jakiś czas temu dostałam do przetestowania od firmy Royal Brand. Mąka doskonale współgrała się z kremem z białej czekolady i truskawkami, nadając roladce kokosowy posmak... Wiem, że już bardzo ciężko o świeże truskawki, dlatego możecie użyć maliny lub wiśnie, które są teraz dostępne. Biszkopt:4 jajka, 3 łyżki mąki kokosowej, 4 łyżki mąki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 1/2 szklanki(...)kawałki czekoladą, podgrzać, ale nie gotować!! Dodać żelatynę, dokładnie wymieszać. Pozostawić do ostygnięcia, po czym mocno schłodzić. Dodać likier amaretto i zmiksować na puszystą masę. Na zimny biszkopt wyłożyć krem, równomiernie rozsmarować. Truskawki umyć, usunąć szypułki, ułożyć wzdłuż dłuższego boku biszkoptu. Ostrożnie zrolować. Schłodzić. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem oraz drobno posiekanymi orzechami, pokroić w plasterki
Z miłości do słodkościDzisiaj będzie bardzo niebiesko i jagodowo. Ciasto „Smerfuś” – czyli biszkopt z kremem śmietanowym z galaretką i jagodami, oczywiście użyłam niebieskiej, jagodowej galaretki. Deser nie za słodki, ciekawie wygląda i powinien spodobać się dzieciom. Z przepisu otrzymamy sporą blaszkę 25x35cm, więc powinno coś jeszcze zostać na drugi dzień. Polecam… (zmodyfikowany przepis z gazetki „Najlepsze ciasta”). Porcelana ze sklepu Maxwell(...)cukrem wanilinowym. Powoli cały czas mieszając, wlewać do niej całkowicie ostygniętą, lekko tężejąca galaretkę, dokładnie wymieszać. Następnie dodać galaretkę pokrojoną w kostkę i 1 szklankę jagód, wymieszać łyżką. Krem wyłożyć na biszkopt w blaszce, wyrównać. Na wierzchu położyć drugi kawałek ciasta, lekko docisnąć. Wierzch: 10. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem i fixem. Posmarować nią wierzch ciasta
Mała CukierenkaDzisiaj będzie bardzo niebiesko i jagodowo. Ciasto „Smerfuś” – czyli biszkopt z kremem śmietanowym z galaretką i jagodami, oczywiście użyłam niebieskiej, jagodowej galaretki. Deser nie za słodki, ciekawie wygląda i powinien spodobać się dzieciom. Z przepisu otrzymamy sporą blaszkę 25x35cm, więc powinno coś jeszcze zostać na drugi dzień. Polecam… (zmodyfikowany przepis z gazetki „Najlepsze ciasta”). Porcelana ze sklepu Maxwell(...)cukrem wanilinowym. Powoli cały czas mieszając, wlewać do niej całkowicie ostygniętą, lekko tężejąca galaretkę, dokładnie wymieszać. Następnie dodać galaretkę pokrojoną w kostkę i 1 szklankę jagód, wymieszać łyżką. Krem wyłożyć na biszkopt w blaszce, wyrównać. Na wierzchu położyć drugi kawałek ciasta, lekko docisnąć. Wierzch: 10. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem i fixem. Posmarować nią wierzch ciasta
Mała Cukierenkadawien dawna. Przyznaję, że robiłam je dość często. Uwielbiam je za smak, łatwość i szybkość wykonania, co nie zawsze współgra w ciastach typu przekładaniec. Uwielbiam za puszysty biszkopt, pyszny krem budyniowy, orzechy, czekoladę, rodzynki, galaretkę i za domową ciemną polewę. Bardzo Wam polecam. Składniki na biszkopt: 6 jaj 180 g cukru 170 g mąki pszennej 6 łyżek mąki ziemniaczanej(...)posiekanej czekolady (u mnie mix) garść posiekanych orzechów włoskich garść rodzynek 1 tężejąca galaretka owocowa, rozpuszczona w 1 szklance wody Wykonanie: Na biszkopt w całości wykładamy krem. Na krem nakładamy wycięty biszkopt. Kółeczka zostawiamy na później. W otworki wrzucamy czekoladę, orzechy, rodzynki, nakładamy tężejącą galaretkę. Każdy otworek przykrywamy wyciętym kółeczkiem. Całość dekorujemy polewą i posypujemy fantazyjnie czekoladą, rodzynkami i orzechami
