biały sos - 1500 przepisów (strona:81/100)

Kasza jaglana z cukinią i marchewką zapiekana w papryce 165

pieczeniem 2 małe cukinie 1 mała ostra papryczka 2 średnie marchewki 200 g kaszy jaglanej około 2 łyżki posiekanej natki pietruszki sól do smaku 4-6 średnich papryk - użyłam białej Kaszę wsypać na suchą patelnię i na średnim ogniu uprażyć ja lekko, mieszając cały czas lub potrząsając patelnią. Kiedy zacznie delikatnie się złocić i pachnieć, zalać ją wodą i lekko(...)zapiekania natłuścić i poukładać w nim papryki. Zapiekać w temperaturze około 180-190 stopni do lekkiego zrumienienia papryki. Podawać na gorąco lub na zimno z dodatkiem np. salsy pomidorowej, sosów na bazie jogurtu. Lubisz kasze?   Dowiedz się o nich więcej Spróbuj także  buraczkowych kotletów jaglanych   lub  zapiekanych pomidorów faszerowanych kaszą jaglaną

Codzienna kuchnia niecodzienna
Paccheri z tuńczykiem botwinką i cukinią zapiekane w sosie śmietanowo-serowym 227

krótkich rur który   idealnie nadaje się do nadziewania czym tylko chcemy a skoro makaron to i ricotta i parmezan. Danie podałam na obiad , makaron z nadzieniem doskonale pochłonął sos ze śmietanki a ser się aksamitnie ciągnął, mąż się zajadał a to chyba znak, że bardzo mu smakowało…..  Ktoś patrząc na zdjęcie pomyśli jak jej się chciało takie rurki(...)przecież to żmudna robota…mówię Wam dla tego smaku warto! Składniki na obiad dla 2 osób/ 25 dag makaronu paccheri/grube krótkie rurki 2 puszki tuńczyka w kawałkach  w sosie własnym Princes 30 dag serka ricotta 10 dag startego parmezanu lub innego ostrego żółtego sera 1 pęczek botwinki 1 młoda cukinia 200 ml słodkiej śmietanki 22-30% Sól morska

Wanilia i Kardamon
Piknikowe crumble w słoiku. Rabarbar i truskawki. 151

rabarbaru 3 łyżki cukru 2 łyżki kaszki kukurydzianej, kaszki manny lub mąki 1 łyżka wody różanej (opcjonalnie) na kruszonkę: 150 g mąki (u mnie pół na pół biała i pełnoziarnista), 70 g cukru, 100 g zimnego masła, 30 g wyłuskanych solonych pistacji, 30 g płatków migdałowych Przygotowanie crumble z rabarbarem i truskawkami: Z truskawek odetnij szypułki, przekrój(...)podnieć temperaturę do 180 st. C i piecz crumble przez ok. 30 minut (stopniowe podniesienie temperatury ma zapobiec ewentualnemu pęknięciu słoików). Owoce powinny się ugotować i zamienić w gęsty sos, z kolei kruszonka lekko zezłocić.  Gotowe crumble wyjmij z piekarnik i wystudź. Gdy będą już zimne, możesz zakręcić słoiczki nakrętkami i zabrać crumble na piknik. Pamiętaj tylko o zabraniu

Chilli Czosnek i Oliwa
ZWIĄZEK AZJATYCKO-WŁOSKI. 180

oliwy. Mieszamy. Jeśli zostanie Wam makaron - nie martwcie się, na drugi dzień jest tylko lepszy.- ścieramy ser, może być zwykły żółty bez wyjątków. Możecie podawać: makaron, na niego "sos" i na górę serek, ale równie pyszne będzie po wymieszaniu. GRZYBKI SHITAKE - Co to takiego?Twardnik Japoński nazywany po polsku "uchem brzozy". Jego "naturalnym środowiskiem" są tereny Azji Wschodniej(...)zdrowe komórki, wzmacniają system immunologiczny).Możecie je kupić TUTAJ (kliknij) - w sklepie SKWORCU.Makaron ryżowy z oliwą i czosnkiem:To jest dopiero smak idealny! Zawsze kiedy dodajemy do tych białych niteczek, sporo naszego ukochanego czosnku (ale nie chińskiego - żeby nie było. To nasz własny, osobisty) powtarzamy jak mantrę jedno - "nic mu więcej nie trzeba, można jeść tylko to". I rzeczywiście. Smak

