świeżych, mrożonych lub z kompotu) 2 łyżki cukru 1/3 szklanki wody 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej + 1/4 szklanki wody Dodatkowo: 1 opakowanie podłużnych biszkoptów – 200g 1 szklanka likieru kawowego 2 łyżki gorzkiego kakao *** Biszkopt: białka jaj oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno. Następnie dodajemy cukier i miksujemy, aż się rozpuści *** *** Gdy piana będzie gęsta i lśniąca(...)Kilka wisienek możemy odłożyć do przyozdobienia ciasta z wierzchu *** *** Przygotowujemy krem. śmietankę, serek mascarpone i cukier puder umieszczamy w misie miksera i wszystko razem miksujemy, do momentu uzyskania gładkiego kremu *** *** Krem dzielimy na 3 części. Pierwszą część kremu rozsmarowujemy na frużelinie *** *** Na kremie rozkładamy namoczone w likierze kawowym biszkopty *** *** Na biszkoptach rozsmarowujemy drugą część kremu *** *** Nakładamy drugi biszkopt. Na wierzchu
Blog z Apetytem25cm) wysmarować masłem, posypać bułką tartą. Ciasto przelać do formy, wyrównać, wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 12 minut w temp. 170stC. Upieczony biszkopt ostudzić, wyjąć z formy, położyć na paterze i skropić likierem limoncello. Krem: dobrze schłodzoną śmietankę ubić na sztywno, 3 łyżki ubitej śmietanki odłożyć. Twaróg(...)mleko zmiksować blenderem na gładki serek. Do serka dodać sok z cytryny, ziarenka wanilii, cukier puder, utrzeć mikserem na najwyższych obrotach. Serek i ubitą śmietankę delikatnie wymieszać. Krem wyłożyć na biszkopt. Z wierzchu położyć truskawki, udekorować pozostałą śmietanką, pistacjami, listkami mięty. Truskawkowego weekendu! *Zerknijcie też na www.uczymyjakslodzic.pl
Obiad gotowyłyżeczki proszku do pieczenia Krem budyniowy: 1,5 szkl mleka 1 budyń waniliowy z cukrem 2 łyżki cukru 250 g masła 0,5 szkl cukru pudru 2 łyżeczki e kstraktu waniliowe go 3 łyżeczki kakao Polewa : 125 g margaryny 0,5 szkl cukru pudru 3 łyżki wody 3 łyżki kakao Dodatkowo: herbatniki kakaowe Przygotowanie: Biszkopt kakaowy: Białka ubić na sztywno(...)drugiej kakao i wymieszać. Polewa kakaowa: Margarynę rozpuścić (nie gotować). Zdjąć z ognia dodać resztę składników i energicznie wymieszać. Lekko przestudzoną polewę rozprowadzić na herbatnikach. Warstwy ciasta: Biszkopt, krem waniliowy, blat orzechowy, krem kakaowy, kakaowe herbatniki i polewa. Ciasto odłożyć najlepiej na całą noc w chłodne miejsce by się "przegryzło". Inspiracja klik
Ala piecze i gotujewindow.adsbygoogle || []).push({}); Piernikowy Tort z Czekoladą i Pomarańczą Składniki: Biszkopt: 4 duże jajka – osobno żółtka i białka 190g mąki pszennej (użyłam tortowej) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 160g cukru 2/3 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki zmielonego imbiru Do nasączenia: 80-100ml wody 100ml likieru pomarańczowego Krem czekoladowy: 300ml śmietanki kremówki 30% lub 36% 100g gorzkiej czekolady(...)papierem do pieczenia, tylko dno. Ciasto przełożyć do blaszki, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 40 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. Krem czekoladowy (biszkopt i krem można przygotować dzień wcześniej): 5. Do rondelka wlać śmietankę, dodać cynamon i zagotować (jeśli cynamon dobrze się nie rozmiesza, nie należy się przejmować). 6. Obie czekolady połamać
Mała Cukierenkaszklanki mąki pszennej np. tortowej 1/2 szklanki zmielonych migdałów (lub mąki migdałowej) 1/4 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczka ekstraktu z migdałów (ewentualnie aromatu migdałowego) Nasączenie biszkoptu: 1/2 szklanki likieru Amaretto Krem śmietankowy: 500 ml schłodzonej śmietanki 36% 100 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki likieru amaretto Dodatkowo: 500 g truskawek ok. 100 g płatków migdałowych galaretka(...)duże ciasto, które następnie należy przekroić na 3 części. Ja jednak preferuje pieczenie blatów osobno, gdyż wówczas każdy wygląda tak samo i nie ma problemów z krojeniem biszkoptu J Krem śmietankowy: Wszystkie składniki na krem (oprócz likieru) umieszczamy w dużej misce i dokładnie miksujemy. Ubijamy do momentu otrzymania gęstego, ścisłego kremu. Pod sam koniec dodajemy likier i ponownie chwilkę ubijamy
