Przygotowane zapasy drastycznie malały, aż została mała porcja, zbyt mała by obdzielić gości, i tak ten pyszny likier dostał swoje ostatnie 5 minut. Zabłysnął w towarzystwie jabłek w prostym sosie, znakomitym dodatku do deserów w podobnych nutach smakowych. Wybór padł na pieczony sernik, który od jakiegoś czasu miałam zamiar połączyć z nasionami chia. Powstał pyszny, bardzo lekki sernik z ciekawą(...)sernik musi swoje odstać, ale zapewniam warto czekać. Czas przygotowania: 30 minut Czas pieczenia: 1 godzina Składniki: Sernik 1 kg drobno zmielonego sera, 4 jaja, 1/2 szklanki białego cukru, 1/2 szklanki brązowego cukru, 3 łyżki mąki ziemniaczanej, 1 mocne zaparzone i ostudzone espresso lub 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej rozprowadzonej w 2 łyżkach gorącej wody, 2 łyżki nasion chia
SzczyptaSmaQbędziecie odpoczywać i dobrze się bawić, zamiast produkować czasochłonny catering.Pieczone ziemniaki z sezamem aromatyzowane oliwą truflową sprawdzą się przy ognisku i na bardziej wytwornym party. Możecie przygotować wasze ulubione sosy, które podacie z ziemniakami, lub skrócić czas przygotować i skorzystać ze smakowych serków z dodatkami, dostępnych w sklepach.Czas przygotowania: 70 minut (z pieczeniem)Porcje: 3 Składniki(...)chrzanem,150 g serka Almette z czosnkiem niedźwiedzim,150 g serka Almette ze szczypiorkiem i cebulom,4 czubate łyżki mąki,4 łyżki oleju,1 łyżka czarnego sezamu,1 łyżka białego sezamu,1 łyżeczka granulowanego czosnku,Oliwa truflowa,Sól,Pieprz,Świeże zioła.Przygotowanie:Ziemniaki wyszorować szczotką pod bieżącą wodą, osuszyć papierowym ręcznikiem, ponakłuwać widelcem.Olej połączyć w misce z czosnkiem, solą
SzczyptaSmaQrodem z popularnego "Chińczyka", a jednak tysiąc razy lepszy, bo bez glutamininau sodu i innych niepożądanych dodatków. Zawsze lubiłam to danie, a nigdy nie robiłam. Okazuje się, że sos jest bajecznie prosty do przygotowania i to z powszechnie dostępnych składników. Uwielbiam połączenie mięsa z owocowymi dodatkami. Dla mnie danie jest zachwycające. Polecam użycie świeżego ananasa! Ulepek z puszki raczej(...)polecam! Przepis znalazłam tutaj . Składniki na 2 porcje: 350 g filetów z kurczaka 1 czerwona papryka 1 marchewka 1/4 ananasa 2 łyżeczki startego imbiru 1 ząbek czosnku pieprz biały, sól 1 łyżka oleju roślinnego 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1/4 szklanki octu ryżowego 3 łyżki wody 4 łyżki miodu/cukru trzcinowego 3 łyżki ketchupu Wykonanie: obraną paprykę i ananasa pokroić
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!grzybami leśnymi i cebulką Śledzie z jabłkami i suszonymi śliwkami Bigos z białej kapusty Flaki z boczniaków Wigilijny barszcz klarowny na zakwasie Uszka z kiszoną kapustą i pieczarkami Pierogi z kapustą i grzybami w cieście ziemniaczanym Zabielany barszcz czerwony z fasolą Kremowa zupa z białej fasoli z grzybami Barszcz czerwony z suszonymi śliwkami Wigilijne pierogi Babci Stasi Wigilijny śledź(...)Śledzie po cygańsku Kapusta z grochem Kapusta z grzybami po lasowiacku Barszcz czerwony z uszkami Sałatka śledziowa z burakiem Kapusta z Grzybami Łosoś w Miodzie i Sezamie Karp w sosie cytrusowo-maślanym Skandynawska zupa rybna Uszka wigilijne z kapustą i grzybami Frittata z łososiem i szpinakiem Sos z suszonych grzybów Kapuśniaki Świąteczny pasztet z soczewicy Pierogi z kapustą i pieczarkami
