biały sos - 1500 przepisów (strona:61/100)

Sałatka z brukselki z parmezanem i orzechami włoskimi 175

brukselki 3 łyżki białego octu winnego lub octu jabłkowego 1 łyżka musztardy sól, pieprz 6-7 łyżek oliwy 50 g sera parmezan 100 orzechów włoskich Przygotowanie: Z brukselki odetnij zdrewniałe końcówki i oderwij brzydkie liście. Następnie pokrój brukselkę na bardzo cienkie plasterki. Pomocna okaże się tutaj mandolina lub robot kuchenny. Pokrojoną brukselkę przełóż do miski. Przygotuj sos. W słoiku umieść

Chilli Czosnek i Oliwa
Zupa z soczewicy z moghrabieh i mlekiem kokosowym 158

kawałek pora (biała część) 2 ząbki czosnku 5 cm świeżego imbiru 1/3 łyżeczki kurkumy 1 łyżka koncentratu pomidorowego 2 liście laurowe 2 liście limonki kaffir (można zamienić na 2 plastry limonki bez skórki) 6-7 szkl. wody 400 ml mleka kokosowego 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka masła klarowanego lub oleju 1/2 łyżeczki kuminu sól, sos sojowy do smaku

Codziennik Kuchenny
Zupa z skorzonery 209

podobny do białych szparagów. W Polsce jest ona trudno dostępna. Skorzonera jest bogata w cenne dla naszego organizmu minerały takie jak: potas, cholina, wapno i fosfor. Posiada także witaminy A,C, E i B 1 . Warzywo to można przygotować na wiele sposobów np. ze względu na podobny smak do szparagów  można je przygotować tak samo z sosem holenderskim

cookpl
Pikantny, smażony ryż po teksańsku 190

białego ryżu; 1 duża cebula; 1/2 dużej, czerwonej papryki; 1/2 dużej, żółtej papryki; 1 papryczka jalapeno; 1 puszka kukurydzy konserwowej (masa netto, po odcedzeniu 285 g); Sok wyciśnięty z 1 limonki;  Skórka starta z całej limonki; 1/2 pęczka świeżej kolendry; 2 łyżki oleju; 1 łyżeczka chili w proszku; 1 łyżeczka kminu rzymskiego (kuminu); 1 łyżka sosu Worcestershire; Kilka kropel

Gospodyni Miejska
Mule 253

Aksamitny sos, który wytworzy sie w tej potrawie  jest idealny do polania świeżej bagietki i zjedzenia jej razem z małżami. Taki sposob serwowania małż jest w moim domu od lat. Mule, inaczej zwane omułkami, są najdelikatniejsze w smaku z całej rodziny mięczaków. Wystarczy im dosłownie 5 minut gotowania w towarzystwie prawdziwego masła, czosnku, natki pietruszki oraz białego słodkiego wina

Zainspiruj się kuchnią
Mój kulinarny pamiętnik z Toskanii - Kuchnia toskańska 208

całym kraju makaronów z sosem bolognese, arrabiata itd., ale jeżeli chcecie skosztować czegoś wyjątkowego i regionalnego, to polujcie na makaron w sosie grzybowym z truflami lub pappardele z sosem z królika.Kolejna miejscowa specjalność to pici, produkowany pod Sieną makaron z kształcie grubszego spaghetti. Możecie zamówić go w restauracji, np. Pici con le Briciole z dodatkiem czerstwego chleba(...)Dania z dziczyznyJak już wspominałam, kuchnia toskańska słynie z potraw z dziczyzny, szczególnie królika. Na lekcji gotowania miałam okazję przyrządzać królika cacciatore, czyli po myśliwsku, duszonego z warzywami i białym winem. W restauracjach dostępne są poza tym dania z dzika, jak ten gulasz z ziemniakami.Trippa czyli flakiPrzyznajcie się, chyba nikomu z Was kuchni włoska nie kojarzy się z flakami

