biały sos - 1500 przepisów (strona:55/100)

Makaron z sosem szpinakowo-serowym 161

mówiło, że dzieci nie lubią szpinaku, może dlatego, że sam w sobie jest mdły, chociaż ja uwielbiam jego smak, można komponować go z wieloma dodatkami, robić z niego koktajle, sosy i idealnie pasuje do obiadu. Poza tym jest to ogromna dawka żelaza, co przy skłonnościach do anemii lub przy wypijanych ogromnie dużych ilościach kawy jest niezwykle ważne. Dzieci zajadają się(...)mięsa mielonego (może być drobiowe, może być wieprzowe) - 10 dag sera typu rokpol - 1/2 szklanki mleka - szklanka bulionu warzywnego - 2 duże ząbki czosnku - 1/4 szklanki śmietany 30% - sól, biały pieprz - makaron Wykonanie: Mięso podsmażyć na oleju, dodać szpinak i smażyć do miękkości, dodać przeciśnięty czosnek i podsmażać do odparowania wody. Gdy woda odparuje zalać bulionem, dodać mleko i dusić wszystko

dom-agi.pl
Klopsiki z kurkami. 180

Klopsiki  z sosem kurkowym. Składniki  na 4 porcje :                                      1porcja =  730 kcal 1 czerstwa bułka 1 cebula(...)pieczarek 0,5 kg mieszanego mięsa mielonego 1 jajko sól pieprz 4 łyżki oleju 400 ml bulionu warzywnego 20 dkg śmietany kremówki 2 łyżki białej zasmażki błyskawicznej 4 łyżki oleju sojowego 3 gałązki kopru kilka kropel soku z cytryny Sposób wykonania : Bułkę namoczyć w zimnej wodzie.Cebulę drobno posiekać. Ogórek umyć,przekroić wzdłuż  na połowę,a następnie pokroić

Przepisy i porady kulinarne
Kotlety mielone z jajkiem z sosem grzybowym 250

łyżki gęstego majonezu1 płaska łyżeczka przyprawy do mięsa mielonego3-4 łyżki oleju5 łyżek bułki tartej2 łyżki masła 30 dkg rozmrożonych grzybów leśnych150 g śmietanki kremowej 30% biały pieprz i sól (do smaku)Jakiś czas temu znalazłam bardzo ciekawy przepis pozwalający w nietypowy sposób urozmaić zwykłe kotlety mielone. Pomysł okazał się doskonały. Kotlety są aromatyczne i mięciutkie, wprost rozpływające(...)składników. Na patelnie wlać olej i rozgrzać go. Z mięsnej masy uformować średniej wielkości kotleciki. Obtoczyć je w bułce tartej i smażyć na złoto. Teraz czas na sos grzybowy. Drugą cebulę również obrać i pokroić w drobną kosteczkę. Grzyby umyć, pokroić w drobne kawałki. Do garnka włożyć 1 łyżkę masła i roztopić je. Na roztopione masło wrzucić cebulę

Świat Domowej Kuchni
Sos boloński. 136

przyjemny w smaku. Świetnie nada się nie tylko do sosów, ale też zup czy zapiekanek. Składniki: 300 g mięsa mielonego (wieprzowo-wołowe lub wieprzowe)  125 g wędzonego boczku 1 cebula 2 łodygi selera naciowego 1 marchew 300 g passaty pomidorowej (u mnie firmy Jamar ) 1/2 szkl. białego lub czerwonego wina wytrawnego 1/2 szkl. mleka 1/2 szkl. śmietanki (można pominąć

zadanie-gotowanie
Sos pomidorowy z ryżem 225

trakcie dodajemy sól, często mieszamy Gdy sos lekko przestygnie należy go zmiksować, teraz wystarczy polać nim ryż lub makaron. Mnie pasowała do tego zielona sałata. Obiad gotowy :) Ryż gotowałam innym sposobem niż na sypko. Do około 750 ml wrzącej, posolonej wody wsypałam 1 szklankę białego ryżu. Ryż gotował się tak jak makaron, ( często go mieszałam) gdy był miękki odcedziłam

