Ciasto Raffaello z truskawkami na puszystym biszkopcie. Krem jest na bazie śmietany kremówki z roztopioną białą czekoladą, wiórkami kokosowymi i mascarpone. Ciasto zdecydowanie dla miłośników kokosu Składniki: Biszkopt: 4 duże jajka 3/4 szklanki mąki tortowej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Krem: 500 ml śmietany kremówki 30% 200 g białej czekolady(...)całkowitego połączenia składników. Ostudzić i wstawić do lodówki na kilka godzin. Wyjąć z lodówki i dodać serek mascarpone. Ubijać tak jak kremówkę, aż powstanie krem. Wsypać wiórki kokosowe i delikatnie wymieszać. Na biszkopcie poukładać przecięte na pół truskawki (ścięciem do dołu), wyłożyć masę i wyrównać. Wierzch posypać pokruszonym biszkoptem. Wstawić do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc. Smacznego
Oryginalny smakBiszkopty połamać. Kawę zaparzyć wrzątkiem i trochę przestudzić. Czekolady połamać i umieścić w misce, zalać gorącą ale nie wrzącą kawą i rozpuścić. Dodać biszkopty i wódkę, odstawić na chwilę aby ciastka wpiły masę czekoladową. Krem kukułkowy: Mleko zagotować, wrzucić cukierki i odstawić na chwilę. Następnie zmiksować za pomocą blendera(...)końcówki do kruszenia lodu. Żelatynę rozpuścić w odrobinie wody. Kremówkę ubić z cukrem pudrem, dodać zmiksowane cukierki i żelatynę. Krem podzielić na połowę. Składanie ciasta: Na dolny biszkopt wyłożyć połowę kremu kukułkowego i rozsmarować. Na to delikatnie wyłożyć masę z biszkoptami i pozostały krem. Przykryć drugim biszkoptem i nasączyć go pozostałą kawą. Czekoladę połamać, wlać do niej mleko
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniakażdym razem nie tylko smakowało pysznie, ale i wyglądało pięknie. Tym razem zrobiłam tiramisu w szklankach, dzięki czemu można nasycić oczy pięknym wzorem, który powstał z warstw kremu, biszkoptów i kakao. I choć odmian tiramisu może być wiele - z truskawkami, malinami, kiwi, na serku homogenizowanym - to jednak klasyka ma w sobie to coś, nigdy się nie znudzi(...)wlać do kawy. Biszkopty przekroić na pół (żeby się mieściły w pucharkach), maczać w kawie i układać w pucharkach. U mnie na jedną warstwę wystarczyły 2 połówki. Na biszkopty wyłożyć łyżkę kremu, posypać kakao. Warstwy powtórzyć w każdym pucharku do wyczerpania składników (3 porcje po 4 warstwy albo 4 porcje po 3 warstwy). Ostatnią warstwę kremu można fantazyjnie wycisnąć przez
Obiad gotowyBeza: 4 białka 1 szklanka drobnego cukru 150g kokosu szczypta soli Krem kokosowy: ¾ szklanki mleka 100g kokosu 300ml śmietanki kremówki 250g serka mascarpone 2 łyżki cukru 1 łyżka żelatyny Dodatkowo do nasączenia: ⅓ szklani wódki lub likieru kokosowego małe bezy do ozdoby ( można ale nie jest to wymóg ) Wykonanie: Biszkopt: Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, następnie partiami dodajemy(...)dolny kładziemy na np. desce i nasączamy go wódką ( użyłam amaretto) z kremu odkładamy dwie kopiate łyżki, a resztę dzielimy na połowę jedną część kremu nakładamy na nasączony biszkopt, na krem kładziemy bezę kokosową ,którą smarujemy drugą połową kremu i przykrywamy go biszkoptem ,na wierzchu rozsmarowujemy odłożone wcześniej dwie łyżki kremem i posypujemy kokosem, gotowe wkładamy
