Następnie mięso razem z sosem przekładam do garnka , dodaję : 500 ml wody , paprykę słodką , kminek . Garnek stawiam na gazie i na małym ogniu duszę pod przykryciem . W tym czasie gdy mięso się dusi przygotuję paprykę i cebulę : Cebulę kroję w drobną kostkę . Umytą i osuszoną paprykę przekrawam wzdłuż na pół , usuwam gniazda nasienne i białe błonki i kroję w paseczki
Uwaga Babcia Gotujepomidory 1 żółta lub biała papryka 1 czerwona cebula lub szalotka jalapeno konserwowe kukurydza z puszki pieprz, sól, tymianek passata oliwa z oliwek Pomidory kroimy w drobną kostkę i przekładamy do miski, paprykę, cebulę i jalapeno kroimy w kostkę i dodajemy do pomidorów, doprawiamy pieprzem, solą i tymiankiem. Na koniec dodajemy nieco passaty, aby sos miał gęstszą konsystencję, polewamy oliwą
vegetanieKarmel-itka. / amouse bouche fot.: Karmel-itka. / mus z białej czekolady Menu kolacji:- polędwiczka wieprzowa sous vide z trawą żubrową i galaretką z czerwonej kapusty- krem buraczany z pieczonym kozim serem- amuse bouche- barwena na purée z pieczonej marchewki, paluszki ziemniaczane w cieście filo z czarnym sezamem- mus z białej czekolady i orzecha laskowego z palonym cukrem trzcinowym i żelką(...)ekipy ruszyły do dzieła.A za nimi kolejne. Ach, działo się przy stanowiskach, emocje sięgnęły zenitu. Gdyby nie wsparcie i zaangażowanie moich pomocników, nie dałabym rady. Alicja uratowała mój sos serowy do roladek, przy pomocy samego Mirka Drewniaka. A Piotr usmażył te roladki idealnie. Chyba nieco spanikowałam i nie mogłam się sama pozbierać z tych emocji. Ale wspólnymi siłami daliśmy
W kuchni Karmel-itkinasączona rumem to lekkie i puszyste ciasto przesiąknięte aromatycznym syropem. Smakuje obłędnie na ciepło i na zimno. Można ją podawać z bitą śmietaną i owocami, albo polać porcję ciasta sosem wiśniowym. Francuska babka rumowa ma polskie korzenie, choć istnieje kilka historii dotyczących jej powstania, to wszystkie łączy postać polskiego króla Stanisława Leszczyńskiego. Ta wilgotna babka drożdżowa powinna kształtem przypominać duży(...)Opcjonalnie możecie przygotować sos wiśniowy z winem albo rumowy lukier pomadkowy. Sos wiśniowy do ciasta 500 g mrożonych wiśni 120 g cukru 80 ml wody 150 ml czerwonego wina półsłodkiego Portada Wodę zagotowuję z cukrem, dodaję wiśnie i gotuję, aż owoce będą miękkie. Po lekkim przestudzeniu dodaję wino i mieszam sos. Tak przygotowanym sosem polewam przed podaniem porcje
Cztery Fajeryrybna curry z krewetkami, białą rybą i pomidorkami! Są steki z łososia, laksa z pieczonej dyni z kurczakiem, arachidami i ryżem, świetne lasagne z dynią piżmową, szpinakiem, serkiem wiejskim i słonecznikiem czy niesamowite krewetki po marokańsku z puszystym kuskusem z tęczową salsą! Znajdzie się też ryba na parze po azjatycku z czarnym ryżem, warzywami i sosem chili, zapiekany bakłażan
Plate of Joyugotowany lub upieczony 1/2 białego (niewędzonego) oscypka ( można zastąpić twardą fetą lub innym owczym serem) 50 ml ciemnego octu balsamicznego 1/2 łyżeczki cukru duża szczypta pieprzu, majeranku i ziół prowansalskich sól do smaku (ja dałam bardzo niewiele, ponieważ ser był dość słony) skórka otarta z cytryny koperek i kremowy ocet balsamiczny do dekoracji 1 . Zrobić sos: wymieszać w kubeczku ocet
Kuchnia Prezydentowejpracy do kuchni... - tak, tak...przytaknęłam - ale po mojemu - czyli nie smażone mięsko, ale gotowane... - jak to gotowane...? bez smalczyki i tłuszczyku?!? - a tak to - w warzywach z sosem chrzanowym... - no dobrze - spróbuję.. .....i tak weszła łopatka do stałego repertuaru obiadowego Powiem, że odgrzewana na drugi dzień też jest pyszna,.. i na zimno do kanapek też dobrze spełnia swoją(...)zalać solanką i odstawić w chłodne miejsce na 12h przed przygotowaniem. Warzywa, które wykorzystałam do przygotowania dania: - 4 duże marchewki - 2 korzenie pietruszki - 1/4 selera - mały por zielona i biała część - 4 ząbki czosnku - 1 mała cebula dodatkowo - 2 liście laurowe - 3 kulki ziela angielskiego - pół łyżki ziaren pieprzu w całości - łyżeczka ziaren gorczycy Marchewki i pietruszki obieramy
