biszkopt z kremem - 5438 przepisów (strona:21/363)

Tort z truskawkami 178

Składniki:biszkopt:4 jajka, 1 szklanka mąki,3/4 szklanki cukru,1 łyżeczka proszku do pieczenia,krem:4 żółtka,1/2 szklanki cukru pudru,1 masło,dodatkowo:0,5 kg truskawek,3 galaretki truskawkowe.Przygotowanie:    Biszkopt: białka ubijamy na sztywną pianę z cukrem, następnie dodajemy na zmianę po trochu mąki (wymieszanej z proszkiem do pieczenia) i żółtek, ciągle ubijając(...)powstania nam gładka masa, przelewamy do tortownicy i pieczemy 25 min w 180 stopniach.  Krem: żółtka ucieramy z cukrem do białości, kolejno dodajemy kawałki masła i ucieramy na krem. Biszkopt przekrawamy i smarujemy kremem, na wierzchu układamy truskawki i zalewamy  tężejącymi galaretkami rozpuszczonymi w 1 litrze wody

Aga w kuchni
TORT SNICKERS 289

koniec dodajemy ubite białka, mieszamy delikatnie. Przelewamy do okrągłej formy (24cm) pieczemy 50 minut w 180 o C. Po wystygnięciu biszkoptu dzielimy go na 3 równe blaty.  Orzechy kroimy na drobne kawałki. Łączymy razem z toffi. Wykonanie kremu: Schłodzoną śmietankę połączyć z serkiem mascarpone i cukrem. Ubijać wszystko razem(...)otrzymania gęstego kremu. Masę dzielimy na trzy równe części. Do jednej z nich dodajemy pokrojone w kostkę batoniki. Przekładanie: Każdy biszkopt nasączamy kawą. Wykładamy kolejno masę orzechową, krem mascarpone, biszkopt, masa orzechowa, krem śmietanowy z batonami, biszkopt. Wierzch i boki ciasta smarujemy śmietaną i rozmazujemy masą karmelową.  Jeżeli przygotowałaś/eś ciasto z tego przepisu, bardzo proszę o jego

Słodki Zakątek
Cudowne Ciasto Makowo-Kokosowe z Kremem Ajerkoniakowym 437

Ciasto makowo-kokosowe z aksamitnym kremem adwokatowym to wyjątkowy, przepyszny deser, który urzeka swoim smakiem. Masa ajerkoniakowa idealnie komponuje się z genialną warstwą kokosowo-makową, a słodycz przełamuje orzeźwiająca konfitura porzeczkowa co tworzy niezwykle połączenie - ciasto idealne na każdą okazję.  Cudowne Ciasto Makowo-Kokosowe z Kremem Ajerkoniakowym  - Składniki: Biszkopt: 4 jajka 8 łyżek cukru(...)przypalić. Całkowicie studzimy. Biszkopt przekrawamy na dwie części . Dół umieszczamy w formie, smarujemy go cienką warstwą konfitury porzeczkowej, wykładamy 1/3 kremu ajerkoniakowego, na niego kładziemy warstwę makowo-kokosową, ponownie smarujemy konfiturą, wykładamy połowe pozostałego kremu, kładziemy górny biszkopt a na wierzch pozostały krem. Całość posypujemy prażonymi migdałami. Umieszczamy w lodówce na minimum 3-4 godziny. Moje posty

Słodka Strona
CYCKI MURZYNKI 334

Ciemne ciasto, przełożone kakaowym kremem, oblane czekoladą z rodzynką na wierzchu ... nie tylko dla panów, myślę że każdy się skusi ;) SKŁADNIKI Biszkopt: 7 jajek, 1 szkl. mąki, ¾ szkl. cukru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 2 łyżki kakao Krem: 2 budynie śmietankowe bez cukru, ½ l mleka, ¾ szkl. cukru pudru, 1 kostka masła, 2 łyżki kakao Dodatkowo: biszkopty, 1/4 szkl. wódki, powidła(...)Masło ucieramy dodając cukier puder, następnie dodajemy po łyżce budyniu, a na końcu kakao. Wódkę mieszamy z ½ szkl. wody, tak przygotowanym ponczem nasączamy lekko biszkopt, smarujemy powidłami, połową kremu, przykrywamy drugim biszkoptem, smarujemy pozostałym kremem, na wierzchu układamy biszkopty uprzednio nasączone ponczem, na każdym biszkopcie układamy rodzynkę, polewamy polewą

