Dziś mam coś dla smakoszy kawowych wypieków. Ciasto z pysznym kremem cappuccino i bitą śmietaną. Można zmieniać smak kremu używając różnych smaków cappuccino. Jednak nam najbardziej smakuje ze śmietankowy lub waniliowym. Składniki: Biszkopt kakaowy: 5 jajek 5 łyżek cukru 3 łyżki mąki pszennej 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem cappuccino: 250 g masła 500 ml mleka(...)się "kożuch" i odłożyć w chłodne miejsce do przestudzenia. Gdy budyń będzie zimny i lekko zgęstnieje utrzeć masło i dodawać małymi porcjami budyń i ucierać do uzyskania gładkiego kremu. Biszkopt nasączyć i wyłożyć krem cappuccino. Odłożyć do stężenia. Bita śmietana: Zimną kremówkę ubić na sztywno pod koniec dodając cukier puder oraz wlewać wolnym strumieniem namoczoną i rozpuszczoną
Ala piecze i gotujeEksperymentalny przekładaniec, który okazał się być moim małym sukcesem. Biszkopt, konfitura jagodowa, krem, konfitura,biszkopt, a na wierzchu krem z bitej śmietany. Pycha! ;) Składniki (na ok 12 kawałków): biszkopt -3 jaja -3/4 szklanki mąki tortowej -2 łyżki ciemnego kakao - 2/3 szklanki cukru -1/3 szklanki wody krem czekoladowy - opakowanie budyniu czekoladowego - 1,5 szklanki mleka - tabliczka mlecznej czekolady(...)się zagotuje, powoli wlewać budyń, ciągle mieszając, by nie powstały grudki. Chwilkę pogotować i odstawić do wystudzenia. Śmietanę ubić z cukrem. Biszkopt posmarować konfiturą jagodową, podzielić na dwie części, przełożyć czekoladowym kremem. Wierzch posmarować bitą śmietaną. Udekorować np. wiórkami startej czekolady i konfiturą. Smacznego
Kuchnia Ellieobrotach. 3. W oddzielnym naczyniu utrzeć miękkie masło, a następnie dodać je do przygotowanego wcześniej kremu ( pkt.2). Całość miksować przez ok. 2 minuty do uzyskania gładkiej konsystencji. Przygotowany krem nakładać na biszkopt(...)wyglądał mój krem: Wersja z samym mlekiem Przygotuj tylko 300 ml mleka. Krem należy przyrządzić według 1 i 2 punktu powyższego przepisu. Tak przygotowany krem nakładać na biszkopt. Porcja kremu wystarcza na przełożenie, pokrycie i udekorowanie tortu o średnicy 24cm. Do dekoracji mojego tortu wykorzystałam: 1. Motylki cukrowe Dr.Oetker. 2. Perełki srebrne Dr. Oetker. 3. Listki i cyferki
kolorowotorcikowoBardzo lubię masy na bazie mascarpone - są bezproblemowe, szybkie w przygotowaniu, a przede wszystkim pyszne. Do tego jeszcze domowy dżem z czarnej porzeczki świetnie przełamuje słodycz kremu. Polecam! Składniki (tortownica 23-25 cm) Biszkopt różowy: 4 jajka 4 łyżki mąki pszennej 4 łyżki mąki ziemniaczanej 8 łyżek cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia barwnik - u mnie czerwony Biszkopt z makiem(...)cienką warstwą dżemu porzeczkowego, wyłożyć część kremu. Na to wyłożyć biszkopt z makiem, nasączyć, wyłożyć krem. Osobno posmarować cienką warstwą drugi różowy blat i posmarowaną stroną przyłożyć na krem. Nasączyć biszkopt. Tort posmarować resztą białego kremu, a różowym kremem zrobić dowolne dekoracje. 5. Tort schłodzić kilka godzin przed podaniem. Smacznego
Kuchnia domowa Aniprzepis nadaje się na tortownice wielkości od 23cm do 26 cm średnicy). Piec w 180 st. C przez 40-50 minut. Całkowicie wystudzić. (A najlepiej upiec biszkopt jeden dzień wcześniej).6. Robimy krem: Śmietanę ubić na sztywno. Serek mascarpone przełożyć do miski, dodać nutellę i zmiksować. Dodać ubitą śmietanę i delikatnie wymieszać, aby składniki się dobrze połączyły. Krem podzielić(...)przełożenia tortu, a jedna do dekoracji).7. Zrobić poncz - wszystkie składniki wymieszać do całkowitego rozpuszczenia. 8. Biszkopt przekroić na 3 krążki.Przełożyć tort od dołu:biszkopt nasączony 1/3 ponczucienka warstwa dżemu1/3 kremu czekoladowegobiszkopt nasączony 1/3 ponczucienka warstwa dżemu1/3 kremu czekoladowegobiszkopt nasączony 1/3 ponczuTort udekorować pozostałym kremem czekoladowym, udekorować wedle uznania (u mnie mini beziki dookoła, a w środku czekoladowe gwiazdki
