biały sos - 1500 przepisów (strona:77/100)

Rolada śmietanowo-truskawkowa 322

opsypania ściereczki;Cukier puder do posypania po wierzchu.Krem śmietanowo-truskawkowy:600 g świeżych truskawek;250 ml śmietany o zawartości tłuszczu 30 lu 36%;2 płaskie łyżki żelatyny;80 g białego cukru.Sposób przygotowania:Żółtka jaj oddzielić od białek.Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.Białka ubić na sztywną pianę. Wsypać cukier i dalej ubijać. Następnie, stale miksując, dodawać kolejno żółtka(...)ściereczką w roladę. Odstawić roladę do wystudzenia.W międzyczasie przygotować krem. Truskawki umyć i podzielić na dwie porcje po 300 g. Jedne 300 g truskawek zmiksować blenderem na gładki sos. Natomiast drugie 300 g truskawek pokroić w drobną kostkę.Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody.Śmietanę ubić. Do ubitej śmietany dodać cukier i dalej delikatnie miksować.Stale miksując, do ubitej

Gospodyni Miejska
Orecchiette con Rape e Cavolfiore czyli aromatyczne muszelki z botwiną i kalafiorem 213

Rape e Cavolfiore wywodzi się z regionu Apulii, a dokładniej z półwyspu Salentyńskiego, będącego "piętą włoskiego buta", niewielkim skrawkiem lądu otoczonym trzema morzami - Śródziemnym, Adriatyckim i Jońskim. W oryginale sos przygotowuje się z rapini, czyli liści włoskiej rzepy, zwanych we Włoszech cime di rapa, w Neapolu friarielli, a w Portugalii i Hiszpanii grelos. Rapini należy do roślin krzyżowych i nieco(...)nadzieję, że mój opis dostatecznie zachęcił was do przygotowania tego świetnego dania, zatem przjedźmy do przepisu:)Aromatyczne muszelki z botwiną i kalafiorem przepis na 4 porcjeSkładniki: 1 mała główka białego lub zielonego kalafiora 2 łyżki miałkiej soli morskiej 450 g cime di rapa, liści mlecza, rzepy, buraka, czerwonej botwiny (u mnie jeden duży pęczek botwiny) 50 g anchois 2/3 szklanki

Chilli Czosnek i Oliwa
Urugwaj od kuchni. INDYK W MARCHEWCE. 238

octu balsamico. Buseca, czyli prosta i smaczna zupa z ogonów wołowych, z groszkiem  i fasolą, przyrządzona na ostro. Bardziej delikatne są medaliony z polędwicy wołowej  w sosie z czerwonego wina. Desery Nie ma kuchni, która obeszłaby się bez deseru, a więc na deser prosta i sycąca chajá.  Jest to nic innego jak   ciasto ze śmietaną(...)się da. Poznawajcie nowe smaki! Bo czasem możecie być bardzo pozytywnie zaskoczeni :] INDYK W MARCHEWCE. /potrawa z Urugwaju; z moimi modyfikacjami;/ 4-6 porcji 1 kg marchwi 2 białe części porów  2 szklanki osolonej wody 1 szklanka białego wina (nie jest konieczne) podwójny filet z piersi indyka (w oryginale: wieprzowina) odrobina oleju sól, pieprz, curry Marchewkę pokroiłam w grube

W kuchni Karmel-itki
Tort orzechowo-karmelowy 212

soku z cytryny  szczypta sody oczyszczonej na kremy: 3 serki mascarpone 2 śmietany 36% lub 30% 500-550g orzechów włoskich  4 łyżki cukru brązowego 1 szklanka białego cukru 100g roztopionego masła 1 śmietanka 36% do nasączenia ciasta: 100 ml wódki lub koniaku 1 łyżka miodu 1 łyżeczka przyprawy korzennej 100 ml przegotowanej wody  Pierwszym krokiem jest(...)rozpuścicie do płynnego brązowego karmelu - ale nie spalonego, dodajemy masło (roztopione łatwiej się łączy z cukrem), następnie dodajemy 1 śmietankę 36% i powoli mieszamy aż połączy się w jednolity sos karmelowy.Dodajemy do niego 2 garście orzechów włoskich i mieszamy, odstawiamy do wystudzenia. Resztę orzechów trzeba zblendować na bardzo drobny miał. Pozostałą śmietanę ubijamy na sztywno z dwiema łyżkami cukru

