bezę na powidła, włożyć do nagrzanego do 175*c piekarnika i piec około 35 minut-do zrumienienia bezy. Studzić kilka minut przy uchylonych drzwiczkach, po czym ciasto wyjąć i zostawić do całkowitego wystudzenia. Krem kakaowy: Dobrze schłodzoną kremówkę umieścić w misie miksera dodać ser mascarpone oraz cukier pudrem, miksować do momentu powstania gęstego kremu, pod koniec dodać kakao, wymieszać
Wanilia i Kardamonmasa miała jak najmniej grudek. Następnie wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i wszystko mieszamy. Wyłączamy mikser i wyrabiamy ciasto ręcznie. Rozwałkowujemy na grubość 5-6 mm i wykrawamy szklanką kółka. Na każde kółko kładziemy tyle wiśni, aby można było bez problemu skleić końce ciasta (sklejamy jak pierogi). Uprzednio jednak zwilżamy brzegi ciasta wodą co sprawi, że rożek
My simple kitchensuszonych moreli 200 ml mleka kokosowego Wykonanie: wiórki kokosowe i orzechy lekko podprażyć na patelni bez tłuszczu posiekać żurawinę i morele masło utrzeć na puch. Dodawać na przemian cukier i jajka każdorazowo ucierając około 1/2 minuty na średnich obrotach miksera w misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodać żurawinę, morele i mleko kokosowe, następnie stopniowo wmieszać
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!lodów, jednak konsystencja i puszystość będzie się trochę różnić od tej po maszynie do lodów. Przy metodzie bez maszyny po prostu masę lodową wkładamy do zamrażarki i przez 3 godziny mrożenia co 30 minut musimy wyciągnąć pojemnik z lodami i przemiksowywać mikserem lub przemieszać łyżką. SMACZNEGO życzy BLONDYNKA
Blondynka Gotujeszklanki wody ½ szklanki świeżego soku z cytryny (z 3-4 cytryn) 3 łyżki masła 1 łyżeczka skórki z cytryny Beza 4-6 białka, w temperaturze pokojowej ½-3/4 łyżeczki cream of tartar (w zależności od liczby białek używanych) ½ szklanki cukru(...)Ubijać pianę z cream of tartar na wysokich obrotach miksera. W między czasie dodawać stopniowo cukier, jedną łyżkę na raz, aż pianą będzie sztywna ,a cukier się rozpuści ... około 2-4 minut. Dodać wanilię i wszystko delikatnie wymieszać .Bezę rozprowadzic na gorącym kremie, upewniając się, że beza obejmuje wszystkie nadzienie. Piec przez 25-28 minut. Kroić wystudzone
w mojej kuchnipudru 1 łyżka likieru Amaretto 1 filiżanka zaparzonej mocnej kawy kakao do oprószenia bezy domowe Wykonanie: Wszystkie składniki powinny być prosto z lodówki, czyli schłodzone. Jajko wyparzyłam, oddzieliłam żółtko od białka. W jednej misce miksowałam żółtko z cukrem pudrem na puszystą jasną masę, zmniejszyłam obroty miksera i po łyżce dodawałam serek mascarpone i miksowałam do połączenia się składników. Następnie dodałam(...)kremu, który ładnie otulił biszkopty, wypełniając przerwy pomiędzy nimi. Krem posypałam przesianym gorzkim kakao, na które wyłożyłam druga i ostatnią warstwę biszkoptów, na nie krem, kakao a na koniec bezy. Miseczki wstawiłam do lodówki i w moim przypadku po 1 godzinie deser był już gotowy i w większości zjedzony. Deser pod wpływem chłodu lekko tężeje, więc nie martwimy się początkową
Blondynka Gotujeroztrzep jaja z 2 łyżkami mąki. Ciasto powinno być gładkie i bardzo gęste (najlepiej użyć miksera). Dodaj płatki migdałów, wymieszaj. Karpia najpierw obtocz w mące, następnie zanurz w cieście, aby dokładnie go oblepiło – więcej migdałów powinno znaleźć się na stronie bez skóry. Smaż na rozgrzanym oleju zaczynając od strony skóry przez kilka minut, następnie obróć, aż panierka