Kuchnia domowa AniDzisiejszy tort robiłam z myślą o urodzinach mojego Dziadka. To taka tortowa klasyka: czekoladowe biszkopty, krem budyniowy i duużo świeżych owoców. W mojej koncepcji tort miał być jeszcze z jeżynami, niestety nie udało mi się ich nigdzie znaleźć, Wy możecie dodać dowolne świeże owoce – nie tylko będzie smacznie, ale też świetnie wygląda :) Tort piekłam w dwóch tortownicach o średnicy(...)pieczenia, dzięki temu, kiedy skończymy dekorowanie będzie można łatwo je usunąć, a patera zostanie czysta. Spód nasączamy ponczem z kawy (nie trzeba już go dosładzać, same biszkopty są bardzo słodkie). Masło na krem miksujemy na puszystą masę dodając po trochu cukier puder. Do ubitego masła dodajemy po łyżce zimny budyń, na koniec dodajemy po trochu kakao. Zanim damy całość można
CiastkozercyCiasto Raffaello z truskawkami na puszystym biszkopcie. Krem jest na bazie śmietany kremówki z roztopioną białą czekoladą, wiórkami kokosowymi i mascarpone. Ciasto zdecydowanie dla miłośników kokosu Składniki: Biszkopt: 4 duże jajka 3/4 szklanki mąki tortowej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Krem: 500 ml śmietany kremówki 30% 200 g białej czekolady(...)całkowitego połączenia składników. Ostudzić i wstawić do lodówki na kilka godzin. Wyjąć z lodówki i dodać serek mascarpone. Ubijać tak jak kremówkę, aż powstanie krem. Wsypać wiórki kokosowe i delikatnie wymieszać. Na biszkopcie poukładać przecięte na pół truskawki (ścięciem do dołu), wyłożyć masę i wyrównać. Wierzch posypać pokruszonym biszkoptem. Wstawić do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc. Smacznego
Oryginalny smakBiszkopty połamać. Kawę zaparzyć wrzątkiem i trochę przestudzić. Czekolady połamać i umieścić w misce, zalać gorącą ale nie wrzącą kawą i rozpuścić. Dodać biszkopty i wódkę, odstawić na chwilę aby ciastka wpiły masę czekoladową. Krem kukułkowy: Mleko zagotować, wrzucić cukierki i odstawić na chwilę. Następnie zmiksować za pomocą blendera(...)końcówki do kruszenia lodu. Żelatynę rozpuścić w odrobinie wody. Kremówkę ubić z cukrem pudrem, dodać zmiksowane cukierki i żelatynę. Krem podzielić na połowę. Składanie ciasta: Na dolny biszkopt wyłożyć połowę kremu kukułkowego i rozsmarować. Na to delikatnie wyłożyć masę z biszkoptami i pozostały krem. Przykryć drugim biszkoptem i nasączyć go pozostałą kawą. Czekoladę połamać, wlać do niej mleko
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniakażdym razem nie tylko smakowało pysznie, ale i wyglądało pięknie. Tym razem zrobiłam tiramisu w szklankach, dzięki czemu można nasycić oczy pięknym wzorem, który powstał z warstw kremu, biszkoptów i kakao. I choć odmian tiramisu może być wiele - z truskawkami, malinami, kiwi, na serku homogenizowanym - to jednak klasyka ma w sobie to coś, nigdy się nie znudzi(...)wlać do kawy. Biszkopty przekroić na pół (żeby się mieściły w pucharkach), maczać w kawie i układać w pucharkach. U mnie na jedną warstwę wystarczyły 2 połówki. Na biszkopty wyłożyć łyżkę kremu, posypać kakao. Warstwy powtórzyć w każdym pucharku do wyczerpania składników (3 porcje po 4 warstwy albo 4 porcje po 3 warstwy). Ostatnią warstwę kremu można fantazyjnie wycisnąć przez
Obiad gotowyBeza: 4 białka 1 szklanka drobnego cukru 150g kokosu szczypta soli Krem kokosowy: ¾ szklanki mleka 100g kokosu 300ml śmietanki kremówki 250g serka mascarpone 2 łyżki cukru 1 łyżka żelatyny Dodatkowo do nasączenia: ⅓ szklani wódki lub likieru kokosowego małe bezy do ozdoby ( można ale nie jest to wymóg ) Wykonanie: Biszkopt: Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, następnie partiami dodajemy(...)dolny kładziemy na np. desce i nasączamy go wódką ( użyłam amaretto) z kremu odkładamy dwie kopiate łyżki, a resztę dzielimy na połowę jedną część kremu nakładamy na nasączony biszkopt, na krem kładziemy bezę kokosową ,którą smarujemy drugą połową kremu i przykrywamy go biszkoptem ,na wierzchu rozsmarowujemy odłożone wcześniej dwie łyżki kremem i posypujemy kokosem, gotowe wkładamy
