orkiszowej i samej wody, bez mleka. Myślałam, że więcej wpisów o naleśnikach tu nie będzie ale... Udzielając się na facebookowych grupach widzę, że wegańskie naleśniki czyli przede wszystkim bez jajek to neverending story o największej zmorze początkujących wegusków - albo przepis nie ten, albo patelnia do bani, albo super przepis i super patelnia, a naleśniki i tak wychodzą(...)jest to konieczne. Możecie dodać do ciasta troszeczkę oleju, będzie bardziej elastyczne i nie trzeba już używać tłuszczu do smażenia. Ciasto najlepiej zmiksować mikserem albo w blenderze, żeby mieć idealnie gładkie bez grudek. Oczywiście nie mając odpowiedniego sprzętu wymieszacie ciasto nawet widelcem, wymaga to jednak większego zaangażowania i nie każdy ma do tego cierpliwość. Nie ma potrzeby odkładania
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEłyżki wody. Gotować pod przykryciem, na małym ogniu, aż do rozpadnięcia się agrestu i lekkiej redukcji soku. W międzyczasie jajka wbić do miski (bez oddzielania białek od żółtek) i za pomocą miksera ubić na puszystą, jasną masę. Podczas ubijania jajek, dodać do nich mąkę oraz 0,5 szklanki przegotowanej, ostudzonej wody. Do ubitej masy dodawać łyżka po łyżce
Ugotowaćsoku z pomarańczy 3 łyżki brązowego cukru 2 łyżki masła 2 pomarańcze ewentualnie likier pomarańczowy- da to nam efektowny ogień! Przygotowanie: Ciasto: za pomocą miksera wymieszaj dokładnie wszystkie składniki. Smaż cienkie naleśniki bez tłuszczu na teflonowej patelni, a następnie złóż je w trójkąty. Cukier skarmelizuj na patelni(wsypujemy cukier na suchą patelnie i czekamy, aż cukier całkowicie się
Kubki smakuSpróbujcie :) Skla dniki: ok 1kg arbuza sok z limonki 3 łyżki cukru pu dru świeża mięta Przygotowanie: Pyszny domowy sorbet możemy przygotować bez u działu maszynki do lo dów. Wystarczy mikser, pu dełko oraz zamrażarka. W misce umieszczamy pokrojonego i oczyszczonego z pestek arbuza, cukier, sok z limonki oraz kilka listków mięty. Wszystkie skła dniki
ChilliJemystopniach. Na mleku gotujemy budyń zgonie z instrukcją na opakowaniu (nie dodajemy cukru) i zostawiamy do ostudzenia. W tym czasie ucieramy mikserem masło z cukrem aż składniki się połączą bez grudek. Gdy budyń ostygnie dodajemy go po łyżce do masy cały czas ucierając. Gotową masę wykładamy na przestudzone ciasto. Mleko podgrzewamy z masłem i cukrem aż się
ciastkarnia na kruchym spodziewierzchu chrupiąca, w środku lekko ciągnąca, puszysta beza z przepysznym kremem. Ja zdecydowałam się na jagody ze względu na to, że obecnie mamy na nie sezon. Oczywiście zamiast jagód można użyć jakichkolwiek owoców sezonowych. Potrzebujemy: 5 białek 200 g cukru pudru 1 łyżeczka octu 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Krem: 330 ml mocno schłodzonej śmietanki 30% 250 g serka mascarpone(...)błyszcząca i gęsta. Tak gotową pianę sprawie i szybko przekładamy na okręgi, delikatnie wyrównujemy i pieczemy przez 20 min. (bez termoobiegu!) , po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 100 stopni i suszymy przez 2h-2,5h. W mikserze ubijamy na sztywno śmietankę, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Następnie łączymy ją z serkiem mascarpone. Gotowy krem dzielimy
