ciasta, które pokazywałam Wam jakiś czas temu. Oryginalny Królewicz jest bez dodatku owoców, a jego środkową warstwę stanowi puszysty biszkopt. Tym razem upiekłam cztery miodowe placki i przełożyłam je kremem. Biszkopt opuściłam. Ciasto wyszło pysznie, wygląda też rewelacyjnie. Nie jest trudne, ani specjalnie pracochłonne. Można je upiec z większej ilości warstw, a wtedy otrzymamy ciekawy torcik :)Ciasto:3 szklanki mąki(...)wystygnięciu wstawić do lodówki na przynajmniej kilka godzin. Potem folie zdjąć, a ciasto polać dowolną polewą czekoladową. Kruche placki miodowe chłoną wilgoć z kremu, dzięki czemu całe ciasto staje się miękkie i delikatne
Codzienna kuchnia niecodziennazmiksowaną dynię. Delikatnie wymieszać. Formę do tiramisu (np. duże naczynie żaroodporne) wyłożyć delikatnie namoczonymi biszkoptami (należy je namoczyć w kawie, z obu stron). Następnie wyłożyć połowę kremu, całość posypać gorzkim kakao, ponownie namoczone biszkopty (ułożone odwrotnie niż na spodzie - spójrz(...)moje zdjęcia) i reszta kremu. Tiramisu wstawić do lodówki. Przed podaniem wierzch tiramisu posypać gorzkim kakao. Ubijanie śmietany i przygotowywanie kremu dyniowo-śmietanowego Układanie warstw: lekko namoczone biszkopty, połowa kremu dyniowego Całość posypać gorzkim kakao Ponownie lekko namoczone biszkopty ułożone w przeciwną stronę niż na dnie formy Na sam wierzch krem dyniowo-śmietanowy Pomysł na przepis STĄD
Ugotowaćmgnieniu oka. Puszyste, mięciutkie blaty biszkoptu, a pomiędzy nimi solidna warstwa niezwykle smacznego wiśniowego kremu. I właśnie ten krem, a raczej sposób jego wykonania jest tutaj najciekawszy :). Wykorzystałam do niego domowe zapasy mrożonych wiśni. Bardzo polecam. Jestem przekonana, że posmakuje i Wam i Waszym gościom :). Biszkopt: 6 dużych jajek 160 g mąki pszennej tortowej ( 1 szklanka) 1 łyżka mąki ziemniaczanej(...)połączenia po każdym dodaniu. Nie należy miksować zbyt energicznie i na zbyt wysokich obrotach miksera, gdyż krem może się zwarzyć. Do gotowego kremu wmieszać wiśnie. Białka ubić na sztywną pianę i dodać ją do kremu w dwóch partiach, delikatnie mieszając. Złożenie ciasta: Biszkopt przekroić w poziomie na 2 równe blaty. Na dolny blat wyłożyć cały krem wiśniowy, wyrównać, przykryć
Opowieści z piekarnikaobłożony cukrową masą. Smak i prostota- to jest najważniejsze... Biszkopt: 5 jaj 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Beza: 3 białka 150 g cukru pudru 1 łyżeczka octu winnego 1 łyżka mąki ziemniaczanej Krem: 500g serka mascarpone 350ml śmietanki kremówki 3 łyżki cukru pudru 1 łyżka żelatyny 50ml(...)50ml likieru kokosowego i podgrzewamy, aż do całkowitego rozpuszczenia. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy likier z żelatyną. Całość mieszamy dokładnie z serkiem mascarpone. Bezę smarujemy malinami, następnie wykładamy porcję kremu. Biszkopt kroimy na 2 części. Pierwszą kładziemy na bezę i nasączamy likierem wymieszanym z wodą. Wykładamy warstwę kremu. Na górze umieszczamy drugi biszkoptowy blat. Nasączamy obficie likierem. Delikatnie smarujemy kremem
Zapiski Młodej ŻonyCappuccino To ciasto jest w mojej rodzinie od dawna, z ubiegiem lat przepis ewoluował i powstało niezwykłe połączenie kremu cappuccino, bitej śmietany i kokosowej bezy. Ciasto to często gości na uroczystościach rodzinnych i zawsze szybko znika ze stoła. Składniki: Na biszkopt: 6 jajek 6 łyżek cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 6 łyżek mąki 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia(...)Wierz przykryć folią spożywczą i odłożyć do całkowitego wystudzenia. Masło utrzeć na puszystą masę i cały czas ucierając, dodawać po łyżce budyniu cappuccino. Gotową masę przełożyć na biszkopt. Krem śmietanowy: Żelatynę rozpuścić w paru łyżkach gorącej wody, odstawić do wystudzenia. Mocno schłodzoną śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder. Wystudzoną i lekko tężejącą żelatynę