Wypisz Wymaluj
Kaczka pieczona z jabłkami 251

smaku  majeranek 4 szt. kwaskawe jabłka np. reneta natka pietruszki suszone morele 1 łyżka oliwy Kaczkę myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Następnie dobrze nacieramy kaczkę solą, majerankiem i białym pieprzem na zewnątrz i również w środku, można kaczkę posmarować delikatnie oliwą. Umyte 2  jabłka obieramy ze skórki, usuwamy gniazdka nasienne,  jabłka kroimy w ćwiartki, wraz z posiekaną pietruszką i kilkoma(...)deskę i ostrym nożem ( nie mam nożyc do drobiu) kroimy na porcje. Układamy mięso na ciepłym półmisku, a z naczynia, w którym kaczka się piekła zlewamy tłuszcz do sosjerki. Sosem polewamy kaczkę, obok układamy jabłka z kleksami borówek i morele. The post Kaczka pieczona z jabłkami appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pasta z fasoli na kanapki 221

Pasta z fasoli to kolejna warzywna pasta na kanapki . Nie zawsze mam ochotę na salami lub szynkę. Staram się więc przyrządzić coś na kanapki w wersji

codojedzenia
szybkowar-gołąbki o smaku kurczaka po węgiersku... 247

Składniki: kapusta biała 1 duża/młoda, mięso mielone 70 dag/łopatka, ryż ugotowany 3 saszetki, jajka 2 sztuki, kucharek 1 łyżka, mieszanka przypraw kurczak po węgiersku Royal Brand 1 opakowanie, smalec 2 łyżki, woda 4 szklanki, przyprawa do zup i potraw w płynie 2 łyżki z kapusty wyciąć głąb, włożyć do wrzątku i ściągać z główki sparzone liście, pościnać(...)zasyczenia pary na mniejszym ogniu gotować z 30 minut, zostawić w szybkowarze najlepiej na całą noc, rano gołąbki można wyjąć bez "rozwalania się" w całości można je podać z sosem pomidorowym, lub innym, my lubimy je jeść takie do pieczywa na zimno..........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Gołąbki 282

razem metodą tradycyjną by i taką pokazać Wam na blogu. Sam wybór zostawiam już Wam :) Z poniższego przepisu wyszło mi 26 średniej wielkości gołąbków. Składniki na gołąbki: 2 główki białej kapusty 1kg mięsa mielonego 4 woreczki ryżu ( gotowanego 5 minut krócej, niż zalecane jest na opakowaniu ) 2 duże cebule 5 ząbków czosnku sól ,pieprz 2 łyżki majeranku 5 listków laurowych(...)ziele, gotujemy gołąbki pod przykryciem do miękkości kapusty. Ten czas może być różny w zależności od kapusty, od 50 minut do nawet 1,5 godz. ). Gołąbki podajemy z sosem pomidorowym, pieczarkowym, ale możemy zjeść również i bez sosu. Jak tylko lubimy :) Gorąco polecam Wam przepis na gołąbki zapiekane które znajdziecie tutaj . Są bardzo aromatyczne, zapiekane w sosie pomidorowym, dzięki czemu

NiePieprz.pl
Gołąbki z młodej kapusty - lekkie i dietetyczne 257

zrobienia, bo nie trzeba kapusty zbyt długo obgotowywać a i same gołąbki duszą się krótko. Składniki:około 1 kg chudego mięsa - w moim przypadku szynka wieprzowa,1 szklanka suchego białego ryżu,1 jajko,1 mała sucha bułka,1 łyżka musztardy francuskiej,1 czubata łyżeczka imbiru mielonego,sól, pieprz świeżo zmielony,1 łyżka majeranku,pół szklanki zimnej(...)pieczenia naczynie oddaje swoją wilgoć.Formę przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Piec do miękkości przez około półtorej godziny.Gołąbki podawać z ulubionymi sosami. Można takim sosem zalać prawie miękkie gołąbki, a przejdą jego smakiem. Ja zapiekam je bez sosu, a gotowe podaję, często jednocześnie, z kilkoma różnymi sosami. Na przykład koperkowym, ziołowym

