biały sos - 1500 przepisów (strona:62/100)

PIECZONE BAKŁAŻANY FASZEROWANE MIĘSEM I CUKINIĄ 175

koniec smażenia dodaję starte ząbki czosnku. 30 dkg mielonego mięsa wieprzowego albo z indyka smażę  wraz z cebulą,solą,pieprzem,bazylią,słodką papryką i oregano. Dodałam również małą białą,pokrojoną w kostkę świeżą paprykę. Bakłażana i cukinię myję, kroję wzdłuż na pół i wydrążam środek. Można też wydrążyć i nafaszerować cukinię.   Dodaję do farszu  pokrojoną w kostkę(...)środek z bakłażana. Gdy wszystko razem się zarumieni  dodaję pokrojone świeże, obrane ze skórki pomidory i przecier pomidorowy . Duszę wszystko około 15 minut,żeby nadmiar sosu odparował. Nadziewam środki bakłażana farszem i posypuję serem mozzarellą. Wstawiam danie w żaroodpornym naczyniu skropionym oliwą do piekarnika,  na około 40 minut w temp.180 stopni. Danie

potrawyregionalne
Chłopski garnek z kapustą 1602

Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam dania jednogarnkowe, są proste w przygotowaniu, zajmują nie wiele czasu i z reguły są pyszne. Na jesienne chłodne popołudnia

Kuchnia Pełna Pasji
Risotto ze szparagami 197

sosem holenderskim. Owszem, to jest fajne i dobre, ale zróbmy coś innego. Ja proponuję risotto ze szparagami i suszonymi pomidorami. Na risotto ze szparagami potrzebujemy: ryż arborio — około ½ szklanki suchego ryżu na osobę bulion warzywny – około 4 litrów, jeśli zostanie można wykorzystać do zup lub zamrozić dwie szalotki ząbek czosnku 3 łyżki oliwy pęczek szparagów zielonych 100 ml białego wina

ladykitchen
Spaghetti ze szparagami i brokułami w kremowym sosie 244

szklanki białego winaoliwasól, pieprzPRZYGOTOWANIE:Szparagi obieramy ze skórki i blanszujemy w osolonej wodzie z brokułami przez ok. 4 min. Na oliwie podsmażamy posiekaną dymkę.W między czasie wstawiamy makaron do gotowania.Do zeszklonej cebuli dodajemy masło i wino. Następnie dorzucamy pokrojone szparagi i brokuły. Podsmażamy i dolewamy śmietanę. Doprawiamy oregano, solą i pieprzem. Wszystko redukujemy, aż sos zgęstnieje.Na końcu doprawiamy

kulinarnyJa
Letnia zupa minestrone z młodych warzyw 235

mięsny (np. z kurczaka, wołowiny), ale podobno najbardziej oryginalny jest na bazie wywaru z gotowania fasoli. Włosi używają tu fasoli borlotti, którą możemy zastąpić dowolnie inną: cannellini, pinto, białą, ciecierzycą itd. Aby przygotować minestrone na wywarze z fasoli, fasolę moczymy przez noc  i gotujemy w tej samej wodzie przez 30 minut. Następnie dodajemy warzywa, a po 20 minutach ugotowany(...)soczewicy. 6. Na koniec do zupy dodajemy drobny makaron (dowolny kształt) i posypujemy parmezanem. Możemy też podać ryż lub grzanki z chleba. Ciekawym dodatkiem zwieńczającym zupę jest łyżeczka sosu pesto, jak we włoskiej Minestrone alla Genovese lub prowansalskiej zupie soupe au pistou.  Letnia zupa minestrone z młodych warzyw - przepis Składniki: 1 młody seler 1 młody por pęczek młodych marchewek

Chilli Czosnek i Oliwa
Perliczka pieczona w garnku rzymskim 222

biały szczypta hyzopu szczypta mięty oliwa sól 1 jabłko 2 marchewki Perliczkę myjemy , nacieramy oliwą, i posypujemy przyprawami, odstawiamy na ok 2 godziny pod przykryciem. Wkładamy do garnka rzymskiego lub naczynia żaroodpornego podlewamy ok pół szkl wody, dokładamy pokrojone na kawałki marchewki i jabłko. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy godzinę w temp 200 st . pod koniec odkrywamy, polewamy wytopionym sosem