słodki bratek
Tort tiramisu 225

jajek 220 g - drobnego cukru szczypta soli 100 g - mąki pszennej 100 g - mąki ziemniaczanej 2 łyżki - wody 2 łyżka - oleju ===Dekoracja 250 g - malin kakao gorzkie podłużne biszkopty =====Krem 500 g - serka mascarpone gęsta śmietana 30% 4 - żółtka 2 łyżeczki - żelatyny 1 filiżanka - espreso 75 ml - mleka ====Poncz 2 filiżanki - espresso 2 łyżki - likieru amaretto WYKONANIE(...)amaretto. Dno tortownicy o ok. 2 cm większej, czyli 23 cm, wyłożyć papierem      do pieczenia lub folią spożywczą. Ułożyć pierwszy krążek biszkoptu.  Nasączyć ponczem, nałożyć  1/3  kremu  i  posypać kakao.    Nakryć kolejnym biszkoptem i powtórzyć wszystkie czynności.Po położeniu ostatniego krążka całość należy docisnąć, by nieco masy wydostało się

w mojej kuchni
tiramisu na biszkoptach 180

kucharek tyle sposobów jego przygotowania. Ja też robiłam je już w różnej formie, najczęściej jako tort lub deser w pucharku a tym razem podałam w formie porcji biszkoptów przełożonych kremem. Dla każdego na osobnym talerzyku. Porcje wyszły dość duże ale można zrobić z mniejszej ilości biszkoptów lub tylko ich dwóch warstw.  Składniki: 2  paczki podłużnych biszkoptów(...)łyżki cukru pudru łyżka kakao Kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem a następnie zmiksować z i mascarpone. Kawę wymieszać z amaretto, nasączać nią biszkopty i przekładać kremem. Warstwę biszkoptów posypywać kakao. Najlepiej smakuje, jak troszkę się przegryzie, po kilku godzinach od zrobienia

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Truskawkowy piegus 190

Moja smaczna truskawkowa inwencja twórcza :) Biszkopt makowy przełożony kremem budyniowym i nadziany dużą ilością truskawek. Czy może być coś lepszego na wykorzystanie tego owocu? Spieszmy się, póki jeszcze są! Składniki: Biszkopt makowy: 6 jajek 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka cukru 1 szklanka maku 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Krem: 3 szklanki mleka 1 cukier waniliowy 3/4 szklanki cukru(...)Drugą część biszkoptu posmarować od spodu 1/3 kremem (krem na galaretce ciężko jest rozprowadzić dlatego łatwiej posmarować biszkopt) i ułożyć na całkowicie stężałej galaretce kremem w dół. Resztą kremu posmarować wierzch biszkoptu i posypać wiórkami kokosowymi oraz płatkami migdałów. Smacznego

Na Ciasteczkowych Papierach
Ciasto Lambada 178

proszkiem do pieczenia. Masę przekładamy do blaszki i pieczemy około 20-25min. po czym należy całkowicie wystudzić. Nasączenie: Ajerkoniak rozcieńczamy przegotowaną i wystudzoną wodą i mocno nasączamy nim biszkopt. Krem pomarańczowy: Większość soku przelewamy do garnka, podgrzewamy do zagotowania (pozostawić ok. 1/2 szklanki). Żółtka ucieramy z cukrem na jasną i puszystą masę. Dodajemy pozostały sok i obie mąki. Miksujemy(...)soku intensywnie mieszając. Tak przygotowany budyń odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Masło utrzeć na puch. Stopniowo, łyżka po łyżce, dodawać wystudzony budyń pomarańczowy i miksować do uzyskania puszystego kremu. Krem przełożyć na biszkopt. Galaretka: Galaretkę rozpuszczamy w wodzie i pozostawiamy do wystygnięcia, gdy zaczyna zastygać wylewamy ja na masę pomarańczową. Bita śmietana: śmietanę ubijamy gdy będzie gęsta dodajemy cukier puder

