masło rozpuściło się w oliwie dodałem posiekane w szerokie na pół centymetra pasy liście szpinaku oraz drobno posiekane 2 ząbki czosnku. Całość przyprawiłem szczyptą gałki muszkatołowej, szczyptą soli i białym mielonym pieprzem. Szpinak smażyłem przez około 10 minut, starając się w miarę możliwości odparować wypuszczoną przez niego wodę. Po tym czasie przełożyłem szpinak na talerz i dodałem do niego(...)wody. Rurki makaronu nadziewałem farszem mięsnym i szpinakiem z mozzarellą (po 5 sztuk każdego rodzaju), a następnie ułożyłem na przemian w posmarowanym oliwą szklanym naczyniu żaroodpornym. Na wierzch wylałem sos pomidorowy, a następnie 150 gram pokrojonej w cienkie plastry mozzarelli. Posypałem około 20 kaparami i umieściłem w nagrzanym do 170 stopni piekarniku z włączonym termoobiegiem na 20 minut. Po wyjęciu
Wyprawy kulinarnewkładam do lodówki na odpowiednią półkę. Dzięki temu mam zioła na kilka dni. Z resztek ziemniaków robię kluski śląskie lub kotlety ziemniaczane z farszem lub bez. Do tego sos pomidorowy. Z marchewki, pietruszki i selera dodając ugotowaną czerwoną soczewicę powstają pyszne pasztety wegetariańskie. Nie mówiąc już o pysznych zupach jarzynowych. Chodzę także na warsztaty kulinarne, gdzie szefowie kuchni zdradzają(...)lodówki: por, pieczarki, plaster pieczonego schabu dodatkowo: 4 jaja 3 plastry pomidora olej rzepakowy sól i pieprz do smaku ulubione zioła 2 plasterków kiełbasy łyżka śmietany Pora (biała część) siekamy w plasterki. Rozgrzewamy olej i dusimy pora wraz z pociętym w paseczki schabem, pieczarkami i kiełbasą. Składniki odsmażamy razem. Zdejmujemy całość do miski. Na tej samej patelni dodajemy odrobinę oleju
AZgotuj!bardzo prostego w wykonaniu dania jest to, iż można go przygotować dzień szybciej przy użyciu tylko jednego naczynia- garnka SKŁADNIKI 1 kg schabu bez kości 600 ml wina białego lub czerwonego ząbek czosnku sól kilka ziarenek czarnego pieprzu 2-3 łyżki masła + 2 łyżki oliwy/oleju - do smażenia 2 szt marchwi kawałek selera 1 mała cebula(...)Wyjąć mięso na deseczkę i poczekać aż wystygnie. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Mięso po ostudzeniu kroi się z łatwością na porcje bez ryzyka , że się rozpadnie. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Pozostały sos i warzywa w garnku zmiksować mikserem. Pokrojone mięso włożyć znowu do garnka z sosem i podgrzać. Podawać na gorąco z sosem lub na zimno . SMACZNEGO
zielonacukinkałyżkę masła do natłuszczenia formyDo nadzienia:250 g pieczarek250 g mielonego mięsa (użyłam drobiowego)150 g kwaśnej śmietany100 ml mleka2 łyżeczki mąki pszennej1 łyżkę masłasok z 1/4 cytrynyprzyprawy: sól, biały pieprz, tymianekDrożdże wkruszamy do miseczki, dodajemy cukier i 100 ml letniego mleka. Dokładnie mieszamy, dosypujemy 4 łyżki mąki (odejmujemy je z tych 500 g z listy składników) i znów mieszamy(...)kiedy puszczą sok, dodajemy mięso i dokładnie mieszamy, by nie pozostały większe kawałki (zbitki). Smażymy jeszcze ok. 5 min., a następnie dodajemy śmietanę, rozprowadzoną w mleku mąkę i przyprawy. Sos zagotowujemy i jeśli jest zbyt rzadki, chwilę odparowujemy. Jeśli natomiast zgęstnieje za bardzo, dolewamy trochę mleka. Próbujemy i w razie potrzeby doprawiamy. Studzimy.Metalową formę do muffinów natłuszczamy. Wyrośnięte ciasto
