sól i pieprz… Podejrzanie mało? Być może, ale w prostocie też tkwi siła! Oczywiście nie obejdzie się bez kapusty, ale tę możecie wybrać dowolną wg upodobań – w szczególności białą, włoską lub pekińską. Każda z nich smakuje oczywiście nieco inaczej, jak również może mieć nieco inne właściwości w gotowym już daniu. Cechą gołąbków pieczonych będzie jednak zwykle to, że kapusta(...)jedynie umiarkowaną ilością soli i pieprzu. Nie stosuję np. cebuli, nie dodaję jajka – w tym przypadku naprawdę nie trzeba. Ponieważ są to gołąbki pieczone w niewielkiej ilości głównie własnego sosu, więc ryż gotujemy do miękkości, aby potem nie wchłonął wody z mięsa i tym samym nie wysuszył gołąbków. Jeśli o mięsie mowa, możemy teoretycznie użyć dowolnej wieprzowiny, a nawet mięsa
Kulinarna Pokusagarnku, aby kasza jeszcze doszła. Bataty, są egzotyczną wersją naszego polskiego ziemniaka, która występuje w kilkuset odmianach. Można spotkać bataty o różnym kolorze skórki i miąższu, pomarańczowe, żółte, białe, bordowe i fioletowe. Bulwy zawierają o 50% więcej składników odżywczych niż ziemniaki, posiadają spore ilości błonnika, witaminy A i C oraz bardzo ważną dla nas witaminę B6. Dzisiejsze kotlety przygotowałam(...)ilością zielonych ziół, imbiru, papryczki chilli i kilku innych aromatycznych dodatków. Kotlety, można podać z dodatkiem dużej ilości świeżych sałatek lub grillowanych warzyw. Polecam również do zestawu dodać prosty sos przygotowany z w dwóch części majonezu i jednej części ketchupu oraz garści świeżych ziół. Kotlety z kaszy jaglanej i batatami są naprawdę smaczne i bardzo łatwe! Smacznego! Print Kotlety
SprawdzonaKuchnia.plniespodziewani goście i chcę poczęstować ich czymś wyjątkowym serwuję trotillę a w środku różne smakołyki Składniki: tortilla 1 opakowanie świeżego szpinaku 1/2 kostki sera feta 2 ząbki czosnku serek biały śmietankowy 1 łyżka masła Na rozgrzanej patelni rozpuszczam masło, dodaję szpinak, czekam aż zmniejszy swoją objętość. Dodaję fetę, rozmiażdżony czosnek, smażę do czasu aż szpinak zupełnie zmięknie, a feta się(...)serkiem śmietanowym i nakładam na niego szpinak z patelni (odsączam go z wody łyżką cedzakową). Zapiekam tortille w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10-15 minut. Podaję z sosem czosnkowym: 3 łyżki majonezu, 2 łyżki jogurtu naturalnego, 1 -2 ząbki czosnku, sól, pieprz. Pyszne Artykuł Trotilla ze szpinakiem pochodzi z serwisu Moja Qchnia Pełna Smaku
MojaQchnia.plRozdrobniony kalafior w formie sałatki na ciepło jest fantastyczną alternatywą dla białego ryżu. Przygotowany w ten sposób może stanowić samodzielne danie lub być świetnym dodatkiem do mięs i ryb. Dzięki rozdrobnieniu uzyskuje ciekawą ziarnista strukturę przypominającą ryż właśnie. Usmażyłam go na patelni z dodatkiem startego czosnku i posiekanej cebulki. W wersji sezonowej także z pokrojonymi na kawałki szparagami(...)poza sezonem można użyć fasolki szparagowej - również mrożonej). Na koniec podałam z jajkiem sadzonym, posiekaną papryczką chili i odrobiną sosu winegret. SKŁADNIKI / 2 porcje 500 g świeżego kalafiora 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka oleju roślinnego 1 łyżka masła 2 łyżki posiekanego szczypiorku ¹⁄₃ pęczka świeżych szparagów 2 jajka ¹⁄₄ świeżej papryczki chili ¹⁄₂ łyżeczki suszonego oregano sól morska, pieprz