Chilli Czosnek i Oliwa
Burgery 161

N igdy nie przepadałam za tego typu jedzeniem, ale gdy pierwszy raz spróbowałam  prawdziwego burgera (nie takiego z barów szybkiej obsługi) to naprawdę mi posmakował

Biały fartuszek
PLACKI ZIEMNIACZANE Z GULASZEM WOŁOWYM I SOSEM CZOSNKOWYM! 272

Dzisiaj jedno z ulubionych dań mojego męża, chrupiące placki ziemniaczane, z gęstym sosem z wołowiną, z dodatkiem ogórka kiszonego, papryki i sosem czosnkowym. Danie, które w różnych odsłonach można zjeść w niejednej przydrożnej chacie. Ale tylko dotychczas udało nam się trafić dosłownie może trzy razy, tak aby chcieć wrócić jeszcze raz na ten posiłek. Zazwyczaj zamiast wołowiny dodawana jest wieprzowina(...)robię je sama w domu.  Przede wszystkim wiem co jem. Placki ziemniaczane są pyszne chrupiące- takie, jak robiła babcia, mięso jest delikatne i rozpływające się w ustach.  Sos czosnkowy mogę przygotować tak jak lubię, ogórki kiszone pachną, a posiekana papryka nadaje delikatnej chrupkości temu daniu.  Danie jest dość proste i nie wymaga od nas dużych umiejętności

SMYKWKUCHNI
” Swojski garnek” z szynką wieprzową 160

ułatwiających życie . Bardzo lubię te potrawy głównie za to , że zawsze się udają i można je zostawić samym sobie Moi chłopcy kochają je za smak , szczególnie te w śmietanowych sosach z pieczarkami , zielonym groszkiem lub boczniakami Czyli delikatne w smaku, wersje z papryką w meksykańskim czy węgierskim stylu cenią nieco mniej ale też nie odmawiają Poniższy przepis jest właśnie śmietankowy(...)średniej wielkości marchewka 1 korzeń , mały pasternaku ( można zastąpić pietruszką ) 1 płaska łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej 1 płaska łyżeczka , mielonych nasion kozieradki sól, pieprz do smaku 1 szklanka białego półsłodkiego wina 1/2 szklanki kremówki 1 łyżka masła 1 łyżka smalcu mały pęczek, świeżego majeranku ewentualnie mąka z wodą do zagęszczenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Mięso z szynki płukamy , osuszamy papierowym ręcznikiem

Ogrodnik w podróży
Muszle makaronowe z kurczakiem, bakłażanem i kremowym serkiem 352

zimno, jako przekąska w pracy. Ostatnio odkryłam i pokochałam muszle makaronowe. Zazwyczaj nadziewam je farszem z mięsa i warzyw z dodatkiem kremowego serka i zapiekam z sosem pomidorowym. Wypróbowałąm juz kilka kombinacji smakowych i za każdym razem wychodzi pysznie :) Gdy na sklepowej półce ujrzałam nowe serki Arla Apetina, od razu pomyślałam o wykorzystaniu takiego serka do tego dania. Jego kremowa(...)błonek, kroimy w drobną kostkę. Przyprawiamy sola, pieprzem, papryką słodką. Na patelni rozgrzewamy olej i na gorący wrzucamy kurczaka. Smażymy krótko, tylko aby zrobił się ze wszstkich stron biały. Przekladamy na talerz. Bakłażana i suszone pomidory kroimy w jak najdrobniejszą kostkę. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy bakłażana (uwaga, bo potrafi wchłonąć duże ilości oleju!), solimy (nie solę bakłażana wcześniej, aby puścił

Zawsze głodna!
NAJLEPSZE GOLABKI W BIALEJ KAPUSCIE 197

główka białej, luźnej kapusty 300g ryżu długoziarnistego 250g wieprzowiny mielonej 1 puszka dobrej mielonki konserwowej 1 duża cebula 3 kapelusze suszonych, wcześniej obgotowanych, grzybów 2 kopiaste łyżki bułki tartej 1/2 szklanki + 1 szklanka esencjonalnego rosołu (może być z koncentratu) 1 całe jajko sól pieprz , pi eprz ziołowy zioła: majeranek, tymianek, posiekana natka pietruszki oliwa do smażenia cebuli sos pomidorowy

