bez miksera - 1000 przepisów (strona:13/67)

Ciasto słonecznikowiec ( przepis na dużą blachę) 219

włożyć ciasto do zimnego piekarnika, włączyć tylko dolną grzałkę, po 10 minutach włączyć górę i piec na obu grzałkąch bez termoobiegu przez kolejne 15 minut. Biszkopt wystudzić i przeciąć na poł. Krem I.Masło w temperaturze pokojowej ubić mikserem na puszysto, następnie dodawać po łyzce kajmaku, nadal ubijając. Na koniec dodać 1/3 posiekanego słonecznika. Krem II. Mocno schłodzoną śmietanę

Krylowa Kuchnia
Pieczony naleśnik - David Eyre's Pancake 218

mniej więcej dwie mocno kopiaste łyżki) 0,5 szkl. mleka łyżka masła/masła klarowanego świeże owoce bądź dżemy bez cukru jogurt naturalny Piekarnik rozgrzewamy do 210 stopni. Jajka wybijamy do miski, wsypujemy mąkę i mieszamy miotełką bądź mikserem, na koniec dodajemy mleko i mieszamy aż wszystko się ładnie połączy. Ciasto będzie rzadziutkie, jak na tradycyjne naleśniki, przelewamy

Przepysznik - BLW i nie tylko
Wielka mini przyjemność 176

spód z biszkoptów - wystarczy ułożyć je po jednym na dnie papilotek.  Podane składniki (oprócz śmietany) umieść w misce miksera i zmiksuj na gładką masę. W osobnej misce ubij na sztywno śmietanę.  Włącz piekarnik, ustaw temperaturę 150 stopni (bez termoobiegu), program góra/dół.  Wymieszaj dokładnie śmietanę z masą serową.  Wlej mieszankę do każdej z papilotek

Garniec Magalie
Binenstich mit Apfelfülung 178

masła30 ml mleka 70 g cukru2 łyżki miodu130 g płatków migdałowychWykonanie:składniki na ciasto drożdżowe umieścić w misie miksera i zagnieść do połączenia składników.Masło pokroić na małe kawałki i przy cały czas pracującym robocie dodawać po kawałeczku masła,bez przerwy.W pewnym momencie może się wydawać,że ciasto się owarzyło.Zagniatać dalej,ciasto wchłonie całe masło,stanie się sprężyste(...)minuty,do zbrązowienia migdałów.Po wyjęciu z pieca obkroić rand ciasta nożem ,studzić w formieserek wymieszać z 2-ma łyżkami cukru i łyżka po łyżce wmieszać przy pomocy miksera wystudzony budyńwystudzone ciasto przeciąć na pół.Na spodzie rozsmarować masę jabłkową,na to równomiernie rozłożyć  krem .Wierzchni placek przekrawamy na tyle części ile ma być póżniej porcji.Jeśli zrobimy

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Przydaś, czy Gadżet? 235

naleśniki, ale gryczane, ciasto na wodzie, a nie na mleku. Bez skrupułów umieściłam wszystkie składniki bez uprzedniego wymieszania, mąki, wodę, jajko, roztopione masło. Chwilę potrząsałam pojemnikiem i co? I miła niespodzianka. Ciasto wymieszane idealnie. Nie było potrzeby użycia miksera. Poza tym spodobało mi się, że ciasto zamknięte pod szczelną pokrywką mogłam umieścić w lodówce. Dodatkowo miałam mniej mycia(...)płynu i odkręceniu pokrywki pojemnika płyn nie rozlewa się po pokrywce, nakładka ułatwiająca wylewanie się płynu, funkcjonalność: rola shakera i pojemnika do przechowywania. MOJE MINUSY: cena, cena, cena WNIOSKI: Bez MIX MAX da się żyć. Nie wydaje mi się jakiś specjalnie niezbędny w kuchni, ale przyznam, że dość przydatny. Nie na każdą kieszeń, bo cena jest wysoka