My sweet a lifeTort idealny na urodziny jak i przyjęcie w gronie rodzinnym, Potrójnie czekoladowy, ponieważ składa się z biszkoptu, kremu i polewy czekoladowej. Całość ozdobiłam masą plastyczną z której wycięłam kształty. Poniższy tort przygotowałam na 50 urodziny taty i uwierzcie mi na słowo - był pyszny! Jeżeli lubicie lekko kwaśniejsze smaki to tort przełóżcie dużą ilością kwaśnego dżemu. Pamiętajcie o tym, że tort(...)wsypać gorzkie kakao i wlać żelatynę. Całość wymieszać ze sobą. Musi utworzyć się jednolita masa. Składanie tortu. Biszkopt przekroić na 3 części. Spód ciasta nasączyć wodą wraz z dodatkiem soku z cytryny. Następnie całość posmarować dżemem i wyłożyć 1/3 przygotowanego kremu. Położyć drugi blat ciasta. Ponownie nasączyć wodą z cytryną, posmarować dżemem i wyłożyć 1/3 kremu. Na sam wierzch
Ugotowaćprzełożenie 4 blatów biszkoptu plus obłożenie tortu masą dookoła. Zazwyczaj moje biszkopty mają 23 cm średnicy. Zobacz inne przepisy w dziale TORTY Koniecznie wypróbuj przepis na biszkopt Krem śmietanowy z białą czekoladą Drukuj Składniki 1 l śmietanki 30% lub 36% 4 szt białej czekolady 2 szt śmietanfix Sposób przygotowania: Przynajmniej 6 godzin przed ubijaniem, a najlepiej dzień wcześniej
Rusty ForkTruskawki rozdrabniamy na gładką konsystencję. Śmietanę ubijamy i dodajemy stopniowo truskawki, na koniec wlewamy żelatynę i dosładzamy do smaku. Dodatkowo - ok 20 dag truskawek Wystudzony biszkopt skrapiamy wodą z sokiem z cytryny, smarujemy kremem układamy przekrojone na pół truskawki i raz jeszcze nakładamy grubą warstwę kremu. Przykrywamy drugą połową biszkopta i wstawiamy na ok 2 godz do lodówki. Masa maślana(...)resztę gotujemy, dodajemy cukier i w gotującym rozprowadzamy budyń. Masło ucieramy na gładką masę, następnie stopniowo dodajemy ostudzony budyń i masę krówkową. Tak przygotowanym kremem smarujemy nasze wcześniej przełożone kremem biszkopty (dokładnie zakrywamy masę śmietanową gdyż rozpuszcza ona masę cukrową). Odstawiamy na ok 3 godz do lodówki, łatwiej nam będzie ozdabiać go masą cukrową. Przepis na masę cukrową znajdziesz tutaj
Słodka Kraina Wypiekówpieczenia Krem: 6 żółtek 100 g cukru 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki cukru z wanilią 400 ml mleka 200 g masła Dodatkowo: biszkopty do ułożenia na kremie 200 g dżemu porzeczkowego rodzynki do ułożenia na biszkoptach 100 ml wódki 100 ml mleka Polewa: 100 g czekolady z co najmniej 50% kakao 70 ml śmietany(...)wodą. Mieszać do uzyskania jednolitej i lśniącej polewy. Jak złożyć ciasto? Biszkopt posmarować dżemem i położyć na nim blat z wiórków i maku. Na warstwie makowo-kokosowej rozsmarować krem. Następnie moczyć biszkopty w mleku rozmieszanym z alkoholem i układać na kremie. Zachować między nimi niewielkie odstępy, aby ciasto łatwiej było pokroić. Na biszkoptach ułożyć wcześniej namoczone rodzynki i polać polewą
Kuchcik gotujeznowu upieke.Jest uzalezniajace.Przepis jest troche przydlugi,ale wykonanie jest niezwykle proste.Bardzo polecam!Ciasto sklada sie z blatu biszkoptowego,warstwy z dzemem jezynowym,kremu budyniowego,warstwy z okraglych biszkoptow i wisienek nasaczonych alkoholem oraz polewy czekoladowej.Skladniki na biszkopt :( blaszka 32x24cm)4 jajka1 szklanka maki1 niepelna szklanka cukru1 lyzeczka proszku do pieczeniaszczypta soliWykonanie:Biala odzielic od zoltek i ubic je na sztywna(...)lekko wymieszac z maka i proszkiem do pieczenia.Na blaszke wylozona papierem do pieczenia wylozyc mase i piec w temperaturze 180°C 25 minut na jasnozolty kolor.Studzic na kratce.Skladniki na krem budyniowy:1 budyn waniliowy1 kostka masla-250g500 ml mleka4 lyzki cukru2-3 lyzki rumu lub 1lyzke spirytusuWykonanie:Ugotowac budyn na mleku z dodatkiem2 lyzek cukru i ostudzic.Miekkie maslo w temperaturze