cool and mintyprzyrządzam go na parze z ziołami prowansalskimi, ale w życiu wszystkiego trzeba spróbować, więc tym razem równie smaczna wersja smażona :-) Idealnie smakuje ze wczesnymi ziemniakami i sałatą lodową z sosem winegret. SKŁADNIKI 1 duży filet z łososia (ilość wedle uznania) 1/2 cytryny olej do smażenia około 2 łyżki mąki pszennej (np. Wrocławskiej) przyprawy: sól, pieprz cytrynowy, zioła prowansalskie, przyprawa(...)mniejsze kawałki, przełożyć na talerz i polać cytryną. Owinąć folią i odstawić na minimum 30 minut do lodówki. Po w/w czasie łososia przyprawić solą, pieprzem (ja dodaję również szczyptę białego pieprzu, bo bardziej mi wtedy ryba smakuje), ziołami prowansalskimi i opcjonalnie można dodać również nieco przyprawy do ryb. Następnie obtoczyć łososia w mące i smażyć na rozgrzanym oleju około
Passions hobbies lifeKolejna odsłona domowego kurczaka. Przepis dla wszystkich którym znudził się tradycyjnie pieczony kurczak. Składniki: 4-6 udek z kurczaka 2 puszki pomidorów 100 ml. białego wina (półsłodkiego) 3-4 łyżki octu balsamicznego 3 ząbki czosnku suszony tymianek sól, pieprz chili (opcjonalnie) 1 szklanka soczewicy (zielonej lub czerwonej) - opcjonalnie Wykonanie: Do głębokiej patelni wrzucamy pomidory z puszki, przeciśnięty przez praskę czosnek(...)wino i tymianek. Chwilę gotujemy i doprawiamy solą, pieprzem i chili do smaku. Z kurczaka zdejmujemy skórę. Mięso przyprawiamy ulubioną przyprawą do kurczaka i wkładamy na patelnię z sosem. Kurczaka gotujemy aż mięso będzie odchodziło od kości. Do sosu można dodać soczewicę i ugotować ją w sosie, wtedy danie będzie bardziej sycące (zieloną soczewicę lepiej namoczyć przed gotowaniem
IMPRESJA SMAKUPisałam przy okazji robienia pierwszego majonezu, że mam już zaplanowany kolejny. I oto jest :) Smakowo również nam odpowiada, za to konsystencja jest dokładnie taka jak
chwile dla mniereceptury. Jedynie trochę zmieniłam oryginalny przepis. Placuszki są lekkie i puszyste. Możecie podawać je z owocami, jogurtem, syropem klonowym, miodem, czekoladą, cukrem pudrem, słodkimi sosami, itd. Ja najbardziej lubię z owocami, bez dodatku słodkich sosów, ale kiedyś muszę spróbować jak smakują z syropem klonowym. Jeśli zdecydujecie się na bardzo słodki dodatek, możecie pominąć cukier w przepisie. Takie naleśniki na pewno(...)nieskomplikowany obiad :) Składniki na 11-12 sztuk: 1/2 szklanki mąki tortowej 1/2 szklanki mleka 3 duże jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki cukru trzcinowego (może być biały) szczypta soli Przygotowanie: Białka oddzielić od żółtek. Do miski z żółtkami dodać mąkę, mleko, proszek do pieczenia oraz cukier. Zmiksować. W osobnym naczyniu ubić białka z solą na sztywną
Ze smakiem i z pasjąTo właśnie fantazji szlachty zawdzięczamy bogatą tradycję hucznych zabaw tuż przed Wielkim Postem, przy suto zastawionym stole pełnym wysokoprocentowych trunków. Wszyscy jedli i pili do upadłego
Kulinarny karnet Christopherasmaczne.Polecam. Składniki: dla dwóch osób jedna dorodna polędwiczka wieprzowa sól ,pieprz śmietanka 18 % pół szklanki dobrego czerwonego wina oliwa z oliwek Dodatkowo: kasza gryczana brokuł Polędwiczkę oczyszczamy z białych błon i kroimy na plastry ,nie za cienkie.Lekko rozgniatamy je ręką jak kotlety.Posypujemy pieprzem i smażymy z dwóch stron na oliwie , 2 minuty z każdej strony .Dolewamy odrobinę wody aby połączyła(...)patelni po smażeniu polędwiczek i pół szklanki wina , czekamy aż wino odparuje i dodajemy odrobinę śmietanki , mieszamy .Wszystko trwa nie więcej niż 15 minut. Teraz posypujemy solą i pieprzem sos ,aby miał lepszy smak. W międzyczasie gotujemy kaszę i brokuła .Podajemy razem
