smaki ładnie się przegryzą, ale również sama rolada łatwiej się kroi. Roladę odsmażamy na klarowanym maśle lub przed odsmażeniem panierujemy w jajku i bułce tartej. Możemy jeść samą z sosami lub surówkami. Farsz ruski też robicie według waszych preferencji bo ja dodaję trochę dziwnych przypraw i dodatków, które niekoniecznie każdemu muszą przypaść do gustu. {"@context":"http:\/\/schema.org","@type":"Recipe","image(...)u00f3wki.\r","Kroimy w plastry i panierujemy lub nie i odsma\u017camy na ma\u015ble."]} Drukuj Rolada waflowa z nadzieniem ruskim Składniki Farsz: 300 g ziemniaków 150 g sera białego 1 mała cebula 2-3 łyżki masła do podsmażenia 2 ząbki czosnku sól, pieprz, natka, ostra papryka do smaku Rolada 1 Wafel ( u mnie z paczki wafli tortowych) Sposób przygotowania
Mieszam w GarnkuPolędwiczki wieprzowe to bardzo delikatne i proste do przyrządzenia mięso. Trzeba tylko przestrzegać podstawowych zasad: pamiętajcie o usunięciu białej błony, w przeciwnym razie mięso będzie łykowate, obsmażmy przed duszeniem na gorącym tłuszczu, aby zamknąć w mięsie wszystkie soki i nie poddawajmy długiej obróbce termicznej, bowiem mięso stwardnieje. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject(...)przepisu :) Składniki: - dwa pasy polędwiczek wieprzowych (1/2 kg ) - po pół papryki czerwonej i żółtej - cztery młode cebulki wraz ze szczypiorem -100 g masła -olej - sól - pieprz kolorowy Na sos: -1 łyżka maki pszennej - 100 ml mleka - 150 g jogurtu naturalnego - 3 łyżeczki musztardy miodowej Oczyszczone z błon polędwiczki d zielimy na cztery kawałki. Osuszamy ręcznikiem papierowym, obsypujemy
Kulinarne przemysleniamoim ogrodzie.Składniki:2 filety z piersi kurczaka2 łyżki oliwy1 ząbek czosnku, drobno posiekanyjasna część pora, drobno pokrojona1 łyżka świeżego estragonu80ml białego wina wytrawnego1/2 łyżeczki soli60ml śmietany 18%biały pieprz do smakuPrzygotowanie:Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy czosnek, mieszamy, po czym dodajemy por i estragon, ponownie mieszamy i podsmażamy przez minutę, mieszając od czasu do czasu. Wkładamy na patelnię(...)czym znowu sprawdzamy mięso. Wyjmujemy kurczaka z patelni, a pozostały na patelni płyn doprowadzamy do wrzenia, wlewamy śmietanę i starannie mieszamy, doprawiamy pieprzem do smaku. Polewamy sosem kurczaka i posypujemy świeżym estragonem. Podajemy z fasolką szparagową lub ziemniakami
Smakowity Blog KulinarnyKaczka to nasz ulubiony drób. Przez Święta jedliśmy ją dwa razy, na dwa różne sposoby, w dwóch różnych domach. No trudno, lubię kaczkę i jeszcze przed
BaRepaspracy, na pewno się znajdzie, żeby zjeść w miarę syty obiad. Składniki: 1 czerwona papryka 1 cebula 2 kotlety schabowe (może być pierś z kurczaka) 1 woreczek ryżu białego 1 łyżka śmietany 1 łyżeczka mąki 1/2 kostki rosołowej warzywnej lub wywaru mrożonego z rosołu - nasze domowe kostki rosołowe sól pieprz listek bazylii do dekoracji :) Wstawić wodę na ryż i ugotować(...)może troszkę więcej). Dodać 1/2 kostki bulionu, lub nasze domowe kostki rosołowe Dusić do miękkości wszystkich składników, szczególnie mięsa Gdy już wszystkie składniki będą gotowe, bierzemy się za przygotowanie sosu i jego zagęszczenie. Żeby śmietana z mąką się nie ścięła, musimy śmietanę zahartować. Najpierw w kubeczku dokładnie mieszamy ją z mąką, po czym dolewamy gorący wywar spod gulaszu i ponownie
