tych, którzy tak jak my mają bzika na punkcie tych kwiatków... lub bez tej fanaberii :) W sklepach pełno polskich truskawek gruntowych, najlepszych na świecie, więc jako dodatek koniecznie sos truskawkowy :) Deser możecie przygotować w tortownicy lub tak jak my w małych foremkach, które przed napełnieniem można polać płynnym olejem kokosowym, co ułatwi wyjęcie serniczków przed podaniem. Z nazwy jest(...)usuń czarny bez. Żelatynę zalej wodą, odstaw na 10 minut do napęcznienia, podgrzej mieszając do rozpuszczenia (nie gotuj). Do zielonej masy dodaj 5 łyżek żelatyny, pozostałą wymieszaj z masą białą. Do tortownicy lub silikonowych foremek wylej białą masę, wstaw do zamrażarki na 10 minut. Na wierzchu wylej masę zieloną, wstaw do lodówki do stężenia na ok. 4 godz. Przed podaniem
SzczyptaSmaQciepło i na zimno. Czerwony ryż ma lekko orzechowy posmak, dlatego świetnie łączy się z rukolą. Jest znany ze swoich właściwości antyrakowych, dlatego warto go stosować zamiast tego białego. Do sałatki można użyć także ryżu dzikiego czy brązowego, które są równie zdrowe, a jednak wciąż mało popularne. Dzięki kurczakowi sałatka jest bardzo treściwa, można najeść się nią do syta. Cukinia(...)ząbek czosnku 2 cebule szalotki 1 szklanka czerwonego ryżu (może być także „dziki”, brązowy lub zwykły biały) dwie duże garście rukoli (ok. 50 g) kilka pomidorów suszonych z zalewy lub pomidorków koktajlowych 1 łyżeczka musztardy dijon 1 łyżka białego octu winnego oliwa z oliwek chili w płatkach sól morska, pieprz listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content
Poezja smakuGołąbki z kapusty włoskiej są mniej pracochłonne i dużo łatwiejsze w wykonaniu niż z białej kapusty. Poza tym, dzięki kapuście włoskiej są bardziej delikatne. Z podanych składników wychodzi 10 gołąbków. Składniki: 1 nieduża włoska kapusta 500 gramów mięsa mielonego wołowo-wieprzowego 200 gramów pieczarek 1 woreczek ryżu 1 cebula 1 mała puszka koncentratu pomidorowego 2 łyżki śmietany 1 łyżka mąki(...)pozostałymi liści kapusty, ale ja tego nie robiłam. Całość zalewamy wodą w takiej ilości, aby wszystkie gołąbki był przykryte. Można dodać kostkę rosołową Gotujemy ok. 45 minut Następnie robimy sos pomidorowy: do kubeczka przekładamy zawartość puszki z koncentratem pomidorowym, dodajemy śmietanę i zalewamy gorącym bulionem spod gołąbków. Dokładnie mieszamy i dodajemy mąkę - znowu mieszamy Sosem zalewamy gołąbki i gotujemy jeszcze
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comtuńczykiem...Złociste, twarogowe ciasto.Nadzienie z tuńczyka i jajek.Smakowita przekąska lub danie główne! Składniki:Ciasto:250 g chudego twarogu;250 g mąki pszennej;250 g margaryny.Farsz:Puszka tuńczyka w sosie własnym, rozdrobnionego (waga netto, po odsączeniu - 130 g);2 jaja ugotowane na twardo;1 surowe jajo;150 g startego sera mozzarella;1 łyżka majonezu;1 łyżka kwaśnej, gęstej śmietany(...)minut, aż do zarumienienia.Podawać na ciepło lub na zimno.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Z podanych składników wychodzi około 14 pierożków.Do ciasta można użyć zarówno chudego jak i półtłustego białego sera.Margarynę w cieście można zastąpić masłem.Można użyć także tuńczyka w kawałkach i w razie potrzeby rozdrobnić go widelcem.Mozzarellę można zastąpić starym, żółtym serem.Farsz można dodatkowo skropić sokiem