Ratunku obiaduniknąć. Kupując cykorię szukajmy jak najbielszych okazów. Zielone listki oznaczają, że cykoria "liznęła"światła, które zazieleniło listki i właśnie to nadało im goryczy. Podobnie dzieje się z białymi szparagami, które też uprawiane są bez dostępu do światła. Tyle, że szparagi stają się lekko fioletowe :) Aby uniknąć smaku goryczy w potrawach z cykorii wystarczy wyciąć zielone części(...)wycisnąć pesteczki - mogą w połączeniu z cykorią powodować gorycz. Pomidory pokroić na plasterki. Ogórek obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Wszystkie składniki wymieszać wraz z sosem. na sos: 2 łyżki wody , 2 łyżeczki soku z limonki (ewentualnie z cytryny), pół łyżeczki cukru , 2 łyżki oliwy , sól , pieprz
Codzienna kuchnia niecodziennanieśmiałość i recytowały: Kto Ty jesteś ? Polak mały... Radość na ich twarzach po otrzymaniu w nagrodę smakołyków - BEZCENNE :) A było w czym wybierać. Nasze menu: - Babka ziemniaczana z sosem grzybowym - Szarlotka polska - Pischinger - Gorąca czekolada - Tort czekoladowy - Łazanki - Bigos na gęsinie Było smacznie i wesoło, humory dopisywały, apetyty też :) Dziękuję Urzędowi Miasta Opola za możliwość czynnego uczestnictwa(...)łyżeczki proszku do pieczenia 2 małe filiżanki mocnej kawy (rozmiar espresso) 3 jajka 5 łyżek kefiru lub maślanki 1 szklanka śmietanki 30% lub 36% 2 czekolady (mleczna, biała lub gorzka) do kremu A jak to zrobić: Dwie czekolady łamiemy na kawałeczki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej razem z masłem i kawą. Odstawiamy do przestudzenia. Do jednej
Kuchnia w opałachubijamy do zemulgowania i zgęstnienia sosu. Gotowy sos wlewamy do fasolki z dodatkami, dokładnie ale delikatnie, żeby nie rozwalić fasolki, wszystko razem mieszamy. Przykrywamy miskę folią spożywczą i marynujemy fasolkę z sosem i dodatkami przez minimum 2, najlepiej 3-4 godziny. Co jakiś czas warto ją zamieszać – fasolka wchłonie prawie cały sos. Można ją podać jako sałatkę, przystawkę, albo samodzielne(...)każdym wypadku – im świeższe jajko tym lepsze – będzie miało bardziej zawarte, a nie wodniste białko. Wyławiamy ostrożnie łyżką cedzakową i podajemy od razu. SKŁADNIKI 2 puszki drobnej białej fasolki (po 400g pojemności każda, czyli 440g fasolki po odcieku) 5-6 połówek suszonych pomidorów 4-5 jabłuszek kaparowych albo czubata łyżka drobnych kaparów z zalewy 1 czubata łyżeczka marynowanego zielonego pieprzu
Karo in the Kitchenrukoli ● 2 średnie cukinie ● 1 duży ziemniak ● 12 pomidorków koktajlowych ● 1 cebula ● 1 ząbek czosnku ● 3 łyżki śmietany* ● 80 cl bulionu warzywnego z kostki bio ● 15 cl białego wytrawnego wina ● 4 łyżki oliwy z oliwek ● 2 szczypty mielonej gałki muszkatołowej ● sól, pieprz Przygotowanie: Czosnek obierz i usuń twardy rdzeń. Cebulę obierz, drobno poszatkuj. Cukinię pokrój w kostkę (nie obieraj). Ziemniaka(...)smaku, solą i pieprze oraz gałką muszkatołową. Wlej zupę do miseczek lub głębokich talerzy, udekoruj upieczonymi pomidorkami koktajlowymi i listkami rukoli. *gęstej śmietany typu crème fraîche, np śmietana do sosów
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskarobiliście jeszcze rybnego curry, to zachęcam do spróbowania. Jest pyszne i bardzo, bardzo aromatyczne… Do przygotowania tej potrawy użyłam dorsza atlantyckiego, ale równie dobrze można użyć innej białej ryby o zwartym mięsie.Składniki:1/2 kg filetów dorsza atlantyckiego1 cebula4-5 ząbków czosnku1 papryczka chilli1 laska cynamonu1 łyżeczka mielonego kardamonu1 łyżeczka kurkumykawałek imbiru (około 4 cm)2 łyżeczki pasty tamaryndowejmała(...)chwilę rumień. Dodaj pastę imbirowo – czosnkową, szczyptę cukru, pastę tamaryndową, bulion, liście curry, laskę cynamonu i mleko kokosowe. Wymieszaj i chwilę gotuj. Włóż pokrojoną rybę i duś, aż sos się zredukuje, a ryba będzie ugotowana. Dopraw solą.Gotowe rybne curry posyp posiekana kolendrą. Możesz również delikatnie skropić sokiem z limonki. Podawaj z chlebkiem naan lub z ryżem.Smacznego
