisnąć i nasączyć go pozostałym ponczem. Polewa: 17. Do rondelka wlać śmietankę, postawić na ogniu i zagotować. Do miseczki przełożyć
Mała CukierenkaDzisiaj powrót do przeszłości, czyli przepis na tort, który robiła moja babcia. Krem zrobiony jest z ubijanych na parze jajek, cukru i ucierany z masłem. Jest w trzech smakach: kawowym (z mielonymi ziarenkami kawy), kakaowym i cytrynowym. Pyszny… chociaż dosyć kaloryczny, ale co tam… Składniki:Biszkopt:7 jajek1 szklanka cukru1/3 szklanki mąki ziemniaczanej1 i 1/4 szklanki mąki tortowej2(...)nasączenia biszkoptu dokładnie wymieszać.Wierzch biszkoptu wyrównać (jeżeli jest taka potrzeba), odwrócić „do góry nogami ” i przekroić na trzy części. Za pomocą pędzelka nasączyć pierwszą warstwę biszkoptu i rozsmarować krem cytrynowy (troszkę zostawić do dekoracji). Przykryć drugą warstwą biszkoptu, nasączyć go i nałożyć krem kakaowy. Następnie kolejną warstwę biszkoptu, ponownie go nasączyć i rozsmarować na całym torcie krem
Oryginalny smakwymieszać. Ciasto wyłożyć do wyścielonej pergaminem tortownicy o średnicy 20 cm. Piec około 15 minut w temperaturze 180 o C. Wszystkie czynności powtarzamy i pieczemy drugi, taki sam biszkopt. Składniki na krem: 670 ml mleka; 70 g mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej; 2,5 łyżki cukru; 70 g białej czekolady; 170 g margaryny (dałam masło); 100 g cukru pudru; Wymieszać(...)mlecznej czekolady; 3 łyżki mleka; 2,5 łyżki cukru; 100 g margaryny (dałam masło); Wszystkie składniki polewy rozpuścić w kąpieli wodnej i dokładnie wymieszać. Ostudzić. Jeden biszkopt posmarować połową kremu, kilka minut schłodzić w lodówce, polać połową polewy, przykryć drugim biszkoptem, posmarować resztą kremu, lekko schłodzić i polać resztą polewy
In my kitchenrazem wpadłam na pomysł połączenia lekkich biszkoptów z delikatnym kremem i wyszło to całkiem nieźle :) Piekąc je nie przypuszczałam, że wyjdą mi tak lekkie. Z ciekawości sprawdziłam, ile waży jedno pojedyncze ciasteczko(jeszcze przed sklejeniem)... Wyszedł równo 1 g! Masa jest niezwykle prosta(...)przygotowaniu - wystarczy wrzucić do pojemnika blendera wiórki kokosowe i pokrojoną Newellę, a na końcu dowolnie dosłodzić. Polecam spróbować - można jeść bez obaw, nawet będąc na diecie ;) Niebiańsko lekkie biszkopty z kremem kokosowym z Newellą Składniki: 4 jajka 2 łyżki stewii lub ksylitolu 3 łyżki mąki gryczanej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 100 g Newelli naturalnej 4 łyżki wiórków kokosowych 2 łyżki
FitKotzajmie nam więcej niż 15 minut! Poza tym jest obłędnie pyszne w smaku i uda się nawet komuś, kto w ogóle nie potrafi gotować. Ciasto składa się z biszkoptów, pysznego kremu z bitą śmietaną, serkiem mascarpone i masą krówkową oraz bananów. Jest idealne na każdą okazję, z pewnością zasmakuje każdemu! [embed]https://youtu.be/GuP1HlOo0Ew[/embed] Składniki na bananową krówkę – błyskawiczne ciasto(...)Banany obieramy, kroimy w plasterki i skrapiamy sokiem z cytryny. Na dnie blaszki (moja ma wymiary 24x24 cm) wyłożonej folią aluminiową lub papierem do pieczenia układamy warstwę biszkoptów. Następnie wykładamy połowę kremu, układamy pokrojone banany i rozsmarowujemy resztę kremu. Na wierzchu układamy biszkopty i całość posypujemy kakao. Ciasto odstawiamy na kilka godzin (najlepiej co najmniej 12) do lodówki, aby krem
e-PrzepisyKulinarneSkładniki: Biszkopt: 4 jajka, szklanka cukru, ½ szklanki mąki, ½ szklanki mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 3 płaskie łyżki kakao; Masa czekoladowa: 35 dag czekoladowego kremu do smarowania pieczywa, 20 dag masła, 0,5 kg suszonych śliwek, szklanka wódki, 10 dag gorzkiej czekolady; Masa śmietanowa: 0,5 l. śmietany tortowej 36%; 2 łyżeczki żelatyny, 3 łyżki cukru pudru. Czekolada gorzka(...)pieczenia. Wylewamy ciasto. Biszkopt pieczemy w temp. 180 stopni około 30 minut. Śliwki wyciągamy z zalewy (zalewę zachowujemy) i kroimy w cienkie paseczki. Wódką której śliwki „nie przyjęły” nasączamy biszkopt. Krem czekoladowy ucieramy z kostką masła na puch. Dodajemy śliwki, posiekaną tabliczkę czekolady. Całość mieszamy i wykładamy na biszkopt. Wkładamy do lodówki. Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklanki ciepłej wody. Odstawiamy
Pobite gary Barbary