Słodkie zapomnieniemleka 2 białe czekolady 2 bite śmietany ,,Śnieżka'' 330 ml śmietany 30 % 400 g drobnych wiórek kokosowych ORAZ: 0,5 słoiczka powidła śliwkowego lub kwaśnego dżemu WYKONANIE: BISZKOPT: JAK ZROBIĆ KLIK KREM: Mleko gotujemy i odkładamy na bok. Dodajemy połamane czekolady. Mieszamy i zostawiamy do rozpuszczenia. Jeśli jednak nie rozpuściły się do końca podgrzewamy i mieszamy. Zostawiamy w chłodnym(...)blaty. Pierwszy blat smarujemy powidłem śliwkowym. Nakładamy połową kremu i przykładamy 2 biszkoptem. Smarujemy powidłem śliwkowym i kremem (odkładamy trochę do posmarowania wierzchu) Przykładamy 3 częścią biszkoptu, smarujemy odłożonym kremem i posypujemy wiórkami. Chowamy do lodówki najlepiej na całą noc. Smacznego :) MAŁA RADA: Śnieżki możemy zastąpić śmietaną kremówką w ilości ok 300- 500 ml. Biszkopt najlepiej upiec sobie
Pani na deserpiekarniku. Odradzamy piec na rożnej wysokości, bo spody pieką się nierównomiernie. Po upieczeniu wszystkich biszkoptów, czekamy do ich wystygnięcia i odrywamy papier do pieczenia. Podczas pieczenia biszkoptów można zacząć przygotowywać krem. Najpierw rozpuszczamy we wrzątku żelatynę i odstawiamy do ostygnięcia. W tym czasie śmietanę ubijamy w misce wraz z cukrem pudrem, który dodajemy stopniowo, aż powstanie sztywna masa(...)koniec dodajemy już przestudzoną żelatynę. Jeśli krem robiliśmy w czasie pieczenia ciasta to można włożyć go na chwilę do lodówki. Na samym końcu gdy już krem i biszkopty są gotowe robimy tort. Zaczynamy od biszkoptu, który nasączamy herbatą. Nakładamy na niego krem i kolejny biszkopt. Robimy tak, aż skończą się nam kawałki ciasta. Resztę kremu nakładamy na wierzch ostatniego
Kolizje SmakówSkładniki:biszkopt:4 jajka, 1 szklanka mąki,3/4 szklanki cukru,1 łyżeczka proszku do pieczenia,krem:4 żółtka,1/2 szklanki cukru pudru,1 masło,dodatkowo:0,5 kg truskawek,3 galaretki truskawkowe.Przygotowanie: Biszkopt: białka ubijamy na sztywną pianę z cukrem, następnie dodajemy na zmianę po trochu mąki (wymieszanej z proszkiem do pieczenia) i żółtek, ciągle ubijając(...)powstania nam gładka masa, przelewamy do tortownicy i pieczemy 25 min w 180 stopniach. Krem: żółtka ucieramy z cukrem do białości, kolejno dodajemy kawałki masła i ucieramy na krem. Biszkopt przekrawamy i smarujemy kremem, na wierzchu układamy truskawki i zalewamy tężejącymi galaretkami rozpuszczonymi w 1 litrze wody
Aga w kuchnikoniec dodajemy ubite białka, mieszamy delikatnie. Przelewamy do okrągłej formy (24cm) pieczemy 50 minut w 180 o C. Po wystygnięciu biszkoptu dzielimy go na 3 równe blaty. Orzechy kroimy na drobne kawałki. Łączymy razem z toffi. Wykonanie kremu: Schłodzoną śmietankę połączyć z serkiem mascarpone i cukrem. Ubijać wszystko razem(...)otrzymania gęstego kremu. Masę dzielimy na trzy równe części. Do jednej z nich dodajemy pokrojone w kostkę batoniki. Przekładanie: Każdy biszkopt nasączamy kawą. Wykładamy kolejno masę orzechową, krem mascarpone, biszkopt, masa orzechowa, krem śmietanowy z batonami, biszkopt. Wierzch i boki ciasta smarujemy śmietaną i rozmazujemy masą karmelową. Jeżeli przygotowałaś/eś ciasto z tego przepisu, bardzo proszę o jego
Słodki ZakątekCiasto makowo-kokosowe z aksamitnym kremem adwokatowym to wyjątkowy, przepyszny deser, który urzeka swoim smakiem. Masa ajerkoniakowa idealnie komponuje się z genialną warstwą kokosowo-makową, a słodycz przełamuje orzeźwiająca konfitura porzeczkowa co tworzy niezwykle połączenie - ciasto idealne na każdą okazję. Cudowne Ciasto Makowo-Kokosowe z Kremem Ajerkoniakowym - Składniki: Biszkopt: 4 jajka 8 łyżek cukru(...)przypalić. Całkowicie studzimy. Biszkopt przekrawamy na dwie części . Dół umieszczamy w formie, smarujemy go cienką warstwą konfitury porzeczkowej, wykładamy 1/3 kremu ajerkoniakowego, na niego kładziemy warstwę makowo-kokosową, ponownie smarujemy konfiturą, wykładamy połowe pozostałego kremu, kładziemy górny biszkopt a na wierzch pozostały krem. Całość posypujemy prażonymi migdałami. Umieszczamy w lodówce na minimum 3-4 godziny. Moje posty
Słodka Strona