Oryginalny smakgałązek świeżego tymianku lub 1/2 łyżeczki suszonego 10 gałązek świeżego lubczyku lub płaska łyżeczka suszonego 4 litry wody Składniki opcjonalne - dodawane gdy gotuję bulion dla przeziębionej osoby: 1/2 szkl. białego wytrawnego wina (opcjonalnie) świeży imbir (wielkości kciuka) pokrojony w cienkie plastry 1/3 łyżeczki kurkumy Przygotowanie: Warzywa korzeniowe umyć, obrać i pokroić na niewielkie kawałki. Selera naciowego i pora umyć(...)dodać natkę pietruszki, tymianek, lubczyk i gotować jeszcze 15 minut na małym ogniu. Po zakończeniu gotowania dodać przekrojone na pół ząbki czosnku i przyprawiam do smaku solą lub jasnym sosem sojowym. Jeśli po ugotowaniu bulion wyda się Wam zbyt słony trzeba dodać ciepłej, przegotowanej wody. Ugotowany bulion pozostawić wraz z warzywami do wystygnięcia. Następnie wyjąć
Codziennik Kuchennylasagne alla Bolognese, cannelloni, pasticcio al forno, czy różne pierożki - agnolotti, ravioli, tortellini – przygotowywane „na bogato”, z dużą ilością mięsa i sera. Na południu popularna jest lasagne z sosem pomidorowym, mięsem wieprzowym i kilkoma rodzajami serów. Secondo to obowiązkowo sztuka pieczonego mięsa, najchętniej jagnięciny, cielęciny, wołowiny, czy kurczaka z ziemniakami i warzywami. Crostini z pasztetem z wątróbki, lo zampone – świńska(...)Wigilię, jak i pierwszy dzień Świąt. Niech chociaż wspomnę o struffoli – małych pączuszkach z Neapolu, cenci – przypominających nasze faworki, czy il torrone – nugacie zrobionym z miodu, cukru i białej jaja z dodatkiem migdałów, odpowiedniku hiszpańskiego turróna. Większość świątecznych słodyczy zawiera orzechy, migdały oraz miód, ponieważ zgodnie z wiejskimi wierzeniami, jedzenie orzechów wspomaga płodność ziemi i ludzi, a miodu sprzyja szczęściu
Chilli Czosnek i Oliwapieczarkami. Składniki: - 750g pieczarek brunatnych- 800g papryki Ramiro- 2 papryki (zielona i żółta)- 1 czerwona papryczka chili- 3-4 cebule- 4 ząbki czosnku- 2 owoce tamarillo- 2 pomidory- 2 białe części pora- 3 liście laurowe- kilka ziaren ziela angielskiego- sól morska- świeżo zmielony pieprz- olej arachidowy- natka pietruszkiDodatkowo:- ryż jaśminowy Obrane cebule przekroić na połówki i pokroić w dużą(...)Chwilę smażyć, aby uwolnić aromat, następnie dodać sparzone, obrane ze skórki i pokrojone w kostkę tamarillo oraz pomidory. Dołożyć pokrojone w półtalarki pory. Dusić na patelni do chwili, aż sos się zredukuje (ok. 10 minut). Przełożyć do garnka. Po dodaniu wszystkich składników garnek postawić na kuchni, na średnim ogniu. Doprawić do smaku solą, krótko zagotować. Posypać natką pietruszki.Do jarskiego gulaszu
mojewypiekiinietylkoObiecałam Lulu, że podamy niebawem kilka przepisów, w których jednym z głównych składników będzie natka z pietruszki. Ten dip / pasta jest dość popularnym dodatkiem w krajach
Kulinaria - potrawy z różnych stron światacukru nasączenie: 1/2 cytryny 1/4 szklanki wiśniówki 1/2 szklanki wina czerwonego obręcz czekoladowa: 100 g czekolady gorzkiej 2 łyżki oliwy dekoracja ażurki: 70 g czekolady gorzkiej 1/2 tabliczki czekolady białej Biszkopt: Do miski wbijam białka temperatura pokojowa bo lepiej się ubiją. Ubijam na sztywno ale nie przebijam.Dodaję po łyżce cukru stopniowo i dalej ubijam.Kolejna łyżka cukru jak poprzedni rozpuści(...)nożem. Żurawinę myję, przekładam do garnka,dodaję cukier, wino i na wolnym ogniu przesmażam aż żurawina będzie miękka. Rozduszam delikatnie widelcem kulki owoców. Przesmażam tak długo aż się zredukuje sos i żurawina będzie jak konfitura. Dobrze jest przesmażyć żurawinę dzień wcześniej. Krem: Do miski przekładam mascarpone, dodaję śmietanę schłodzoną, cukier i ubijam mikserem aż krem będzie gęsty i dobrze ubity
wesoła kuchnia