MyCookBook.pldrobnego cukru aromat do wyboru np. kardamon,wanilia,skórka z cytryny,kolendra szczypta szafranu lub kurkumy lub żółty barwnik spożywczy Opcjonalnie likier do spryskania lub nasączenia wewnętrznej strony biszkoptów. Najpierw robimy krem, gdyż ten musi mieć trochę czasu do wystygnięcia. Najlepiej przechowywać go w lodówce. Przepis na mój krem jest bez dodatku jaj, to wyjście naprzeciw np.alergikom Wlej do rondla(...)starać się od razu odkleić biszkopty od papieru i odwrócić je na drugą stronę. Przykryć lnianym ręcznikiem. Można spryskać likierem stronę na której się piekły. Wypełnić szprycą każdy biszkopt wykonanym wcześniej kremem, ale tylko jego połowę i złożyć na pół. Delikatnie docisnąć. Rozłożyć na półmisku i przykryć ściereczką. Można włożyć do lodówki.Fajnie zmiękną. Przed podaniem posypać cukrem pudrem, podawać
Z Kuchni Do KuchniZwyczajnie i banalnie: biszkopt, krem, truskawki, galaretka. O tej porze roku to raczej pospolite zestawienie. Dzisiaj dla urozmaicenia ciasto przełożone w szachownicę. Potrzebujemy: 1. ok. 1 - 1,5 kg truskawek 2. Biszkopt ( 1 lub dwa placki) wg dowolnego przepisu. Ma być duży aby można go było pokroić wzdłuż na 12 pasków. Ja trochę przesadziłam. Upiekłam dwa biszkopty
Praktyczna plDzisiejszy tort czekoladowy to prezent urodzinowy dla mojej Babci, która niedawno skończyła 80! lat. Czekoladowe biszkopty przełożyłam prostym kremem czekoladowym, domowym dżemem jagodowym i udekorowałam świeżo zebranymi jeżynami :) Tortownica, w której piekłam biszkopty ma 20 cm średnicy. po udekorowaniu kremem tort ma średnicę ok. 22 cm, jest dosyć wysoki, więc spokojnie można go przekroić na 12-15 kawałków. Składniki(...)paterze układamy pierwszy spód biszkoptu, pod ciasto wkładamy kilka szerokich pasków papieru do pieczenia, dzięki temu, kiedy skończymy dekorowanie będzie można łatwo je usunąć, a patera zostanie czysta. Biszkopt nasączamy ponczem. Krem przekładamy do worka cukierniczego lub zwykłego worka strunowego i wyciskamy obręcz z kremu na około spodu. Do środka nakładamy warstwę dżemu jagodowego i rozsmarowujemy. Na dżemie układamy świeże
Ciastkozercywygrania są 3 thermomixy, zestawy biszkoptów i Ebook z przepisami na biszkopty, który jest nagrodą gwarantowaną. Zachęcam do udziału w konkursie, znajdziecie go pod linkiem: KONKURS (klik) . Torcik bez pieczenia cytrynowo – migdałowy Składniki: około 250g biszkoptów Lady Fingers Andante Do nasączenia: 120ml wody 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżeczki cukru pudru Krem: 600ml schłodzonej śmietanki kremówki 30% 2 łyżki(...)odstawić do całkowitego ostudzenia. 5. Tortownicę o średnicy 21-22cm wyłożyć papierem do pieczenia, tylko dno. Na dnie ułożyć pierwszą warstwę biszkoptów. Składniki do nasączania wymieszać i 1/3 przygotowanego ponczu nasączyć biszkopty w blaszce. Krem: 6. Śmietankę ubić z cukrem pudrem i fixem. Dodać serek mascarpone i wymieszać mikserem na średnich obrotach. Dodać cały lemon curd i znów wymieszać
Mała Cukierenkaprzełamania smaku wzbogacony frużeliną malinową. Proporcje na biszkopt do jednego przełożenia jeżeli chcemy dwa przełożenia to należy upiec dwa biszkopty. Średnica 19 cm Biszkopt 3 jajka M 50 gramów mąki migdałowej 40 gramów mąki ziemniaczanej 30 gramów cukru ksylitol 1 łyżeczka proszku do pieczenia najlepiej bez glutenu Krem czekoladowy z kaszy jaglanej 1 szklanka kaszy jaglanej(szklanka(...)również 3 przełożenia) Pierwszy blat przełożyć z powrotem do tortownicy można lekko nasączyć. Krem przełożyć do rękawa cukierniczego bez tylki. Wyciskać krem dookoła wzdłuż rantu będzie to zabezpieczenie aby żelatyna nie wypłynęła. Środek wypełnić frużeliną i wyrównać. Na frużelinę wyłożyć porcję kremu i delikatnie wyrównać. Krem jest dość zbity aby sobie ułatwić pracę można to zrobić zamaczając łyżkę w gorącej