Blondynka Gotuje
CIASTO BISZKOPTOWE Z JABŁKAMI I OWOCOWĄ PIANKĄ 423

mąkę i delikatnie mieszamy, na najniższych obrotach miksera lub łopatką. Wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika. Ja swoje biszkopty wstawiam do zimnego piekarnika (takie mam zalecenia producenta) i piekę 25-30 minut, w temp.170*C, na programie do pieczenia biszkoptów (można piec na programie góra-dół, bez termoobiegu). Można wstawić do nagrzanego piekarnika, wówczas(...)galaretka malinowa lub truskawkowa na 500ml wody (najlepiej bez cukru, wówczas dodajemy ksylitol) - 1 kostka gorzkiej czekolady Galaretkę rozpuścić w 200ml wrzątku, dokładnie rozmieszać i odstawić do wystudzenia. Na wystudzony biszkopt (boki blaszki wyłożone papierem do pieczenia) wyłożyć masę jabłkową i rozprowadzić ją równo na całym cieście. W misie miksera umieścić kremówkę, dodać mascarpone i całość ubić. Następnie

Smaczne Zdrowe
Ciasto czekoladowe z bezą orzechową 212

Cake (również zachęcam do upieczenia-przepis na mojej stronie WŻ- http://www.wielkiezarcie.com/recipe92022.html), jest nieco gliniaste. Połączenie czekolady z orzechową bezą jest naprawdę ciekawe. Powidła śliwkowe idealnie przełamują słodycz bezy i świetnie podkreślają smak czekolady. Polecam!! Ciasto czekoladowe z bezą orzechową       Składniki na tortownicę o średnicy 25 cm Spód czekoladowy(...)roztrzepać, połączyć z mlekiem, masłem oraz coca-colę. Mokre składniki połączyć z suchymi i wymieszać mikserem na niskich obrotach. Piekarnik nagrzać do 180ºC.Tortownicę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Przygotowaną masę wylać do tortownicy. Piec 35 minut. W tym czasie należy przygotować bezę. Białka ubić na sztywno z odrobiną soli. Gdy już będą ubite dodać mąkę, ocet i mód

Mania Gotowania
Kruche rurki z kremem kajmakowym 187

złoty kolor w 190 st. z termoobiegiem przez 15 min. (bez termoobiegu 20 min w 200 st.) Wystudzić na kratce. Tak samo postąpić z pozostałymi 2 częściami ciasta. Masa kajmakowa: 350 ml śmietany kremówki 200 gr masy kajmakowej 2 łyżeczki spirytusu Kremówkę wlać do misy miksera ubić na sztywno, po koniec ubijania dodawać powoli, łyżka po łyżce kajmak(...)dokładnym wmiksowaniu poprzedniej porcji, dodać spityrus, krótko zmiksować. Krem kajmakowy przełożyć do rękawa cukierniczego zakończonego tylką Bismarck (nr 230 Wiltona) lub inną do nadziewania.  Nadziać rurki, podawać. Rurki bez nadzienia można przechować w szczelnym pudełku do 7 dni. Rurki z nadzieniem trzeba zjeść w przeciągu 3 dni i przechowywać w lodówce. Smacznego! *Można użyć innej mąki, ale krupczatka

moj przepis na
Pizza ze szparagami i jajem sadzonym 322

misce do wyrabiania według kolejności: woda, oliwa oraz sól. Następnie dodaję mąkę i suszone drożdże. Zagniatam ręcznie lub mikserem na gładkie ciasto przez ok. 15 minut (w maszynie do wypieku chleba ustawiam na program do wyrabiania ciasta drożdżowego bez wyrastania, np. program do wypieku chleba). Odstawiam na ok. godzinkę do wyrośnięcia. W tym czasie przygotowuję pozostałe składniki: 1. Jeśli

Ale Proste
Wyborny biszkopt. 334

powinny mieć temp. pokojową! Dno foremki wykładamy papierem do pieczenia, boków nie smarujemy. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 170༠C - bez termoobiegu. Do  miski przesiewamy mąkę pszenną i ziemniaczaną, mieszamy, Żółtka oddzielamy od białek, roztrzepujemy, Białka ubijamy na wysokich obrotach miksera, stopniowo  dosypujemy cukier, Kiedy ubita piana będzie sztywna zmniejszamy obroty miksera na najniższe i małymi porcjami dolewamy roztrzepane