Słodkie zapomnieniemleka 2 białe czekolady 2 bite śmietany ,,Śnieżka'' 330 ml śmietany 30 % 400 g drobnych wiórek kokosowych ORAZ: 0,5 słoiczka powidła śliwkowego lub kwaśnego dżemu WYKONANIE: BISZKOPT: JAK ZROBIĆ KLIK KREM: Mleko gotujemy i odkładamy na bok. Dodajemy połamane czekolady. Mieszamy i zostawiamy do rozpuszczenia. Jeśli jednak nie rozpuściły się do końca podgrzewamy i mieszamy. Zostawiamy w chłodnym(...)blaty. Pierwszy blat smarujemy powidłem śliwkowym. Nakładamy połową kremu i przykładamy 2 biszkoptem. Smarujemy powidłem śliwkowym i kremem (odkładamy trochę do posmarowania wierzchu) Przykładamy 3 częścią biszkoptu, smarujemy odłożonym kremem i posypujemy wiórkami. Chowamy do lodówki najlepiej na całą noc. Smacznego :) MAŁA RADA: Śnieżki możemy zastąpić śmietaną kremówką w ilości ok 300- 500 ml. Biszkopt najlepiej upiec sobie
Pani na deserpiekarniku. Odradzamy piec na rożnej wysokości, bo spody pieką się nierównomiernie. Po upieczeniu wszystkich biszkoptów, czekamy do ich wystygnięcia i odrywamy papier do pieczenia. Podczas pieczenia biszkoptów można zacząć przygotowywać krem. Najpierw rozpuszczamy we wrzątku żelatynę i odstawiamy do ostygnięcia. W tym czasie śmietanę ubijamy w misce wraz z cukrem pudrem, który dodajemy stopniowo, aż powstanie sztywna masa(...)koniec dodajemy już przestudzoną żelatynę. Jeśli krem robiliśmy w czasie pieczenia ciasta to można włożyć go na chwilę do lodówki. Na samym końcu gdy już krem i biszkopty są gotowe robimy tort. Zaczynamy od biszkoptu, który nasączamy herbatą. Nakładamy na niego krem i kolejny biszkopt. Robimy tak, aż skończą się nam kawałki ciasta. Resztę kremu nakładamy na wierzch ostatniego
Kolizje SmakówSkładniki:biszkopt:4 jajka, 1 szklanka mąki,3/4 szklanki cukru,1 łyżeczka proszku do pieczenia,krem:4 żółtka,1/2 szklanki cukru pudru,1 masło,dodatkowo:0,5 kg truskawek,3 galaretki truskawkowe.Przygotowanie: Biszkopt: białka ubijamy na sztywną pianę z cukrem, następnie dodajemy na zmianę po trochu mąki (wymieszanej z proszkiem do pieczenia) i żółtek, ciągle ubijając(...)powstania nam gładka masa, przelewamy do tortownicy i pieczemy 25 min w 180 stopniach. Krem: żółtka ucieramy z cukrem do białości, kolejno dodajemy kawałki masła i ucieramy na krem. Biszkopt przekrawamy i smarujemy kremem, na wierzchu układamy truskawki i zalewamy tężejącymi galaretkami rozpuszczonymi w 1 litrze wody
Aga w kuchnikoniec dodajemy ubite białka, mieszamy delikatnie. Przelewamy do okrągłej formy (24cm) pieczemy 50 minut w 180 o C. Po wystygnięciu biszkoptu dzielimy go na 3 równe blaty. Orzechy kroimy na drobne kawałki. Łączymy razem z toffi. Wykonanie kremu: Schłodzoną śmietankę połączyć z serkiem mascarpone i cukrem. Ubijać wszystko razem(...)otrzymania gęstego kremu. Masę dzielimy na trzy równe części. Do jednej z nich dodajemy pokrojone w kostkę batoniki. Przekładanie: Każdy biszkopt nasączamy kawą. Wykładamy kolejno masę orzechową, krem mascarpone, biszkopt, masa orzechowa, krem śmietanowy z batonami, biszkopt. Wierzch i boki ciasta smarujemy śmietaną i rozmazujemy masą karmelową. Jeżeli przygotowałaś/eś ciasto z tego przepisu, bardzo proszę o jego