Andzia Pichcijajecznica. Tort w smaku lekki, pyszny, waniliowy, wspaniały. Bardzo mi smakował, polecam! Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Tort gruszkowy z kremem waniliowym Składniki: Biszkopt: 3 duże jajka – osobno żółtka i białka 100g cukru 120g mąki pszennej (użyłam tortowej) 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia Owoce: 1kg gruszek (użyłam małych gruszek) 2 łyżki cukru(...)odcedzić na sitku, zachowując syrop. Gruszki odstawić do całkowitego ostygnięcia. Połówki gruszek pokroić na kawałeczki, a całe gruszki nakryć folią i wstawić do lodówki. Ostygniętym syropem skropić biszkopt w blaszce. Krem: 8. Żelatynę zalać 1/3 szklanki zimnej wody, wymieszać i odstawić na około 10 minut. 9. Żółtka utrzeć z 70g cukru na jasny, prawie biały krem. Do rondelka wlać mleko
Mała Cukierenkapierwszy tort w życiu! Po kilku modyfikacjach postanowiłam upiec go po raz kolejny, ale tym razem dzieląc się z Wami przepisem. Tort składa się z trzech nasączonych biszkoptów przełożonych dżemem brzoskwiniowym, kremem z białej czekolady i wiórkami kokosowymi. Boki tortu obsypałam płatkami migdałowymi, a wierzch udekorowałam pralinkami Rafaello. Serdecznie polecam! Składniki: (na tortownice o średnicy 23 cm) Biszkopt(...)serkiem wlać rozpuszczoną czekoladę i od razu zmiksować, aż składniki się połączą. Ważne by czekolada nie była ciepła- może to skutkować zwarzeniem się kremu! Tak przygotowany krem schłodzić w lodówce. Pierwszy blat biszkoptu umieścić na paterze, nasączyć herbatą wymieszaną z Amaretto i wysmarować dżemem brzoskwiniowym. Na dżemie rozsmarować pierwszą warstwę schłodzonego kremu z białej czekolady i posypać wiórkami kokosowymi. Przykryć
Nastoletnie WypiekanieBardzo czekoladowe ciasto - czekoladowy biszkopt, czekoladowy krem! Do przełamania smaku jagodowa galaretka! Ciasto idealne dla czekoladowych łasuchów. Ciasto do popołudniowej kawy! Biszkopt Brownie: ¼ szklanki mleka 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej 100 g masła lub margaryny 100 g mlecznej czekolady ¾ szklanki cukru 2 jajka 2,5 łyżki jogurtu naturalnego 1 szklanka mąki pszennej ¼ łyżeczki sody oczyszczonej ¼ łyżeczki proszku do pieczenia Krem(...)mascarpone miksujemy z czekoladą. W osobnej misce ubijamy na sztywno śmietanę z cukrem pudrem. Do śmietany łyżka p łyżce dodajemy serek mascarpone. Miksujemy do połączenia się składników. Gotowy krem wykładamy na biszkopt. Wygładzamy i robimy rowki. Na wierzch wylewamy rozpuszczoną i przestudzoną galaretkę (galaretkę rozpuszczałam w 350 ml wody). Chłodzimy w lodówce
VioletoweKucharzeniedobrego upiekliście na niedzielę? Ja wypróbowałam przepis na ciasto Bounty. Delikatny biszkopt, kokosowy krem i słodka czekolada to naprawdę idealne połączenie. Zachęcam do wypróbowania. Ciasto Bounty Składniki: Biszkopt: 4 jajka, 1 szklanka mąki, 1 szklanka cukru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia. Krem: 0,75 ml mleka, 20 dag wiórek kokosowych, 1/2 szklanki cukru, 2 łyżki mąki pszennej, 2 łyżki mąki(...)niego po łyżeczce budyniu. Polewa czekoladowa: W garnuszku podgrzewamy wodę z cukrem i dodajemy masło. Kiedy masło się rozpuści dodajemy kakao i dokładnie mieszamy. Biszkopt nasączamy herbatą, następnie nakładamy krem i dekorujemy polewą czekoladową. Ciasto wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny przed podaniem. Smacznego
paapilotkaaOwoce obrać (jeżeli tego potrzebują), drobno pokroić. Przełożenie ciasta: Kakaowy biszkopt można lekko naponczować ulubionym ponczem, następnie wyłożyć masę budyniową (trochę masy zostawić na wierzch ciasta), na krem budyniowy wyłożyć podziurawiony biszkopt, lekko docisnąć go do kremu. W otwory poukładać przygotowane owoce i bakalie (ale nie do pełna(...)otwory z owocami zalać tężejącą galaretką. Na galaretkę ułożyć kółka, które pozostały z wyciętych otworów. Wierzch ciasta posmarować pozostałym kremem. Ciasto polać ulubioną polewą czekoladową. Uwagi: 1. Biszkopty przed przełożeniem kremem można lekko naponczować owocowym ponczem, np. syropem z brzoskwiń (z puszki) wymieszanym z sokiem z pomarańczy
In my kitchen