zobaczyłam, tak stęskniłam się za jej smakiem. Gołąbki z kaszą jaglaną i mielonym mięsem... mogę pisać o nich w samych superlatywach. :-) Smakują nam bardziej niż ich tradycyjna wersja z białym ryżem, są zdrowsze i dodatkowo oryginalne - goście na pewno będą zaskoczeni. 1 główka młodej kapusty 100g kaszy jaglanej 250g mięsa mielonego drobiowego 3 średniej wielkości marchewki 1 pietruszka 1 litr(...)Zalewamy bulionem, przykrywamy talerzem (dzięki temu gołąbki nie będą wypływać na wierzch i zachowają kształt) gotujemy przez 40 minut na wolnym ogniu. 5. Podajemy z ulubionym sosem
Szefowa kuchniSkładniki: MARYNATA DO RYBY:przyprawa do ryb 2 łyżki, sok z cytryny 2 łyżki, pieprz biały 1 łyżeczka, kucharek 1 łyżeczka, olej rzepakowy 1/4 szklanki DODATKI:flądra 4 średnie, mąka pszenna 6 łyżek, sól - do smaku, koncentrat pomidorowy Pudliszki 3 łyżeczki, cebula 4 sztuki, cukier 2 łyżeczki, woda 2 szklanki, koperek siekany 1/2 pęczka użyłam od rybaków świeże flądry-tuszki(...)złocisto dodać koncentrat pomidorowy Pudliszki, sól do smaku, wlać wodę i mieszając odparować połowę wody, na koniec dodać posiekany koperek flądry ułożyć na półmisku i i pokryć je gorącym sosem z cebulą, zostawić do ostudzenia - najlepiej smakują po kilku godzinach w lodówce jak smaki się przegryzą.............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięsera gorgonzola – pokrojonego w kostkę 2 łyżki orzeszków piniowych (można pominąć lub innymi orzechami) Dressing – vinegrette z orzechami włoskimi*: 8 połówek orzechów włoskich (lub garść :)) 2 łyżki octu z białego lub czerwonego wina 1 łyżka syropu klonowego 3 łyżki stołowe tłoczonego na zimno oleju z orzechów włoskich (lub innego o neutralnym smaku) sól i świeżo mielony czarny pieprz Orzechy utrzeć(...)mundurkach, choć pieczone są zdecydowanie smaczniejsze.] Poszczególne składniki sałtaki ułożyć na półmisku, dodać dressing, posypać orzeszkami i oprószyć świeżo mielonym czarnym pieprzem. * przepis na dressing pochodzi z książki „Sosy – 100 najlepszych przepisów” S. Faller, M. Cremer
Trzeci talerzwysmarować margaryną ), masę ciasteczkową wcisnąć w dno, wyrównać. Odłożyć do lodówki na pół godzinyCiastka- mam na myśli herbatniki , ciasteczka maślane lub jakiekolwiek kruche.Składniki na masę serową :900g sera białego, dwukrotnie zmielonego lub z wiaderczka250g drobnego cukru [polecam brązowy]3 łyż. mąki pszennejwanilia lub olejek waniliowyskórka z otartej cytryny3 duże jajka1 żółtko200ml kwaśnej śmietany [18 %]Wszystkie składniki umieszczamy w misce(...)czym zmniejszamy temperaturę na 160 stopni. Przykrywamy wierzch folią aluminiową . (Nie zapominajmy, że temperatura pieczenia może się wydłużyć ) Górę sernika można pokryć polewą, lukrem lub sosem
Wypieki Uliakacjowego Miody Polskie, 150g cukru, 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej, Pianka jagodowa: 1 puszka mleka skondensowanego niesłodzonego, 5 łyżek jagód z syropu, 3 galaretki fioletowe, Dodatkowo: 1 tabliczka białej czekolady, kakaowa posypka PRZYGOTOWANIE: 1. Ciasto: Mąkę przesiewam na stolnicę. Łączę z masłem. Dodaję jajka, cukier, miód oraz sodę oczyszczoną. Zagniatam ciasto. Ciasto dzielę na dwie równe części. Jedną część(...)jasnosłomkowej barwie. Wielką zaletą miodu jest to, że przez długi okres czasu nie krystalizuje się i pozostaje płynny. Miód akacjowy to idealny dodatek do ciast, ciastek, deserów, sosów i marynat. To także doskonały słodzik napojów. Miód akacjowy jest szczególnie lubiany przez dzieci. Produkt spełnił wszystkie moje oczekiwania i jeszcze niejednokrotnie użyję go do swoich wypieków. Zapraszam