Kulinarna Polskaszczypta soli - 200g mąki orkiszowej tortowej typ450 (lub pszennej) - 40g mąki ziemniaczanej lub opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 600g dowolnych owoców (u mnie śliwki- 500g, były małe i lekkie, więcej by się nie zmieściło..) W misie miksera utrzeć miękkie masło z ksylitolem lub cukrem na jasną, puszystą masę. Dodać szczyptę soli. Następnie dodawać
Smaczne Zdroweblenderze, dodaj miękkie masło, kakao i zmiksuj do połączenia składników. Wyłóż masą spód tortownicy. W misce miksera ubij jajka z cukrem pudrem, do uzyskania jasnej masy, po czym wmieszaj twaróg wraz z mascarpone i budyniem. Miksuj, aż masa stanie się jednolita bez grudek. Teraz podziel masę na pół, do jednej połowy wmieszaj ekstrakt waniliowy, do drugiej Nutellę. Masę serową
karmelowymielimy na przecier ręcznym blenderem. Do miski dodajemy jajko, śmietanę, cukier i odrobinę cukru waniliowego. Ubijamy mikserem ok. 2 minuty, aż masa dokładnie się połączy.Kiedy ciasto jest rumiane, wyjmujemy je z piekarnika (nie wyłączamy go). Ciasto pewnie rozrosło się, więc bez skrupułów łyżką nadajemy mu ponownie kształt koszyczków. Wlewamy do nich przygotowaną w misce masę. Ponownie wstawiamy
W kuchni wieczorembarwnik spożywczy. Jeśli nie mamy barwników to dwa spody farbujemy kakao na brązowo, a dwa zostawiamy bez barwnika. Następnie pieczemy biszkopty w temp 180 stopni Celsjusza około 40 minut. Po upieczeniu biszkopty powinny ostygnąć. W między czasie przygotowujemy krem. Śmietankę ubijamy mikserem na pianę. Następnie stopniowo dodajemy krem mascarpone, aromat oraz cukier puder i miksujemy na niskich obrotach. Gotowy
Kolizje Smakówtego pyszny. Zresztą kto lubi bezy ten wie ;) Polecam! 2 białka z niewielkich jajek 100 g drobnego cukru ( nie cukru pudru) szczypta soli 250 ml śmietanki 30% łyżka fixu do śmietany szklanka truskawek i malin Piekarnik nagrzewamy do 120 stopni. Białka ubijamy ze szczyptą soli. Gdy będą już prawie sztywne zwiększamy obroty miksera na maxa i powoli dosypujemy po łyżce
Mienta blogentuzjazmowi na punkcie drożdżowych ciast, babek, rogalików i bułek. Wszystko oczywiście okraszone dużą dozą słodyczy :) Postawiłam na klasykę i mojego popisowego ślimaka drożdżowego , którego wypiekam często i namiętnie, a bez którego nie wyobrażam sobie niedzielnego popołudnia przy herbacie czy kawie :) Proponuję zajrzeć również poniżej: Drożdżówka ślimak bogato nadziana Drożdżówka z twarogiem i śliwkami Tym razem jako nadzienia użyłam(...)minut – u mnie na środkowym poziomie piekarnika, grzałka góra-dół, bez termoobiegu. Po wyjęciu z piekarnika, pozostawić w formie do ostygnięcia - zbyt wczesne wyjęcie z tortownicy może sprawić, że ciasto straci kształt, bo nadzienia jest tu bardzo dużo . Po wystudzeniu polać lukrem. Lukier ucierać mikserem w wysokim naczyniu za pomocą pojedynczego trzepaka. Ilość dodanych łyżek płynów będzie zależała
