biały sos - 1500 przepisów (strona:69/100)

Kurki po prowansalsku 201

Kurki po prowansalsku (przepis pochodzi z doradcasmaku.pl)Składniki:200g grzybów: kurki lub inne1 szalotka4 ząbki czosnkuoliwa z oliwekolej30g masła1 pomidorposiekana natka pietruszkigałka muszkatołowatymianek40ml białego wina4 pomidorki koktajlowesólpieprzPrzygotowanie:Szalotkę kroimy w drobną kostkę, czosnek rozgniatamy nożem, a następnie drobno siekamy.Następnie kroimy grzyby i obranego ze skóry pomidora w średnie kawałki.Przygotowujemy 2 patelnie, na jednej rozgrzewamy oliwę, na drugiej olej(...)grzyby puszczą wodę, przekładamy je łyżką cedzakową na patelnię z rozgrzanym olejem i masłem. Chwilę podsmażamy i przesypujemy grzyby do durszlaka, by odcedzić je od pozostałego oleju.Żeby przygotować sos prowansalski wlewamy na rozgrzaną patelnię trochę oliwy z oliwek, wrzucamy posiekaną szalotkę, czosnek, natkę pietruszki, pokrojonego pomidora oraz gałkę muszkatołową i tymianek. Następnie dodajemy wino i podsmażamy wszystko na małym

Smakowity Blog Kulinarny
Spaghetti ze szparagami i brokułami 116

Kuchnia wegetariańska Składniki pęczek białych szparagów drobne różyczki brokuła 3 łyżki masła ząbek czosnku garstka posiekanych ziół : koperku, mięty , natki pietruszki 250 ml kwaśnej śmietany sol pieprz makaron spaghetti ser Dziugas orzeszki piniowe listki ziół do dekoracji Przygotowanie Brokuły i szparagi ugotowałem w osolonej wodzie al`dente. Na patelni rozgrzałem masło, dodałem posiekany czosnek, zeszkliłem, dodałem zioła. Smażyłem ok. pół(...)ognia i energicznie mieszając połączyłem ze śmietaną. Doprawiłem do smaku. Spaghetti ugotowałem al`dente w osolonej wodzie. Odcedziłem, zachowałem pół szklanki wody z gotowania. Gorący makaron połączyłem z sosem i odcedzonymi warzywami. Dolałem trochę wody z gotowania makaronu. Posypałem startym serem oraz prażonymi orzeszkami piniowymi i pozostałymi ziołami. Podałem natychmiast

R'n'G Kitchen
Pęczak po staropolsku 206

przełożenie ich na współczesne, bardziej nowoczesne gotowanie. Jednym z nich podzielę się właśnie dzisiaj :) Jedną z takich ciekawostek był sposób podania pęczaku , który towarzyszył móżdżkowi cielęcemu gotowanemu na białym winie . Pęczak jak pęczak, całkiem go lubię i jadam często, jednak nigdy nie pomyślałabym, by zaeksperymentować z nim w tak nietypowym połączeniu smakowym. Mianowicie z dodatkiem szczypiorku , masła i... gruboziarnistej musztardy(...)doprawiony pęczak stanowi świetny dodatek do mięsa wszelkiego rodzaju. Ja pałaszowałam go w towarzystwie Gulaszu wyraźnie przyprawionego od Pamapol . Gulasz - mocno mięsny, z dodatkiem cebuli, w gęstym i aromatycznym sosie - idealnie łączył się z niekonwencjonalnie przyrządzonym pęczakiem. Do szczęścia dołożyłam tu jeszcze kilka buraczków w occie domowej roboty i poczułam się jakbym zasiadła do staropolskiego, biesiadnego stołu :) Składniki na porcje

Grunt to przepis!
PIKANTNE, ZAKRĘCONE KIEŁBASKI Z GRILLA 165

Bardzo smaczne, cienkie białe kiełbaski z grilla. Najlepiej zamówić je  u masarza bo są ciężko dostępne w sklepach. Kiełbaski doprawiamy na pikantnie, papryką, pieprzem i kolendrą. Zwijamy je w ślimaczki i nabijamy na patyki do szaszłyków. Grillujemy i podajemy z ulubionymi dodatkami(...)SKŁADNIKI :  1 kg cienkich, białych kiełbasek  pieprz, ostra papryka, kolendra, gorczyca do smaku 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 2 łyżki oliwy natka pietruszki 2 łyżeczki musztardy 4 łyżeczki majonezu

