koniec smażenia dodaję starte ząbki czosnku. 30 dkg mielonego mięsa wieprzowego albo z indyka smażę wraz z cebulą,solą,pieprzem,bazylią,słodką papryką i oregano. Dodałam również małą białą,pokrojoną w kostkę świeżą paprykę. Bakłażana i cukinię myję, kroję wzdłuż na pół i wydrążam środek. Można też wydrążyć i nafaszerować cukinię. Dodaję do farszu pokrojoną w kostkę(...)środek z bakłażana. Gdy wszystko razem się zarumieni dodaję pokrojone świeże, obrane ze skórki pomidory i przecier pomidorowy . Duszę wszystko około 15 minut,żeby nadmiar sosu odparował. Nadziewam środki bakłażana farszem i posypuję serem mozzarellą. Wstawiam danie w żaroodpornym naczyniu skropionym oliwą do piekarnika, na około 40 minut w temp.180 stopni. Danie
potrawyregionalneNie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam dania jednogarnkowe, są proste w przygotowaniu, zajmują nie wiele czasu i z reguły są pyszne. Na jesienne chłodne popołudnia
Kuchnia Pełna Pasjisosem holenderskim. Owszem, to jest fajne i dobre, ale zróbmy coś innego. Ja proponuję risotto ze szparagami i suszonymi pomidorami. Na risotto ze szparagami potrzebujemy: ryż arborio — około ½ szklanki suchego ryżu na osobę bulion warzywny – około 4 litrów, jeśli zostanie można wykorzystać do zup lub zamrozić dwie szalotki ząbek czosnku 3 łyżki oliwy pęczek szparagów zielonych 100 ml białego wina
ladykitchenszklanki białego winaoliwasól, pieprzPRZYGOTOWANIE:Szparagi obieramy ze skórki i blanszujemy w osolonej wodzie z brokułami przez ok. 4 min. Na oliwie podsmażamy posiekaną dymkę.W między czasie wstawiamy makaron do gotowania.Do zeszklonej cebuli dodajemy masło i wino. Następnie dorzucamy pokrojone szparagi i brokuły. Podsmażamy i dolewamy śmietanę. Doprawiamy oregano, solą i pieprzem. Wszystko redukujemy, aż sos zgęstnieje.Na końcu doprawiamy
kulinarnyJamięsny (np. z kurczaka, wołowiny), ale podobno najbardziej oryginalny jest na bazie wywaru z gotowania fasoli. Włosi używają tu fasoli borlotti, którą możemy zastąpić dowolnie inną: cannellini, pinto, białą, ciecierzycą itd. Aby przygotować minestrone na wywarze z fasoli, fasolę moczymy przez noc i gotujemy w tej samej wodzie przez 30 minut. Następnie dodajemy warzywa, a po 20 minutach ugotowany(...)soczewicy. 6. Na koniec do zupy dodajemy drobny makaron (dowolny kształt) i posypujemy parmezanem. Możemy też podać ryż lub grzanki z chleba. Ciekawym dodatkiem zwieńczającym zupę jest łyżeczka sosu pesto, jak we włoskiej Minestrone alla Genovese lub prowansalskiej zupie soupe au pistou. Letnia zupa minestrone z młodych warzyw - przepis Składniki: 1 młody seler 1 młody por pęczek młodych marchewek
Chilli Czosnek i Oliwabiały szczypta hyzopu szczypta mięty oliwa sól 1 jabłko 2 marchewki Perliczkę myjemy , nacieramy oliwą, i posypujemy przyprawami, odstawiamy na ok 2 godziny pod przykryciem. Wkładamy do garnka rzymskiego lub naczynia żaroodpornego podlewamy ok pół szkl wody, dokładamy pokrojone na kawałki marchewki i jabłko. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy godzinę w temp 200 st . pod koniec odkrywamy, polewamy wytopionym sosem
Gotowanie jest łatwebiałego wina W głębokim garnku rozgrzewamy odrobinę oliwy. Lekko podsmażamy czosnek, cebulę i chili. Trzeba pilnować, żeby się nie przypaliły. Mają tylko się zeszklić. Następnie dodajemy wino i gdy się trochę zredukuje dodajemy pomidory. To wszystko powinno chwilkę się poddusić pod przykryciem. Na tym etapie można doprawić do smaku pieprzem. Soli raczej unikam, bo małże są słone. Gdy już sos
Smaki Przyprawy i Kolorybiałego wina sól, czerwona czubrica Na patelnie wlać oliwę z oliwek. Czosnek pokroić w cieniutkie plasterki, pomidorki koktajlowe przeciąć na pół. Na patelnię dodać czosnek i chwilkę go przesmażyć, następnie wrzucić krewetki. Teraz dodać pomidorki, oprószyć solą. Całość zalać winem. Po 3-5 minutach ściągnąć z gazu. Krewetki z pomidorami ułożyć na rukoli posypanej oliwkami i serem, polać powstałym sosem
MarciochaKucharzyobiad w sam raz. Składniki: 2 szklanki ugotowanej na sypko kaszy jaglanej 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 25 dag mielonego mięsa wieprzowego papryka mielona słodka do smaku 1 biała cebula 1 łyżka smalcu 1 jako sól i pieprz do smaku bułka tarta do panierki olej do smażenia Wykonanie: Ugotowaną kaszę, rozgnieść widelcem, wymieszać z mięsem, jajkiem, posiekaną i zrumienioną(...)smalcu cebulą, natką pietruszki i przyprawami do smaku. Dokładnie wyrobić masę, formować kotlety, obtaczać w bułce tartej i smażyć z obu stron na złoty kolor. Podawać z dowolnym sosem do obiadu
