bez miksera - 1000 przepisów (strona:14/67)

PIERNICZKI GRZYBKI 214

łyżeczki zmielonych goździków 1 łyżeczka zmielonego kardamonu (niekoniecznie) Lukier: 2 i 1/2 szklanki cukru pudru 1 łyżka kakao bez cukru 1 łyżka soku z cytryny 5-6 łyżek gorącej wody Ciasto: 1. Do miski przełożyć masło, wsypać cukier i ucierać mikserem przez około 2-3 minuty. Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu wymieszać mikserem do połączenia składników

Mała Cukierenka
Eton mess, czyli deser bezowy z pomarańczami i granatem 188

Wczoraj był śledź, dziś jest beza i deser 😎, istne szaleństwo! Ale przecież to już końcówka Karnawału, więc możemy szaleć bez grzechu i do woli. Od środy zaczniemy się dobrze prowadzić, obiecuję 😉. A póki co nie liczmy kalorii i na Ostatki przygotujmy sobie taki pyszny deser: oto eton mess, czyli deser bezowy z pomarańczami i granatem. Zamiast tradycyjnie użyć bitej(...)granatem Czas przygotowania: 2,5 godziny Składniki Na bezę: 2 białka (z dużych jajek) szczypta soli 100 g drobnego cukru do wypieków 1/2 łyżeczka octu 1 łyżki kakao Pozostałe: ok. 400 g naturalnego gęstego jogurtu 2 czerwone pomarańcze ziarenka z granata   Wykonanie: Schłodzone białka z dodatkiem soli ubijamy na sztywno mikserem na najwyższych obrotach. Następnie dodajemy po łyżce cukier

Kulinarne przygody Gatity
Sernik z truskawkami i kruszonką. 194

jeszcze ciepłe, lecz nie gorące masło, mieszamy. Wbijamy jajko i ubijamy mikserem, chłodzimy w lodówce nie krócej niż 30 minut. Po tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C, formę wykładamy papierem do pieczenia. 1/3 ciasta zostawiamy w lodówce, a 2/3 wykładamy na blachę (tylko spód, bez rantu). Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 10 minut, wyjmujemy, studzimy(...)myjemy, kroimy na pół, posypujemy 2 łyżkami cukru pudru i budyniem, mieszamy i odstawiamy. W misce mieszamy ser, śmietanę, 3 łyżki cukru pudru, cukier waniliowy, jajka i chwilę ubijamy mikserem.      Upieczony, wystudzony spód stawiamy na blacie. Z lodówki wyjmujemy pozostały kawałek ciasta i wykładamy nim boki tortownicy. Na podpieczony spód (i surowe boki) wykładamy masę serową, układamy

Rozpustne gotowanie
Ciasto cytrynowe 330

żółtek. Białka ubijamy na gęstą, błyszczącą pianę z połową ilości cukru. Piana powinna wyglądać jak na bezę – ma być sztywna, a kiedy rozetrzemy odrobinę między palcami, nie powinno w niej być drobinek cukru. Ubitą pianę odstawiamy na później. W mikserze ucieramy razem margarynę z pozostałym cukrem, dodajemy po jednym żółtka i dalej ucieramy. Dodajemy skórkę otartą z 2 cytryny

Ciastkozercy
Sernik z brzoskwiniami 158

zmielonego przynajmniej dwukrotnie 2 łyżki mąki ziemniaczanej lub proszku budyniowego waniliowego 125 g masła 3 jajka (bez rozdzielania na białka i żółtka) 1 szklanka drobnego cukru do wypieków Sposób wykonania: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. W misie miksera utrzeć masło z cukrem, do otrzymania jasnej, puszystej masy. Dodać jajka, w całości, cały czas ucierając. Dodawać

Smaki Natalii
Mrożona kawa najłatwiejszy przepis 232

mrożoną kawę, którą można zrobić domowym sposobem. Szybko, łatwo i smacznie ! Nie potrzeba blendera, szejkera czy miksera.... Składniki na jedną dużą kawę: kilka kostek lodu ok 15-20 cl mleka 3,2 % 1/2 loda na patyku w czekoladzie lub bez 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej  ok 1/2 kubka przegotowanej wody ( możne być ciepła ) cukier ( jeśli ktoś słodzi ) w ulubionych

Jemy Pijemy
Tort na roczek ze śmietaną kokosową. 203

wyjmowania z formy. MASA (ŚRODEK): 2 puszki mleka kokosowego Ponadto: 1/2 szklanki soku jabłkowego 2 brzoskwinie bez skórki Oddzielamy tłuszcz kokosowy od wody kokosowej. Pamiętajmy, że puszki muszą być dobrze schłodzone. Minimum 12h w lodówce przed otwarciem.  Tłuszcz ubijamy mikserem jak śmietanę. Musi się nieco napowietrzyć.  Biszkopt kroimy na 3 blaty, będą dość cienkie.  Wkładamy

MamaOskarka
Babeczkowa Bombonierka 159

przygotowania masy możecie wykorzystać przepis na proste babeczki waniliowe, każdą uzupełniając swoimi ulubionymi dodatkami, np. rodzynkami, orzechami, migdałami, żelkami, czekoladowymi dropsami lub suszonymi owocami. Możecie także postawić na wersję bez dodatków i udekorować gotowe babeczki kremem w różnych smakach. Ja wybrałam drugi wariant, dodając do środka babeczek po kostce czekolady. Składniki na babeczki waniliowe Składniki na krem(...)mieszamy energicznie aż pojawią się bąbelki. Odstawiamy do przestudzenia. Miękkie masło miksujemy mikserem. Jeśli lubimy bardzo słodki krem opcjonalnie można dodać teraz łyżkę cukru pudru. Dodajemy po łyżce zimny budyń i miksujemy aż do uzyskania gładkiej masy.  Krem dzielimy na trzy części. Jedną zostawiamy bez dodatków – waniliową. Do drugiej dodajemy kakao, do trzeciej masło orzechowe i miksujemy. Gotowy krem

