biały sos - 1500 przepisów (strona:65/100)

Zielona soczewica w pomidorach pelati 212

szklanki zielonej soczewicy  2 marchewki  natka pietruszki  puszka pomidorów pelati w całości  1 l wody  1 cebula biała  łyżka zielonych oliwek nadziewanych papryką  2 łyżki białego octu winnego  3 łyżki oliwy z oliwek extra vergine  sól, pieprz  Przygotowanie:  Soczewicę płuczemy dwa razy.  Cebulę obraną kroimy w drobne plasterki(...)pokrojone w słupki.Dodajemy soczewicę oraz pokrojone w grubą kostkę pomidory i sól. Dusimy klika minut. Następnie zalewamy litrem wody i gotujemy do momentu, gdy soczewica będzie miękka. Dodajemy sos z pomidorów pelati oraz umytą i posiekaną natkę pietruszki i czekamy, aż sos zgęstnieje  Kolejno dodajemy 2 łyżki octu winnego i pieprz. Gotujemy jeszcze klika minut. Danie gotowe

Moja smaczna kuchnia
Paprykówka czyli nalewka z chili ze skórką cytrynową 319

kawałki.Cytrynę sparzyć i obkroić skórkę. Jeśli lubimy mocno cytrynowe aromaty, wtedy obkrawamy około połowy. Jeśli mniej - około 1/3. Skrawać tylko żółtą jej część, biała jest gorzka. Przekładamy do słoika, zalewamy wódką. Odstawiamy zakręcony słoik w chłodne miejsce na około 2-3 tygodnie. Po tym czasie przecedzamy, przelewamy do butelki i odstawiamy do dalszego leżakowania(...)Chyba, ze ktoś jest wyjątkowym twardzielem ;) Ja wykorzystuję taką wódkę do przyrządzania Krwawej Mery czyli drinka z soku pomidorowego. Wystarczy do soku dodać samą nalewkę, bez konieczności zaostrzania smaku sosem tabasco ;))Smacznego! ;)Przepis opublikowałam na portalu Przepis na Kobietę > KLIK

Codzienna kuchnia niecodzienna
Gołąbki z suszonymi grzybami 273

Gołąbki z suszonymi grzybami to pomysł na wegeteriańskie gołąbki z grzybami. To dość pracochłonne danie niemniej jednak gdy robię gołąbki przypomina mi się dzieciństwo, jak mama

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Tarte z portobbello i borowikami w sosie z gorgonzoli 226

suszonych borowików,700 ml bulionu,100 g śmietany 30%,2 czubate łyżki łagodnej gorgonzoli (np. Cremoso Galbani),1 szalotka,1 ząbek czosnku,2 łyżki masła,3 łyżki białego wytrawnego wina,1 łyżeczka cukru,1 łyżeczka octu jabłkowego,kilka gałązek macierzanki (lub tymianku),sól i pieprz do smaku.   Przygotowanie:Borowiki kilka razy wypłukać, zalać szklanką letniej wody, moczyć przez(...)czosnek. Dodać wino i posiekane grzyby, dusić minutę żeby alkohol odparował. Dodać wodę z grzybów (przelewając ją przez sitko), połowę bulionu i suchy makaron. Gotować 12 minut, kontrolując gęstość sosu (dodać więcej bulionu jeśli sos będzie zbyt gęsty). Doprawić solą i pieprzem. Makaron gotowany w sosie wchłonie aromaty i jednocześni lekko go zagęści. Pod koniec gotowania dodać śmietanę

SzczyptaSmaQ
Grzyby duszone w śmietanie 149

Grzyby leśne duszone w śmietanie to wspaniały i aromatyczny sosik,ja podałam go jako dodatek do placków ziemniaczanych-niebo w gębie...:) Składniki 1 kg maślaków 2

Wanilia i Kardamon
Surówka z kapusty z octem ryżowym 124

octem, ale dojrzałam na półce ryżowy. Potem to już poleciało, cukier i  o b o w i ą z k o w o czosnek.  Składniki: pół główki białej kapusty 2 marchewki 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku 3 łyżki octu ryżowego 2 łyżki oleju rzepakowego sok z połowy cytryny 1 łyżka cukru sól pieprz Kapustę obieramy z brzydkich(...)niej startą na najmniejszych oczkach marchewkę, pokrojoną w drobną kostkę cebulę i rozdrobniony czosnek. Do słoika wlewamy ocet, olej, sok z cytryny, dodajemy cukier, zamykamy i energicznie mieszamy. Sos wlewamy do kapusty, całość doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem, dokładnie mieszamy. Wkładamy do lodówki