Kuba Gotuje
Galantyna z kurczaka 285

przyprawy, zalać zimną wodą i ugotować bulion. Wątróbkę umyć, oczyścić, osuszyć. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu. W środku wątróbka musi być różowa. Pod koniec smażenia wlać sherry i zagotować. Sos ze smażenia wątróbki, kawałki mięsa z ud, śmietanę, tymianek zmiksować. Doprawić solą. Wątróbkę pokroić na kawałki. Foremkę keksówkę (około 19x10 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Skórę z kurczaka ułożyć w formie(...)niej deskę (przyciskając kurczaka) i obciążyć. Zostawić tak do ostudzenia. Galantynę wyjąć, schłodzić i podawać krojoną w plastry. Ja podałam z galaretkami z żurawiny i z tymianku na białym winie. Resztę bulionu zużyć do przygotowania zupy. Jeżeli zostanie nam nadmiar farszu, należy włożyć go do naczynka do zapiekania i piec podobnie jak galantynę.  zastawa

królestwo garów
Pikantny makaron z potrawką z kurczaka / Spicy chicken ragu pasta 372

plasterki 1 marchewka, krojona w plasterki 2 łodygi selera naciowego, pokrojone w plasterki 2 liście laurowe 2 gałązki rozmarynu 2 ząbki czosnku, posiekane 2 łyżeczki płatków chili 125 ml białego wytrawnego wina 375 ml bulionu drobiowego 400 g tagliatelle lub pappardelle mały kawałek masła masła świeżo starty parmezan Przygotowanie: W dużej i szerokiej patelni rozgrzej na średnim ogniu trochę oleju(...)ogień, wlej wino i gotuj przez dwie minuty, aż odparuje alkohol. Ponownie włóż kurczaka z boczkiem do patelni, wlej bulion i gotuj całość przez 45 minut do godziny, aż sos zgęstnieje, a kurczak będzie się dosłownie rozpadał. Wyjmij kurczaka łyżką cedzakową. pozostaw do ostygnięcia na kilka minut, a następnie za pomocą widelca podziel mięso na włókna. Kości i skórkę wyrzuć

karmelowy
Sernik na spodzie brownie 182

mąki pszennej Do niewielkiego garnuszka włożyć masło, dodać czekoladę i rozpuszczać na małej mocy palnika, mieszając od czasu do czasu, aż składniki się połączą i powstanie gładki sos czekoladowy. Ściągnąć z palnika, odłożyć do lekkiego przestudzenia. Jajko (w całości) ubić z cukrem przy pomocy miksera na puszystą pianę. Powoli wlewać lekko przestudzoną czekoladę (może być ciepła), miksując do połączenia. Dodać(...)czekoladą), zmiksować tylko do połączenia się składników. Z powstałej masy odlać 1/2 szklanki. Zmiksować ją z roztopioną i lekko przestudzoną czekoladą na gładką masę. Na upieczony spód brownie przelać białą masę serową. Łyżką wykładać na górę masę czekoladową, w odstępach (kleksach), masa jest gęsta, ale nie tonie w masie serowej. Łyżka lub szpatułką zrobić mozaikę na wierzchu sernika. Piec

dom-agi.pl
Azjatyckie słodko-kwaśne surimi | Wielki test !!! Aż 7 obiadów za 100zł. "Moje Smaki Życia" 214

Moje Smaki Życia --> strona 49 --> numer 7 Lipiec --> KLIK Składniki: 2 woreczki ryżu białego długoziarnistego Supreme 2 opakowania paluszków surimi Marineo ananas Sanello (to co zostało po hamburgerach) 1 opakowanie przecieru pomidorowego Sottile Gusto czosnek 6 ząbków (w gazecie proponują 4 ząbki) 2 czerwone papryki (w gazecie proponują 1 sztukę) 2 łyżki oliwy z oliwek (w gazecie(...)średnim ogniu. Przecier przelewamy do miski, dodajemy do niego zalewę z ananasa, sok z cytryny, posiekany czosnek i mieloną paprykę. gdy warzywa na patelni zmiękną dodajemy do nich sos. Mieszamy i pod przykryciem na małym ogniu dusimy jakieś 20 minut. GOTOWE