Weekendy w domu i ogrodziejest kruchy a puchaty drożdżowy, ale taki moim zdaniem bardziej pasował. Nadzienie jest kremowe, delikatne i świetnie się komponuje z ziołami i soczystymi pomidorami. Ja dodatkowo podałam ją z sosem czosnkowym. Polecam bardzo na drugie danie lub ciepłą kolację. *foremka do tarty o średnicy 28 cm Składniki: na ciasto: 225 g mąki 15 g drożdży 135 ml letniej(...)szklanki mleka 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 duży pomidor 150 g żółtego sera wędzonego 2 łyżki czarnych oliwek gałka muszkatołowa sól biały pieprz zioła prowansalskie dodatkowo: bułka tarta i masło do formy Składniki ciasta połączyć i dokładnie wyrobić na jednolite ciasto (najlepiej mikserem z hakami). Odstawić w ciepłe miejsce pod przykryciem
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaNa wstępie małe wyjaśnienie. Przepis który zaprezentujemy poniżej nie ma nic wspólnego z słynnym przysmakiem argentyńskim o tej samej nazwie. Empanadas argentyńskie to pierożki które
Smaki Brazyliiduszonych mięs. Owoce te idealnie nadają się na przetwory. Oczywiście nie możemy zapomnieć o klasycznych powidłach ze śliwek, dżemach, śliwkach marynowanych w occie czy różnego rodzaju sosów i chutneyów podawanych do dań mięsnych. Na pewno są tu też amatorzy śliwkowych nalewek czy śliwowicy. ------------------------------------------------------------- Krucha tarta ze śliwkami i kremem Czas przygotowania: 3 godziny Proporcje na formę o średnicy(...)strata skórka z cytryny 2 łyżki cukru pudru Nadzienie: 250 ml mleka 1 żółtko 3 łyżki cukru 20 g mąki kukurydzianej 1 łyżeczka esencji waniliowej 200 g białego serka w wiaderka 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczka kardamonu 5-6 dużych śliwek Wykonanie: Składniki na ciasto szybko zagniatamy, używam do tego malaksera, żeby zbytnio nie ocieplić masła
Kulinarne przygody Gatitystołu jako pierwsze. Składniki: 0,5 kg filetów śledziowych solonych, 3- 4 jabłka (średniej wielkości), 2 cebule, 400 ml jogurtu naturalnego, 4 łyżki majonezu, sól, biały pieprz, garść koperku, sok z połowy cytryny, mleko i woda do moczenia śledzi Wykonanie: Filety śledziowe dokładnie moczymy w wodzie i mleku. Ja moczę je ok. 3 godzin zmieniając wodę(...)Układamy je w płaskim naczyniu. Skrapiamy sokiem z cytryny. Jabłka i cebulę kroimy w kostkę i układamy na śledziach. Jogurt mieszamy z majonezem, doprawiamy solą i pieprzem. Gotowym sosem polewamy nasze śledzie. Na wierzch sypiemy koperkiem. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin, żeby składniki dokładnie się połączyły. Najlepiej smakują następnego dnia. Smacznego
Passion of Cookingpotrawa kuchni włoskiej wywodząca się z Lombardii. Najbardziej znana wersja tej potrawy to Ossobuco alla Milanese- przyrządzane z pokrojonej w plastry giczy cielęcej, obsmażonej, a potem duszonej w białym winie w towarzystwie warzyw. Na koniec posypane obficie gremolatą, przygotowaną z pietruszki, czosnku i skórki otartej z cytryny. To danie niezwykle pachnące, wyrafinowane i pyszne. Przepis znajdzie się w e-booku(...)papryką ostrą, pomidorami i bazylią 1 posiekana cebula 2 pokrojone ząbki czosnku 3 pokrojone łodygi selera naciowego 350 g marchwi pokrojonej w plastry 2 łyżki koncentratu pomidorowego 250 ml białego wytrawnego wina 250 ml bulionu cielęcego 400 g pomidorów z puszki 4 gałązki tymianku sól pieprz Gremolata: 1 łyżka skórki otartej z cytryny 1 garść pokrojonej natki pietruszki 2 pokrojone
Smakowity Blog KulinarnyColourful peppers. Składniki. 2 papryki 1 jajko 20 dag sera ricotta 1 łyżka śmietany 18% 1 łyżka keczupu 1/4 łyżeczki papryki słodkiej 2 łyżki koperku 1