Kardamonovy
Makaron z kurczakiem, pieczarkami i serkiem philadelphia 533

bezglutenowego ) 125 serka philadelphia 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 4 pieczarki 2 ząbki czosnkuC 1/3 cukinii 1 pierś z kurczaka 1/3 łyżeczki oregano 1/3 łyżeczki bazylii 1/4 szklanki białego, wytrawnego wina 1/3 szklanki startego sera ( polecam cheddara, parmezan) pieprz, sól Przygotowanie: Makaron ugotować al dente. Odcedzić i przelać wodą. Odstawić. Czosnek obrać i drobno posiekać. Pieczarki pokroić w ćwiartki, cukinię(...)części. Na patelni rozgrzać olej. Wrzucić czosnek, pieczarki i cukinię. Smażyć przez około 2 minuty. Dodać kurczaka i smażyć kolejne 5 minut. Wlać wino i odparować na dużym ogniu. Sos powinien się zredukować. Dorzucić serek i wymieszać do uzyskania gładkiego sosu. Na patelnię dodać makaron i wszystko razem wymieszać. Spróbować i ewentualnie dosolić. Wyłożyć na talerz i posypać serem. Smacznego

Jaglusia
Mule z szafranem w białym winie 225

Składniki dla dwóch osób: 500 g świeżych muli szczypta szafranu 3 łyżki wrzątku 1 łyżka masła 2 ząbki czosnku 2 szalotki 125 ml białego wina 2 łyżki kwaśnej śmietany pęczek natki pietruszki sól, pieprz CZAS PRZYGOTOWANIA: 50 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Szafran umieszczamy w miseczce, zalewamy 3 łyżkami wrzątku i odstawiamy na 15 minut. Mule opłukujemy i umieszczamy(...)czosnek drobno siekamy. 2. Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła, wrzucamy szalotkę i czosnek, smażymy do zeszklenia. Wlewamy mleko i szafran wraz z wodą, mieszamy, doprowadzamy do wrzenia. Gorącym sosem polewamy mule, przykrywamy i wstawiamy do zimnego piekarnika. Piekarnik ustawiamy na 220 stopni Celsjusza. Po 10 minutach naczynie wyjmujemy, a zawartość dokładnie mieszamy. Wkładamy z powrotem do piekarnika na 10 minut

My Culinary Art
zapiekana tortilla 174

zapiekanką - zadowoli podniebienia nawet najbardziej wybrednych. Składniki: tortille 6 sztuk ok 0,5 kg mięsa mielonego 1/2 puszki kukurydzy 1/2 puszki groszku zielonego 1/2 puszki fasoli czerwonej lub białej 1/2 papryki (kolor jaki mamy) 1 cebula 2 pomidory lub 1/2 puszki pomidorów bez skórki przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka i ostra, meksykańska, chili   ser żółty lub mozzarella Przygotowanie: cebulę(...)mięso będzie gotowe dodajemy kukurydzę i pomidory i dusimy przez ok 10 min dodajemy paprykę, groszek i odsączoną fasolę doprawiamy do smaku i dusimy tak aby jak najwięcej sosu odparowało na placek tortilli nakładamy porządną porcję nadzienia zawijamy w rulon jak naleśnik i układamy w naczyniu żaroodpornym posypujemy serem lub nakładamy plastry sera i zapiekamy w piekarniku nagrzanym

Gotowanie z pasją
Barcelona i sos pomidorowy 100

potrawy oparte na typowych składnikach dla całego basenu morza śródziemnego; a więc świeże warzywa (w szczególności pomidory, czosnek, bakłażan, papryka i karczochy), różnorodność chlebów, makaronów, oliwek, wiele odmian fasoli białej, czerwonej, soczewicy no i grzybów. Osobna uwaga należy się przeróżnym kiełbasom. Ja szczególnie polecam lokalną Butiffarę – jest naprawdę przepyszna. Ciągle mam przed oczami niezliczoną ilość gatunków serów(...)podzielona – na wybrzeżu, co zrozumiałe, kuchnia opiera się na rybach i owocach morza. Zaś głąb lądu to królestwo mięs i kiełbas. A na koniec przepis! Do przygotowania hiszpańskiego sosu pomidorowego potrzebujemy: – 2 puszki pomidorów – papryki grillowane (daję zazwyczaj 2-3 sztuki, mogą być ze słoika) – oliwki czarne (mały słoiczek) – 2/3 ząbki czosnku – sól, pieprz