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comwymagały nie lada odwagi. Do tego jeszcze w jej książce kucharskiej każdy może znaleźć coś dla siebie, dlatego i ja coś znalazłem :) Składniki: - ryż - cebula - natka pietruszki - sól - białe domowe wino - ja dostałem od kolegi Michała, ale najprostsze można zrobić w 3 tygodnie, jak ktoś chce podam przepis :) - ogórki gruntowe - przyprawa do zup w płynie - musztarda Cebulę kroimy drobno(...)płaską łyżeczkę soli. Polewamy tym obrane i pokrojone na wzdłuż ogórki i zapiekamy w piekarniku w temperaturze 190 stopni aż będą rumiane. Stwierdziłem, że do tego będzie pasował sos musztardowy więc zmieszałem pół szklanki wody, łyżkę przyprawy w płynie i 2 łyżki musztardy, czym później polałem danie. Bon appétit
Kryzysowa Książka Kucharskaciasto; 2 szkl mąki 2 jajka 125 g margaryny szczypta soli 1 łyżeczka cukru nadzienie; 200 g sera białego 150 ml śmietany 18% 2 jajka pół cebuli sól pieprz szczypta chili suszonej w płatkach 1 papryczka chili 200 g groszku cukrowego 1 kulka mozzarelli szczypta oregano Groszek ugotować w osolonym wrzątku, ok 15 min. Odcedzić, wystudzić. Ciasto zagnieść z podanych(...)czasie ser się zetnie i można ułożyć strączki groszku , mozzarellę , posypać drobno posiekaną papryczką chili i oregano. Zapiec ok 20-25 min. Ja podałam z sosem paprykowym słodko kwaśnym
Gotowanie jest łatweuwielbiam. Tym razem przygotowałam je z dodatkiem serka topionego. Po przekrojeniu mięsa wypływa z niego serowa lawa. Pyszne! Gołąbki podałam na talerzu od PORCELANA BOGUCICE 10 liści z białej kapusty 500 g mięsa mielonego 1 jajko 3 łyżki bułki tartej 2 cebule Sól Pieprz 0,5 łyżeczki ostrej czerwonej papryki 100 g serka topionego śmietankowego 3 łyżki koncentratu pomidorowego(...)kapusty. Gotowe obsmażamy na rozgrzanej patelni na rumiano. Przekładamy je do garnka (dno wykładamy pozostałymi liśćmi kapusty). Na patelnię po smażeniu wlewamy wodę, dodajemy mąkę i koncentrat pomidorowy. Zagotowujemy. Sos przelewamy do mięsa. Opcjonalnie możemy doprawić pieprzem. Gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem przez 30-40 minut
VioletoweKucharzeniestrony). Składniki: - 530g ugotowanych ziemniaków (750g) - 280g ugotowanej kaszy gryczanej białej (450g) - 1 jajko(...)palnika. Masę mieszamy i formujemy płaskie kotlety. Smażymy na patelni, na rozgrzanym oleju kokosowym (u mnie bezzapachowy), po kilka minut, do lekkiego przyrumienienia. Podajemy jako samodzielne danie, np. z sosem pieczarkowym lub jako dodatek do innych dań. U mnie wersja z sosem pieczarkowym, oraz podsmażonymi całymi pieczarkami. Sos przygotowuję z pokrojonych w cienkie paski pieczarek, podsmażonych na oleju kokosowym