Kulinarny karnet Christopheraczęsto zostaje nam po gotowaniu różyczek brokuła, które są zdecydowanie bardziej popularne) 2 średnie marchewki (ok. 350g) 40g płatków migdałowych pęczek natki pietruszki 40g majonezu light (czubata łyżka) łyżka białego octu winnego sól i pieprz do smaku Łodygę brokuła cienko obrać ze skórki, pokroić w plasterki i wrzucić do misy blendera z końcówką do rozdrabniania. Utrzeć w mikserze na purre(...)przypalić). Majonez utrzeć z octem w małej miseczce. Posiekać 2 łyżki natki pietruszki. W dużej misce wymieszać tartą marchewkę z puree z łodygi brokuła, prażonymi migdałami, natką pietruszki i sosem. Sprawdzić smak, po czym doprawić szczyptą soli i odrobiną świeżo mielonego pieprzu, jeśli potrzeba. W surówce użyłam majonezu light. Aby ją trochę odchudzić, można połowę majonezu zastąpić gęstym jogurtem naturalnym
Dietologtrochę inny sposób. Zapiekanka ziemniaczano-rybna to bardzo dobry wybór na urozmaicenie rybnego menu. Bardzo pożywne i sycące danie.SKŁADNIKI1 kg ziemniaków700 g filetów rybnych2 pory (białe części)1,5 szklanki śmietany 22%2 jajka100 g sera żółtego (startego)pół pęczku koperkusól, pieprz, papryka słodka, gałka muszkatołowaZiemniaki obrać, umyć, pokroić w plasterki, obsmażyć na patelni i przyprawić solą oraz(...)wymieszać. Rybę umyć i osuszyć. Por umyć i pokroić w plasterki. W naczyniu żaroodpornym na spód ułożyć połowę ziemniaków, rybę, pory i na koniec resztę ziemniaków. Każdą warstwę polać sosem i posypać serem. Na koniec wylać resztę sosu i posypać startym serem.Zapiekać 40 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C (bez termoobiegu).Smacznego
Złote przepisysproszkowany imbir, tymianek, pieprz, Przygotowania zaczniemy od farszu. Tak więc obieramy pieczarki, cebulę oraz selera i kroimy w drobną kostkę. Wrzucamy na patelnię i przesmażamy, pod koniec dodając grzybowy sos sojowy kilka kropel i świeżo mielony pieprz. W miedzy czasie nastawiamy ryż i gotujemy w osolonej wodzie na sypko. Po ugotowaniu ryżu mieszamy składniki z warzywami i dodajemy imbir, tymianek(...)musicie sami określi ć, bo nie wiemy jakiej wielkości macie kapustę w rękach :) tak czy siak to co twarde musi zniknąć. Rozkładamy liście kapusty i tam gdzie pozostała biała twarda część ścinamy ją ostrym wąskim nożem, aby liść w tym miejscu był cieniutki. Teraz zaczynamy od największych liści i wkładamy po jednym do wrzącej wody na 1-2 minuty
vegetaniedrobno posiekane) 1 kawałeczek chilli (drobno posiekane) ok 2 cm imbiru (starty na tarce) 2 małe szalotki (drobno posiekane) 4 łyżki masła 2 łyżki oleju około 100 ml białego wytrawnego wina sól, pieprz natkę pietruszki do posypania grzanki z dobrej jakości pieczywa, do podania. Przygotowanie: Na dużej patelni rozgrzewamy masło i olej, dorzucamy szalotki, imbir i chilli. Jak szalotki się(...)czosnek. Smażymy kolejne 3-4 minuty. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem. Można skropić sokiem z cytryny. Podajemy razem z grzankami, posypane natką pietruszki. Tak przygotowane krewetki, wraz z sosem, można wymieszać z ugotowanym makaronem i mamy gotowe danie obiadowe. Post Prosty przepis na krewetki i instrukcja obsługi krewetek pojawił się poraz pierwszy w LADY KITCHEN
ladykitchenZupa z kurkami to obiad dla całej rodziny. Polecam Wam serdecznie! SKŁADNIKI: - 1 buteleczka bulionu drobiowego KRAKUS - 500 g kurek - 2 duże marchewki - 1/3 selera - 1 pietruszka - biała część pora - 2 garście makaronu świederki - świeżo zmielony pieprz - 150 ml śmietanki 12% - kilka gałązek cząbru - 3 ziarna ziela angielskiego - 1 listek laurowy - 3 łyżki masła do podania: pieczywo Do garnka(...)miękkości warzyw. Na patelni na maśle przesmaż umyte i osuszone kurki, wraz z listkami cząbru, dodaj do zupy całą zawartość z patelni. Dzięki temu kurki uwolnią aromat do sosu maślanego, będą bardziej jędrne, a zupa bardziej aromatyczna. Dodaj makaron i gotuj przez 12 do 15 minut. Dodaj śmietankę i gotowe! Pyszne, proste i polskie, jesienne danie! #krakus
SMYKWKUCHNI