Tradycyjna Kuchniałyżki musztardy (najlepiej sarepskiej) pęczek natki pietruszki sół i pieprz do smaku Zalewa octowa 1 litr wody szklanka octu 10% 2 liście laurowe 1 łyżka ziaren białej gorczycy 1 łyżka cukru 1 -2 cebule Śledzie moczymy kilka godziń w wodzie. W międzyczasie zagotowujemy wodę z octem, cukrem, liściem laurowym i ziarnami gorczycy. Studzimy. Cebulę kroimy(...)wrzątkiem. Całe filety wymoczonego śledzia układamy w słoiku, dodajemy przestudzona cebulę i zalewę. Śledz po dobie takiego marynowania w lodówce jest gotowy na dodatki (może to być sos śmietanowy, majonezowy, musztardowy etc). Ja proponuję wersję "fińska". Cebulę i natkę drobno kroimy i przekładamy do miseczki. Dodajemy do nich cukier puder i ugniatamy tak, aby cukier
Simple DishDokładnie nacieramy solą, pieprzem i obficie majerankiem - wewnątrz i zewnątrz. Odstawiamy pod przykryciem na noc do lodówki. Na drugi dzień obieramy pomarańcze. Dwie dzielimy na cząstki, odrzucamy wszystkie białe błonki.Obficie posypujemy majerankiem. Z pozostałych pomarańczy odkrawamy 3 plastry, z reszty wyciskamy sok. Do środka kaczki wkładamy cząstki pomarańczy, zaszywamy. Układamy w brytfannie, wstawiamy odkrytą do nagrzanego(...)piekarnika. Zapiekamy ok 15 minut. Po tym czasie podlewamy świeżo wyciskanym sokiem, przykrywamy, zmniejszamy temp na 170 st. Pieczemy godzinę. Po tym czasie znów podlewamy - tym razem wytopionym sosem. Na wierzch kaczki układamy plastry pomarańczy. Zapiekamy jeszcze 20 minut. Podajemy z ćwiarteczkami zapiekanych z ziołami ziemniaków
Z Majeczką w kuchniajwaru różni się kolorem.Lutenica - pasta pochodząca z Bułgarii, Serbii i Macedonii o składzie zbliżonym do ajwaru (papryka, bakłażan, pomidory, cebula, czosnek, sól, cukier, olej). Na tegorocznych Regionaliach kupiłam taki sos w bułgarskim sklepie - nazywał się tam lutenica w wersji łagodnej i lutika w wersji pikantnej.Biber salçası - gęsta turecka pasta przygotowywana na bazie słodkich lub pikantnych czerwonych papryk i soli. Zacuscă(...)Palce Lizać przepis na 4 słoiki 200 mlSkładniki: 5 czerwonych papryk 2 bakłażany 4 ząbki czosnku oliwy tyle, żeby przykryła dno garnka 2 papryczki chilli 3 łyżki octu z białego wina 2 łyżki koncentratu pomidorowego sól, cukier do smaku Przygotowanie: Papryki przekroiłam na połowy i usunęłam gniazda nasienne. Bakłażany pokroiłam wzdłuż na ćwiartki. Papryki, bakłażany i nieobrane ząbki czosnku umieściłam
Chilli Czosnek i OliwaTego dnia kompletnie nie miałam czasu na gotowanie. Do domu wróciliśmy z synem trochę późno, a w lodówce leżało udko. Nie miałam ani ochoty, ani weny
Blondynka Gotujepanierowany w mieszance jajka, parmezanu i bułki tartej i usmażony na maśle podany z sosem pomidorowym. Zespół Piotra zaś: – Vitello tonnato , czyli pieczoną cielęcinę na ziołowych grzankach z sosem pomidorowym z tuńczykiem fot: www.rafalnowakowski.com www.sportografia.pl – Halaszle , czyli węgierską zupę rybną z warzywami fot: www.rafalnowakowski.com www.sportografia.pl – Piersi kurczaka a ‘la Wellington , czyli w cieście francuskim z kieszonkami nadzianymi(...)pieczarkami fot. Jolanta Perz-Straga i deser Zabajone w kruchym cieście z malinami fot: www.rafalnowakowski.com www.sportografia.pl Pozostałe dwa zespoły przygotowały: -Mini Quiche z szynką dojrzewającą , Kleftiko i suflet z białej czekolady – Parfait, Ossobuco i Crépe Suzette Produktów Galeo nie wykorzystywałam do tej pory, gdyż nie widziałam ich w ofercie sklepów, do których chodzę, są dostępne w mniejszych sklepach, mogę
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięzarazem niezbyt nudnego by każdy był zadowolony. Kilkukrotnie już strzałem w dziesiątkę okazał się gulasz. Ten jest niesamowity w smaku. Fasola, kukurydza, papryka czerwona, marchew i duża ilość sosu pomidorowego z dodatkiem najlepszych kawałków wołowiny to pomysł idealny na danie, które ma zachwycać. Długo duszone mięso, które rozpływa się w ustach! Nie ma nic smaczniejszego! Wystarczy dobrej jakości pieczywo(...)goście byli oczarowani tym daniem. Składniki (na 4-6 porcji): 300 gram pręgi wołowej 350 gram karkówki wołowej 2 łyżki oleju rzepakowego 2 cebule 2 ząbki czosnku 1 lampka białego musującego wina 400 gram pomidorów z puszki krojonych 4 łyżki passaty pomidorowej 2 łyżki koncentratu pomidorowego przyprawy, po 1/2 łyżeczki: kuminu, wędzonej papryki, chili, kurkumy 1 puszka fasoli czerwonej
Mango Papaja