Smaczne Zdrowewłoskich i starty parmezan. Ten obiad zapamiętacie na długo i będziecie do niego wracać jeszcze nie raz ;-)))) WIĘCEJ 10. ŁOPATKA W CIEMNYM SOSIE. Smaczny obiad dla całej rodziny. Mięciutkie mięso wieprzowe, w aromatycznym ciemnym sosie. Jeśli jem mięso, to musi ono być bardzo dobrze doprawione i aromatyczne, przede wszystkim mięciutkie, rozpływające się w ustach. Dużym ułatwieniem przy obróbce mięsa(...)Faktycznie mięsa przygotowywane w naczyniach żeliwnych są znacznie lepsze w smaku i bardziej mięciutkie. Lubię też mięsa przygotowywane w sosie własnym, bądź z dodatkiem aromatycznych przypraw. Unikam ciężkich i gęstych od mąki sosów. Dzisiaj polecam Wam przepyszną łopatkę w ciemnym sosie. WIĘCEJ 11. SPAGHETTI AGLIO OLIO. KUCHNIA WŁOSKA Ale pysznie! Typowe włoskie danie! Włochy kocham całym sercem. Uwielbiam beztroskich
SMYKWKUCHNIniż śledzie, krokiety i paszteciki oraz inne, które nie zmieściły się w żadnej z poprzednich kategorii. ZUPY Zupa rybna ; blog Pysznie i zdrowo Zimowa Zupa Grzybowa ; blog rabarbarowo Barszcz biały z grzybami ; blog Czerwień i błękit PIEROGI i USZKA Pierogi z soczewicą ; blog Weekendy w domu i ogrodzie Orkiszowe pierogi z ziemniakami i grzybami ; blog Weekendy w domu i ogrodzie(...)koperkiem ; blog Moje domowe kucharzenie Śledziowa sałatka z fasolą ; blog Ewa w kuchni Śledzie z suszonymi pomidorami i orzechową nutą ; blog Ewa w kuchni Śledzie z grzybami w sosie śmietanowym ; blog Czerwień i błękit śledzie z orzechami ; blog babka w formie moskaliki w śmietanie ; blog babka w formie Śledzie w śliwkach ; blog Gotowanie jest łatwe Śledzie w zalewie pomidorowej ; blog
Weekendy w domu i ogrodziejadłam lepszej. Może to się zmieni gdy w końcu zdecyduję się na zrobienie jej w domu. SKŁADNIKI (porcja na 4 osoby) 4 kawałki dobrej jakości kaszanki 2 duże białe cukrowe cebule kilka świeżych gałązek estragonu kilka świeżych gałązek rozmarynu kilka suszonych liści laurowych opakowanie ciasta francuskiego 2 czubate stołowe łyżki musztardy francuskiej 2 czubate stołowe łyżki musztardy sarepskiej 2 łyżki(...)niej kaszankę (wyjmujemy wcześniej z lodówki by miała temperaturę pokojową). Zwijamy ciasto tak by powstały trójkąty. Wstawiamy kaszanki do piekarnika na 15-20 minut aż będą rumiane. Sos: Na patelni bez tłuszczu, na małym ogniu podgrzewam musztardy i śmietany aż zgęstnieją. Podajemy z ogórkami małosolnymi mamy Eli . Smacznego
OstryKęsjadłam lepszej. Może to się zmieni gdy w końcu zdecyduję się na zrobienie jej w domu. SKŁADNIKI (porcja na 4 osoby) 4 kawałki dobrej jakości kaszanki 2 duże białe cukrowe cebule kilka świeżych gałązek estragonu kilka świeżych gałązek rozmarynu kilka suszonych liści laurowych opakowanie ciasta francuskiego 2 czubate stołowe łyżki musztardy francuskiej 2 czubate stołowe łyżki musztardy sarepskiej 2 łyżki(...)niej kaszankę (wyjmujemy wcześniej z lodówki by miała temperaturę pokojową). Zwijamy ciasto tak by powstały trójkąty. Wstawiamy kaszanki do piekarnika na 15-20 minut aż będą rumiane. Sos: Na patelni bez tłuszczu, na małym ogniu podgrzewam musztardy i śmietany aż zgęstnieją. Podajemy z ogórkami małosolnymi mamy Eli. Smacznego
OstryKęs