Grunt to przepis!theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Zapraszam na środową kuchnię wytrawną 😊 Dziś Mariola zamiast słodyczy serwuje ciepłe pikantne przekąski. Pomysł prosty : ciasto drożdżowe w wersji bez cukru, za to z dodatkiem aromatycznej czarnuszki, do środka parówka ( u mnie też salami) i voila!: kolacja gotowa. Takie pikantne bułeczki można dowolnie doprawić- jednak uważam, że czarnuszka(...)rozczyn podwoi swoje rozmiary, dodajemy roztrzepane w mleku jajka, sól i miksujemy ciasto mikserem z hakami około 5 minut( aż będzie w miarę gładkie). Następnie wlewamy rozpuszczone, przestudzone masło i miksujemy jeszcze 5 minut. Ciasto przykrywamy, posypujemy mąką i przykrywamy ściereczką Odstawiamy w cieple miejsce, bez przeciągów na godzinę. Gdy ciasto wyrośnie przekładamy je na stolnicę posypaną mąką
Domowe ciastajajo -30 g budyniu waniliowego lub innego smaku (u mnie proteinowy, bez cukru) -80 g banana -woda -2 łyżki masła orzechowego+parę orzeszków Przygotowanie: 1. Do miski wsypujemy mąkę, budyń, dodajemy pokrojonego banana i jajo (możecie dosłodzić wedle uznania). Wszystkie składniki mieszamy (ręcznie, blenderem ręcznym czy mikserem) stopniowo dolewając wody, aby powstała lejąca konsystencja. 2. Smażymy placki(...)nerkowców) Przygotowanie: 1. Mąkę, jajo, kakao i cynamon wstępnie mieszamy, dodawać wody na oko i mieszamy do uzyskania lekko gęstej masy. 2. Rozgrzewamy patelnie i na tłuszczu lub bez smażyć placki. Przekładamy dodatkami. 4. RACUCHY Z KASZY GRYCZANEJ BANANOWO ORZECHOWE Składniki: (ok. 4 porcje) -szklanka kaszy grycznanej -4 łyżki mąki gryczanej -pół szklanki mleka -2 banany -2 łyżki
zdrowo i aktywniejajo -30 g budyniu waniliowego lub innego smaku (u mnie proteinowy, bez cukru) -80 g banana -woda -2 łyżki masła orzechowego+parę orzeszków Przygotowanie: 1. Do miski wsypujemy mąkę, budyń, dodajemy pokrojonego banana i jajo (możecie dosłodzić wedle uznania). Wszystkie składniki mieszamy (ręcznie, blenderem ręcznym czy mikserem) stopniowo dolewając wody, aby powstała lejąca konsystencja. 2. Smażymy placki(...)nerkowców) Przygotowanie: 1. Mąkę, jajo, kakao i cynamon wstępnie mieszamy, dodawać wody na oko i mieszamy do uzyskania lekko gęstej masy. 2. Rozgrzewamy patelnie i na tłuszczu lub bez smażyć placki. Przekładamy dodatkami. 4. RACUCHY Z KASZY GRYCZANEJ BANANOWO ORZECHOWE Składniki: (ok. 4 porcje) -szklanka kaszy grycznanej -4 łyżki mąki gryczanej -pół szklanki mleka -2 banany -2 łyżki
Zdrowie i pysznie na talerzuTaki tort, to smaki mojego dzieciństwa. Choć koneserem kawy nigdy nie byłam, to ten tort był moim zdecydowanym faworytem. I choć taka beza, to bomba kaloryczna, to niekiedy można i warto zaszaleć. Wszak nie samym powietrzem człowiek żyje, drobne przyjemności są jak najbardziej wskazane. Od jakiegoś czasu do przygotowywania blatów bezowych używam samego nierafinowanego cukru trzcinowego (kiedyś używałam białego(...)winnego Białka (dokładnie oddzielone od żółtek) umieścić w misie miksera i ubijać na początku na niskich obrotach, wlać ocet i ubijać (już na wysokich obrotach) na sztywną pianę. Następnie dodawać po jednej łyżce cukier, cały czas ubijając. Ubijamy jeszcze kilka minut po dodaniu całego cukru, aż beza stanie się jednolita (cukier się rozpuści) i błyszcząca
Smaczne Zdroweskórki, pokroić na kawałeczki, posypać cynamonem, mąką ziemniaczaną i wymieszać z jabłkami miękka palma, cukier utrzeć mikserem, dodać jajka i utrzeć na puszysto wsypać mąkę z proszkiem, sodą i zmiksować 1 minutę 0 dodać starta na drobnych oczkach marchewkę wsypać budyń czekoladowy bez cukru i zmiksować chwilę do ciasta dać połowę jabłek i łyżką wymieszać z ciastem tortownica 24cm
W Mojej Kuchni Lubię