Gospodyni MiejskaBardzo lubię pasty kanapkowe i podoba mi się to, że można je różnorodnie komponować, w zależności na co mamy akurat ochotę i/lub co mamy na stanie
Kuchnia z widokiem na ogródładniki na 4 porcje/ 1 łyżka oliwy 1 duża cebula 3 średniej wielkości cukinie 150 ml wytrawnego białego wina 2 puszki pomidorów 140 g czarnych oliwek 2 puszki białej fasolki flageolet 2 łyżki świeżego rozmaryny 50 g masła 2 ząbki czosnku 2 łyżki siekanej pietruszki sól, pieprz 1 bagietka Cebulę i cukinie pokroić na plasterki. W garnku(...)plasterki dwie duże marchewki. Grzanki wysmarowałam oliwą i posypałam suszonymi ziołami, a później posypałam także tartym parmezanem. Casserole jedliśmy razem z kuskus - bardzo pasował, zwłaszcza razem z sosem, jaki powstał podczas przygotowania casserole . Pyszne, pożywne i zdrowe danie - bardzo Wam polecam! * cytat pochodzi z książki Kuchania Koszerna, Rebekka Wolf, wyd. TENTEN - dziękuję Monice za Hamantaschen, bo to dzięki naszemu
KUCHARNIASkładniki: - 4-6 piersi z kaczki - 1 szklanka dobrego soku pomarańczowego (najlepiej świeżo wyciskany) - 3 pomarańcze - majeranek - czosnek (u mnie suchy z młynka) - sól, świeżo mielony pieprz - 1/2 szklanki białego wytrawnego wina (nie trzeba) - miód (u mnie 1 łyżka) Piersi z kaczki najlepiej już dnia poprzedniego natrzeć solą, pieprzem, majerankiem, posypać czosnkiem i odstawić pod przykryciem do lodówki (ja dodałam(...)mięso wykładamy z piekarnika, przekładamy na talerz (przykrywamy by nie stygło), zawartość patelni przelewamy do wysokiego naczynia i blendujemy na dość gładką masę, doprawiamy do smaku i podajemy nasz sos pomarańczowy razem z kaczką i ulubionymi dodatkami, u nas domowe kluski śląskie i buraczki . Smacznego
Smaczne Zdrowesmakowe. Otóż nic bardziej mylnego, dlatego dziś parę słów o pysznej i zdrowej pieczarce. Pieczarki to najczęściej uprawiane i spożywane grzyby na świecie. Najbardziej popularne są: niewielka pieczarka biała i brązowa pieczarka portobello, która jest większa i ma intensywniejszy smak. Pieczarki mają sporo prozdrowotnych właściwości, między innymi: utrudniają rozwój komórek nowotworowych -l iczne badania wskazują, że lektyny z pieczarek(...)sałatki. Trzeba jednak pamiętać, że surowe pieczarki są ciężkostrawne. W kuchni możemy je przyrządzić na tysiąc sposobów. Te grzyby mają ogromny potencjał kulinarny. Ugotujemy z nich zupy, kremy, sosy. Możemy je smażyć, dodawać do duszonych mięs i warzyw, do różnych past i faszerować nimi jajka. Możliwości jest bez liku. Jedzmy więc i doceniajmy pieczarki ! Na blogu znajdziecie
Kulinarne przygody Gatitywprawia w zachwyt. Risotto możecie śmiało zajadać bez dodatków, ale jeśli myślicie o bardziej sytym posiłku, podajcie je z kurczakiem. Składniki: 200g ryżu arborio 2 cebule szalotki 150 ml białego wytrawnego wina 500-600 ml bulionu drobiowego 1 dynia hokkaido średniej wielkości 2 łyżki tartego sera ( bursztyn lub gouda ) 1 łyżka masła oliwa z oliwek przyprawy: chili, mielony imbir(...)smaku chili, imbirem i roztartymi w moździerzu ziarnami kolendry. Risotto ma mieć kremową konsystencję, jeśli jest zbyt gęste dolać więcej bulionu. Kurczak teriyaki: 1 filet z kurczaka 3 łyżki sosu teriyaki 1 łyżka octu winnego białęgo 1 łyżka syropu trzcinowego lub miodu 2 łyżki oleju arachidowego lub innego, np rzepakowego Wykonanie: Mięso kurczaka umyć, osuszyć i podzielić na mniejsze kawałki