Dziś Ja gotuje
Ciasto Lambada 162

proszkiem do pieczenia. Masę przekładamy do blaszki i pieczemy około 20-25min. po czym należy całkowicie wystudzić. Nasączenie: Ajerkoniak rozcieńczamy przegotowaną i wystudzoną wodą i mocno nasączamy nim biszkopt. Krem pomarańczowy: Większość soku przelewamy do garnka, podgrzewamy do zagotowania (pozostawić ok. 1/2 szklanki). Żółtka ucieramy z cukrem na jasną i puszystą masę. Dodajemy pozostały sok i obie mąki. Miksujemy(...)soku intensywnie mieszając. Tak przygotowany budyń odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Masło utrzeć na puch. Stopniowo, łyżka po łyżce, dodawać wystudzony budyń pomarańczowy i miksować do uzyskania puszystego kremu. Krem przełożyć na biszkopt. Galaretka: Galaretkę rozpuszczamy w wodzie i pozostawiamy do wystygnięcia, gdy zaczyna zastygać wylewamy ja na masę pomarańczową. Bita śmietana: śmietanę ubijamy gdy będzie gęsta dodajemy cukier puder

Dziś Ja gotuje
Ciasto Lambada 746

proszkiem do pieczenia. Masę przekładamy do blaszki i pieczemy około 20-25min. po czym należy całkowicie wystudzić. Nasączenie: Ajerkoniak rozcieńczamy przegotowaną i wystudzoną wodą i mocno nasączamy nim biszkopt. Krem pomarańczowy: Większość soku przelewamy do garnka, podgrzewamy do zagotowania (pozostawić ok. 1/2 szklanki). Żółtka ucieramy z cukrem na jasną i puszystą masę. Dodajemy pozostały sok i obie mąki. Miksujemy(...)soku intensywnie mieszając. Tak przygotowany budyń odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Masło utrzeć na puch. Stopniowo, łyżka po łyżce, dodawać wystudzony budyń pomarańczowy i miksować do uzyskania puszystego kremu. Krem przełożyć na biszkopt. Galaretka: Galaretkę rozpuszczamy w wodzie i pozostawiamy do wystygnięcia, gdy zaczyna zastygać wylewamy ja na masę pomarańczową. Bita śmietana: śmietanę ubijamy gdy będzie gęsta dodajemy cukier puder

Dziś Ja gotuje
Tort z truskawkami, brzoskwiniami i kremem galaretkowym 142

Składniki: - puszka brzoskwiń - 0,7 kg truskawek Biszkopt ( stąd! ): - 130 g cukru brązowego - 180 g mąki tortowej - 6 jajek - 1 łyżeczka proszku do pieczania - 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej - 1 czubata łyżeczka kakao - 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Krem: - 2 galaretki (np. jedna wiśniowa i brzoskwiniowa) - 2 szklanki wody - 400 g śmietany 30% - 6 łyżeczek cukru pudru Galaretki rozpuścić w dwóch(...)składanie wszystkiego w całość:) Pierwszą warstwę biszkoptu polać obficie sokiem z brzoskwiń. Na to ułożyć brzoskwinie i truskawki. Zalać kremem. Położyć drugą warstwę biszkoptu, polać sokiem z brzoskwiń. Przykryć biszkopt kremem. Ułożyć truskawki na kremie. Włożyć do lodówki na co najmniej 2 godziny, a najlepiej na całą noc. Smacznego! Przepis brał udział w akcjach: Truskawki 2012 oraz Co mamy