Kolejny blog o gotowaniustopni piekarniku przez ok. 17-20 min do zrumienienia się. Po upieczeniu całkowicie ostudzamy. Póki ciasto się studzi zabieramy się za zrobienie bezy . Białka ubijamy na średnich obrotach, aż zaczną pienić się. Po tym, zwiększamy obroty miksera do najwyższych i dodajemy po trochę na raz cukier. Ubijamy przez ok. 3-4 min, aż w białkach nie będą odczuwalne krysztaliki cukru(...)Ciągle miksując mikserem , dodajemy żelatynę do kremówki. Ubijamy na najwyższych przez ok. 1 min. Nie ubijajcie zbyt długo, bo krem może się rozwarstwić. Kiedy wszystko mamy już gotowe możemy składać naszą Chmurkę Truskawkową! Na kruchy spód wylewamy tężejącą galaretkę. Odstawiamy do lodówki, aż galaretką całkowicie stężeje. Po tym, na galaretkę wykładamy krem i wszystko przykrywamy wystudzoną, chrupiącą bezą. Odstawiamy
Kuchnia Łukaszabez termoobiegu). Wsadzić bezę i piec 30 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 100C i piec-suszyć przez 3h (nie uchylać drzwiczek piekarnika). Długie suszenie bezy w niskiej temperaturze spowoduje, że beza będzie z wierzchu blada i chrupiąca a w środku miękka. Po upieczeniu z bezy zdjąć delikatnie papier i wystudzić. Mascarpone i śmietanę umieścić w misce miksera, dodać(...)Uważać, żeby śmietana się nie zważyła. Ubitą śmietanę przechowywać w lodówce do czasu podania pavlovej. Truskawki umyć odszypułkować i przekroić na połówki. Borówki umyć i wysuszyć. Przed podaniem, na bezę wyłożyć bitą śmietanę i owoce i od razu podawać. Beza pod ciężarem śmietany i owoców będzie powoli się zapadać. Smacznego
CookYourselfśmietankowe) Masa owocowa: - słoik musu z jabłek (u mnie 900g) - 1 kisiel cytrynowy (u mnie bez cukru, dodałam 25g ksylitolu) Lukier: - kilka łyżeczek pudru trzcinowego (u mnie 5) - kilka kropli olejku migdałowego - kilka łyżeczek słodkiej kremówki Przygotowanie kruchego ciasta: W misie miksera umieścić wszystkie składniki i zmiksować przy użyciu haka, do czasu aż ciasto zacznie się ładnie sklejać(...)czasie przygotowujemy sobie jabłka, które mieszamy z proszkiem kisielowym (ja użyłam kisiel bez cukru, dlatego dodałam 25g ksylitolu). Ubijamy także na sztywno białka, dodając pod koniec po łyżce cukier, po każdym dodaniu dokładnie miksujemy. Na końcu dosypujemy proszki budyniowe i dokładnie mieszamy (na niskich obrotach miksera lub ręcznie). Wyjmujemy podpieczone kruche ciasto, wykładamy na nie masę jabłkową, przykrywamy
Smaczne ZdroweWszystkie składniki na ciasto naleśnikowe bardzo dokładnie mieszamy tak aby nie było grudek, możemy do tego celu użyć miksera ewentualnie trzepaczką. Ciasto nie może być zbyt gęste, powinno być takie aby dało łatwo się rozlać na patelni. Naleśniki smażymy bez dodatku tłuszczu, ewentualnie z minimalną ilością oleju na patelni (inaczej nasze naleśniki będą zbyt tłuste). Smażąc obracamy(...)Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe bardzo dokładnie mieszamy tak aby nie było grudek, możemy do tego celu użyć miksera ewentualnie trzepaczką. Ciasto nie może być zbyt gęste, powinno być takie aby dało łatwo się rozlać na patelni. Naleśniki smażymy bez dodatku tłuszczu, ewentualnie z minimalną ilością oleju na patelni (inaczej nasze naleśniki będą zbyt tłuste). Smażąc obracamy