Kuchnia Beaty
Morelowe placki bezglutenowe 186

placki z morelami na mące bezglutenowej. Placki są oczywiście bezmleczne i bez proszku do pieczenia.   Składniki : 5 jaj 3 łyżki cukru szklanka mąki ryżowej (lub mniej) spora garść suszonych moreli olej do smażenia Morele kroimy w kostkę.  Mieszamy dokładnie wszystkie składniki najlepiej blenderem lub mikserem. Można zmienić proporcje i dodać mniej mąki a więcej moreli. Na teflonowej

prawdziwe jedzenie
Mazurek z bezą pełną bakalii 155

cytryną Delecta 2 łyżki soku z cytryny łyżka mąki ziemniaczanej pół szklanki cukru Przygotowanie: Suche składniki wymieszać razem. Od białek oddzielić żółtka. Białka schować do lodówki, przydadzą się do bezy. Miękkie masło wyrobić z żółtkami i mąką na w miarę jednolitą masę. Zagnieść całość w kulkę, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce minimum godzinę. Prostokątną dużą formę wyłożyć papierem(...)ubijania stopniowo dodajemy cukier, mąkę i sok z cytryny. Gdy piana będzie sztywna i lśniąca, odkładamy mikser i łączymy ją z uprzednio przygotowanymi bakaliami. Orzechy kroimy na mniejsze kawałki. Morele i śliwki również. Tak by nie połamać zębów :)  Rozkładamy bezę równomiernie na uprzednio wystudzonym cieście i zapiekamy przez 10-15 minut w temperaturze 160 stopni. Tak by beza

Karczma Honorietty
KRUCHE CIASTO CZEKOLADOWE Z AGRESTEM I BEZĄ 497

żółtek 3 łyżki ciemnego kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli SKŁADNIKI NA BEZĘ: 5 białek 250 g cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej DODATKOWO: 500 g agrestu WYKONANIE: SPÓD: Zimne masło pokrój w kosteczkę i wraz ze wszystkimi pozostałymi składnikami zagnieć hakiem miksera lub ręcznie gładkie ciasto. Ciasto podziel na dwie części: 2/3 ciasta i 1/3. Uformuj(...)olejem. Wyjmij większą część ciasta z zamrażalnika i wyłóż nim dokładnie dno formy. Ponakłuwaj je widelcem i wstaw blachę z ciastem do piekarnika. Podpiecz je przez  15 minut . BEZA: Białka ubij na sztywną pianę. Następnie  stopniowo  zacznij dodawać cukier, nie przerywając ubijania. Ma powstać gęsta, lśniąca piana. Teraz dodaj mąkę ziemniaczaną i zmiksuj wszystko jeszcze jakąś minutę

Słodko-Słony Świat Ilony
Pizza na cienkim cieście – przepis i poradnik 370

misce mieszamy mąkę z drożdżami i cukrem. Tą mieszankę wsypujemy do wody i zagniatamy ciasto do czasu, aż mąka wchłonie całą wodę. Dopiero w tym momencie wlewamy do misy miksera dodajemy sól i oliwę, ciasto wyrabiamy przez 7-8 minut na niskich obrotach Wyrabianie rozciąga pasma glutenu w nawodnionej mące i grzeje ciasto – gdy skończycie je wyrabiać, powinno mieć(...)sekund przekładam blachę pod górną grzałkę, do momentu ciemnych kropek pokazujących się na serze i lekkiego zrumienienia (bez pieca chlebowego ta pizza zawsze będzie bladzioszkiem, no, chyba że ją spalicie). UWAGI W przepisie ważna jest kolejność umieszczania składników w misie miksera – najpierw woda, potem mąka. Robot w tym wypadku zagarnia mąkę do wody, nie na odwrót. W odwrotnej

Karo in the Kitchen

Proponowane wyszukiwania