ClauditteMissCooking
Indyjski sambar i "Marzenia szyte na miarę" 191

łyżki oleju kopiasta łyżeczka przyprawy sambar 2 marchewki 4 ziemniaki 1 średnia pietruszka 400 ml mleka kokosowego kawałek (ok.12 cm) pora suszone lub świeże chili puszka krojonych pomidorów lub sosu pomidorowego 3 spore różyczki brokuła sól Warzywa obrać.  Marchewki pokroić w talarki lub półtalarki. Pietruszkę i ziemniaki pokroić w kostkę. Brokuły podzielić na mniejsze kawałki. Soczewicę płukać w kilku(...)przyprawy obtoczyły warzywa. Podsmażać ok. 2-3 minut. Warzywa zalać mlekiem kokosowym, dodać kawałek pora i chili. Dusić warzywa do miękkości ok. kwadransa. Do garnka z warzywami dodać sos pomidorowy lub krojone pomidory oraz różyczki brokułów. Zagotować. Do zupy dodać soczewicę. Gotować do miękkości brokułów. Zupę zagotować i ewentualnie doprawić do smaku solą. Dwa lata lat temu przeczytałam " Zaplątaną miłość

Weekendy w domu i ogrodzie
Kurczak z suszonymi pomidorami 192

tego przygotowałam surówkę z cukinii z przepisu Jamiego Olivera...Całość wyszła rewelacyjnie... Potrzebujemy: Kurczak 8 podudzi z kurczaka 150g suszonych pomidorów z zalewy 1 dość duży por, tylko biała część 2 ząbki czosnku 200ml jasnego piwa 1 duża cebula 1 łyżeczka suszonej bazylii olej S&P Surówka 2 duże gałązki świeżej mięty 1/2 świeżej czerwonej papryczki chili(...)minut. Suszone pomidory kroimy na kawałki. Dodajemy do pora i cebuli oraz łyżeczkę suszonej bazylii. Mieszamy i przekładamy do naczynia z kurczakiem. Do całości wlewamy piwo i odrobinę sosu z smażonego kurczaka. Całość wkładamy na 40 minut do piekarnika nagrzanego do 180C. Zabieramy się za surówkę. Miętę i papryczkę szatkujemy bardzo drobno i przekładamy do głębszego naczynia. Dodajemy

http://szpilkinamiotle.blogspot.com/
Gołąbki z młodej kapusty 209

Składniki: 1 młoda kapusta (jeśli jest duża, lub 2 średnie) 1 kg mięsa mielonego 400g białego ryżu sól pieprz słodka czerwona papryka 3 łyżki koncentratu pomidorowego 2 litry bulionu warzywnego 2 łyżki mąki + 1/2 szklanki zimnej wody Sposób przygotowania: 1. Ryż ugotować na sypko. Pozostawić do całkowitego wystygnięcia. 2. Mięso doprawić solą, pieprzem i papryką. Dodać ryż i wymieszać(...)bulion. Dodać przecier i chwile gotować. Zaciągnąć rozrobioną mąką i doprawić solą oraz pieprzem. Gotować jeszcze przez 2-3min. 8.Gołąbki przełożyć do innego garnka (bez wody!). Zalać sosem i gotować przez kolejne 10-15 min. Gołąbki należy gotować na jak najmniejszym ogniu w garnku przykrytym pokrywką lekko uchyloną