Made By Mom And Soncukrem wanilinowym. Dodajemy mąkę pomieszaną z kakao , proszkiem do pieczenia i przesianą. Ciasto wylewamy na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia. Biszkopt pieczemy ok. 20 minut w temp. 180 C. Po tym czasie studzimy i przekrajamy wzdłuż na dwie części. Krem(...)mleka, 80 g cukru i budyniu , przygotowujemy gęsty krem. Masę studzimy i miksujemy z miękkim masłem na gładki krem. Czekoladowe ciasto z truskawkami: Połowę budyniu wykładamy na spodzie biszkoptu. Krem przykrywamy drugim blatem Wierzch smarujemy resztą kremu. Truskawki myjemy. wyjmujemy szypułki, kroimy na mniejsze kawałki i układamy je na cieście. Foremkę z ciastem wkładamy do lodówki . Wcześniej przygotowaną , tężejącą
Słodkości i nie tylkocukier wanilinowy większy 1 budyń waniliowy duży (na 750ml mleka) 1 łyżka płaska mąki pszennej 250g miękkiego masła Dodatkowo: 1 opakowanie okrągłych biszkoptów (ok 180g) 2 galaretki agrestowe (zielone) 700ml wody Filiżanka kawy espresso do nasączania biszkoptów 100g czekolady deserowej 100g czekolady mlecznej 175g słodkiej 30% śmietanki 150g posiekanych orzechów włoskich Sposób przygotowania Ciasto ciemne: Mąkę, proszek do pieczenia(...)kilku partiach dodajemy budyń miksując tylko do połączenia. Dzielimy krem na dwie części. Przełożenie: Pierwszy blat biszkoptu smarujemy połową kremu. Nie nasączałam go niczym, ale można to zrobić np wodą z odrobiną cukru lub posłodzoną kawą zbożową. Na kremie układamy biszkopty zamoczone w kawie bezpośrednio przed ułożeniem. Na biszkopty wylewamy tężejącą galaretkę i wstawiamy do lodówki. Gdy galaretka będzie twarda
Kuchnia w czekoladziecukrem wanilinowym. Dodajemy mąkę pomieszaną z kakao , proszkiem do pieczenia i przesianą. Ciasto wylewamy na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia. Biszkopt pieczemy ok. 20 minut w temp. 180 C. Po tym czasie studzimy i kroimy wzdłuż na dwie części. Krem(...)mleka, 80 g cukru i budyniu , przygotowujemy gęsty krem. Masę studzimy i miksujemy z miękkim masłem na gładki krem. Czekoladowe ciasto z truskawkami: Połowę budyniu wykładamy na spodzie biszkoptu. Krem przykrywamy drugim blatem Wierzch smarujemy resztą kremu. Truskawki myjemy. wyjmujemy szypułki, kroimy na mniejsze kawałki i układamy je na cieście. Foremkę z ciastem wkładamy do lodówki . Wcześniej przygotowaną , tężejącą
Różne smaki w kuchnicukru pudru Odjąć 3/4 kremu i zachować, do reszty dodać drugi serek mascarpone i 4-5 łyżek jagód ( u mnie rozmrożone) i dokładnie je utrzeć na krem jagodowy Upieczony biszkopt przekroić na 3 części, ta 3 była u mnie najmniejsza, bo biszkopt urósł mi w "czubek" Pierwszą część ciasta ułożyć na kloszu, nasączyć, posmarować częścią białego kremu(...)położyć drugą część biszkoptu, nasączyć, posmarować kremem jagodowym, położyć najmniejszą część biszkopta i posmarować resztą białego kremu, udekorować jagodami Gotowe biszkopty przekroić na pół, posmarować je ubitą śmietaną tortową, ( jeśli potrzeba to z tej śmietany można zrobić jeszcze dekoracje na wierzchu ciasta) obłożyć nimi ciasto, zawiązać wstążką. Potrzebujemy również cytrynę do zrobienia syropu do nasączenia biszkopta oraz gotowe biszkopty- paluszki
Proste Potrawykawy". Pomimo dużej blaszki rozeszło się stosunkowo szybko, bo w dzień po świętach zostało kilka kawałków i to tylko dlatego, że schowałam je do zdjęć :D Delikatny biszkopt, pyszny krem z dodatkiem nutelli, kwaskowe powidła śliwkowe domowej roboty i pianka, na bazie śmietanki, do której polecam zdecydowanie dodać troszkę serka mascarpone, który usztywni ją i sprawi, że ciasto będzie się(...)wyrównujemy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180⁰C na ok 20 minut (grzałka góra-dół bez termoobiegu). Upieczony biszkopt pozostawiamy chwilę w uchylonym piekarniku, a następnie delikatnie przekładamy na deseczkę, ściągamy papier i studzimy biszkopt spodem do góry. Krem: Połowę mleka gotujemy z cukrem, drugą połowę mieszamy z mąkami i żółtkami. Mieszankę wlewamy na gotujące się mleko, doprowadzamy