Tradycyjna kuchnia Kasiwww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com "Danie, które zawiera gotowaną/duszoną fasolę, sos pomidorowy i dodatki. Jest to jedno z najbardziej popularnych dań w kuchni polskiej." (Wikipedia) 500g fasoli "Jaś" (*) 200g wędzonego boczku 250g kiełbasy (najlepiej dobrze przyprawionej) 2 cebule 2 ząbki czosnku 2 listki laurowe 2 ziarenka ziela angielskiego koncentrat pomidorowy (wg gustu) 1-2 łyżki(...)jakościowo są one różne i jeden jest bardziej, drugi mniej "pomidorowy". Proporcje mięsa również zależą do indywidualnego gustu. (*) Fasolkę po bretońsku można również przyrządzić w wersji ekspresowej. Wystarczy użyć białej fasoli z puszki - wtedy nie trzeba jej gotować. Jednakże polecam powyższą wersję
Di gotujetego za złe xdKluchy parowane więc przechodzą. Z pokolenia na pokolenie, zawsze niezmiennie tak samo smakowite. Można je podawać dosłownie ze wszystkim, co tylko pasuje! Sosy słone, słodkie, kwaśne. Mięsa, surówki, owoce. Naprawdę, dają mnóstwo możliwości. Mam nadzieję, że i Wy je docenicie. Myślę, że rozsmakujecie się w nich na dobre ;] KLUCHY PAROWANE. (przepis rodzinny;) 1kg mąki kostka(...)niego sitko (specjalne) do parowania kluch. Układałam po 4 obok siebie, przykryłam miedzianą (lub metalową) miską. Każdą partię trzymałam na parze ok. 5 minut, aż staną się w miarę białe. Następnie zdejmowałam je z sita. *** *** Można podawać od razu jak ja bądź zostawić je do wystygnięcia i później odparowaćznów, przed podaniem. Można też mrozić
W kuchni Karmel-itkićwiczta sobie sami. Ćwiczenia były przerywane okrzykami „do it!!”, „yes!” „great!”. Normalnie panie zachód!! Następnie pan kucharz wspiął się na wyżyny i przygotował jabłka i śliwki oprószone cynamonem z sosem z gorzkiej czekolady. I znowu prowadząca jęczała „ŁAŁ”. Przestałam oglądać. I przyszła kolej na panią Paruzel i jej zupy. Tych, którzy oglądali pierwszą serię pragnę uspokoić, szklane deski zniknęły(...)polskie pesto i polska salsa. Szybko, łatwo i pysznie. Potrzebujemy: dwie szklanki musu z dyni 1 szalotka 3 ząbki czosnku ½ papryczki chilli bez pestek (żółta) 0,3 kg sera białego 1 opakowanie serka Arla Tapas lub India mąka orkiszowa jedno jajko sól i pieprz zielony ogórek dwa pomidory 0,2 kg bundzu, sera korycińskiego lub jaki lubicie 3 pęczki pietruszki
ladykitchenZapiekane kalarepy wypełnione pysznym nadzieniem z białej kaszy gryczanej i koziego sera, który nadał charakterystycznego smaku. Kasza jest bardzo delikatna i o znacznie łagodniejszym zapachu niż zwykła palona. Dlatego polecam ją szczególnie tym co kaszy gryczanej nie cierpią :) Moim chłopakom takie kalarepy bardzo smakowały. SKŁADNIKI: 3 kalarepy 100g białej kaszy gryczanej 1 cebula 1 filet z kurczaka 100g twardego koziego(...)naczyniu do zapiekania i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190*C i piec przez 30min. Pod koniec posypać po wierzchu startym kozim serem. Smacznego :) RADA: Kalarepy można podać z sosem, ale same też dobrze smakują :) Kategoria: Dania bez glutenu , Obiad , WYTRAWNIE , Zapiekanki Tagged: kalarepa , kasza gryczana , kozi ser , kurczak
