biały sos - 1500 przepisów (strona:57/100)

Wiosenna surówka z sałat 169

rukolę, roszponkę, rzymską mini, lodową  i masłową. Do kompletu wzięłam do kosza sporą rzodkiew - biały sopel. No i taka  właśnie surówka z tymże sopelkiem  była na obiad... Wiosenna surówka  z sałat 3 rodzaje sałat kawałek  rzodkiwki biały sopel oliwa sok z cytryny płynny miód  pół szklanki uprażonych orzechów sól i pieprz do smaku papryka(...)słodka do oprószenia  Umyj i pokrój 3 rodzaje sałat. Wymieszaj oliwę, sok z cytryny.  Dodaj miód, sól i pieprz do smaku. Wymieszaj wszystko i polej sosem sałaty. Dodaj orzechy i wymieszaj po czym przełóż do miski. Rzodkiew obierz, ponacinaj brzegi jak na zdjęciu po czym pokrój w plastry. Ułóż rzodkiew na górze surówki, oprósz papryką

Gotuj Sam!
Bezglutenowe spaghetti z krewetkami i pomidorkami koktajlowymi 176

czosnku ½   pęczka natki pietruszki ½ szklanki białego wytrawnego wina 250 g obranych i oczyszczonych krewetek Makaron ugotuj al dente – 8 minut. Pomidorki przekrój na połówki. Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć drobno posiekany czosnek i zeszklij go przez 1 minutę.   Wlej wino, włóż pomidorki i trzymaj na mocnym ogniu, aż sos częściowo odparuje i zgęstnieje, a pomidorki się pomarszczą. Dodaj

Kuchnia bezglutenowa
kluski szpinakowe w sosie pomidorowym 186

było na tłuściutko, dziś może troszkę na zielono :D Kiedyś dawno, dawno temu, jak dostęp do przepisów był raczej w kiosku, znalazłam fajny przepis na szpinakowe kluski podawane z sosem pomidorowym. Jak zabierałam się do ich robienia, rodzina troszkę kręciła nosem, bo przecież nie ma tam mięska :P Wcale się nie dziwiłam, bo raczej należymy do mięsożerców :D Postawiłam(...)sera białego * przyprawy: sól, pieprz ziołowy i kolorowy * 2-3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę Wszystko porządnie zagniotłam i uformowałam wałek podobnie jak na kopytka. Obtoczyłam wcześniej w mące, by się ciasto nie kleiło. Wykrawałam kluseczki w kształcie kopytek. Gotowałam w lekko osolonej wodzie. Po wypłynięciu trzeba gotować jeszcze ok 1-2 minut. Odcedziłam. Zrobiłam sos pomidorowy. Miałam puszkę krojonych

Pieprzyć z Fantazją
Moussaka – prawdziwa grecka zapiekanka 219

Poza tzatziki to chyba najbardziej znana grecka potrawa. Prawdziwy comfort food – przypieczony serowy sos, warzywa, mięso, pomidory i pełnia smaku. Przepis nie jest skomplikowany, wymaga od Was jedynie dłuższego postania w kuchni. Ale gdy tylko wyjmiecie ją z pieca, gdy wbijecie widelec w pierwsze kęsy gorącej moussaki zobaczycie, że warto było poświęcić trochę czasu. Moussaka znana jest nie tylko(...)dosłownie minutę – zasmażka ma zostać biała. Wlewamy do niej powoli mleko, cały czas mieszając, żeby nie utworzyły się grudki. Po wlaniu całego mleka stale mieszamy, żeby nie potworzyły się grudki, czekamy aż całość ponownie zgęstnieje i zdejmujemy z ognia. Jeśli grudki jednak Wam powstały, zmiksujcie całość. Dodajemy przyprawy – startą gałkę, sól, pieprz. Do sosu ścieramy całą kulę sera mozzarella. Mieszamy

Karo in the Kitchen
Quesadillas meksykańskie 235

odmiany i na przekór jesieni proponuję słoneczne i kolorowe danie prosto z Meksyku - quesadillas z pikantnym farszem  wołowiny, kwaśnym sosem śmietanowym i salsą z pomidorów i awokado. Danie niezwykle łatwe w przygotowaniu, efektowne i smaczne. Zapraszam na wyprawę kulinarną w cieplejsze rejony świata...Do przygotowania dania użyłem:500 mielonego mięsa wołowego,2 zielonych papryczek chili,1 średniej cebuli(...)ząbków czosnku,3 pomidorów,1 puszki pomidorów krojonych,1 puszki kukurydzy (300 gram),1 puszki czarnej fasoli (250 gram),1 puszki białej fasoli (250 gram),1 dojrzałego awokado,2 limonek,200 gram żółtego sera,200 gram kwaśnej śmietany 18%,8 placków tortilli,2 łyżki koncentratu pomidorowego,1 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego,15 listków świeżej bazylii,10 listków świeżej mięty