Codzienna kuchnia niecodzienna
WSPÓŁPRACA ORZECH 239

firmą ORZECH . Firma ta posiada w swoje ofercie bardzo duży asortyment przetworów i produktów warzywnych i owocowych. ORZECH oferuje nam min. buraczki, ogórki,pieczarki,sałatki, patisony, pikle,powidła,sosy.  Ja w swojej paczce,którą dostałam od firmy ORZECH znalazłam:  SAŁATKA PATISONOWA   http://www.orzech.com.pl/pl/produkt/salatka-z-patisona Idealnie nadaje się do dań obiadowych, mięs,ryb i wędlin.  SKŁADNIKI: Składniki(...)aromat. SAŁATKA RUBINOWA http://www.orzech.com.pl/pl/produkt/salatka-rubinowa Idealnie nadaje się na ciepło i na zimno. Jako dodatek do mięs, ryb czy dań obiadowych.  SKŁADNIKI: buraki ćwikłowe 30%, woda, kapusta biała 26%, cebula 6%, cukier, ocet spirytusowy, sól, przyprawy OGÓRKI PO ŻYDOWSKU  http://www.orzech.com.pl/pl/produkt/ogorki-po-zydowsku Idealnie nadaje się jako przekąska, do sałatek, dań zapiekanych, dań obiadowych, ziemniaków, kasz, jajek

Gotowanie Patki
Parowce 146

Parowce, lub jak kto woli białe pączki można podawać na wiele sposobów.Dobre są w wersji obiadowej, ale również świetnie smakują jako deser.   Składniki na ok. 30 sztuk:-2 szklanki mleka-5 szklanek mąki-5 dkg drożdży-1 jajko-2 łyżeczki cukru-szczypta soli   Drożdże rozcieramy z cukrem.Dolewamy szklankę ciepłego mleka.Dosypujemy 3/4 szklanki mąki.Mieszamy uzyskując rozczyn.Odstawiamy(...)miską i gotujemy na parze przez 10 minut.   Zdejmujemy miskę ( uwaga na gorącą parę! ) i parowce gotowe.Możemy podać na różne sposoby:-ze skwarkami i surówką-z sosem pomidorowym-odsmażane ze skwarkami i np. ketchupem-polane śmietaną i sokiemlub-polane śmietaną i posypane cukrem i cynamonem.Smacznego

Maminek kulinarny
Tagliatelle ze szparagami 247

Niniejszym sezon szparagowy uważam za otwarty ! Moje ulubione to zielone. Są delikatniejsze od białych, szybciej się gotują, a poza tym nie trzeba ich obierać ;-). Można z nich wyczarować kulinarne cuda.Oto garść przepisów z poprzedniego sezonu: frittata: szparagi, papryka, szparagi z sezamem, frittata ze szpinakiem, sałatka: szparagi szpinak i mozzarella, ciepła sałatka(...)patelnię wylewamy masę serową, ogień zmniejszamy do minimum i wszystko dokładnie mieszamy, do momentu aż masa się lekko zetnie, ale nadal będzie płynna. Następnie sos mieszamy z makaronem i od razu podajemy

Kulinarne przygody Gatity
Aromatyczna zapiekanka z klopsikami 227

tymianek, majeranek, rozmaryn 2 łyżeczki ziół prowansalskich 1 łyżeczka suszonej bazylii 8 łyżek oliwy z oliwek (do smażenia, a więc nie może być extra virgin!) lub oleju 1 łyżeczka białego octu balsamicznego 1 płaska łyżeczka cukru sól, pieprz czarny z młynka 15 dag wyrazistego żółtego sera Kartofle ugotowałam w mundurkach, obrałam, każdego przekroiłam na pół, przełożyłam do miski, zalałam marynatą(...)wyjęłam, posypałam serem i zapiekałam kolejne 10-15 minut aż ser się dokładnie roztopił, ale nie podpiekł.       Ja podałam z surówką z kapusty pekińskiej z sosem koperkowo-czosnkowym. Wypróbujcie koniecznie

Kuchnia Prezydentowej
Zupa chrzanowa 233

Dla niektórych ta zupa może wydać się bardzo dziwna… ale to chyba tylko do momentu kiedy jej nie spróbują. Zupa chrzanowa jest bardzo aromatyczna i

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!

Proponowane wyszukiwania