https:KKuchniaMniamwierzyłam, bo jakoś nigdy z jaglaną nie było mi po drodze. A teraz wyszukuję nowe przepisy, by odkryć tę kaszę na nowo. Składniki: 1 główka białej kapusty 3 szklanki kaszy jaglanej 3 cebule sól, pieprz olej rzepakowy/olej konopny (w okresie przedświątecznym do kupienia na targach i bazarach) Wykonanie: Kaszę jaglaną wsypać do garnka i zalać wodą, w proporcjach 1szkl(...)pozostałe liście kapusty, by gołąbki się nie przypaliły. Między gołąbki warto wlać trochę oleju lub bulionu. Zapiekać w piekarniku około godziny w temp. 180 st.C. Podawać z sosem pieczarkowym lub grzybowym, chociaż świetnie smakują także bez niego
Pasja SmakuWarto bliżej się zapoznać zarówno z marką jak i samymi produktami. Szczegóły dotyczące chowu kurcząt (i kaczek) zagrodowych można znaleźć na stronie: http://zagrodowy.pl/kurczak-zagrodowy-z-podlasia/o-marce/ Potrawy z kurczakiem Delikatne, białe mięso, lekkie, zdrowe i do tego dobrze przyrządzone z pewnością będzie atutem niejednego przyjęcia czy choćby świątecznego obiadu. Ważne jest, aby wybierać przepisy na potrawy z kurczakiem, które pozwolą wydobyć(...)wstawiamy do lodówki na noc. Następnego dnia, po wyjęciu z marynaty, układamy na grillu i pieczemy, aż będzie rumiane. Można podawać z sałatą polaną jogurtem naturalnym lub ulubionym sosem
Tradycyjna Kuchniakonsumpcji tych domowych pyszności. Tymczasem wrzucam szybką i równie smaczną wersję zastępczą dla roślinożerców. Enjoy! 250g kaszy bulgar (ale może być każda inna) 1 duża cebula 1 puszka białej fasoli (ja miałam w pomidorowej zalewie) puszka pieczarek (lub 200g surowych) 2 jajka natka pietruszki sól, słodka papryka Kaszę wsypałam do dużej miski i zalałam wrzątkiem ponad powierzchnię, zostawiłam do napęcznienia(...)niskiemu indeksowi glikemicznemu może być spożywana przez chorych na cukrzycę i osoby na diecie. A w połączeniu z nasionami strączkowymi to już sama kopalnia zdrowia. W kuchni idealna do sosów, sałatek, z powodzeniem można zrobić z niej także kaszotto. Na blogu gościła jak do tej pory tylko raz (tutaj), ale coś mi się wydaje, że szybko nadrobię te zaległości
bastalenaCoś ostatnio mam wenę na zupy. To dobrze, bo są smaczne, pożywne, łatwe w przygotowaniu i zdrowe. Tym razem proponuję pyszną zupę pomidorową. Ale nie taką
Wyprawy kulinarneżyciu. obyło się bez większych wpadek... a to, że przy odcedzaniu kapusty oparzyłam się wrzącą wodą to nic wielkiego. trud się opłacił :) zapraszam na gołąbeczki: Składniki: -1 średniej wielkości biała kapusta -300 g dowolnego mięsa mielonego (zamiennie można użyć gulaszu angielskiego w konserwie) -100 g ryżu -100 g kaszy gryczanej -85 g kaszy kuskus -1 cebula -masło (do podsmażenia) -kminek(...)Nakładamy farsz i zawijamy ciasno (zostawiamy kilka najmniejszych liści luzem). Naczynie żaroodporne smarujemy olejem, układamy warstwy zawiniętych gołąbków. Wierzch przykrywamy liśćmi, podlewamy całość wodą (można też bulionem lub dowolnym sosem), nakładamy pokrywę i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy od 60 do 90 minut. W trakcie pieczenia sprawdzamy widelcem miękkość liści oraz podlewamy wodą - jeśli wyparuje. Wierzchnie liście
KasiekGotuje