Moja Książka Kucharska
Sałatka z quinoą, ogórkiem, selerem naciowymi i lawendą 175

ugotowanej białej quinoy pół główki sałaty lodowej 3 ogórki grunktowe 2-3 łodygi  selera naciowego świeże listki mięty łyżka suszonej lawendy 3 łyżki ostu jabłkowego ekologicznego 3 łyżki oleju z awokado kolorowy pieprz różowa sól himalajska Wykonanie: Sałatę myjemy, osuszamy i rwiemy na kawałki do miski, dorzucamy quinoę i pokrojone w plasterki ogórki oraz seler. Polewamy wszystko sosem zrobionym

Quinoa Raz!
Risotto z groszkiem cukrowym i szynką parmeńską 185

zagęszczenia sosu. Risotto trzeba co chwilę mieszać i stopniowo dolewać wino, a potem bulion. Kolejną porcję płynu dodajemy, gdy poprzednia zostanie wchłonięta przez ryż. Składniki (dla 2 osób): 1 szklanka ryżu (użyłem arborio) 1 łyżka klarowanego masła 1 łyżka oliwy z oliwek 2 szalotki 1 ząbek czosnku 1 opakowanie groszku cukrowego 5 plastrów szynki parmeńskiej 2 kieliszki białego wytrawnego wina

W SMAK
Spaghetti z krewetkami, szpinakiem, suszonymi pomidorami w sosie śmietanowym 226

krewetek a naszła mnie na nie straszna ochota. Nie było wyjścia! Trzeba było ulec pokusie. Zrobiłam szybki obiad, prosty w wykonaniu – spaghetti z krewetkami, szpinakiem, suszonymi pomidorami w sosie śmietanowym z winem. Koniecznie spróbujcie! Jak przygotować krewetki? Krewetki rozmroź, obierz (jeśli kupisz w całości – jednym zdecydowanym ruchem ukręć głowę, oderwij nogi, zsuń ogonek i delikatnie usuń pancerzyk z całej(...)masła + 1 łyżka oliwy z oliwek około 20 surowych krewetek 2 – 3 garście szpinaku 200 g śmietany kremówki 1 średnia cebula 3 – 4 ząbki czosnku 1/2 szklanki białego wina ser grana padano 1/2 słoiczka suszonych pomidorów (u mnie wyszło 9 sztuk) sól, pieprz, suszony tymianek Wykonanie: Makaron ugotuj al dente. Szpinak umyj i osusz. Cebulę pokrój w drobna

Moja pasja smaku
Gulasz wieprzowo-wołowy z fasolą i zapiekanym jajkiem na miękko 176

pół szklanki czerwonego wytrawnego wina lub wywar - 1 litr wywaru warzywnego lub mięsnego - 3 czubate łyżki koncentratu pomidorowego - po pół łyżeczki papryki słodkiej i ostrej - średnia puszka fasoli białej i czerwonej 300-400 g - średnia puszka soczewicy  - jajka Mięso umyj i pokrój na małe kosteczki, podsmaż na dobrze rozgrzanym oleju   partiami ( nie smaż wszystkiego razem). Przeżuć do garnka(...)wywar i gotuj na małym ogniu 1.5 godziny. Mieszaj co jakiś czas. Gdy mięso zmięknie i wywar odparuje wyłącz gulasz. Fasolę i soczewicę odcedź z zalewy i dodaj do sosu 10 minut przed podaniem, pogotuj chwilę. Gdyby gulasz był za gęsty dodaj trochę przegotowanej wody, dopraw do własnego smaku. Włącz piekarnik na 200 ° termo obieg. Na każdą porcję wbij ostrożnie

Pasje Jolki

Proponowane wyszukiwania