Gotowanie jest łatwe
Diabelskie Małże 158

białego wina W głębokim garnku rozgrzewamy odrobinę oliwy. Lekko podsmażamy czosnek, cebulę i chili. Trzeba pilnować, żeby się nie przypaliły. Mają tylko się zeszklić. Następnie dodajemy wino i gdy się trochę zredukuje dodajemy pomidory. To wszystko powinno chwilkę się poddusić pod przykryciem. Na tym etapie można doprawić do smaku pieprzem. Soli raczej unikam, bo małże są słone. Gdy już sos

Smaki Przyprawy i Kolory
Sałatka z rukoli, krewetek i pomidorów koktajlowych 246

białego wina sól, czerwona czubrica Na patelnie wlać oliwę z oliwek. Czosnek pokroić w cieniutkie plasterki, pomidorki koktajlowe przeciąć na pół. Na patelnię dodać czosnek i chwilkę go przesmażyć, następnie wrzucić krewetki. Teraz dodać pomidorki, oprószyć solą. Całość zalać winem. Po 3-5 minutach ściągnąć z gazu. Krewetki z pomidorami ułożyć na rukoli posypanej oliwkami i serem, polać powstałym sosem

MarciochaKucharzy
Kotlety jaglane z mięsem 146

obiad w sam raz. Składniki: 2 szklanki ugotowanej na sypko kaszy jaglanej 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 25 dag mielonego mięsa wieprzowego papryka mielona słodka do smaku 1 biała cebula 1 łyżka smalcu 1 jako sól i pieprz do smaku bułka tarta do panierki olej do smażenia Wykonanie: Ugotowaną kaszę, rozgnieść widelcem, wymieszać z mięsem, jajkiem, posiekaną i zrumienioną(...)smalcu cebulą, natką pietruszki i przyprawami do smaku. Dokładnie wyrobić masę, formować kotlety, obtaczać w bułce tartej i smażyć z obu stron na złoty kolor. Podawać z dowolnym sosem do obiadu

Tradycyjna Kuchnia
Śledź po "fińsku" 187

łyżki musztardy (najlepiej sarepskiej) pęczek natki pietruszki sół i pieprz do smaku   Zalewa octowa 1 litr wody szklanka octu 10% 2 liście laurowe 1 łyżka ziaren białej gorczycy 1 łyżka cukru 1 -2 cebule   Śledzie moczymy kilka godziń w wodzie. W międzyczasie zagotowujemy wodę z octem, cukrem, liściem laurowym i ziarnami gorczycy. Studzimy. Cebulę kroimy(...)wrzątkiem. Całe filety wymoczonego śledzia układamy w słoiku, dodajemy przestudzona cebulę i zalewę.  Śledz po dobie takiego marynowania w lodówce jest gotowy na dodatki (może to być sos śmietanowy, majonezowy, musztardowy etc). Ja proponuję wersję "fińska".   Cebulę i natkę drobno kroimy i przekładamy do miseczki. Dodajemy do nich cukier puder i ugniatamy tak, aby cukier

Simple Dish
NOWOROCZNA KACZKA Z POMARAŃCZAMI 190

Dokładnie nacieramy solą, pieprzem i obficie majerankiem - wewnątrz i zewnątrz. Odstawiamy pod przykryciem na noc do lodówki.  Na drugi dzień obieramy pomarańcze. Dwie dzielimy na cząstki, odrzucamy wszystkie białe błonki.Obficie posypujemy majerankiem. Z pozostałych pomarańczy odkrawamy 3 plastry, z reszty wyciskamy sok. Do środka kaczki wkładamy cząstki pomarańczy, zaszywamy. Układamy w brytfannie, wstawiamy odkrytą do nagrzanego(...)piekarnika. Zapiekamy ok 15 minut. Po tym czasie podlewamy świeżo wyciskanym sokiem, przykrywamy, zmniejszamy temp na 170 st. Pieczemy godzinę. Po tym czasie znów podlewamy - tym razem wytopionym sosem. Na wierzch kaczki układamy plastry pomarańczy. Zapiekamy jeszcze 20 minut. Podajemy z ćwiarteczkami zapiekanych z ziołami ziemniaków