Ciastkozercy
Beza Pavlova z truskawkami 718

białego octu winnego Wykonanie: Nagrzać piekarnik do temperatury 120 stop. C (grzanie góra/dół). Na papierze do pieczenia obrysować okrąg o średnicy 20 cm, wyłożyć nim blachę. Do miksera dodać białka i ubijać na sztywną pianę. Kiedy białka będą już wystarczająco sztywne etapami, po 1 łyżce, dodawać cukier nie przestając miksować. Idealnie ubita piana powinna być bardzo sztywna(...)delikatnie podnosić zewnętrzne boki bezy. W środku zrobić zagłębienie również wyciągając pianę „ku górze”. Należy robić to w miarę szybko, ponieważ ubite białko w temperaturze pokojowej szybko „siada” i beza podczas pieczenia może opaść. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 30 minut w temperaturze 120 stop. C. Następnie (bez otwierania drzwiczek piekarnika) zmniejszamy temperaturę pieczenia

gutfut
Ciasto nie tylko do kawy 223

zimnej wody odrobina czerwonego barwnika spożywczego z żelu dodatkowo: 300 g truskawek bezy kwiaty czarnego bzu Biszkopt: Białka ubić na sztywno, następnie partiami dodawać cukier, nie przerywając ubijania. Po jednym wbić żółtka, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Na końcu partiami dodawać przesiane mąki, miksując na najniższych obrotach miksera. Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać ciasto do formy, wyrównać wierzch(...)wyłożyć folią spożywczą. Wylać masę truskawkową, schłodzić w lodówce, najlepiej przez noc. Ostudzony biszkopt przełożyć do czystej formy, zamknąć brzegi. Przy brzegach ułożyć przekrojone na pół truskawki bez szypułek, rozcięciem do brzegów formy. Serki zmiksować na gładką masę. Podzielić na pół. 3 listki żelatyny namoczyć w zimnej wodzie, odcisnąć. 100 ml syropu podgrzać, rozpuścić w nim żelatynę. Ostudzić, dodać

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Pierniczki staropolskie z ciasta dojrzewającego 340

nadzienia lub z powidłami, a wierzch udekorować lukrem lub polewą czekoladową. Pierniczki z ciasta dojrzewającego można przechowywać bardzo długo w puszce lub innym szczelnym pojemniku, zwłaszcza te bez nadzienia i polewy. Najlepiej upiec je na kilka dni przed świętami, żeby odpowiednio skruszały, choć jeśli nie będziecie ich piekli zbyt długo, nie powinny stwardnieć. Z podanego przepisu można przygotować(...)rozpuszczoną w mleku, sól oraz przyprawę do piernika - wszystko dokładnie wymieszać, najlepiej drewnianą łyżką lub mikserem, gdyż ciasto jest dość luźne i klejące i trudno je zagnieść dłonią - nie należy dodawać więcej mąki, ciasto po okresie leżakowania zgęstnieje i zmieni konsystencję, będzie je można bez problemu po podsypaniu mąką rozwałkować na placki - gotowe ciasto przełożyć do szklanego, porcelanowego

Smakołyki Bereniki
Kokosanka z powidłami i kremem kakaowym 227

bezę na powidła, włożyć do nagrzanego do 175*c piekarnika i piec około 35 minut-do zrumienienia bezy.  Studzić kilka minut przy uchylonych drzwiczkach, po czym ciasto wyjąć i zostawić do całkowitego wystudzenia. Krem kakaowy: Dobrze schłodzoną kremówkę umieścić w misie miksera dodać ser mascarpone oraz cukier pudrem, miksować do momentu powstania gęstego kremu, pod koniec dodać kakao, wymieszać

Wanilia i Kardamon
Całuski z wiśniami 181

masa miała jak najmniej grudek. Następnie wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i wszystko mieszamy. Wyłączamy mikser i wyrabiamy ciasto ręcznie. Rozwałkowujemy na grubość 5-6 mm i wykrawamy szklanką kółka. Na każde kółko kładziemy tyle wiśni, aby można było bez problemu skleić końce ciasta (sklejamy jak pierogi). Uprzednio jednak zwilżamy brzegi ciasta wodą co sprawi, że rożek

My simple kitchen
Babka kokosowa z morelami 184

suszonych moreli 200 ml mleka kokosowego Wykonanie: wiórki kokosowe i orzechy lekko podprażyć na patelni bez tłuszczu posiekać żurawinę i morele masło utrzeć na puch. Dodawać na przemian cukier i jajka każdorazowo ucierając około 1/2 minuty na średnich  obrotach miksera w misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodać żurawinę, morele i mleko kokosowe, następnie stopniowo wmieszać

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Lody Śmietankowe i Truskawkowe Domowe - Najlepsze! 176

lodów, jednak konsystencja i puszystość będzie się trochę różnić od tej po maszynie do lodów. Przy metodzie bez maszyny po prostu masę lodową wkładamy do zamrażarki i przez 3 godziny mrożenia co 30 minut musimy wyciągnąć pojemnik z lodami i przemiksowywać mikserem lub przemieszać łyżką. SMACZNEGO życzy BLONDYNKA

Blondynka Gotuje

Proponowane wyszukiwania