Naleśnikiubijamy, stopniowo dodajemy cukier. Wrzucamy po 1 żółtku. Wsypujemy przesianą mąkę z kakao, delikatnie, ale dokładnie mieszamy ręcznie. Pieczemy ok. 20 minut w 170C bez termoobiegu. Strudzimy, ścinamy górną warstwę. KREM BUDYNIOWY: Żółtka ucieramy mikserem na puch, dodajemy cukier – masa ma się zrobić bardzo jasna. Wlewamy 200 ml mleka oraz wsypujemy mąkę przesianą z budyniem. Mieszamy do momentu
Ostra na Słodkozłote) Makaroniki 24 godziny przed pieczeniem, białka oddzielić od żółtek. Przygotowane i odważone białka przelać do małej miseczki i zostawić w ciepłym pomieszczeniu (bez przykrycia!). Białka muszą lekko zgęstnieć. Następnie białka przelać do miksera. Ubić na sztywną i gęstą pianę. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo zwykły cukier. Miksować na najwyższych obrotach miksera. Gdy piana z białek połączy
Ugotowaćmaślanki 1/2 szklanki cukru 2 jajka łyżeczka sody oczyszczonej 200 g mąki pszennej masa: 2 cytryny 2 łyżki mąki ziemniaczanej 4 żółtka 100 g masła 125 ml wody beza: 4 białka 200 g cukru 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej Wykonanie: Mąkę przesiewamy na stolnice z sodą oczyszczoną. Dodajemy maślankę jajka oraz masło. Wszystko razem zgniatamy na jednolite ciasto. Układamy(...)chłodna dodajemy masło i jajka, Wszystko razem mieszamy aż uzyskamy jednolitą gęstą masę. Nakładamy ją po łyżce na gotowe spody Białka ubijamy na sztywno mikserem i dodajemy cukier a na sam koniec mąkę ziemniaczaną. Gotową bezę układamy na tarteletkach w dowolny sposób, ja wycisnęłam je szprycą. Gotowe ciastka wędrują jeszcze raz do pieca na 20 minut w temp
ciastkarnia na kruchym spodzieMilky Wayśmietan-fixNasączenie :1 szkl wodykopiasta łyżka cukruaromat śmietankowyDodatkowo:herbatniki1 tabliczka mlecznej czekolady400 ml bitej śmietany2-3 bananygalaretka cytrynowa przygotowana wg instrukcji z tyłuPrzygotowanie :Biszkopt : Jajka z cukrem ucieramy mikserem do białości. Dodajemy obie mąki, łyżeczkę octu i proszek do pieczenia. Dokładnie wszystko łączymy, okrągłą formę natłuszczamy, obsypujemy bułką tartą lub mąką i wylewamy masę. Pieczemy(...)szklanki soku wlewamy do garnuszka i zagotowujemy razem z cukrem. W pozostałym soku rozpuszczamy budyń i wlewamy na gotujący się nektar. Mieszamy bez przerwy do uzyskania gęstego budyniu. Gotowy odstawiamy do wystudzenia.Masło ucieramy mikserem ok 5 min, a następnie dodajemy po 1 łyżce zimnego budyniu i ucieramy masę.Krem Milky Way: Batoniki siekamy na małe kawałeczki. Śmietanę wlewamy
charlotte gotujestopniowo łyżka po łyżce cukier cały czas ubijając aż cukier całkowicie rozpuści się. Ubijać do momentu otrzymania gęstej, sztywnej, błyszczącej piany bez jakichkolwiek grudek cukru. Prawidłowo ubita piana pozostawia charakterystyczne ostre wierzchołki po wyjęciu końcówki miksera z masy. Wlać sok z cytryny lub ocet, dodać mąkę ziemniaczaną. Zmiksować by składniki połączyły się. Piekarnik rozgrzać do temperatury(...)Masę bezową wyłożyć na przygotowaną blachę, wyrównać wierzch. Wstawić do piekarnika. Po 2 minutach posypać wierzch bezy płatkami migdałowymi. Piec bezę przez około 25 minut. Gotowa beza ma lekko beżowy kolor i popękany wierzch. Upieczoną bezę wyjąć z piekarnika. Postawić na około 5-6 minut na kratce - spód schłodzi się. Następnie przykryć wierzch bezy ściereczką lub papierem
maniapieczenia