Słodki ZakątekCiasto makowo-kokosowe z aksamitnym kremem adwokatowym to wyjątkowy, przepyszny deser, który urzeka swoim smakiem. Masa ajerkoniakowa idealnie komponuje się z genialną warstwą kokosowo-makową, a słodycz przełamuje orzeźwiająca konfitura porzeczkowa co tworzy niezwykle połączenie - ciasto idealne na każdą okazję. Cudowne Ciasto Makowo-Kokosowe z Kremem Ajerkoniakowym - Składniki: Biszkopt: 4 jajka 8 łyżek cukru(...)przypalić. Całkowicie studzimy. Biszkopt przekrawamy na dwie części . Dół umieszczamy w formie, smarujemy go cienką warstwą konfitury porzeczkowej, wykładamy 1/3 kremu ajerkoniakowego, na niego kładziemy warstwę makowo-kokosową, ponownie smarujemy konfiturą, wykładamy połowe pozostałego kremu, kładziemy górny biszkopt a na wierzch pozostały krem. Całość posypujemy prażonymi migdałami. Umieszczamy w lodówce na minimum 3-4 godziny. Moje posty
Słodka StronaCiemne ciasto, przełożone kakaowym kremem, oblane czekoladą z rodzynką na wierzchu ... nie tylko dla panów, myślę że każdy się skusi ;) SKŁADNIKI Biszkopt: 7 jajek, 1 szkl. mąki, ¾ szkl. cukru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 2 łyżki kakao Krem: 2 budynie śmietankowe bez cukru, ½ l mleka, ¾ szkl. cukru pudru, 1 kostka masła, 2 łyżki kakao Dodatkowo: biszkopty, 1/4 szkl. wódki, powidła(...)Masło ucieramy dodając cukier puder, następnie dodajemy po łyżce budyniu, a na końcu kakao. Wódkę mieszamy z ½ szkl. wody, tak przygotowanym ponczem nasączamy lekko biszkopt, smarujemy powidłami, połową kremu, przykrywamy drugim biszkoptem, smarujemy pozostałym kremem, na wierzchu układamy biszkopty uprzednio nasączone ponczem, na każdym biszkopcie układamy rodzynkę, polewamy polewą
słodki bratekjajek 220 g - drobnego cukru szczypta soli 100 g - mąki pszennej 100 g - mąki ziemniaczanej 2 łyżki - wody 2 łyżka - oleju ===Dekoracja 250 g - malin kakao gorzkie podłużne biszkopty =====Krem 500 g - serka mascarpone gęsta śmietana 30% 4 - żółtka 2 łyżeczki - żelatyny 1 filiżanka - espreso 75 ml - mleka ====Poncz 2 filiżanki - espresso 2 łyżki - likieru amaretto WYKONANIE(...)amaretto. Dno tortownicy o ok. 2 cm większej, czyli 23 cm, wyłożyć papierem do pieczenia lub folią spożywczą. Ułożyć pierwszy krążek biszkoptu. Nasączyć ponczem, nałożyć 1/3 kremu i posypać kakao. Nakryć kolejnym biszkoptem i powtórzyć wszystkie czynności.Po położeniu ostatniego krążka całość należy docisnąć, by nieco masy wydostało się
w mojej kuchnikucharek tyle sposobów jego przygotowania. Ja też robiłam je już w różnej formie, najczęściej jako tort lub deser w pucharku a tym razem podałam w formie porcji biszkoptów przełożonych kremem. Dla każdego na osobnym talerzyku. Porcje wyszły dość duże ale można zrobić z mniejszej ilości biszkoptów lub tylko ich dwóch warstw. Składniki: 2 paczki podłużnych biszkoptów(...)łyżki cukru pudru łyżka kakao Kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem a następnie zmiksować z i mascarpone. Kawę wymieszać z amaretto, nasączać nią biszkopty i przekładać kremem. Warstwę biszkoptów posypywać kakao. Najlepiej smakuje, jak troszkę się przegryzie, po kilku godzinach od zrobienia