Szybko Tanio Smacznie
Surówka z cykorii z prażonymi orzechami. 156

surówkę. Chrupiąca, zdrowa i pyszna. Nic dodać...czas na przepis. Surówka z cykorii z prażonymi orzechami 2 cykorie 1/2 fenkuła 1 jabłko 150 ml jogurtu miód, sól i pieprz biały do smaku orzechy laskowe Orzechy laskowe upraż w piekarniku lub na suchej patelni.  Odstaw do ostudzenia. Umyj warzywa i jabłko. Jabłko obierz ze skórki i zetrzyj w łezkę wprost(...)dodaj do miski. Pokrój drobno fenkuła. Do słoiczka wlej jogurt, dopraw go solą, pieprzem i miodem - zakręć słoik po czym energicznie wstrząsaj.  Gdy składniki się połączą polej surówkę sosem. Wymieszaj. Na końcu dodaj uprażone orzechy

Gotuj Sam!
Makaron penne z chorizo i jarmużem 226

makaronu penne lub innego drobnego 200 g kiełbasy chorizo w kawałku np. chorizo sarta 1 duża cebula 3 ząbki czosnku ok. 300 g liści jarmużu 1/2 kieliszka białego wina lub wody parmezan do posypania sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Kiełbasę chorizo pokrój na plasterki i wrzuć na rozgrzaną patelnię na średni ogień. Gdy kiełbasa będzie się przysmażać, pokrój cebulę(...)aromatyczny, pomarańczowy tłuszcz, nie trzeba dodawać oliwy).  Zagotuj wodę na makaron, posól i gotuj penne 2 minuty krócej niż mówi informacja na opakowaniu (makaron dojdzie potem jeszcze z sosem). W tym czasie dokładnie umyj jarmuż, wytnij grube łodygi i porwij na kawałki. Wrzuć na patelnię, zalej winem lub wodą, przemieszaj i przykryj pokrywką (lub kawałkiem folii aluminiowej). Paruj przez

Chilli Czosnek i Oliwa
Kakaowe serniczki z nutą pomarańczy 210

Uwielbiam szybkie desery, które zawsze się udają :). Należą do nich kakaowe serniczki.Serniczki można podać ze słonym karmelem, lodami waniliowymi, gorącym sosem owocowym lub tylko posypać cukrem pudrem wymieszanym z kakao.Czas przygotowania:40 minutPorcje: 5   Składniki:500 g zmielonego twarogu,1/4 szklanki cukru,2 jaja,1 łyżeczka ekstraktu wanilii,4 łyżki kakao,1 łyżka budyniu waniliowego,4 łyżki zmielonych(...)pomarańcza,1/2 szkl. cukru,1/2 szkl. wody,sok wyciśnięty z pomarańczy.         Przygotowanie:Przygotować kandyzowaną skórkę. Pomarańczę wyszorować, sparzyć, obrać w szerokie paski , usunąć białe albedo ze skórrek, pokroić w słupki. Wodę zagotować z sokiem i cukrem, włożyć pokrojoną skórkę, gotować aż będzie przezroczysta. Foremki nasmarować masłem, wysypać zmielonymi herbatnikami.Ser zmiksować w melakserze

SzczyptaSmaQ
JAJKA ZE SZPARAGAMI I KREMEM BESZAMEL. 176

cytryny 4 jajka olej do smażenia sól, pieprz, mielona papryka słodka krem: 3 łyżki masła 3 łyżki mąki 300 - 350 ml mleka sok z 1 cytryny sól, biały pieprz Szparagi obrałam, zagotowałam w wysokim garnku wodę z cukrem i sokiem z cytryny tak,  by sięgała do połowy wysokości warzyw ustawionych pionowo. Do gotującej się wody  włożyłam związane(...)się rozgotować), do miękkości - tak, by widelec łatwo dało się w nie wbić. Po ugotowaniu szparagi odcedziłam i zostawiłam w cieple, by nie przestygły. W czasie gotowania szparagów przygotowałam sos: rozpuściłam masło, dodałam mąkę i przygotowałam zasmażkę. Następnie wlałam mleko,  ciągle mieszając, aby pozbyć się grudek. Dodałam sok z cytryny, wciąż mieszając.  Doprawiłam i zagotowałam ciągle mieszając

W kuchni Karmel-itki
Sałatka z białej kapusty do obiadu, Colesław 189

Bardzo popularna sałatka w Anglii. Pyszna, polecam. Przygotowanie warzyw – kapustę pokroić w 2 cm paseczki, marchew obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, seler

Kuchnia Pokoleń

Proponowane wyszukiwania