Wyprawy kulinarne
Gołąbki z rzymskiego garnka 186

garnka Składniki na gołąbki: 1 kapusta o wadze ok. 1,5 kg 750 g mieonego mięsa z indyka 100 g suchego ryżu 1 cebula sól i pieprz Składniki na sos: 1 kartonik 500 ml  przecieru pomidorowego 1 mały kubek śmietany 18% koperek sól, pieprz Wykonanie: Z kapusty wycinany głąb i parzymy ją w dużym garnku około 15-20 minut(...)międzyczasie dokładnie mieszamy mikserem lub malakserem mięso, dodając parę łyżek zimnej wody, mięso musi być kleiste. Potem dodajemy posiekaną cebulę, ryż i przyprawy. Z liści wycinamy twardawe białe części u nasady, nakłady po czubatej łyżce farszu i zwijamy w rulon, zakładając boki liścia do środka. Ja gołąbki piekę w rzymskim garnku w piekarniku. Najpierw garnek przez 30 minut

Kulinarne przygody Gatity
Marynowane bakłażany z papryką 257

dodatkiem białego pieczywa albo wykorzystać, jako składnik sałatek. Na początku do tego dania wykorzystywałam samego bakłażana, ale później stwierdziłam, że papryka grillowana też idealnie tutaj pasuje. Jeśli jeszcze nie kochacie bakłażana to teraz na pewno się w nim zakochacie, jeśli przygotujecie te marynowane bakłażany i marynowaną paprykę Na blogu również znajdziecie inne przepisy na bakłażana: Bakłażan w sosie jogurtowym , Pasta(...)nasionami chilli. Oliwę wymieszać z octem balsamicznym i zalać przygotowane bakłażany i paprykę. Zostawić żeby się zamarynowały na minimum 24 godziny. Podawać posypane posiekaną natką pietruszki w towarzystwie białego pieczywa i oliwek. Najlepiej wyjąć z lodówki na 1-2 godziny przed jedzeniem. Smacznego Post Marynowane bakłażany z papryką pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl

UgotujmyTo.pl
Grillowany pstrąg łososiowy z cytrynowo - maślanym sosem i karmelizowaną marchewką baby 222

Słuchajcie, ten sos do ryby to hit!! Cudownie maślany i lekko kwaskowy. Wszak ryba uwielbia cytrynę. Do tego stawiająca miły opór zębom szalotka.   Musicie wypróbować, musicie! Ja pokochałam do tego stopnia, że dziś znów zrobiłam go do pstrąga - tęczowego dla odmiany. Jakoś rybnie u nas ostatnio się zrobiło:) Składniki: - filet z pstrąga tęczowego, ok 300 g - 2 szalotki(...)szczypiorkiem - 100 ml śmietanki 30% - sok z 1/2 cytryny - 150 ml białego, wytrawnego wina - sól, pieprz - masło marchewka: - 300 g marchewek baby (u mnie mrożone) - 1 szalotka - łyżka cukru brązowego - łyżka octu balsamicznego - szczypta chilli - sól i pieprz do smaku - łyżka masła - 100 ml wody Pstrąga myjemy, osuszamy, usuwamy skórę i odkładamy na bok. Masło rozgrzewamy w rondlu, wrzucamy posiekaną

Cook&Love
Łatwy kurczak po indyjsku 486

Łatwy w wykonaniu i wyjątkowy w smaku kurczak w indyjskim sosie na bazie pomidorów i korzennych przypraw. Mniam <3 Danie inspirowane jest przepisem ze strony Kuchnia Lidla . Zapraszam do przygotowań!    Składniki na 4 porcje: 2 piersi z kurczaka 2 ćwiartki kurczaka 50 g masła 1/2 cebuli, drobno posiekanej 15 g świeżego imbiru, startego na tarce 3 ząbki(...)czosnku, drobno posiekane 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka pieprzu cayenne 2 łyżki przyprawy curry 1 gwiazdka anyżu 2 goździki 2 łyżki octu z białego wina  100 g przecieru pomidorowego z kartonu 1 puszka krojonych pomidorów 1 kostka rosołowa 100 ml śmietanki 30% świeża kolendra sól Do podania: ryż basmati * CZAS PRZYGOTOWANIA: 45 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY

My Culinary Art
Kuchnia bez pszenicy- bezpszenne mąki 148

magnez (31%), cynk (32%), selen (26%) i mangan (67%). A nawet miedź (26%). Może służyć jako dodatek do zwykłej mąki w wypiekach. Nadaje się też do zagęszczania zup i sosów, zwłaszcza tych wegetariańskich, wzbogacając je znacząco o białko. W ciastach czy wegetariańskich burgerach może zastąpić bułkę tartą. Niezbędna na tradycyjne dania, jak kofta czy flan, może też dodać egzotyki naleśnikom(...)gram Mąka jest dostępna w dobrych sklepach spożywczych lub w sklepach ekologicznych Mąka ryżowa bezglutenowa Do wyrobu mąki ryżowej można użyć zarówno ryżu białego jak i brązowego. Może ona zastąpić w wypieku mąkę pszenną (ok. 10-15%). W rezultacie otrzymamy pieczywo o delikatnie słodkawym posmaku. Mąka ryżowa może też stanowić doskonała posypkę. Koszt : 5-8 zł/ 500 gram Mąka jest

Tradycyjna Kuchnia
Rolada szpinakowo-serowa 241

dodać czosnek i posiekaną cebulę oraz wkruszyć biały ser. Doprawić do smaku. 3. Na gorący serowy spód wyłożyć farsz, zwinąć jak roladę (uwaga, aby się nie poparzyć!). Położyć ponownie na blachę złączeniem do dołu. Piec jeszcze 30 minut. 4. Roladę całkowicie ostudzić, przed podaniem pokroić w plastry. 5. Świetnie smakuje z sosem czosnkowym. ( KLIK ) Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Orzeźwiająca sałatka z kurczakiem i grejpfrutem. 178

miseczki do której następnie wlewamy sos sojowy, miód i olej. Wszystko razem mieszamy i dodajemy pokrojoną w nieco większe kawałki pierś z kurczaka. Odstawiamy do zamarynowania na 1 godzinę. Następnie myjemy sałatę - my wybraliśmy roszponkę, i rozkładamy na talerzach. Grejpfruta obieramy ze skórki i filetujemy - wycinamy miąższ bez tych białych skórek. Jeśli chodzi o mandarynkę to nie musimy jej filetować

Wspólne smaki
"Hummus z południowych Włoch" 197

olej będzie stanowił np. wspaniałą bazę do sosów sałatkowych. Podawajcie ten hummus z opieczonym w piekarniku pieczywem lub pokrojonymi w słupki świeżymi warzywami (marchewka, seler naciowy, papryka). Jest to fajna propozycja dania na przyjęcie dla wegetarian. "Hummus z południowych Włoch" przepis własnyczas przygotowania: 10 min.Składniki: 1 puszka ciecierzycy (lub fasoli białej, np. cannellini) 1 ząbek czosnku 1/2 słoika suszonych

Chilli Czosnek i Oliwa
Grzybki i wołowina 240

dorzuciłam tylko kilka świeżych grzybów do sosu. Na  stole czekała na nas pyszna wołowina z warzywami. Do tego kasza jęczmienna z suszonymi pomidorami i pietruszką, a do tego zasmażane buraczki. Pomyślałam wtedy  - Nie ma jak w domu! :)   Aromatyczny karczek wołowy Mięso: 1 kg karczku wołowego 3 cebulki czerwone 2 cebule białe papryka czerwona cukinia kilka suszonych śliwek

Sajkofanka smaku
Jak się nie przejeść w Święta? 197

zasmażanych sosów drastycznie „odchudzi” tradycyjne wigilijne potrawy. Śledzia, zamiast w śmietanie, możemy podać z jogurtem, a smażonego karpia zamienić na wersję w galarecie. Nie wyobrażam sobie żadnych świąt bez ciasta, ale tu również można trochę „pokombinować”. Dodanie nawet o 1/3 mniejszej ilości cukru nie spowoduje wyczuwalnej różnicy w smaku. Warto też sięgnąć po przepisy zastępujące biały cukier stewią lub ksylitolem(...)kaloryczne od suszonych, a kawałek grapefruita pomoże w spalaniu tłuszczu. Warto, żeby na stole znalazły się kawałki świeżego lub kiszonego ogórka, papryka, rzodkiewki w charakterze przekąsek. Do tego miseczka sosu na bazie jogurtu naturalnego z czosnkiem i ziołami. W święta jedzmy sałatki z warzyw z dodatkiem dobrej oliwy. Uważajmy na to, czym popijamy posiłek. Napoje również są źródłem kalorii

Szybko Tanio Smacznie

Proponowane wyszukiwania