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaMoja smaczna truskawkowa inwencja twórcza :) Biszkopt makowy przełożony kremem budyniowym i nadziany dużą ilością truskawek. Czy może być coś lepszego na wykorzystanie tego owocu? Spieszmy się, póki jeszcze są! Składniki: Biszkopt makowy: 6 jajek 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka cukru 1 szklanka maku 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Krem: 3 szklanki mleka 1 cukier waniliowy 3/4 szklanki cukru(...)Drugą część biszkoptu posmarować od spodu 1/3 kremem (krem na galaretce ciężko jest rozprowadzić dlatego łatwiej posmarować biszkopt) i ułożyć na całkowicie stężałej galaretce kremem w dół. Resztą kremu posmarować wierzch biszkoptu i posypać wiórkami kokosowymi oraz płatkami migdałów. Smacznego
Na Ciasteczkowych Papierachproszkiem do pieczenia. Masę przekładamy do blaszki i pieczemy około 20-25min. po czym należy całkowicie wystudzić. Nasączenie: Ajerkoniak rozcieńczamy przegotowaną i wystudzoną wodą i mocno nasączamy nim biszkopt. Krem pomarańczowy: Większość soku przelewamy do garnka, podgrzewamy do zagotowania (pozostawić ok. 1/2 szklanki). Żółtka ucieramy z cukrem na jasną i puszystą masę. Dodajemy pozostały sok i obie mąki. Miksujemy(...)soku intensywnie mieszając. Tak przygotowany budyń odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Masło utrzeć na puch. Stopniowo, łyżka po łyżce, dodawać wystudzony budyń pomarańczowy i miksować do uzyskania puszystego kremu. Krem przełożyć na biszkopt. Galaretka: Galaretkę rozpuszczamy w wodzie i pozostawiamy do wystygnięcia, gdy zaczyna zastygać wylewamy ja na masę pomarańczową. Bita śmietana: śmietanę ubijamy gdy będzie gęsta dodajemy cukier puder
Dziś Ja gotujeproszkiem do pieczenia. Masę przekładamy do blaszki i pieczemy około 20-25min. po czym należy całkowicie wystudzić. Nasączenie: Ajerkoniak rozcieńczamy przegotowaną i wystudzoną wodą i mocno nasączamy nim biszkopt. Krem pomarańczowy: Większość soku przelewamy do garnka, podgrzewamy do zagotowania (pozostawić ok. 1/2 szklanki). Żółtka ucieramy z cukrem na jasną i puszystą masę. Dodajemy pozostały sok i obie mąki. Miksujemy(...)soku intensywnie mieszając. Tak przygotowany budyń odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Masło utrzeć na puch. Stopniowo, łyżka po łyżce, dodawać wystudzony budyń pomarańczowy i miksować do uzyskania puszystego kremu. Krem przełożyć na biszkopt. Galaretka: Galaretkę rozpuszczamy w wodzie i pozostawiamy do wystygnięcia, gdy zaczyna zastygać wylewamy ja na masę pomarańczową. Bita śmietana: śmietanę ubijamy gdy będzie gęsta dodajemy cukier puder
Dziś Ja gotujeproszkiem do pieczenia. Masę przekładamy do blaszki i pieczemy około 20-25min. po czym należy całkowicie wystudzić. Nasączenie: Ajerkoniak rozcieńczamy przegotowaną i wystudzoną wodą i mocno nasączamy nim biszkopt. Krem pomarańczowy: Większość soku przelewamy do garnka, podgrzewamy do zagotowania (pozostawić ok. 1/2 szklanki). Żółtka ucieramy z cukrem na jasną i puszystą masę. Dodajemy pozostały sok i obie mąki. Miksujemy(...)soku intensywnie mieszając. Tak przygotowany budyń odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Masło utrzeć na puch. Stopniowo, łyżka po łyżce, dodawać wystudzony budyń pomarańczowy i miksować do uzyskania puszystego kremu. Krem przełożyć na biszkopt. Galaretka: Galaretkę rozpuszczamy w wodzie i pozostawiamy do wystygnięcia, gdy zaczyna zastygać wylewamy ja na masę pomarańczową. Bita śmietana: śmietanę ubijamy gdy będzie gęsta dodajemy cukier puder
Dziś Ja gotuje