Kuchnia w czekoladziejajka, 125 g cukru pudru, 40 g bułki tartej, skórka cytrynowa, sól, biszkopt migdałowy: 4 jajka, 125 g migdałów, 125 g cukru pudru, 1/2 łyżeczki octu 3%, 1 łyżeczka soku z cytryny, 20 g mąki ziemniaczanej, skórka otarta z 1/2 cytryny, sól krem: 300 ml konfitury z owoców róży, 200 ml nalewki różanej, sok z cytryny, cukier(...)mascarpone i dokładnie ale delikatnie wymieszać. Do nasączenia: Zaparzyć mocną herbatę, dodać do smaku nalewkę różaną i ewentualnie cukier. Złożyć tort: Biszkopty lekko nasączyć naparem z herbaty. Jeden biszkopt posmarować kremem (1/2 kremu), przykryć drugim biszkoptem. Całość posmarować pozostałym kremem. Odstawić do lodówki na kilka godzin
królestwo garówKolejne świąteczne ciacho z mojego przepisu przed Wami: kakaowy biszkopt obficie nasączony kawowym ponczem, słodka masa z domowego kajmaka i delikatny krem budyniowy… Bajecznie słodkie ciasto, w smaku podobne do 3 bita, ale jednak bardziej wytworne dzięki dodatkowi ponczu z lekką goryczką kawy. Nie będzie Wam po nim za słodko, a w sam raz;) Składniki na biszkopt kakaowy: 4 jaja(...)puch, stopniowo dodajemy po łyżce budyniu. Miksujemy na kremową masę. Dodatkowo: opakowanie okrągłych biszkoptów poncz : ½ szklanki gorącej wody + 3 łyżki cukru+ 2 łyżki mocnej kawy rozpuszczalnej- zaparzamy i studzimy., następnie wlewamy kieliszek spirytusu. WYKONANIE: biszkopt+ nasączenie kajmak biszkopty krem okruszki biszkoptowe Smacznego
Domowe ciastacukrem pudrem, wymieszać. Kawę wsypać do filiżanki, zalać gotowaną wodą, ostudzić, dodać likier amaretto, wymieszać. Zanurzać biszkopty w kawie, ułożyć na spodzie formy lub talerza Biszkopty przykryć kremem. Następnie wyłożyć drugą warstwę nasączonych biszkoptów i krem. I tak postąpić z ostatnią warstwą. Całość posypać kakao, odstawić na całą noc do lodówki. (function
Kuchnia DanusiLubicie Wuzetkę? Bo ja baaardzo, ale w zasadzie sama robiłam ją po raz pierwszy:) Dacie wiarę? Teraz już wiem, że wykonanie ciasta jest bardzo proste a
Z miłości do słodkościprzepis na niesamowicie smaczne ciasto.Jest troszkę bardziej pracochłonne , ale gwarantuję , że na efekt końcowy warto czekać! Delikatne kruche ciasto pokryte truskawkową marmoladą i dwoma rodzajami kremu – cytrynowym i czekoladowym z nutellą , przełożone puszystym biszkoptem tworzy niezwykłą całość!Smaki idealnie ze sobą współgrają sprawiając , że po każdym kęsie mamy ochotę na więcej.Niebo w gębie!SKŁADNIKI:BLACHA 23 X 28BISZKOPT(...)mieszamy.CAŁOŚC:Na posmarowane marmoladą kruche ciasto wyciągamy krem cytrynowy i za pomocą szpatułki delikatnie rozprowadzamy.Wkładamy do zamrażalnika na ok. 10 minut.Na schłodzony krem nakładamy cienką warstwę kremu czekoladowego.Przykrywamy cieńszym biszkoptem , delikatnie dociskając.Smarujemy jeszcze jedną warstwą kremu czekoladowego.Przykrywamy grubym biszkoptem , dociskamy.Całości pokrywamy z każdej strony resztą kremu czekoladowego i ostawiamy do lodówki najlepiej na całą
Ostra na SłodkoBardzo szybki i prosty biszkopt z kremem ananasowym i ciastem kokosowym. Pyszne połączenie smaków które zasmakuje każdemu :) Składniki: Biszkopt: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 1 szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Ciasto kokosowe: 4 białka 1 szklanka cukru 100 g wiórek kokosowych Krem: 1 puszka ananasów 1 szklanka wody 6 łyżek cukru 4 żółtka 2 budynie śmietankowe(...)odstawiamy do wystudzenia. Miękkie masło ucieramy na puch i dodajemy po łyżce budyniu cały czas ucierając. Na koniec dodajemy ananasy pokrojone z małą kostkę i mieszamy. Na biszkopt wykładamy połowę kremu ananasowego. Na krem ostrożnie kładziemy ciasto kokosowe i wykładamy pozostały krem. Posypujemy wiórkami kokosowymi. Smacznego
Na Ciasteczkowych Papierach