Kulinarne Fantazje Marioli
Dietetyczna pizza z krewetkami i anchois'a! 234

Dietetyczna pizza? Czy coś takiego wogóle istnieje? Owszem! Przede wszystkim eliminujemy tłusty ser żółty i białą mąkę! Ta pizza smakiem na pewno odbiega od tej prawdziwej włoskiej, ale jest na prawdę bardzo smaczna i możecie ją potraktować jako fit alternatywę do dość kalorycznej tradycyjnej pizzy! SKŁADNIKI: - 200 g mąki z cieciorki (www.skworcu.com.pl) - 60 g mąki z ryżu - 180 ml wody(...)mąką ryżową, odstaw na 15 minut, następnie zagniatamy ciasto na pizzę. Odstawiamy na 35 minut. Formujemy na okrągły blat i układamy na kamieniu. Czekamy 10 minut.  Składniki na sos: - pomidory z puszcze - chili - świeże zioła - sól w/w rozdrabniamy i mieszamy Sosem smarujemy blat ciasta! NA WIERZCH: - pomidorki koktajlowe - krewetki tygrysie - filety anchois - kilka wiórków sera podpuszczkowego light Wstawiamy

SMYKWKUCHNI
Kurczak w liściach chrzanu 206

niezłe mięsko. Specyficzny, ostry smak to ciekawa odsłona kurczakowych piersi... Porcja na 1 osobę:  8 liści chrzanu jedna średnia pierś z kurczaka ¼  szklanki wody ¼ szklanki octu winnego białego słodka i ostra papryka do natarcia mięsa  pół łyżeczki słodzika /1 łyżeczka cukru sól, pieprz sznurek spożywczy Mięso myjemy, suszymy i nacieramy papryką. Liści chrzanu myjemy. 5 liści szatkujemy(...)zostawiamy na kilka godzin w lodówce. Następnego dnia Przelewamy zalewę do naczynia żaroodpornego, wkładamy mięso. Poszatkowane liście wyrzucamy. Pieczemy w temperaturze 180 C około 30 minut.  Podajemy z sosem chrzanowym. Pyszne z ryżem i rukolą. Smacznego

Humanistka w kuchni
Butter chicken 187

nasiona zielonego kardamonu 1 łyżeczka soli 1/3 łyżeczki chilli pieprz cayenne 1 zmiażdżony ząbek czosnku 1 łyżeczka posiekanego świeżego imbiru 2 czubate łyżeczki jogurtu naturalnego 100g masła 2 posiekane białe cebule szczypta soli 1 szklanka wody 1 suszone listki laurowe 200ml śmietany 18% Sposób przygotowania Wymieszać wszystkie składniki marynaty. Kurczaka pokroić w większe kawałki i wrzucić do marynaty. Rozpuścić(...)minuty. Dolać wody, listki laurowe, przykryć i dusić 30 minut aż mięso się ugotuje.  Po tym czasie dodać śmietanę, wymieszać i gotować bez przykrycia kolejne 15 minut aż sos zgęstnieje. Jak zawsze, podawać z  ryżem  i/lub  indyjskimi chlebkami

W kuchni wieczorem
Mus z białej czekolady 200

White chocolate mousseSkładniki.5 dag biszkoptów1 łyżka masła2 łyżki spirytusu2 łyżki cukru2 łyżki wody15 dag czekolady białej1 jajko150 ml śmietany15 dag truskawek2 łyżki cukru pudruWykonanie.Biszkopty zmiksować

Kulinarny karnet Christophera
Cukinia faszerowana mięsem mielonym, warzywami i mozzarellą. 202

nieźle przeobrazić ;-) To pewnie mokre lato służy ich wzrostowi.. Ale nie narzekam na nadmiar, bo kabaczek w moim domu zawsze znajdzie zastosowanie, choćby jako zagęszczacz do zupy czy sosu. Przepisów jak co roku na blogu - będzie kilka :) Dziś zapraszam na cukinię faszerowaną. Mięciutkie łódeczki zapiekane w piekarniku wraz z aromatycznym, mięsno-warzywnym farszem, który jest wyrazisty w smaku, tworzą(...)nieduże cukinie (mogą być różnokolorowe) 30 dag mięsa zmielonego z łopatki wieprzowej 10 dag mięsa mielonego wołowego pół czerwonej papryki ząbek czosnku 1 nieduży pomidor 1 marchew 1 biała cebula pęczek natki pietruszki lub szczypiorku płaska łyżka majeranku pieprz ziołowy i sól liść laurowy 50 g mozzarelli oliwa do podsmażenia Wykonanie: Cukinię umyć, przeciąć wzdłuż na pół, wydrylować miąższ