kolorowotorcikowoLabneh to kremowy ser twarogowy popularny na Bliskim Wschodzie, który uzyskujemy poprzez odsączenie serwatki z jogurtu naturalnego lub greckiego. Im dłużej ją odsączamy, tym ser staje
wyzwania kuchenneSKŁADNIKI: 1 główka kapusty 40 dkg mięsa mielonego 1 szklanka białego ryżu (lub 1 saszetka) 2 duże cebule 3 ząbki czosnku 1 łyżka masła i oleju sól, pieprz, przyprawa do mięsa mielonego KROK 1: Z kapusty usunąć głąb W dużym garnku zagotować wodę, umieścić w niej kapustę Gotować około 15 minut, po czym stopniowo odrywać liście z wierzchu i ponownie(...)gołąbki BARDZO ciasno, jeden przy drugim KROK 5: Podlać gołąbki na dnie bulionem lub wodą (aby się nie przypaliły) Gotować na średnim ogniu około 45 minut. Gotowe gołąbki polać sosem pomidorowym. Porada: Gotowe już gołąbki bardzo dobrze smakują podsmażone :). Na patelni rozgrzać około 2 łyżki oleju, podsmażać gołąbki ze wszystkich stron, dopóki nie nabiorą rumianego koloru. SMACZNEGO!!! Ilość
smacznieinatematrzeżuchą Pasty można przygotować z jajek, sera białego, warzyw pieczonych, warzyw surowych, ryb i całej masy innych produktów jarskich jak i mięsnych. Na śniadanie idealnie sprawdzą się pasty, które są sycące i zapewnią nam energię przez co najmniej kilka godzin. Jak dla mnie pasty na bazie jajek oraz na bazie sera białego sprawdzają się tutaj najlepiej. Guacamole, pesto, ajvar, humus(...)przypieczone. Podpieczone pieczywo pokroić na paski o szerokości jednego centymentra każdy. Pastę podawać z tostowymi paluchami. Pasta jajeczna z tuńczykiem i rzeżuchą Wskazówki. Tuńczyk jakiego użyjemy może być w sosie własnym, w oleju bądź w wodzie. Uważajmy z solą kiedy przyprawiamy pastę do smaku. Ja użyłam dosłownie szczyptę soli i pieprzu. Pastę jest bardzo łatwo przesolić a przesolona wiadomo
mecooksśmietaną, dodatkiem słoniny i smalcu oprócz kiełbasy…. Tak naprawdę, to niemal każdy europejski kraj stworzył swoją wariację na temat leczo. W Niemczech leczo jest np. bazą do sosów. {"@context":"http:\/\/schema.org","@type":"Recipe","image":"http:\/\/mieszamwgarnku.pl\/wp-content\/uploads\/2017\/07\/leczo.jpg","recipeIngredient":["2 z\u0105bki czosnku\r","1 du\u017ca cebula\r","1 \u015brednia zielona cukinia\r","1 \u015brednia(...)u017cki koncentratu pomidorowego."]} Drukuj Bezmięsne leczo Składniki 2 ząbki czosnku 1 duża cebula 1 średnia zielona cukinia 1 średnia żółta cukinia 2 papryki czerwone 1 papryka zielona 1 papryka biała (igołomska) 4 pomidory 4 pieczarki koncentrat pomidorowy (opcjonalnie) sól, pieprz, papryka ostra, cząber Sposób przygotowania Cebulę siekamy i szklimy. Dorzucamy do cebuli pieczarki pokrojone w plasterki, paprykę pociętą w paski
Mieszam w GarnkuZamiast tradycyjnych gołąbków proponuję gołąbki w formie zapiekanki. Warstwy kapusty przełożone warstwą mięsa z ryżem. Smak gołąbkowy tylko inna forma podania 😉 Składniki: ok. 1 kg białej kapusty 500 g mięsa mielonego z indyka 1 cebula 1 ząbek czosnku 5 jajek 250 ml śmietany 30% 3 torebki ryżu 3 łyżki zarodków pszennych lub otrębów sól, pieprz słodka papryka mielona ostra papryka(...)śmietanką, przyprawiamy solą i pieprzem i polewamy nimi składniki w naczyniu żaroodpornym. Zakrywamy pokrywką i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 50-60 min. Podajemy z sosem pomidorowym lub ketchupem
Kuchnia MagdaLeny