Corner With Recipes
Ciasto Lambada 148

proszkiem do pieczenia. Masę przekładamy do blaszki i pieczemy okolo 20-25min. po czym należy całkowicie wystudzić. Nasączenie: Ajerkoniak rozcieńczamy przegotowaną i wystudzoną wodą i mocno nasączamy nim biszkopt. Krem pomarańczowy: większość soku przelewamy do garnka, podgrzewamy do zagotowania (pozostawić ok. 1/2 szklanki). Żółtka ucieramy z cukrem na jasną i puszystą masę. Dodajemy pozostały sok i obie mąki. Miksujemy(...)soku intensywnie mieszając. Tak przygotowany budyń odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Masło utrzeć na puch. Stopniowo, łyżka po łyżce, dodawać wystudzony budyń pomarańczowy i miksować do uzyskania puszystego kremu. Krem przełożyć na biszkopt. Galaretka: Galarekę rozpuszczamy w wodzie i pozostawiamy do wystydniecia, gdy zaczyna zastygać wylewamy ja na masę pomarańczową. Bita śmietana : śmietanę ubijamy gdy bedzie gęsta dodajemy cukier puder

Dziś Ja gotuje
Ciasto z jabłkami „Jabłkowa Symfonia” 626

wody i odstawić do całkowitego ostygnięcia. 10. Utrzeć mikserem 250g masła (ucierać mikserem przez około 3 minuty). Następnie stopniowo dodawać budyń, mieszać, aż powstanie jednolity krem. 11. Połową kremu posmarować biszkopt w blaszce. Na wierzch wyłożyć jabłka, wyrównać. Biszkopty krótko maczać w rozpuszczonej galaretce i układać je na jabłkach. Ciasto wstawić do lodówki na około 15-30 minut(...)schłodzone ciasto wylać pozostałą galaretkę i ciasto znów wstawić do lodówki, aż galaretka całkiem stężeje. 13. Na galaretkę z biszkoptami wyłożyć pozostały budyniowy krem. Przykryć go drugim biszkoptem i lekko docisnąć. 14. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Posmarować nią wierzch ciasta i posypać wiórkami czekoladowymi. Ciasto wstawić do lodówki na około 3-4 godziny, najlepiej na całą

Mała Cukierenka
Ciasto z jabłkami „Jabłkowa Symfonia” 8457

wody i odstawić do całkowitego ostygnięcia. 10. Utrzeć mikserem 250g masła (ucierać mikserem przez około 3 minuty). Następnie stopniowo dodawać budyń, mieszać, aż powstanie jednolity krem. 11. Połową kremu posmarować biszkopt w blaszce. Na wierzch wyłożyć jabłka, wyrównać. Biszkopty krótko maczać w rozpuszczonej galaretce i układać je na jabłkach. Ciasto wstawić do lodówki na około 15-30 minut(...)schłodzone ciasto wylać pozostałą galaretkę i ciasto znów wstawić do lodówki, aż galaretka całkiem stężeje. 13. Na galaretkę z biszkoptami wyłożyć pozostały budyniowy krem. Przykryć go drugim biszkoptem i lekko docisnąć. 14. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Posmarować nią wierzch ciasta i posypać wiórkami czekoladowymi. Ciasto wstawić do lodówki na około 3-4 godziny, najlepiej na całą

Mała Cukierenka
Duży tort śmietanowy z dodatkiem masy krówkowej i maltesers 396

tego sprawdzonego triku. Śmiało upuście formę z wyskości kolan- a gorące powietrze uwolni się i nie zaśsie biszkoptu do środka!] Pozostawiamy do wystygnięcia. Według tego samego przepisu, przygotowujemy drugi biszkopt. KREM : W dużym naczyniu zaczynamy ubijać śmietanę. Gdy zaczyna ona gęstnieć, przerywamy miksowanie ,dodajemy cukier puder oraz serek mascarpone. Rozdrabniamy serek na mniejsze kawałki za pomocą łyżki, następnie ponownie miksujemy(...)składniki połączą się, a masa nabierze konsystencji gęstego kremu.   PRZEKŁADANIE : Każdy z biszkoptów kroimy na dwie równe części. W ten sposób uzyskamy cztery biszkoptowe blaty. Pierwszy blat: nasączamy, smarujemy masą krówkową, a na masę krówkową nakładamy warstwę kremu-przykrywamy kolejnym blatem i lekko dociskamy. Kolejny blat: nasączamy i smarujemy kremem- przykrywamy trzecim blatem. Trzeci blat: nasączamy, smarujemy masą krówkową

Domowe Torty