A Ty Smakuj Mnie
Wątróbka otulona boczkiem z sosem winnym 161

wątróbka, to gorąco zapraszamy Was do spróbowania naszej aromatycznej wersji tego dania, w nowej odsłonie. Składniki na dwie porcje: 8 wątróbek drobiowych 8 plasterków boczku 100 ml wina (najlepiej białe półwytrawne) 2 łyżeczki musztardy sarepskiej 1-2 torebki kaszy gryczanej 3 łyzki mąki garść natki pietruszki sól i grubo zmielony pieprz Sposób przygotowania: W pierwszej kolejności gotujemy wodę(...)innego naczynia. Na rozgrzaną patelnię wlewamy wino, a następnie dodajemy musztardę, grubo zmielony pieprz i sól. Całość ma się gotować przez około 5 minut. Pamiętajmy o regularnym mieszaniu sosu. Do miski przekładamy ugotowana kaszę gryczaną, porcję wątróbki i wlewamy sos. Całość posypujemy jeszcze pietruszką. Smacznego

Pyszny Duet
Warsztaty "Wieprzowina regionalna" - relacja 213

razy więcej osób. Po jakimś czasie dołączyli do nas kucharze z hotelu Luxor oraz prowadzący - Adam Michalski.  Najpierw była prezentacja i wykład o tradycyjnych rasach świń: Złotnickiej Białej, Złotnickiej Pstrej i Rasie Puławskiej. Omawiane były charakterystyki poszczególnego rodzaju mięsa, sposoby przyrządzania, temperatury pieczenia i stopnie wysmażenia mięsa. Jeśli ktoś wcześniej o tym nie wiedział - a przyznam(...)lepsze niż to, które kupujemy i przygotowujemy na co dzień. Mięso było delikatne, rozpływało się w ustach i z pewnością jeszcze długo będę pamiętać ten smak. Wspaniałe były także sosy, a przede wszystkim danie "na pożegnanie": polędwiczki z sosem  borowikowym i żubrówką.  I na koniec zdjęcie wszystkich blogerek na tyłach hotelu: mi trochę rozwiało włosy ;) mam nadzieję

Pasja Smaku
Zdrowa pizza ? Czy fast food może być zdrowy ? 156

food nie należy do grupy dobrego i zdrowego jedzenia. Ale czasami mamy ogromną chęć na pizzę i co wtedy ? Czy musimy zrezygnować z pizzy całkowicie ? Otóż nie. Wystarczy część białej mąki zamienić na pełne ziarno oraz dodać otręby by nasze ciasto było zdrowe. A dodatki ? Można dać mniej sera i pizza wyjdzie mniej kaloryczna. Myślę, że warto spróbować odchudzać nasze(...)ziarno , otrębami i solą. Zagniatam wszystko dokładnie. Smaruję oliwą i odstawiam do wyrośnięcia. Na patelni podgrzewam szynkę oraz pieczarki z cebulą.  Z koncentratu , łyżeczki oliwy oraz ziół robię sos na pizzę. Rozwałkować ciasto i formujemy pizzę. Na tak przygotowaną pizzę wykładamy sos pomidorowy oraz wszystkie dodatki. Pieczemy około 20 minut po czym posypujemy żółtym serem i dopiekamy aż się

Magiczne Życie Marty
K... Kurczak z porem i papryką! 1532

obiad! Składniki (2 osoby) 2 x pierś z kurczaka 1 x por 1 x papryka czerwona 1 łyżka oliwy z oliwek 2 łyżki masła mój sekretny składnik: 2 łyzki białego serka (np. Almette, ja użyłam Tartare z czosnkiem i ziołami) 1 łyżeczka jogurtu naturalnego 7 ziemniaczków przyprawy: sól, pieprz, papryka ostra, papryka słodka, czosnek, bazylia/oregano Przygotowanie: Kurczaka marynujemy(...)przypaliło! Na rozgrzaną patelnię do grillowania* wkładamy kurczaka i grillujemy ok. 5min. z każdej strony (w zależności jak wysmażonego i soczystego kurczaka chcecie). Kurczaka na talerzu polewamy naszym "sosem" porowo-paprykowym, dodajemy ziemniaki oraz ketchup/majonez do smaku:)  Volià, kurczak pod porowo-paprykową pierzynką gotowy! :) *patelnia do grillowania to jeden z moich najlepszych zakupów! Służy mi już dobre kilka

Kitchens Alphabet

Proponowane wyszukiwania