Ladylaura.intensywnie pomarańczwy kolor, ale też nadaje im charakterystyczny smak. Składniki: 1 kg świeżych omułków kilka nitek szafranu 1 łyżka masła 2 szalotki 2 ząbki czosnku 1/2 szklanki wtrawnego białego wina 2 łyżki gęstej śmietany 18 proc. 2 łyżki posiekanej natki pietruszki sól pieprz Sposób przygotowania: Szafran włożyć do małej miseczki i zalać niewielką ilością wrzątku. Zostawić na ok. 15 minut(...)wodą szczoteczką i przełożyć do żaroodpornego naczynia. Na patelni, na łyżce masła, zeszklić drobno posiekaną szalotkę i czosnek. Wlać wino i wodę z szafranem i doprowadzić do wrzenia. Wrzącym sosem zalać omułki, po czym przykryć naczynie i wstawić do zimnego piekarnika. Nastawić piekarnik na 220 stopni Celsjusza. Po 15 minutach wyjąć naczynie i kilka razy nim potrząsnąć, uważając
W SMAKpappardelle. Czas przygotowanie: 25 min.Porcja dla 2 osóbKoszt przygotowania: 19,00 złSKŁADNIKI:250 g krewetek koktajlowych (grenlandzkie)6 średnich marchewek2 cebule szalotki1 ząbek czosnku1/2 cytryny1 łyżka masła100 ml białego wytrawnego winaoliwanatka pietruszkisól, świeżo mielony pieprzPRZYGOTOWANIE:Marchewkę myjemy i obieram. Za pomocą obieraczki do warzyw wycinamy długie i cienkie wstążki. Marchewkowe pappardelle wrzucamy do gotującej się wody(...)być aldente, kontrolujemy aby jej nie rozgotować. Ugotowaną odcedzamy i odstawiamy. Na oliwie podsmażamy posikaną szalotkę i czosnek. Dodajemy masło, a następnie krewetki. Dolewamy wina i chwilę smażymy, aby sos się delikatnie zagęścił. Doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Dodajemy wcześniej przygotowane marchewkowe pappardelle i chwilę smażymy. Wykładamy na talerz i posypujemy świeżo posiekaną natką pietruszki. Życzę smacznego
kulinarnyJabiały z klopsikami z białej kiełbasy Żurek staropolski Zupa chrzanowa z jajkiem i chrustem bekonowym Zakwas na żurek Zakwas pszenny na barszcz biały Zupa pomidorowa Pieczone mięsa i potrawy na ciepło: Biała kiełbasa pieczona w cydrze Pieczona pierś gęsi Dietetyczny pasztet z kurczaka Kotlety à la Pożarski (kotlety pożarskie) Rolada z indyka z suszonymi pomidorami Pieczeń rzymska z białą kiełbasą(...)Chrupiące polędwiczki kurczaka Pieczone pierożki z młodą kapustą i białą kiełbasą Chrupiące polędwiczki z kurczaka Bigos świąteczny Potrawy na zimno: Sałatka jarzynowa Sałatka śledziowa z burakami Sałatka z paluszków krabowych Sałatka lwowska Sałatka z paluszków krabowych i ananasa Łosoś w galarecie Sałatka jajeczna z twarogiem Gravlax - marynowany łosoś Śledzie z cebulą Hekele. Sałatka śledziowa Surówka z młodej kapusty Sałatka
Codziennik Kuchennybiała, a czerwona kapusta. Ale nie, nie... Nic bardziej mylnego 😂 Spójrzcie tylko jaką fajną surówkę ostatnio wyczarowałam! Zastanawiam się, czy nie pomyśleć o podobnej do słoików na zimę, bo jest naprawdę genialna. Łapcie przepis i działajcie! Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE Składniki: 300g białej kapusty 1 duża marchewka 1 średniej wielkości cebula biała(...)wiórki, marchewkę oraz cebulę na drobnych oczkach (można nawet na tych do tarcia ziemniaków ). Pietruszkę drobno siekamy. Z oleju, soku z cytryny, cukru, odrobiny soli i pieprzu robimy sos do surówki. Gdy cukier i sól się rozpuszczą, dodajemy do poszatkowanych warzyw i dokładnie mieszamy. Odstawiamy przed podaniem na ok 15-20 minut, kapusta nieco zmięknie, a smak będzie bardziej
Kuchnia w czekoladzie