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!przelać ciasto do formy. Wyrównać wierzch i włożyć do piekarnika. Piec 30 minut. Upieczony biszkopt wyciągnąć z piekarnika i zostawić do ostudzenia. Nasączenie: Biszkopt przekroić na trzy równe placki. Kompot dobrze odsączyć z owoców, opcjonalnie dodać kieliszek wódki i nasączyć nim wszystkie trzy placki biszkoptu. Galaretka i owoce: Wiśnie wraz z sokiem umieścić w garnuszku, dodać cukier i podgrzewać(...)zważyły. Składanie tortu: Dolny placek biszkoptu umieścić na sztywnej podkładce. Następnie wyłożyć na niego część kremu z białą czekoladą. Galaretkę z wiśniami pokroić na małe kostki i wyłożyć równomiernie na kremie, lekko je wciskając w niego. Następnie ułożyć kolejny placek biszkoptu i posmarować go kremem z gorzką czekoladą. Nałożyć ostatni placek biszkoptu i posmarować go z wierzchu
Passions hobbies lifeSkładniki na placek kokosowy białka jaj, 5 szt cukier puder, 200g wiórki kokosowe, 250g bułka tarta, 2 łyżki Składniki na krem margaryna, 200g śmietanka 36%, 600g żelatyna, 8 łyżeczek adwokat, 250g żółtka jaj, 3 szt cukier puder, 100g Przygotowanie Biszkopt: białka ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy na przemian żółtka i cukier. Mąkę przesiewamy, dodajemy do masy jajecznej. Delikatnie(...)pudrem na puszystą masę. Osobno ubijamy śmietankę na sztywno, przekładamy do margaryny. Delikatnie miksujemy, dolewamy po trochu adwokat. Na końcu dodajemy ciepłą rozpuszczoną żelatynę, szybko miksujemy i wykładamy na biszkopt. Krem przykrywamy plackiem kokosowym, lekko dociskamy. Wkładamy do lodówki na 2 godziny
Gotowanie moimi oczamiMoja propozycja deseru na rodzinne/towarzyskie spotkanie - torcik alpejski z ajerkoniakiem. Delikatny biszkopt, krem na bazie mascarpone z ajerkoniakiem i chrupiącymi bezami, zwieńczony bezami i owocami. Jeśli lubicie ciasta z kremem, to ciasto jest dla Was. Spróbujcie koniecznie! Podaję przepis w dwóch wersjach błyskawicznej (wykonanie zajmuje 10-15 minut) i tradycyjnej na bazie domowego biszkopta, z domowymi bezami i ajerkoniakiem(...)praliny kokosowe w białej czekoladzie i domowe bezy . Przepis na torcik alpejski z ajerkoniakiem: Biszkopt (wg TEGO przepisu) : 2 jajka 30 g masła 75 g mąki 80 g cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Krem (wg TEGO przepisu) : 500 g mascarpone 125 ml ajerkoniaku (mój TEN )* Beza (lub 20-30 dag bez gotowych) : 2/3 szklanki białek
Rodzinka w kuchniWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 13 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 5-7 Składniki podstawowe: biszkopt (u mnie o średnicy 22 cm.) - PRZEPIS TUTAJ :) dżem truskawkowy Łowicz. Składniki kremu: 100 g śmietany 30%, 100 g serka mascarpone, cukier puder. Nasączenie: 1/2 szklanki mocnej herbaty o smaku truskawkowym. Dodatkowo: kolorowe posypki do dekoracji. Przygotowanie: Przygotowuję krem: śmietanę(...)wysokości), następnie foremkami do ciastek wycinam różne kształty. Biszkopty lekko nasączam przygotowaną herbatą. Biorę po dwa biszkopty tego samego kształtu i przekładam nadzieniami w następującej kolejności: biszkopt, dżem truskawkowy, biszkopt, krem mascarpone. Wierzch ciasteczek dekoruję kolorowymi posypkami. #lowicz #truskawki #dzem #konfitura
JejKuchniałyżki pokruszonej chałwy mieszamy z 2 łyżkami posiekanych drobno niesolonych orzeszków oraz 2 łyżkami wiórek kokosowych. PRZEKŁADANIE BISZKOPTU: Biszkopt przekrajamy na 3 równe blaty. Pierwszy blat biszkoptu nasączmy ponczem, rozsmarowujemy kremem, następnie kładziemy kolejny blat biszkoptu, ponownie nasączamy, smarujemy kremem i kładziemy ostatnią cześć biszkoptu, również delikatnie nasączamy. Smarujemy równo kremem górę ale również boki i wstawiamy
Gotuj z Mąką