Z Majeczką w kuchni
Ajwar - rewelacyjny sos do dań z grilla 510

ajwaru różni się kolorem.Lutenica - pasta pochodząca z Bułgarii, Serbii i Macedonii o składzie zbliżonym do ajwaru (papryka, bakłażan, pomidory, cebula, czosnek, sól, cukier, olej). Na tegorocznych Regionaliach kupiłam taki sos w bułgarskim sklepie - nazywał się tam lutenica w wersji łagodnej i lutika w wersji pikantnej.Biber salçası - gęsta turecka pasta przygotowywana na bazie słodkich lub pikantnych czerwonych papryk i soli. Zacuscă(...)Palce Lizać przepis na 4 słoiki 200 mlSkładniki: 5 czerwonych papryk 2 bakłażany 4 ząbki czosnku oliwy tyle, żeby przykryła dno garnka 2 papryczki chilli 3 łyżki octu z białego wina 2 łyżki koncentratu pomidorowego sól, cukier do smaku Przygotowanie: Papryki przekroiłam na połowy i usunęłam gniazda nasienne. Bakłażany pokroiłam wzdłuż na ćwiartki. Papryki, bakłażany i nieobrane ząbki czosnku umieściłam

Chilli Czosnek i Oliwa
Penne pełnoziarniste z kurczakiem w sosie śmietanowo - paprykowym 357

Tego dnia kompletnie nie miałam czasu na gotowanie. Do domu wróciliśmy z synem trochę późno, a w lodówce leżało udko. Nie miałam ani ochoty, ani weny

Blondynka Gotuje
Warsztaty kulinarne z marką Galeo 191

panierowany w mieszance jajka, parmezanu i bułki tartej i usmażony na maśle podany z sosem pomidorowym. Zespół Piotra zaś: – Vitello tonnato , czyli pieczoną cielęcinę na ziołowych grzankach z sosem pomidorowym z tuńczykiem fot: www.rafalnowakowski.com www.sportografia.pl – Halaszle , czyli węgierską zupę rybną z warzywami fot: www.rafalnowakowski.com www.sportografia.pl – Piersi kurczaka a ‘la Wellington , czyli w cieście francuskim z kieszonkami nadzianymi(...)pieczarkami fot. Jolanta Perz-Straga i deser Zabajone w kruchym cieście z malinami fot: www.rafalnowakowski.com www.sportografia.pl Pozostałe dwa zespoły przygotowały: -Mini Quiche z szynką dojrzewającą , Kleftiko i suflet z białej czekolady – Parfait, Ossobuco i Crépe Suzette Produktów Galeo nie wykorzystywałam do tej pory, gdyż nie widziałam ich w ofercie sklepów, do których chodzę, są dostępne w mniejszych sklepach, mogę

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Meksykański gulasz z wołowiną 276

zarazem niezbyt nudnego by każdy był zadowolony. Kilkukrotnie już strzałem w dziesiątkę okazał się gulasz. Ten jest niesamowity w smaku. Fasola, kukurydza, papryka czerwona, marchew i duża ilość sosu pomidorowego z dodatkiem najlepszych kawałków wołowiny to pomysł idealny na danie, które ma zachwycać. Długo duszone mięso, które rozpływa się w ustach! Nie ma nic smaczniejszego! Wystarczy dobrej jakości pieczywo(...)goście byli oczarowani tym daniem. Składniki (na 4-6 porcji): 300 gram pręgi wołowej 350 gram karkówki wołowej 2 łyżki oleju rzepakowego 2 cebule 2 ząbki czosnku 1 lampka białego musującego wina 400 gram pomidorów z puszki krojonych 4 łyżki passaty pomidorowej 2 łyżki koncentratu pomidorowego przyprawy, po 1/2 łyżeczki: kuminu, wędzonej papryki, chili, kurkumy 1 puszka fasoli czerwonej

Mango Papaja

Proponowane wyszukiwania