Poezja Smaków - blog kulinarny
Chili con carne 239

tymianku 2 zielone chili 1 czerwona papryka 1 żółta papryka garść czarnych oliwek 1 puszka  pomidorów  bez skórki 400g 1 puszka  fasoli  400g ( ja miałam białą) 1 szklanka bulionu wołowego 1 łyżeczka czerwonej wędzonej papryki w proszku sól i pieprz do smaku Dodatkowo: chipsy   limonka świeża kolendra lub pietruszka Sposób przygotowania: Na patelnię wlać oliwę(...)papryki. Smażć około 10 minut od czasu do czasu mieszając. Dorzucić pomidory z puszki wraz z zalewą i odcedzoną fasolę. Gotować na wolnym ogniu przez kolejne 15 minut, aż sos odparuje i zgęstnieje. Dodać sól, pieprz, wędzoną paprykę wymieszać i pozostawić na ogniu jeszcze 2-3 minuty. Na końcu dodać oliwki, listki kolendry i skropić sokiem z jednej limonki

Gosia gotuje
Gołąbki z kaszą gryczaną 152

Składniki: 1 duża biała kapusta 2 woreczki kaszy gryczanej 1/2 kg mięsa mielonego (najlepiej wieprzowego) 2 cebule sól pieprz Sposób przygotowania: 1. Kaszę ugotować i ostudzić. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć. 2. W misce wymieszać kaszę, mięso i cebulę. Doprawić solą i pieprzem. 3. Kapustę sparzyć. Wyciąć zgrubiały fragment. Nałożyć farsz i zawinąć gołąbki. 4. Zawinięte gołąbki ułożyć(...)kapustą ( zapobiegnie to przypaleniu się gołąbków), zalać wodą ( najlepiej tą od odparzania kapusty ) i gotować na wolnym ogniu do momentu aż kapusta będzie miękka. Gołąbki te najlepiej podawać z sosem grzybowym

A Ty Smakuj Mnie
Koszyczki z ciasta filo z serem i szpinakiem 204

farsz wybrać, jest tyle możliwości. W końcu stanęło na tradycyjnym połączeniu szpinaku z białym serem, następne będą z farszem meksykańskim ;). Składniki: 7 arkuszy ciasta filo, 200g mrożonego szpinaku, 200g białego sera, 1-2 ząbki czosnku, sól, pieprz do smaku, oliwa do smarowania ciasta. Szpinak rozmrażamy. Ser rozdrabniamy widelcem, dodajemy rozmrożony szpinak, oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Przyprawiamy i dokładnie mieszamy(...)układamy w formie do muffinek. Do środka każdego  koszyczków nakładam farsz delikatnie przymykamy koszyczki. Pieczemy ok. 20-25 min w temp. 200 stopni. Podajemy na ciepło z sosem czosnkowym. Bon Appetit

Pudełko rozmaitości
Aksamitny pasztet z drobiową wątróbką 181

parzonego ( plastry ) 1 marchewka 1 cebula – duża lub dwie małe 1,5 łyżeczki mielonego pieprzu sól do smaku 1 łyżka miodu 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka mielonej gorczycy białej Łopatkę i udka od kurczaka , myjemy i wkładamy razem do brytfanki , dodajemy cebulę i marchew ( można w całości – byle obrane ) , solimy do smaku . Dusimy pod przykryciem , w razie potrzeby(...)ścięła z wierzchu . Mięso drobiowe obieramy z kości , przepuszczamy przez maszynkę do mięsa o drobnych oczkach razem ze skórą , warzywami i wieprzowiną . Następnie całość przekładamy do malaksera , dodajemy wątróbkę , sos powstały przy pieczeniu , przyprawy ,wyciśnięty praską czosnek , miód , sól do smaku i miksujemy na gładką masę . Podczas miksowania wbijamy jedno jajko . W przesmarowanej olejem formie do pieczenia , układamy plastry boczku

Ogrodnik w podróży
Kremowy sos do makaronu – z kalafiora 246

Sosy do makaronów na bazie masła i śmietany są pyszne… I przy okazji mają milion kalorii. Ten sos jest inny. Kremowo miękki i gładki, delikatny. On miał ochotę na makaron. Ja na kalafiora. Czy w takim połączeniu uda się znaleźć wspólny mianownik? Okazało się to całkowicie wykonalne. I zdrowe! Bazą tego sosu jest kalafior. A w zasadzie puree z kalafiora(...)mniejsze kawałki oraz świeży ząbek czosnku. Całość zamykamy i miksujemy na gładką masę. Sos podgrzewamy do zagotowania na małym ogniu i mieszając gotujemy go ok. 4-5 minut, aby pozbyć się ostrego smaku świeżego czosnku. Próbujemy, ponownie doprawiamy do smaku gałką i pieprzem oraz solą. Podajemy sos z makaronem typu wstążki – bavette, tagliatelle, posypany świeżo posiekaną natką pietruszki

Karo in the Kitchen

Proponowane wyszukiwania