Proste Potrawy
Krokiety ziemniaczane nadziewane szpinakiem 363

sosami, na przykład pieczarkowym czy koperkowym. W formie wegetariańskiej będą daniem w sam raz do zaserwowania w niejeden piątek, dla tych którzy wystrzegają się mięsa. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Zapraszam także do odwiedzenia mojego Instagrama: mecooksblog Smacznego Składniki. 80 dkg ziemniaków 1 łyżka soli 250 gr białego sera

mecooks
Przegląd przypraw w polskiej kuchni 197

chcemy ukryć jego obecność, np. w białej kiełbasie). Sól – w naszym kraju używamy najczęściej naszej rodzimej soli kamiennej (np. z Wieliczki), ale dostępne są na rynku coraz częściej stosowane sól morka i sól himalajska. Solą gruboziarnista najczęściej solimy gotową już potrawę, kanapki itp. Ziele angielskie – bez niego nie powstanie większość zup, sosów, nie udusimy bez niego mięsa, możemy(...)nasza lokalna przyprawa, rzadko stosowana w innych krajach. W smaku bardzo przypomina przyprawę w płynie typu maggi, stąd często jest jej naturalnym i świeżym zamiennikiem do zup i sosów. Kminek – jedna z przypraw, która ma tyle samo zwolenników co przeciwników – dla tych, którzy nie lubią ziaren kminku między zębami, polecany jest kminek mielony. Bez kminku nie obejdzie się bigos, kwaśnica

WojnaNaSmaki.pl
Makaron soba ze szparagami i truskawkami w sosie na bazie cydru 216

makaron soba ze szparagami i truskawkami w sosie na bazie cydru. Uwielbiam szparagi, najbardziej lubię  zielone cienkie, lubię je łączyć z różnymi składnikami, ale wydaje mi się, że szparag kocha sąsiedztwo masła, oliwy z oliwek i czosnku, lubi też świeże zioła jak bazylia, tymianek, mięta czy natka pietruszki. Lubi też wino białe wytrawne lub cydr. Tak zdecydowanie to moje(...)posiekaj - na rozgrzanej patelni rozpuść masło i oliwę z oliwek, dodaj szparagi i czsonek, podsmażaj co chwilę mieszając, przez 3-4 minuty, dodaj truskawki i podlej cydrem, poczekaj aż sos się zredukuje i cały alkohol wyparuje. Dodaj sól, ugotowany makaron i natkę pietruszki, całość delikatnie wymieszaj, tak aby nie uszkodzić delikatnych truskawek. Nakładaj póki gorące na talerze! Podaj z lampką

SMYKWKUCHNI
Jak ugotować zielone szparagi 142

zielone. Nie tylko dlatego, że według mnie są ładniejsze od białych. Mają też intensywniejszy smak. Im cieńsze szparagi, tym lepiej. Czasem nie trzeba ich nawet obierać ;-) Szparagi można też upiec. Gorąco polecam przepis na szparagi zapiekane w szynce parmeńskiej. Tym razem jednak wersja gotowana, przepyszna bo podana z francuskim sosem Mornay - przepis podlinkowany! Do dzieła! Czas przygotowywania

AniaGotuje.pl
Śniadanie prawie brytyjskie 252

interpretacja jednego z najbardziej popularnych śniadań świata: kiełbaska, fasolka w sosie pomidorowym i jajko. Kiedy szykuje nam się naprawdę ciężki dzień z perspektywą późnego obiadu, takie śniadanie jest idealną opcją. Syta porcja na dwie osoby: Fasolka: - 1 średnia cebula - 0,5 - 1 papryczka chili z ziarenkami - 1 puszka fasolki białej wraz z zalewą - 3 łyżki koncentratu pomidorowego - 2 łyżki keczupu

kawawszklance
Pasztet z białej fasoli i z gruszką Wesołych Świąt 173

mnóstwo radości i szczęścia. WESOŁYCH ŚWIĄT Składniki: 3 szklanki ugotowanej białej fasoli 1 gruszka 3 łyżki oleju kokosowego 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka słodkiej papryki 0,5 pęczka natki pietruszki 2 łyżeczki suszonego tymianku 2 łyżeczki suszonego majeranku 2 łyżeczki rozmarynu 1 łyżka sosu sojowego 0,5 pęczka koperku sól, pieprz Przygotowanie: Ugotowaną fasolę