kawawszklancemożemy jeść przez dwa dni. Potrawka z piersi kurczaka z marchewką i groszkiem świetnie wpisała się w ten mój plan. Jednego dnia podałam ją z ryżem i sałatką z białej kapusty, drugiego z kaszą kuskus i mixem warzyw konserwowych domowej roboty, w obu przypadkach obiad bardzo nam smakował, a ja zaoszczędziłam czas ;) Składniki na ok. 4 porcje: (Inspiracja: " MniamMniam.pl(...)zrobi się białe. Zanim mięso zacznie się rumienić zalać je wodą. Marchewkę pokroić w półplasterki i wrzucić na patelnię. Gotować, aż marchewka zacznie delikatnie mięknąć. Do kubeczka ze śmietaną dodać mąkę i kilka łyżek gorącego wywaru z patelni, dokładnie wymieszać. Delikatnym strumieniem wlać śmietanę do mięsa, doprawić solą i pieprzem. Gotować kilka minut, aż sos zacznie gęstnieć. Na koniec
Simply Foodryż brązowy czy biały, znacznie przewyższa je pod względem zawartości cennych dla organizmu substancji odżywczych. Dzięki dużej ilości błonnika przyspiesza przemianę materii, wspomagając tym samym proces skutecznego odchudzania. Jest ponadto produktem ułatwiającym oczyszczanie organizmu z toksyn, co przekłada się na lepszą efektywność stosowanej diety odchudzającej. Składniki 100 g ,może być więcej dzikiego ryżu (owies wodny) sos pomidorowy,najlepiej
Z Kuchni Do Kuchniczerwonej soczewicy biała cześć z 1/2 pora 5 suszonych pomidorów 1/2 czerwonej papryki 1 łyżeczka papryki wędzonej słodkiej 1 łyżeczka papryki wędzonej ostrej 3 łyżeczki sezamu czarnego 2 ząbki czosnku olej kokosowy pieprz, sól - ciasto 200 g mąki tortowej 130 ml wrzącej wody 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka oleju (ja użyłam z siemienia lnianego) - sos 2 łyżki
Łycha smakówzalewy) 60g pora (białej części 1 jajko 100 ml oleju 100 ml wody 130g mąki pszennej (1 szklanka) 1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska) 1/2 łyżeczki soli (użyłam himalajskiej od Skworcu ) 1/3 łyżeczki ostrej papryki w proszku 1-2 szczypty gałki muszkatołowej (solidne) Dodatkowo: papryka w proszku lub ulubione zioła do oprószenia wierzchu Opcjonalnie: ulubiony sos (polecam z firmy
Di gotujenajpierw boki, a następnie dno tortownicy. Masę czekoladową przelać do tortownicy, wstawić na ok. 20 min. do zamrażalnika (aby zesztywniała i nie wymieszała się z białą masą), po tym czasie wylać na nią białą warstwę. Wstawić do zamrażalnika na ok. 8 godzin (najlepiej na noc). Semifreddo wyjąć z zamrażalnika na ok. 10-15 min. przed podaniem, aby zmiękło(...)dało się łatwo pokroić (najlepiej odkroić tyle, ile akurat potrzebujemy, a resztę przechowywać w zamrażalniku). Udekorować bezami lub wiórkami czekoladowymi, można też polać ulubionym likierem lub sosem czekoladowym
Domowa Cookierenka Agifiletów z białej mięsistej ryby, u mnie dorsz pokrojony w grubą kostkę 3 cm kawałek imbiru, obrany 2 ząbki czosnku 1 łodyga trawy cytrynowej, posiekana sok z 1/2 limonki 2 świeże czerwone papryczki chilli (lub więcej jeśli lubisz bardzo pikantne dania) 1 łyżka przecieru pomidorowego 1 cebula, posiekana w drobną kostkę olej 2 chlusty sosu rybnego (do smaku
karmelowylesie nadal są grzyby :) Zachęcam do weekendowych spacerów i poszukiwań, zwłaszcza tych z Was, którzy potraficie odróżnić te jadalne. Już z kilku sztuk można wyczarować pyszny sos w kilkanaście minut. Pyszny z chrupiącą grzanką z pełnoziarnistego pieczywa lub jako dodatek do mięs, kopytek, placków ziemniaczanych, bądź też w wersji pasty z makaronem al’dente lub risotto. Własnoręcznie zebrane(...)szczypta gałki muszkatołowej,• oliwa do smażenia,• 5 łyżek tartego parmezanu, grana padano lub owczego pecorino,• sól i pieprz biały do smaku.Przygotowanie:Oczyszczone grzyby pokroić na plasterki. Dynie pokroić w drobną kostkę razem ze skórą. Jeśli nie macie dyni Hokkaido lub piżmowej, a posiadany egzemplarz ma twardą skórę, trzeba ją wcześniej obrać
SzczyptaSmaQstudent, który przyrządził dla pana Polana makaron z sosem ze słoika. Następnie wspólnie przyrządzili danie podobne do przepisu widocznego poniżej. W trakcie programu ów student parokrotnie wspominał, że w sosie brakuje mu „nutki pomidora” i taką też miał puentę po skosztowaniu dania :) Ja przy tym umierałam ze śmiechu, a przy okazji stwierdziłam, że ten program Polana przypadł mi jednak(...)całość Składniki: · 1 biała kiełbasa · 100 g chorizo · 10 brukselek · pół twardego, kwaskowego jabłka · 1 ostra papryczka
Bazując na smaku