Łycha smaków
Kiełbasa biała w piwie – wereszczaka 176

mroźne dni. Składniki: Kiełbasa biała 70 dag Piwo jasne 1 litr Masło 5 dag Cebula biała 20 dag Mąka pszenna 2 łyżki Sól i pieprz do smaku Sok z cytryny do smaku Wykonanie: Cebulę obrać i drobno posiekać. Piwo zagotować, włożyć kiełbasę i pod przykryciem odstawić na 15 minut. Następnie kiełbasę wyjąć z piwa a sos zagotować, wrzucić cebulę

Tradycyjna Kuchnia
Wątróbka w sosie pomidorowym 158

każdej postaci. Dzisiaj proponuję prosty przepis na wątróbkę w sosie pomidorowym z dodatkiem marchewki. Składniki: 600 g wątróbki drobiowej duża cebula duża marchew 80 ml przecieru pomidorowego sól, pieprz mąka Przygotowanie Cebulę kroimy w piórka, marchew obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Wątróbkę myjemy, dokładnie oczyszczamy z białych błon, osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki. Każdy kawałek obtaczamy

e-PrzepisyKulinarne
Ostrygi à la Rockefeller w Tajlandii 160

strygi à la Rockefeller w Tajlandii to nasza ostrygowa wariacja w stylu tajskim :), smakuje równie dobrze co pierwowzór.  Ostrygi sparzone w sosie własnym, sos azjatycki z jarmużem i chrupiąca panierka z cytryną i pietruszką. Bez wątpienia  o strygi à la Rockefeller w Tajlandii będą będą częstym gościem na naszym stole. Porcje: 12 Czas przygotowania: 20 minut Składniki(...)ostryg, 1 szklanka liści jarmużu bez grubych nerwów, 1/2 szklanki posiekanej natki pietruszki, 120 ml startego parmezanu, 120 ml śmietany 30%, 1 kromka białego pieczywa (ok. 1/2 szkl. po zmieleniu) 1 łodyga trawy cytrynowej, 1/2 łyżeczki pasty tamaryndowej, 1/2 łyżeczka skórki z cytryny, szczypta chilli, sól i pieprz. Do podania: cząstki cytryny  Przygotowanie: Ostrygi umyć i otworzyć przy pomocy

SzczyptaSmaQ
Pulpety wołowe ze szpinakiem i fetą w kremowym sosie 168

Bardzo delikatne a zarazem wyraziste w smaku wołowe pulpeciki z sosem z serka topionego. Proste i szybkie w przygotowaniu. Możemy je zjeść z ziemniakami lub chlebem. 300 g mięsa mielonego wołowego 1 łyżka masła 2 ząbki czosnku 150 g mrożonego szpinaku 50 g sera feta 1 cebula 2 jajka 3 łyżki bułki tartej 500 - 750 ml bulionu warzywnego(...)rozpuszczamy masło, dodajemy szpinak. Dusimy kilka minut, aż odparuje woda. Dokładamy przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszamy i zdejmujemy z ognia.  Do miski przekładamy mięso mielone oraz drobno posiekaną białą cebulę. Dodajemy podduszony na maśle szpinak, pokrojoną w małe kawałki fetę oraz świeży koper. Wbijamy jajka i dosypujemy bułkę tartą. Doprawiamy solą i pieprzem. Całość wyrabiamy na gładką masę. Formujemy

VioletoweKucharzenie

Proponowane wyszukiwania